16 Aralık 2009 Çarşamba

Hicri Yılbaşı Ve Aşure























Yarın Hicri Yılbaşı ve ben 10 gün önceden aşurelerimi yapıp 2010 yılının bereket ,sağlık ,huzur ,mutluluk yılı olmasını diliyorum.Canımın içi annemle ,o koca 8 litrelik kazan tenceresinde pişirdik bu güzel aşureleri.Tencere, malzemeleri koydukça yuttu adeta. Çok bereketli oldu ,bütün komşularımıza dağıttık.Siz daha az yapacaksanız kahve fincanı ölçüleriyle pişirebilrisiniz.


Aşure


Malzemeler ;

  • 1 paket aşurelik buğday
  • 2 su bardağı kuru fasülye
  • 2 su bardağı nohut
  • 200 gr.ceviz içi
  • 200 gr.fındık
  • 1 paket kuru kayısı
  • 1 paket kuru üzüm
  • 2 paket dolmalık fıstık ve üzüm
  • 1 paket incir
  • 1 adet limon kabuğu ve suyu
  • 2 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 adet portakal suyu
  • 1.800 gr.toz şeker
  • 2 paket vanilya
  • 2 tatlı kaşığı buğday nişastası

Üzeri için,

  • Nar ,toz fıstık,fındık

Yapılışı ;

  • Bir gece önceden buğday ,nohut ve fasülyeyi ayrı ayrı kaplarda suda ıslatın.
  • Nohut ve fasülyeyi ayrı ayrı haşlayın.Aşureyi yapacağınız tencereye buğdayı koyun ve tencerenin dolusunca su ekleyin.İyice kaynatın.Kaynadıkça üzerindeki köpükleri bir kaşık yardımıyla alıp atın. İncirleri ,kayısıları yıkayıp küçük parçalara kesin.Dolmalık üzümü ve kuru üzümleri bir kapta suda ıslatın.Ceviz içlerini biraz ufaltın ve ılık suda bekletin ki kara suyu çıksın.
  • Kaynamaya başlamış olan buğdayın içine nohut ve kuru fasülyeyi ekleyin.İyice kaynatın.2 adet portakalın kabuğunu rendeleyin ve 1 adet portakalın suyunu sıkıp aşureye ekleyin.1 adet limon suyunu ve kabuğunu ilave edin.Birbirlerini sarmaya başlayınca şekeri ilave edin.Kayısı,üzümleri,dolmalık fıstık ve ufaltılmış fındıkları ekleyin.Vanilyaları koyun.Beraber kaynasınlar .
  • İneceğine yakın ceviz ve incirleri ekleyin.(daha önce eklemeyin kararmasına sebep olur)Buğday nişastasını çok az suyla sulandırın ve aşureyi karıştırarak yavaş yavaş nişastayı ilave edin.Aşurenin suyu iyice yoğunlaştığında altını kapatın ve kaselere bir kepçe yardımyla dökün.
  • Soğumaya bırakın.Üzerini nar ,fındık kırığı ,toz yeşil fıstık veya ne isterseniz onlarla süsleyin.Buzdolabında yarım saat kadar bekletin ve soğuk servis yapın.

Afiyet ve bereketli olsun.

2 yorum:

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım hayırlara vesle olmasını temmeni ediyorum allah kabul etsin anneninde seninde ellerine sağlık...

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Bayılırım nefis olmuş canım
Allah kabul etsin
sevgilerimle

Sayfalar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails