Sevgilim yurtdışında kısa bir süreliğine.Anneannemizle beraberiz bizde,özlem gideriyoruz.Eski günlerden konuşuyoruz .Kahve keyfi yapıyoruz , kız kıza takılıyoruz bugünlerde.Annemde pek sever pırasalı böreği .E hal böyle olunca hemen mutfak yolunu tuttuk(zaten hiç çıkmıyoruzki :) ) Bugün pazardan aldığım tazecik pırasayla hazırladım.Beş çayına pek bir güzel yakıştı.
7 adet beze
Yemek tabağı büyüklüğünde açtım ve pişirene kadar unlu bir tepside aralarına da un serperek beklettim.Üzerine bez örttüm kurumamaları için.
Pırasalı El Açması Tava Böreği
Malzemeler ;
Hamuru için,
- 4 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1,5 çay kaşığı tuz
- aldığı kadar su
İç harcı için ,
- 2 adet pırasa
- 100 gr.kıyma
- 2 adet haşlanmış ve rendelenmiş patates
- 1 adet soğan
- 7-8 dal maydanoz
- karabiber ,tuz,kimyon,kırmızı pul biber
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı ;
- Bir kaba elenmiş unu , yumurta ,tuz koyun ve azar azar suyu ilave ederek yoğurmaya başlayın .(suyu dikkatlice yavaş yavaş ekleyin) Ele yapışmayan bir hamur elde edin.
- Üzerini bir bezle kapatarak 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
- Bu arada iç harcı hazırlayın.Bir tavaya yemeklik doğranmış soğanı ve sıvıyağı koyun ve kavurun.Kıymayı ilave edin bir kaç dakika beraber kavrulsun.Rendelenmiş patates ,ince kıyılmış pırasayı koyun ve iyice kavurun.En son ince kıyılmış maydanoz ve baharatlarını ekleyip iyice karıştırın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Bu sırada unlanmış tezgah veya sofrada hamurları 7 eşit parçaya bıçak yardımıyla bölelim.Yuvarlak bezeler yapalım.Her bir bezeyi unlayarak servis tabağı büyüklüğünde açın.Unlanmış bir tepsiye yufkaları dizin.(aralarına da un serpin ,yapışmaması için)
- Genişçe bir tavada az bir miktarda margarin koyup eritin.Yufkaların üzerindeki fazla unları silkeleyerek tavaya düzgünce yerleştirin.İç harçtan bir miktar alıp ,yarısına koyun ve diğer yarısını üzerine kapatın.Altını ve üstünü kurumayacak şekilde pişirin.Her yeni yufkayı tavaya koyuşunuzda margarin ekleyin.Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
2 yorum:
;Ellerine sağlık canım öayın yanınada ne yakışmışır afiyetler olsun...
saol cnm ,pek bir lezzetliydiler:)
Yorum Gönder