Cevizli Ayva Reçeli
Malzemeler ;
- 2 kg.ayva
- 2 kg.toz şeker
- 1,5 adet limon suyu
- 1 çay kaşığı margarin
- birmiktar su
- 9 - 10 adet ceviz içi
Yapılışı ;
- Genişce bir tencereye birmiktar su koyup (8-9 bardak kadar) kaynatın.Ayvaların kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartın .(çekirdekleri atmayın).Ayvaları iri küpler şeklinde doğrayın .(küçük olmasın ,ezilirler.)
- Ceviz içlerini bir kapta sıcak suyun içinde bekletin.(kara suyunu atacaktır,cevizler beyazlayacak)
- Kaynayan suyun içerisine atıp 7-8 dakika kadar haşlanmasını sağlayın.Eğer suyu çok fazla ise suyunu bir miktar süzebilirsiniz.Üzerine toz şekeri ilave edin.(çok sulu kalmasın şeker de konduğu zaman sulanacak.)Ayırdığınız ayva çekirdeklerini ve bir miktar da ayva kabuğundan ilave edin.(reçelin renk almasını sağlayacaklar).Bir taşım kaynadıktan sonra margarini de ilave edin.Kısık ateşte iyice pişirin.(çok karıştırmayın ezilmesinler)
- Ceviz içlerini süzün.Reçele ekleyin.
- İnmesine yakın limon suyunu ekleyin ve beraber kaynatın.
- Reçelin şurubundan bir tabağa alıp soğumasını bekleyin.Bir kaşık yardımıyla yukardan tabağa doğru dökün.Akışkanlığını kontrol edin.Ağdalı bir hal aldığında ve rengi iyice sarıdan kırmızıya doğru döndüğünde altını kapatıp ağzı açık bir şekilde tencerede soğumaya bırakın.Soğuyan reçeli kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatın ve serin karanlık bir yerde muhafaza edin.
Benden notlar ;
- Reçeli kaynatırken tencerenin kapağını kapamayın.
- Reçeli çok kaynatmayın ,bu sefer çok katı olur.Ayvalar rengini almaya başlayınca şurubu arada kontrol edin.Çok akışkan bir hali olmayacak.
Afiyet olsun.
4 yorum:
ooo harika...
canım Sevil'cim banner kodunu ekledim,ilk fırsatta da etkinliğe katılmaya çalışıcam
sevgiler cnm
Seda ablacım lezzetler kadar fotolarda da başarılısın görüntüler çok güzel olmuş. Yarışmada başarılar kazanırsın inanıyorum ... :)
Sevgili Seda,
Dilerim projeler gerçekleşir, çok sevinirim sizin adınıza. O zaman ne güzel meyveler yersiniz kimbilir!
Yorum Gönder