31 Ocak 2010 Pazar

Minişimin Doğum Günü Sofrası


























Sayfama ilk defa bu kadar uzun zaman yazı yazamadım.Sebebi bir haftadır güzeller güzeli kızımın doğum günü partisinin organizasyonuyla uğraşmış olmam.Balonlar ,kapı bannerları , süsleri, pastası ve diğer hazırlıklar derken koca bir hafta geçmiş.Dün, çok güzel mi güzel bir doğum günü geçirdik.Bitanem ,güzel yavrum üç yaşına girdi.Allah daha nice yaşlarını hep beraber kutlamayı nasip etsin bizlere.Daha dün gibi ,doğumu , o miniş ellerini tutuşumuz, o güzel gözlerini dünyaya ilk açışını görüşümüz ,kendisiyle bizzat tanışmamız ...Dün pastasının mumlarını üflerken ve şimdi bu yazıyı yazarken herşey bir film şeridi gibi gözlerimin önünden akıp gidiyor.Doğumunu sabırsızlıkla bekliyorduk ki dün 3 yaşını doldurmuş benim minik kızım.Zaman çok hızlı akıyor,geçiyor.Bir şarkının sözleri gibi ''tutamıyorum zamanı''...


Bizimle birlikte güzel yavrumun doğum gününü kutlayan ve emeği geçen herkese ama herkese teşekkürlerimizi ve sevgilerimizi gönderiyoruz ,tekrar ve tekrar.Sevgili Nilay ve Feyza harika doğum günü pastamızı hazırlamışlar .Tam, melek kızımın istediği şekilde.Evde dvd'si çıktığından beri ''ICE AGE 3'' fırtınası estiriyor bizim ufaklık.Ordaki ''Şeftali'ye ''bayılıyoruz.Veee bu seneki pastamızın teması tamamıyla ICE AGE şeklinde oldu.İçinin muzlu oluşuna varana kadar Göksu'cum karar verdi ve sevgili Nilay'cım ve Feyza'cımda herşeyiyle tam ,mükemmel (herzaman oldukları gibi) bir pasta hazırladılar.Teşekkürler SİHİRLİ KEPÇE
Hazırlamış olduğum cicilerin tariflerini ilerleyen günlerde vereceğim.Herkese iyi pazarlar diliyorum


25 Ocak 2010 Pazartesi

Tiramisu













Karlı bir haftayla başlangıç yapınca bütün planlarımız altüst oldu, eşim de işe gidemeyince ,evde pasta keyfi yapıldı :))









Tiramisu

Malzemeler ;
  • 1 paket kedi dili bisküvi (savoiardi bisküvi)

Şurubu için ;

  • 2,5 yemek kaşığı nescafe
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 çorba kaşığı Bacardi Rum
  • 2 çorba kaşığı ılık süt
  • 1,5-2 su bardağına yakın ılık su

Kreması için ;

  • 1 paket labne (200 gr.)
  • 2 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 çorba kaşığı un (tepeleme)

Üzeri için ;

  • Kakao

Yapılışı ;

  • Şurup için gerekli malzemleri bir kaba koyup karıştırın.
  • Labne ve vanilya hariç krema için gerekli malzemeleri bir tencerye koyup orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Bir kenarda soğutun.Krema soğuyunca içine labne ve vanilyayı ekleyerek mikserle birkaç dakika yüksek devirde çırpın.
  • Baton kek kalıbını streçleyin ve kremadan bir miktar dibine yayın.Bisküvileri şurup malzemesiyle ıslatıp (çok fazla bekletmeyin)kremanın üzerine dizin.Tekrar bisküvilerin üzerine bir miktar krema koyun ve tekrar bisküvileri şuruba batırıp dizin.Bisküviler ve krema bitene kadar aynı işlemi uygulayın.En son üzerine kalan kremayı döküp sterçle kaplayın .Buzdolabında 3-4 saat bekletin .Kek kalıbını servis tabağına ters çevirin ve üzerindeki streci alın .Tiramisunun üzerini kakao ile süsleyin.

Afiyet olsun.

24 Ocak 2010 Pazar

Vişneli Kakaolu Kek









Birtanecik yavrum birkaç gündür çok hasta .Evde de herşey durmuş vaziyette oluyor o hastayken.Yemek yenmiyor ,tv izlenmiyor ,anlayacağınız bitkisel hayata geçiyoruz .Neyseki bugün çok daha iyi ateşini düşürdük şükürler olsun ve keyfimiz yerine gelsin diye bu güzel keki yaptım .





Vişneli Kakaolu Kek

Malzemeler ;
  • 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağından 1 parmak fazla sıvıyağ
  • 1 kase vişne
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 2 su bardağı Sinangil Kekun
  • 1 paket vanilya

Yapılışı ;

  • Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.Yoğurt ve sıvıyağı ekleyin.Vanilya ,kakao ve elenmiş kekunu ekleyin ve mikserin en düşük devrinde karıştırın.
  • Dondurulmuş vişneleri bir kasede çözün ve suyunu iyice süzdürün .Kek hemuruna ekleyin ve kaşık yardımıyla karıştırın.
  • Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbınıza kek hamurunu dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.Kalıpta soğutun.

Afiyet olsun.

23 Ocak 2010 Cumartesi

Cevizli Köy Ekmeği








Dün gece geç saatlerde ,bu güzel karlı cumartesi sabahı için hazırladığım cevizli köy ekmeği...Bütün ev bu mis gibi ekmeğin kokusuyla doldu.










Cevizli Köy Ekmeği

Malzemeler ;
  • 500 gr.lık Söke Köy Ekmeği Un Karışımı
  • 1 paket instant maya
  • 310 ml ılık su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı dolusunca ceviz içi

Yapılışı ;

  • Derince bir kaba un karışımını ,instant mayayı ve dövülmüş ceviz içlerini koyup karıştırın.Ilık su ve yağınıda ilave edip özlü hamur haline gelene kadar yoğurun.
  • Yağlanmış kelepçeli kalıbına hamuru yerleştirin ve sıcak bir ortamda üzeri örtülü olarak mayalandırın.Hamur iki katı olunca önceden ısıtılmış 230 derecelik fırında 10 dakika kadar pişirin .Daha sonra fırını 210 dereceye getirip üzeri kızarana kadar pişirin.Ekmeği kalıptan çıkarıp tel ızgara üzerinde üzeri örtülü olarak soğutun.

Afiyet olsun.

22 Ocak 2010 Cuma

Tantuni












Pratik ,lezzetli ve eğlenceli.Yanına da acı biber turşusu ve salatayla süper üçlü oluyorlar .Herkese iyi bir hafta sonu diliyorum.




Tantuni

Malzemeler ;
  • 1/2 kg.tantuni için et (dana bifteğin minik minik doğranmış hali )
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • tuz ,karabiber ,kimyon
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Lavaş ekmeği

Yapılışı ;

  • Wok tavaya veya geniş ve çukur bir tavaya etleri koyun.Suyunu salıp çekinceye kadar pişirin ve minik minik doğradığınız yeşil ve kırmızı biberleri ilave edip beraber kavurun.Sıvıyağını ekleyin.Biberler yumuşayınca kabuğu soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesi ekleyip hepsini birlikte kavurun.Tuzunu ve baharatlarını ekleyin.
  • Lavaş ekmeğini ısıtıp üzerine etleri yerleştirin ve dürüm şeklinde sarın.Sıcak servis edin.

Afiyet olsun.

21 Ocak 2010 Perşembe

Yeşil Mercimek








Bugün ilk defa Mersin'den gelen ev yapımı mis gibi kokan biber salçamla yeşil mercimek yemeğimi yaptım.Oya'cım çok teşekkür ederim canım ,salça bir harika.









Yeşil Mercimek

Malzemeler ;
  • 1,5 su bardağı City Farm organik yeşil mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1,5 -2 tatlı kaşığı domates salçası
  • bir miktar sıvıyağ
  • tuz

Yapılışı ;

  • Mercimeği iyice yıkadıktan sonra bir miktar suyla bir taşım kaynatıp(pişirmeyin)hemen suyunu süzün.
  • Soğanı yemeklik doğrayıp bir miktar sıvıyağda kavurun.Ufak ufak doğradığınız yeşil ve kırmızı biberi soğana ekleyelin ve yumuşayana kadar birlikte kavurun.Salçayı ekleyip bir kaç dakika sonra mercimekleri koyun.Üzerine çıkana kadar sıcak su ilave edin .Tuzunu ve baharatlarını ekleyip mercimekler yumuşayana kadar pişirin.

Afiyet olsun.

19 Ocak 2010 Salı

Cevizli Ekmek ve Masa Üstü Mimi


















Sevgili Ece sağolsun beni ''mim''lemiş Masa üstümde ne mi var ? Balayımızı geçirdiğimiz otelin resmi var ,ara sıra bu resmi koyar kendime terapi yaparım.Balayından sonra çok çok sık ziyaret ettik orası ayrı mesele .Üç aylık kısa yaz tatilinde bile iki kere ziyaret ettiğimiz olmuştur.Güneş ,deniz ,kum... yok kum yazamayacağım kum yok çünkü sadece kayalık :) Kum sevmiyorum ,şinitzel gibi oluyorsun çünkü.Sadece üç senedir kumluk alanlara gidiyoruz.Nedeni çok basit sevgili kızım rahat rahat oynasın diye. eevet ne diyordum güneş ,deniz ,tatil evet tatil ahh !! daha ne kadar erken değilmi böyle planlar için .Şimdi yurdun dört bir yanı kar altındayken hemde.Çabuk gel yaz tatili hem de çok çabuk :)
Akşam vakti bu güzel ekmeği mayaladım ,o kadar lezzetli ki miniş ,ekmek dilimlerinin üzerine Pınar beyaz sürüp sürüp ekmeği yarıladı.Bal şeker olsun benim yavruma...





Cevizli Ekmek





Malzemeler ;



  • 1 paket Söke Geleneksel Ekmek unu karışımı (500 gr.)
  • 310 ml su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket instant maya
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
  • 2 çay kaşığı deniz tuz

Yapılışı ;

  • Bir kaba un karışımını ,instant mayayı ,dövülmüş ceviz içlerini ve tuzu koyup iyice karışmasını sağlayın.Ortasını havuz gibi açıp su ve sıvı yağı ekleyip unu yavaş yavaş yedirin.Özlü bir hamur haline gelene kadar yoğurun.
  • Yağlanmış dikdörtgen kek kalıbına hamuru yerleştirin ve hamur iki katına çıkana kadar sıcak bir yerde mayalandırın.
  • Fırına vermeden önce üzerine br fırça yardımıyla kasenin içine koyduğunuz sudan veya sütten sürün. 230 derecelik önceden ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirdikten sonra fırının derecesini 210 dereceye indirin ve üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Pişen ekmeğinizi kalıptan çıkarın ve tel bir ızgara üzerinde üzeri ince bir örtüyle kapalı bir şekilde soğumaya bırakın.Soğuyan ekmeğinizi dilimleyin.

Afiyet olsun.

Yaban Mersinli Kek







Yaban mersini kurusunu ne zamandır keklerde denemek istiyordum.Bugün akşam minişimle beraber büyük bir keyifle yediği bu yaban mersini kurularını kekimize koyduk.Çok lezzetli yumuşak bir kek oldu .Her zaman olduğu gibi kekin yarısı şimdi eşimin midesinde :))







Yaban Mersinli Kek

Malzemeler ;

  • 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağından bir parmak fazla sıvıyağ
  • 1 paket Dr.Oetker vanilya
  • 2,5 su bardağı Sinangil Kekun
  • 1 çay bardağı yaban mersini kurusu
  • 1 çay bardağı dövülmüş fındık içi

Yapılışı ;

  • Oda sıcaklığındaki yumurtaları toz şekerle iyice krema kıvamına gelene kadar çırpın.Yoğurt ve sıvıyağı ekleyin.Vanilya ve elenmiş kekunu ekleyip mikserin en düşük ayarında kısa süre çırpın.Yaban mersin kurularını ekleyip kaşıkla karıştırın.
  • Kek kalıbını yağlayın ve havanda dövülmüş fındık içlerini kek kalıbının dibine serpiştirin.Kek hamurunu kalıba dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 45 dakika kadar pişirin.Kalıpta soğutun.

Afiyet olsun.

18 Ocak 2010 Pazartesi

Pırasa Köftesi ve Fırın Poşetinde Patates















Akşam için hemen hazırladığım kolay bir mönü oldu.Eşim söylemesem anlamadı bile pırasalı köfte olduğunu :)



Pırasa Köftesi


Malzemler ;
  • 250-300 gr.köftelik kıyma
  • 4-5 adet pırasa
  • 1 adet yumurta
  • 2 dilim ekmek içi
  • 1 çorba kaşığı galeta unu
  • Yeterince tuz ,karabiber

Yapılışı ;

  • Pırasaları doğrayıp bol suda haşlayın ve süzgeçe alıp suyunu süzün.Suyunu elinizle iyice sıkıp rondoya atın ve püre haline getirin.
  • Bir kaba kıymayı,pırasa püresini ,ekmek içlerini ,yumurtayı ,galeta ununu ve bahartlarını koyup iyice yoğurun.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve sıvı yağda kızartın.

Fırın Poşetinde Patates

Malzemeler ;

  • 4 adet patates
  • 1 çorba kaşığı kekik
  • tuz
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı un

Yapılışı ;


  • Patateslerin kabuklarını soyup elma dilimi şeklinde kesin.Elmaları bir kabın içine koyup üzerine tuz,sıvıyağ ve kekik ekleyip iyice harmanlayın.
  • Fırın poşetine un koyup her yerine dağılmasını sağlayın.Fazla unu boşaltın .Poşetin içine patatesleri yerleştirin ve ağzını sıkıca bağlayın.Üzerine bir iki delik açın ve poşeti fırın tepsisine yerleştirin.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.Sıcak servis yapın.

Afiyet olsun





17 Ocak 2010 Pazar

Minik Alman Pastası




















Pazar çayımızın yanına bu güzel pastacıkları yaptım,hafif ve çok lezzetliler .Afiyet olsun şimdiden .

















Minik Alman Pastası


Malzemeler ;
  • 10 gr.Dr.Oetker instant maya
  • 5 su bardağı un (gerekli olursa biraz daha ilave edilebilir)
  • 2 ad.yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı toz şeker

Kreması için ;

  • 3 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 ad.yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker

Üzeri için ;

  • 1 paket Dr.Oetker Çikolatalı sos
  • 2,5 su bardağı süt
  • Hindistan cevizi ve file fıstık

Yapılışı ;

  • Hamur için gerekli tüm malzemeleri bir kapta iyice yoğurun ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.Hamurdan parçalar koparıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve üzerlerine hafifçe bastırın.Sıcak bir yerde tepsinin üzerini bezle örterek mayalandırın.Kabaran hamurları önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişirin.
  • Bu arada krema malzemelerinin tamamını bir tencerede pişirin.Kremayı ocaktan alıp bir kenarda ara sıra karıştırark soğutun.Krema torbasına doldurun.
  • Soğuyan hamur parçalarını ortadan ikiye kesin ve kapaklarını bir kenara ayırın.Kremayı alt hamur parçalarının üzerine sıkın.
  • Toz çikolata sosunu bir tencereye boşaltın ve üzerine 2,5 su bardağı sütü ekleyip ocakta sos kıvamına gelene kadar pişirin.İlk sıcaklığı çıktıktan sonra hamurların üst kapaklarını çikolata sosuna bulayıp kremalı alt hamur parçalarının üzerine yerleştirin.Pastacıkların üzerlerine hindistan cevizi ve file fıstıkla süsleyin.

Afiyet olsun.




15 Ocak 2010 Cuma

Hindistan Cevizli Minik Bonbonlar






Sevgili Tijen'cimin derginin Aralık sayısı için hazırlamış olduğu bu minik bonbonların tarifi hep gözüme çarpıyor fakat bir türlü yapmak için zaman ayıramıyordum.İşte bugün'' o ''gün.Minişin olmadığı bir mutfak hiç çekilmedi ama bunlara bayıldı adeta.''Hooop hooop'' diyerek indirdi hemen birkaç tane midesine .Eti'nin bir reklam kuşağı vardı ''Eti Bumbada ''diye bende onlara benzettim lezzet konusunda.Herkese iyi bir hafta sonu tatili diliyorum.



Hindistan Cevizli Minik Bonbonlar

Malzemeler ;
  • 2 su bardağı hindistan cevizi
  • 40 gr.tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı krema
  • 1/2 su bradağı pudra şekeri
  • 80 -90 gr.bitter çikolata

Yapılışı ;

  • Bitter çikolata hariç tüm malzemeleri bir kapta iyice yoğurun.Hamurdan minik parçalar koparıp diktörtgen şeklini verin ve yağlı kağıt serilmiş bir tepsinin üzerine yerleştirin.Yarım saat kadar buzdolabında bekletin.
  • Bu sırada çikolatayı benmari usulü eritin.Buzdolabından çıkardığınız hindistancevizli dikdörtgenleri çikolata sosuna bulayıp yağlı kağıdın üzerine aralıklı yerleştirin.Üzerlerine hindistan cevizi serpip yaklaşık 1 saat kadar buzdolabında bekletin.

14 Ocak 2010 Perşembe

Keşkül





















Keşkül

Malzemeler ;
  • 3,5 su bardağı süt
  • 1,5 çay bardağına yakın toz şeker
  • 1/2 çay bardağı ince kıyılmış badem
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 35 gr. pirinç unu

Yapılışı ;

  • Süt hariç bütün malzemeleri bir tencerede karıştırın.Sütü yavaş yavaş karıştırarak ekleyin ve tencereyi orta ateşe koyun.Muhallebi kıvamına gelene kadar bir çıpma teli yardımıyla sürekli karıştırın.Ocağın altını kapatın ve kaselere boşaltın.Üzerine toz yeşil fıstık ve badem taneleriyle süsleyin.Buzdolabında yaklaşık 1-2 saat kadar bekletin ve soğuk servis yapın.

Afiyet olsun.

13 Ocak 2010 Çarşamba

Portakallı Muffin























Canım kızım bu kekleri çok seviyor,okula giderken çantasına koyuyoruz.Saat 16.00 gibi çay saatleri var ,arkadaşlarıyla beraber yiyorlarmış bu keklerden.Bu ara biraz okula ara verdik ama bu kekleri yapmaya ara vermedik :)

Portakallı Muffin


Malzemeler ;

  • 2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 su bardağı esmer şeker
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi ve suyu
  • 1 çay bardağından biraz az sıvıyağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket Dr.Oetker kabartma tozu
  • 1 paket Dr.Oetker vanilya

Yapılışı ;

  • Yumurta ve şekeri bir kapta iyice karıştırın.Süt , sıvı yağ ekle ve karıştırmaya devam edin.Portakal suyu ve rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyin ,mikserin düşük hızında karıştırın.Elenmiş un ,vanilya ve kabartma tozunu ilave edin ve kaşık yardımıyla karıştırın.
  • Muffin kalıplarına kağıtları yerleştirin ve bir kaşık yardımıyla kalıplara doldurun.
  • Önceden ısıtılmış 180 dercelik fırında 20-30 dakika pişirin .


Afiyet olsun .

12 Ocak 2010 Salı

Mandalinalı Pasta ve Etkinlik













Herzaman olduğu gibi ''hadi pasta yapalım'' cümlesiyle yerinden hoplayan biricik kızımla yaptık bu pastayı. Miniş mandalinaların kabuklarını ve liflerini soydu bende pastanın geri kalanını yaptım.Yine çok eğlendik :)
ve bu pastayı http://softbowlsilikonkekkaliplari.blogspot.com/ etkinliğine gönderiyorum.


Mandalinalı Pasta

Malzemeler

Kek için;
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 100 gr.yumuşak margarin
  • 75 gr.toz şeker
  • 200 gr.un
  • 1 paket Dr.Oetker Kabartma tozu ve vanilya

Üzeri için ;

  • 3-4 adet mandalina (mandalinanın büyüklüğüne göre değişiyor)
  • 125 ml.sıvı krema
  • 90 gr.toz şeker
  • 1 yumurta
  • 100 file badem

Yapılışı ;

  • Yumuşak margarini ve toz şekeri krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın.Vaniya ,kabartma tozu ve elenmiş unu ekleyin.Hamuru yoğurun ve yağlı kağıt serilmiş 26 cm'lik kelepçeli kek kalıbına yerleştirin.Bir çatal yardımıyla hamura delikler açın.Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika kadar hamuru pişirin.
  • Hamuru çıkarın ve biraz soğumaya bırakın.Bu arada mandalina kabuklarını ve liflerini soyun. Dilimleri hamurun üzerine dizin.Tamamını mandalina dilimleriyle kaplayın.Üzerine file bademi serpin.
  • Krema ,şeker ve yumurtayı çırpıp mandalinaların üzerine dökün.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin.Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun.


11 Ocak 2010 Pazartesi

Dostluk Bildirimi


















''Güller ,laleler ,bütün çiçekler solar .Çelik ,demir kırılır ama sağlam dostluk ne solar ne de kırılır.'' çok sevdiğim bir varoluşçu filozof olan Friedrich Nietzsche böyle der.

Sevgili Arzu ve Sibel kendi bloglarında yayınlamış oldukları Dostluk Bildirimi'nde beni de dostları arasında seçmelerine çok ama çok mutlu oldum.Henüz blog dünyasında çok yeni olmama rağmen pek çok arkadaş edindim .Ne kadar yüzlerini görmesemde,yorumlarıyla ,mesajlarıyla daha önceden tanışmış hissi verip daima yanımda oluklarını gösterdiler.Sanki yıllardır beraber mişiz gibi...Hepinize çok teşekkür ediyorum canlarım .

Yayınladıkları bildirimin kuralına göre de'' dostluk ''üzerine bir yazı yazıp ,10 arkadaş seçip ,bloglarını ziyaret edip haber vermem gerekiyor .Ayrıca herbir kişi 10 kişi seçmelidir.Bu bildirim sonunda ödül ve mühür yok sadece dostluğun sıcak bir bildirimi var .

On arkadaşı nasıl seçeceğimi bilemedim ,ayrım yapamadım.Ben de isimlerinizi kağıtlara yazdım ve kura çektim :) :




Herkese iyi bir hafta diliyorum .

9 Ocak 2010 Cumartesi

Nohutlu ve Kabaklı Salata










Her akşam mutlaka soframızda salatamız vardır.Geçen akşam yaptığım bu lezzetli salatanın fotosunu çekmiş ama yayınlayamamıştım.Bizimkiler çok beğendiler ,üstelik çok da doyurucu oluyor.Afiyet olsun şimdiden :)






Nohutlu ve Kabaklı Salata

Malzemeler ;
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 2 adet kabak
  • 1 küçük kırmızı soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 avuç maydanoz ve dereotu
  • 1 adet limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı balzemic sirke ve elma sirkesi
  • yeterince tuz
  • 1,5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı ;

  • Kabakların kabuklarını soyun.Kırmızı biber ve kabakları küp küp doğrayın.Tavaya 2 yemek kaşığı olan sıvıyağı koyun ve biberle kabakları 3 dakika kadar yüksek ateşte soteleyin.Soğuması için bir kenarda bekletin.
  • Çukur büyük bir kaseye nohutları ,sotelenmiş sebzeleri, ince kıyılmış dereotu ve maydanozu koyup iyice harmanlayın.Soğanı piyazlık doğrayın ve salataya ekleyin.Zeytinyağ ,sirke ,tuz ve limon suyunu ekleyip iyice karıştırın.Üzerini domateslerle süsleyin.

Afiyet olsun.

8 Ocak 2010 Cuma

Portakal Yatağında Kereviz Salatası













İşte yılbaşı soframdan bir tarif daha,çok lezzetli ve şık bir sunum oluyor .Denemenizi tavsiye ederim.






Portakal Yatağında Kereviz Salatası

Malzemeler ;
  • 2 adet orta boy kereviz
  • 1 adet orta boy havuç
  • 3-4 yemek kaşığı light mayonez
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 avuç rondoda çekilmiş ceviz içi (çok inceltmeyin hafif iri şekilde olmalı)
  • 2 adet portakal

Yapılışı ;

  • Yoğurtları ,mayonezi ,rendelenmiş sarımsağı ve limon suyunu bir kaba koyup iyice karıştırın.Ceviz içlerini ilave edin.Havucun kabuklarını soyup bu karışıma rendeleyin.Aynı şekilde kerevizinde kabuklarını soyup hiç bekletmeden (çabuk kararırlar) yoğurtlu karışıma rendeleyin ve bir taraftanda arada kerevizlerin karışımla birleşmesi için kaşıkla karıştırın.Tuzunu ayarlayın.
  • Portakalları ortadan ikiye bölün ve içlerini çıkartın.Kabuklarına zarar gelmeden dikkatlice yapın.Kerevizli salatayı portakal kabuklarının içine paylaştırın.Üzerilerine yarım ceviz içiyle süsleyin.Servis tabağına yerleştirin.

Afiyet olsun.

7 Ocak 2010 Perşembe

Mantarlı Börek






















Çok lezzetli bir börek.Akşam akşam doğaçlama olarak ,şipşak hazırladığım ,tadına da doyamadığımız bir börek oldu .Bu tarifi http://www.japoncekirdegi.blogspot.com/ arkadaşımızın 51.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 'ne gönderiyorum kendisine de başarılar diliyorum :)

Mantarlı Börek

Malzemeler ;
  • 4 adet yufka
  • 1 paket mantar
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • kimyon,tuz ,karabiber
  • yarım demet maydanoz
  • 5-6 kaşık yoğurt
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • çörek otu
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ

Yapılışı ;

  • Mantarları iyice yıkayın ve orta kalınlıkta doğrayın.Bir tavaya alın ve suyunu salıp çekene kadar pişirin.Suyunu iyice çektikten sonra iki yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin.Yemeklik doğradınız soğanları ve küp küp doğradığınız kırmızı biberleri de ekleyip kavurun.Baharatlarını ekleyin ve biberler yumuşayana kadar kavurun.Ocağın altını kapattıktan sonra ince kıyılmış maydanozları ekleyin ve bir kenarda soğutun.
  • Fırın tepsinizi yağlayın ve ilk yufkayı tepsinin kenarlarından sarkacak şekilde yerleştirin.Yoğurt ,yarım çay bardağı sıvı yağ ve yumurtanın beyazını bir kaba koyup karışıtırın ve bu harcı yufkaların arasına sürün.Diğer yufkaları da parçalayarak yerleştirin. Her yufka yerleştirdiğiniz katlara bu harçtan sürün.Son yufkayı parçalamadan iç harcı dökün ve son yufkayıda parçalayarak yerleştirin.En üstte, kenarlardan sarkan yufkayı böreğin üzerine toparlayın ve kalan harcın içine yumurta sarısını ekleyin.Bütün harcı böreğin üzerine fırça yardımıyla yedirin.Çörek otu serpin ve öncden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Milföylü Pasta










Çıtır çıtır, yemesi eğlenceli bir pasta .Eskiden pastaneden alırdık ,bugün aklıma düştü tadı.Hemen mutfakta aldım soluğu :)









Milföylü Pasta

Malzemeler ;
  • 6 adet milföy hamuru

Kreması ;

  • 2 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı nişasta

Üzeri için ;

  • Pudra şekeri

Yapılışı ;

  • Milföy hamurlarını buzluktan çıkarıp biraz yumuşamasını sağlayın.İkişerli üst üste dizin ve uzunlamasına merdaneyle açın.Boylarını uzatın.Fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirin.Pişen milföyleri bir kenarda soğutun.
  • Bu arada krema malzemelerinin vanilya hariç hepsini bir tencereye koyup krema kıvamına gelene kadar ocakta pişirin.İnmesine yakın vanilyayı koyun ve bir kenera alıp soğutun.
  • Soğumuş milföy hamurundan ilkini alıp üzerine soğumuş kremadan sürün ve diğer milföy parçasını yerleştirin.Yine hamurun üzerine krema sürün ve en üste son kalan hamuru yerleştirip dilimlere bölün.Üstlerine bol pudra şekeri serpip servis tabağına alın.

Afiyet olsun.

5 Ocak 2010 Salı

Haydari



Yılbaşı soframdan lezzetli bir tarif.
Bir dilim ekmek üzerine sürülüp yenmesi şiddetle tavsiye edilir :) Misafirlerim gerçekten de çok lezzetli bulmuşlardı,tarifin asıl sahibi annem.Senelerdir hep bu şekilde yapar.










Haydari

Malzemeler;
  • 2 ,5 çorba kaşığı susam
  • 1/2 çorba kaşığı tereyağ
  • 5 -6 kaşık süzme yoğurt
  • Bir tutam dereotu
  • yeteri kadar tuz

Yapılışı ;

  • Küçük bir tavada tereyağını eritin.Eriyen yağın içine susamları ekleyip susamlar pembeleşene kadar kavurun.Ocağın altını kapatıp bir iki dakika soğuması için bir kenarda bekletin.
  • Yoğurdu derin bir kasenin içine koyun.İnce ince kıyılmış dereotu,tuz ve tereyağlı susamı ekleyip bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın.Kayık tabağına alıp dereotu ile süsleyin.

Afiyet olsun.

4 Ocak 2010 Pazartesi

Dalyan Köfte










Aceleden çok fotoğrafını çekemedim bir iki kare alabildim içlerinden en iyi foto da buydu .Misafirlerim varken yapmıştım yayınlamak bugüneymiş:)Sebze yedirmek için çocuklara iyi bir fırsat ,köfteye hayır diyemiyorlar çünkü :)




Dalyan Köfte

Malzemeler ;
  • 750 gr.kıyma
  • 5-6 dilim bayat ekmek içi
  • 1 adet yumurta
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy soğan
  • karabiber,tuz,kimyon

Arasına ;

  • 1 su bardağı bezelye
  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç

Üzerine ;

  • 1 yumurta beyazı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ

Sos ;

  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı salça
  • 1-1,5 su bardağı su

Yapılışı ;

  • Havuç ve patatesleri bezelye büyüklüğünde doğrayın.Sebzeleri diri olacak şekilde suda haşlayın.Haşlarken suyuna tuz ilave edin.Haşlanmış sebzeleri süzün ve soğuması için bir kenarda bekletin.
  • Soğanı ve sarımsakları derince bir kaba rendeleyin.Kıyma ,baharatları ve yumurtayı ekleyin.Bayat ekmek içlerini az suda ısaltıp kıymanın üzerine ufalayın.Harcı iyice yoğurun.Buzdolabına koyup 20 dakika dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru yağlı kağıt üzerinde diktörgen şeklinde açın.Arasına sebzeleri yerleştirin ve yağlı kağıt yardımıyla rulo haline getirin.(bu işlemi daha önceleri alüminyum folyoyla yapıyordum fakat pek yakında öğrendiğim bilgiye göre alüminyum folyo ısıyla karşılaştığında yemek değil alüminyum folyonun ta kendisini yiyormuşuz .Evlerimizde çok fazla yaptığımız hatalardan birisi aslında .Buda kısa dip not olsun )
  • Yumurta akı ve sıvı yağı bir kasede çatalla çırpın.
  • Dalyan köftenin üzerine bu yumurtalı karışımdan bir fırça yardımıyla sürün ve yağlı kağıdı rulo köftenin üzerine kapatın.
  • 200 derecelik fırında yağlı kağıda sarılı olarak yaklaşı 1 saat pişirin.Yağlı kağıdı açıp yaklaşık 20 dakika kadar da üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Soso için yağı ve salçayı sos tenceresinde pişirin ve üzerine 1-1,5 su bardağı kadar su koyun .Su kaynayana kadar pişirin ve dalyan köfteyi servis tabağına alıp dilimleyin.
  • Salçalı sosu dalyan köftenin üzerine gezdirin.

Afiyet olsun.

2 Ocak 2010 Cumartesi

2010 İlk Yazım ve Yılbaşı

















MUTLU YILLAR!!Herkesin yeni yılı kutlu olsun .Dünyamıza sevgi ,barış ve mutluluk getirmesi dileğiyle hoş geldin 2010 .Herkesin yeni yılda güzel bekletilerinin gerçekleşmesini temenni ediyorum.
Yaklaşık bir saat oluyor sevgili arkadaşlarımızı evlerine uğurlayalı.Uzaklardan ,Antalya'dan kalkıp geldiler bizler için.Çok güzel birkaç gün geçirdik beraber.Hava şartlarının elverdiği şekilde İstanbul turu yaptık.Yeni yılda bizlerle beraber oldukları için tekrar çok teşekkür ediyorum.Hep beraber güzel bir yeni yıl sofrası hazırladık,hoşça vakit geçirdik.Menüde nelermi vardı ?:
  • Avokado salatası
  • Haydari
  • Patlıcan salatası
  • Zeytinyağlı biber dolması
  • Brokoli salatası
  • Kereviz salatası
  • Jumbo karides
  • Lakerda
  • Zeytinyağlı Portakallı Yer Elması
  • Peynir tabağı
  • Sigara Böreği
  • Çiğ köfte
  • Hibeş
  • Meyve salatası
  • Yılbaşı Pastası (Kasekuchen)

Sıcak yemeği tercih etmediğimizden hazırlamadık.Hafif lezzetlerle tadını çıkardık akşamın.Uzun uzun sohbetler eşliğinde yemeklerimizi yedik.Tarifleri yakında ekleyeceğim.Şimdi müsadenizle ,bu son güzel tatil gününü de ailemle birlikte geçirmek istiyorum.

Sayfalar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails