27 Aralık 2010 Pazartesi

Güveçte Sucuklu Kuru Fasülye

















Bir haftayı aştı dimi sesim çıkmayalı? evet evet...Hani vardır ya çok zor günler geçirirsiniz ,çok sıkıntılıdır ,uzuuun bir zaman alacaktır bu süreç. işte öyle biir haftadan yeni çıktım.Eşimin annesiyle ilgili mühim sağlık problemlerimiz var .Zor günler var daha. Umut sadece umutlarımız var...
Çok çok klasik ve geleneksel olan bir yemeğimiz dimi ?Mutfağa yeni girmiş ve yemeklerle henüz yeni haşır neşir olacak arkadaşlarımız olabilir, tarif onlar için ;)


Güveçte Sucuklu Kuru Fasülye

Malzemeler ;
  • 2 su bardağı kuru fasülye
  • 100-150 gr. sucuk
  • 1 adet iri soğan
  • 1 adet yeşil biber (sivri veya çarliston olabilir )
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı margarin (Becel zeytinyağlı kullandım)
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • yeterince su
  • tuz ,kimyon

Yapılışı ;

  • Bir gece önceden kuru fasülyeyi ıslayın.Islamış olduğunuz suyu döküp düdüklü tencereye fasülyeyi ve yeni su koyup biraz diri olacak şekilde haşlayın.
  • Ayrı bir tencerede yağı eritin ,sıvıyağı ekleyip yemeklik doğranmış soğanı kavurun.Yeşil biberi küçük doğrayıp soğanlarla birlikte kavurun.Halka şeklinde sucukları ince ince doğrayıp hepsini birlikte kavurun.Salçaları ekleyin.Haşlanmış olan fasülyeleri de ekleyip üzerini biraz(2 parmak kadar ) geçecek kadar su koyun .Gerekirse su ekleyebilirsiniz.Baharatlarını ekleyip suyunu bir iki dakika kadar kaynatıp genişçe bir güvece dökün .Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.

Afiyet olsun.

Kahve Dünyası' na Teşekkür ve 4.Blog Yazarları Buluşması


Geçen akşam Kahve Dünyası'ndan çok lezzetli bir paket aldım.İçinde ağzımızı tatlandıran ,içi çıtır çıtır dışı gerçek çikolata kaplı Bonte ürününü tatma fırsatını buldum.Prensesim çok sevdi ;) Çok lezzetli olduğundan farkında olmadan ölçüyü kaçırabilirsiniz ,dikkat derim ;)































Geçtiğimiz hafta Cihan ve Seviye Kaloğlu ,Serap Yücesoy ve sevgili Aylin 'nin çalışmaları sonucu muhteşem bir Blog Yazarları buluşması düzenlendi.Moss Marine Cafe 'de gerçekleşen buluşma çok renkli ,çok yemekli, çok sohbetli ve çok hediyeli geçti ;) Prensesimle gittiğim bu buluşmaya büyük keyif alarak döndük.Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim .



























Muhteşem sohbetiyle Yasemin Sungur'u dinleme ve tanışma fırsatı bulduk.

17 Aralık 2010 Cuma

Şekerpare



















Bu tatlının adını ne zaman duysam yada kendisini yesem aklıma hep Şener Şen ve İlyas Salman'nın oynadığı bir Türk filmi gelir ;) Sanırım ordaki repliklerden olsa gerek bu tatlıyı ayrı bir severim.Adını gerçekten de tadından alıyor ,şeker gibi... Herkese güzel bir hafta sonu tatili diliyorum ;)


Şekerpare

Malzemeler ;

Hamuru için ;
  • 600 gr.un
  • 200 gr.pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 adet yumurta
  • 250 gr.margarin
  • bir tutam tuz

Şurubu için ;

  • 900g.toz şeker
  • 1100 gr.su
  • çeyrek limon suyu

Yapılışı ;

  • Hamur malzemelerin hepsini karıştırıp iyice yoğurun.Üzerine nemli bir bez örterek 15-20 dakika kadar dinlendirin.
  • Bu sırada şekerle suyu bir tencereye koyup kaynatın.İçine limon suyu ilave edip şurubun biraz kıvama gelmesini sağlayın ve bir kenarda soğutun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp iyice yuvarlayın ve yağlanmış fırın kabına aralıklı dizin.Şekerparelerin tam ortasına fındık veya badem batırın.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
  • Şekerpareler fırından çıkar çıkmaz soğuk şurubu kepçeyle yavaş yavaş dökün.Şekerpareler şerbeti çekip soğuyunca servis yapın.

Afiyet olsun.

12 Aralık 2010 Pazar

Üzümlü Kurabiye

















Güzel bir pazar sabahından herkese merhaba vee günaydın;) Soğuk buz gibi bir İstanbul var iki gündür.Evden çıkmamak için müthiş bahaneler ,Mis gibi tomurcuk kokulu sıcacık bir demlik çay yapıldı yanına da bu kurabiyeler ;)

Üzümlü Kurabiye

Malzemeler ;
  • 250 gr.yumuşak margarin (oda sıcaklığında )
  • 1.5 su bardağına yakın pudra şekeri
  • 2 adet yyumurta
  • 150 gr. kuru üzüm
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • yarım paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un

üzerine ;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • susam

Yapılışı ;

  • Hamur için tüm malzemeyi yoğurma kabına alıp iyice yoğurun.Cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp rulolar yapın ve iki ruloyu örgü yapın.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin .Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

Afiyet olsun.

8 Aralık 2010 Çarşamba

Sebzeli Tavuk Rulo



















Sebzeli Tavuk Rulo


Malzemeler ;
  • 500 gr.tavuk göğüs eti
  • 2 çorba galeta unu
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı köri
  • tuz ,karabiber
  • yarım sarı dolmalık biber
  • yarım kırmızı biber
  • 1 su bardağı bezelye

Üzeri için ;


  • 1 su bardağı mısır gevreği
  • bir tutam ince kıyılmış maydanoz
  • tuz ,karabiber

Yapılışı ;


  • Tavuk etini rondoda kıyma haline getirin ve bir kaba alın.Üzerine yumurta sarısı,galeta unu ,sıvıyağ ve baharatları ekleyip iyice yoğurun.Küçük küçük doğranmış biberleri ve bezelyeyi de ekleyip yoğurun .

  • Fırın tepsisine yağlı kağıdı serip tavuklu harcı üzerine koyun ve elinizle rulo şeklini verin.

  • Üzeri için ,mısır gevreğini elinizle bir kaseye iyice ufalayın.İnce kıyılmış maydanozu ve baharatları da ekleyip karıştırın.Bu karışımla tavuk rulonun üzerini kaplayın.Önceden ısıtılmış 190 derecelik fansız fırında 1 saate yakın pişirin.Fırından çıkarınca 5 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyin.Yanına sebze soteledim ,beraber nefis oldular.

Afiyet olsun.

6 Aralık 2010 Pazartesi

Cevizli Kadayıf Dolması



















Kötü bir haftasonu oldu benim için, merakla beklediğim sınav sonucum açıklandı.Maalesef iki puanla kazanamadım.Sonuca itiraz dilekçemi gönderdim bugünde .O da birkaç güne açıklanır.Ama ben şimdiden Mart 2011 'deki sınava çalışmaya başladım bile ...
Üzgünüm ,mutsuzum .Şimdi, yeniden aynı strese nasıl katlanırım bilmiyorum düşündükçe mideme kramplar giriyor.Kendimi bugün, bu tatlıya verdim doyasıya yedim, mutlu olabilmek için ;)


Cevizli Kadayıf Dolması

Malzemeler ;
  • 300-350 gr.tel kadayıf
  • 1 kase iri çekilmiş ceviz içi
  • yeteri kadar tereyağ

Şerbeti için ;

  • 3 su bardağı toz şeker,
  • 3 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı ;

  • Şerbet için şeker ve suyu bir tencereye koyup kaynatın.Ocaktan almaya yakın limon suyunu ekleyin ve birkaç dakika daha kaynadıktan sonra soğuması için bir kenara alın.
  • Tel kadayıftan avuç içinize sığacak kadar parça alıp üzerine ceviz içini yerleştirin.Dolma sarar gibi sıkıca sarın.Yağlanmış fırın kabına yerleştirin.Kadayıf bitene kadar işlemi tekrar edin.Her birinin üzerine bir çay kaşığı kadar tereyağ koyup önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında nar gibi kızartın.
  • Kadayıfları fırından alıp ilk sıcaklığı gidince kepçeyle üzerlerine şerbeti dökün.Soğuduktan sonra üzerine toz yeşil fıstık serpin .

Afiyet olsun.

4 Aralık 2010 Cumartesi




















Akşam çaya misafirlerim vardı .Böreğin ve cupcake yanına yaptım çok beğenildi.Sık sık yaparım çay sofralarına ama görüntüleyememiştim .Bugün nihayet fotolarını çektim.Herkese iyi pazarlar diliyorum.


Mercimek Köftesi

Malzemeler ;

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet taze soğan
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • yaklaşık 4 su bardağı su
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 3 çorba kaşığı salça
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • 4 çay kaşığı kimyon
  • 1,5 çay kaşığı pulbiber

Yapılışı ;

  • 4 su bardağı suyla mercimekleri bir tencerede suyunu çekene kadar haşlayın.(suyunu tam çektirmeyin yaklaşık 1 çaybardağı kadar dibinde kalsın.)1 su bardağı ince bulguru haşlanmış mercimeklerin içine koyup karıştırın ve kapağını kapatın.20 dakika kadar dinlendirin.
  • Küçük bir tavaya margarini koyup eritin.Kuru soğanı incecik yemeklik doğrayın ve yağda kavurun.Salçayı ilave edip bir iki dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın.
  • Maydanozu ve taze soğanı ince ince doğrayın.Büyük bir kaba yeşillikleri ,bulgurlu mercimeği ,soğanlı salçalı karışımı ve baharatları ekleyip iyice karıştırın.Elinizle köfte şeklini vererek servis tabağına yerleştirin.Yeşilliklerle servis edin.

Afiyet olsun.

2 Aralık 2010 Perşembe

Çikolatalı Makaron




























Herkese günaydın dün gece büyük emekler sarfederek yaptığım ve bir gecede buzdolabında resimlerinin çekilmesini bekleyen cici makaronlarım.İlk denememe rağmen beni hayal kırıklığına uğratmadıkları için ''cici'' diyorum onlara.İkinci tepside biraz hava kabarcıkları kalıp görüntü bozukluğuna sebep olsalarda içleri yumuşacık kek kıvamında kalıp üzerleri kurabiye gibi ağızda dağılıyorlar ;) evet sabah sabah yediğim için bir fincan kahve eşliğinde pek de mutlu ettiler beni ;) bunlara karşı koymak mümkün değil ;)

Çikolatalı Makaron

Malzemeler ;

Hamuru için ;
  • 90 gr.toz badem
  • 150 gr.pudra şekeri
  • 15 gr.kakao
  • 75 gr. yumurta beyazı
  • bir çimdik krem tartar
  • 35 gr.toz şeker

Ganaj için ;

  • 150 ml.krema
  • 150 gr.kuvertür çikolata

Yapılışı ;

  • Öncelikle ganajı hazırlayınki bir kenarda soğuyup ideal kıvama gelsin.Küçük sos tenceresinde kremayı koyup kaynama kıvamına gelene kadar ısıtın ve altını kapayın.Küçük doğranmış çikolatayı koyup eriyene kadar sürekli karıştırın.Soğuyunca ganajı sıkma torbasına koyun.
  • Toz badem,pudra şekeri ve kakaoyu robotta incecik olmaları için çekin.Bir kaseye boşaltın.
  • Yumurta beyazlarını krem tartarla birlikte köpük köpük ve çok sert olana kadar mikserle çırpın.(bu işlem uzun sürecektir.)Çırparken yavaş yavaş toz şekeri ekleyin.Bu karışımı elinizle bir spatula yardımıyla kuru toz bademli karışıma alttan üstte doğru karıştırarak yedirin.
  • Hamuru sıkma torbasına koyup 2 cm. çapında 3'er cm.'lik aralarla yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıkın.Tepsinin altını tezgaha vurun ki hava kabarcıkları çıksın.
  • Önceden ısıtılmış 160 derecede 10 dakika pişirin.Yaklaşık iki tepsi çıkıyor ben ayrı ayrı pişirdim tepsileri
  • Bir kenarda iyice soğutun.Sıkma torbasındaki ganajı ilk tepsideki makoronların üzerine sıkıp diğeriyle yapıştırın.Buzdolabında bir gece bekledikten sonra tüketilmesini tavsiye ediyorum

Afiyet olsun.

29 Kasım 2010 Pazartesi

Kol Böreği



















Hasta geçirilen bir hafta sonundan sonra bugün biraz daha iyi hissediyorum kendimi .Ama şimdi de( sırayla gidecek galiba ) sevgilimi hasta ettim,umarım ufaklığa geçirmeyiz .Böreği bayram için hazırlamıştım ,yayınlamak bugüne kaldı .Pek lezzetli çıtır çıtır bir börek oldu.

Kol Böreği

Malzemeler ;

Hamuru ;
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/2 çay bardağı su
  • aldığı kadar un ,
  • tuz

İç harcı ;

  • 200-250 gr.kıyma
  • 1 adet büyük soğan
  • 1adet orta boy patates
  • tuz,karabiber
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ

Yapılışı ;

  • Hamur için gerekli tüm malzemeleri yoğurma kabına koyup özlü, yumuşak bir hamur yapın.(unu ilave ederken azar azar ekleyin)Hamuru 40 dakika kadar üzeri örtülü şekilde dinlendirin.Bu arada kıymalı iç harcını hazırlayın.Tavaya sıvıyağı koyup soğanları yemeklik incecik doğrayın.Kıymayı ekleyip birlikte kavurun.Soyulmuş patatesi rendeleyin ve baharatlarını da ekledikten sonra birkaç dakika daha kavurun .Soğuması için bir kenarda bekletin.
  • Hamuru 8 eşit bezeye ayırın.Bezeleri açabildiğiniz kadar incecik şekilde oklavayla açın.Yufkayı ortadan ikiye kesip geniş kenera kıymalı harçtan koyup rulo şeklini verin.Yağlanmış tepsiye ortadan başlayarak yerleştirin.Yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.Üzerine yumurta sarısını 1 çorba kaşığı sıvıyağ ile birlikte karıştırıp bir fırça yardımyla sürün.Çörek otu veya susam serpin.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.Sıcak sıcak servis yapın.

benden notlar ;tepsiniz büyükse ölçüleri oranlı şekilde artırabilirsiniz.

Afiyet olsun.

26 Kasım 2010 Cuma

Fındıklı Kurabiye



















İki gündür hastayım ve evdeyim.Bu havalar beni mahvetti :( Aman sizlerde kendinize çok çok dikkat edin.Prensesim oyun hamurlarıyla oynamaya bayılıyor ,malum yaptığı şeyler kurabiye ,pasta ,börek şekilleri :) Herkes kedi- köpek yaparken bizimki mutfakta ne görüyorsa onu yapıyor.Kaç gündür ''anne gerçek kurabiye yapalım ,gerçek kurabiye yapalım '' diyerek matkap misali başımı oydu ;) Dün akşam kıramadım artık Minişimi ;) girdik mutfağa ve sevgili Cafe Fernando'nun bu güzel kurabiyelerini pişirdik.Bir bardak çayla müthiş gidiyor ,yalnız ölçüyü fazla kaçırabilirsiniz ona göre ;) Herkese güzel bir haftasonu diliyorum.


Fındıklı Kurabiye

Malzemeler ;

  • 140 gr.fındık
  • 1 su bardağı un
  • 1/4 su bardağı toz şeker
  • 125 gr.tereyağ (oda sıcaklığında )
  • üzeri için marmelat

Yapılışı ;

  • Oda sıcaklığındaki tereyağını ve toz şekeri bir kaba koyup iyice miksele çırpın.Fındıkları rondoda incecik olana kadar çekin ve un ile karıştırın.Şekerli karışıma unlu fındıklı karışımı ekleyip yoğurun.Hamuru buzdolabında 40 dakika kadar bekletin.Bekleyen hamurdan elinizi bol unlayarak küçük parçalar alın ve yuvarlayın.Ortasına parmağınızla bastırın ,küçük çukurlar oluşsun.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.Yaklaşık 25 -26 adet kadar kurabiye çıkıyor.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fanlı fırında 15 dakika kadar pişirin.Kurabiyeler soğuyunca ortalarına dilediğiniz marmelattan koyun.

Afiyet olsun.

25 Kasım 2010 Perşembe

Kebap




















Resimdeki kebaplar sevgilimin elinden çıkma ;) Bu altıncı veya yedinci yapışı ama bu sefer ''işte oldu'' dediğimiz için siteye koymak istedim.Etsiz yemeğe yemek demeyen bir eşim var ,bu kebap merakıda oradan geliyor.Geçen haftasonu bütün aile toplandık ve sevgilim bu enfes kebapları yaptı.Kendisine de söyledim benim için kebapçıya gitme dönemi kapanmıştır ;)


Kebap

Malzemeler ;

  • 1,5 kg.kebaplık kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • kimyon ,tuz ,karabiber ,pulbiber
  • 3-4 dal ince kıyılmış maydanoz

Yapılışı ;

  • Soğan ve sarımsakları incecik kıyın.Kıymayı genişce bir tepsiye alın ve tüm malzemeleri ekleyip iyice yoğurun.Harçtan yumurta büyüklüğünde eşit parçalar koparıp tahta enli şişlere, elinizle yukarıdan aşağıya doğru döşeyin.En uygun şekli mangalda yoksa fırınınızın ızgara bölümünde pişiriniz.Sıcak ve lavaşa sararak servis yapınız .

Sevgilim aşçıdan notlar ;)

-bu ölçülere göre yaklaşık 24-26 adet şiş çıkıyor

-kullanılan baharatların miktarı arzuya ve damak tadına göre değiştirilebilir

-şişleri dizme işlemi başlangıçta zor gelebilir fakat birkaç işlemden sonra eliniz alışacaktır ,şişlere dizerken elinizin yapışmaması için bir kaseye su koyup arada avucunuzu ıslatarak devam edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

23 Kasım 2010 Salı

Etli Kapuska


















Miniş suyuna ekmeği banıp banıp yedi.Bir annenin görmek istediği görüntü vardı yani karşımda .Bu tarifi seve seve yazıyorum o yüzden ;)

Etli Kapuska

Malzemeler ;
  • 1 küçük beyaz lahana
  • 150 gr.kuşabaşı doğranmış et
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 büyük soğan
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 ,5 çorba kaşığı domates salçası
  • yeteri kadar su
  • tuz ,karabiber

Yapılışı ;

  • Lahananın üzerinden birkaç yaprak alın ve ortasındaki kökü bıçak yardımıyla çıkarın.Küçük küçük doğrayın.Tencereye sıvıyağ ve tereyağını koyup eritin.Yemeklik doğranış soğanları pembeleştirin.Küçük küçük doğranmış eti koyup suyunu salıp çekene kadar pişirin ve salçaları ekleyip birkaç dakika daha kavurun.Yıkanmış doğranmış lahanaları ekleyin ve ağzı kapalı olarak pişirin.Hemen su eklemeyin,pişerken lahanalar suyunu bıraktığı için gerektiği kadar azar azar kaynar su ilave edin.Karabiber ve tuzunu ayarlayın.

Afiyet olsun.

21 Kasım 2010 Pazar

Kasekuchen (Cheescake)


















Bu bayram İstanbulu terk etmedik-nasıl olduysa - ;) çok keyifli ,bol dinlenmeli ,bol aile ziyaretli bir bayram tatili geçirdik.Tüm aile birbirine olan özlemini giderdi diyebilirim.Tabi bayram olurda bayram sofralarında diet yapılırmı ;? mümkün değil ,mümkün .Hepsi de hayır denemeyecek kadar güzel sofralardı. Bayram boyunca bloguma yeni bir tarif ekleyemedim,gezmekten ve yemekten vaktim olmadı ;) Nicedir ,sevgilimin de bitmek bilmeyen isteğiyle kasekuchen tarifi ararım ve yapar dururum.Ama bu tarif varya işte bu tarif bütün aramalarıma son verdirdi.Artık sadece bu tarif üzerinden yeni tarifler geliştirceğim ,işte okadar.Muhteşem ,muhteşem.Orjinal kasekuchen tadını yakalayabirsiniz bu tarifle.Arife günü yaptım ,bayramda da sevgili kayınvalideme götürdüm.Çok çok beğendiğini söylemesi de benim için ayrı biir keyifti ...
Hepimize güzel bir hafta olmasını diliyorum ;)

Kasekuchen (Cheescake)

Malzemeler ;

Hamur için ;
  • 120 gr. buğday nişastası
  • 200 gr.un
  • Bir çimdik tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 150 gr.margarin
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 120 gr. pudra şekeri

Dolgu için ;

  • 200 gr.toz şeker
  • 100 gr.un
  • 1 paket vanilya
  • 100 ml.süt
  • 5 adet yumurta (sarıları ve beyazları ayrılacak)
  • 600 gr. Pınar labne peyniri
  • 200 gr.İçim süzme yoğurt
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 300 gr.Tikveşli krema
  • bir çimdik tuz

Yapılışı ;

Hamuru ;

  • Un ,nişasta ve pudra şekerini karıştırın.Oda sıcaklığındaki yumuşak margarini ekleyin.Kabartma tozu ve tuzu ilave edin.Yoğurmaya başlayın biraz tutmaya başlayınca yumurtaları ekleyin ve özlü, çok sert olmayan bir hamur yapın.Hamuru 3 mm.kalınlıkta merdaneyle açın.28 cm.lik kalıbın tabanına yağlı kağıdı yerleştirip hamuru kalıba düzgünce serin. Yanlarını kase gibi olacak şekilde döşeyin ve hamura çatalla delikler açın ki kabarmasın.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.Pişen tabanı fırından çıkarıp bir kenarda bekletin.(kalıpta bekletin.)

Dolgu ;

  • Yumurta sarılarını beyazlarından ayırın ve beyazlarını kuru ve temiz bir kapta bir çimdik tuzla iyice çırpın.(kabı ters çevirdiğinizde düşmeyecekler)Kremayı ayrı bir kapta çırpın.Labne peyniri ve süzme yoğurdu da ayrı ayrı kaplarda çırpın ve malzemeleri bir kenarda bekletin.Karıştırma kabına sütü toz şekeri ve bir çimdik tuzu ilave edip mikserle karıştırın.Unu ekleyin.Teker teker yumurta sarılarını ekleyin.(yumurta sarısını hamura iyice yedirmeden diğerini eklemeyin.)Labne peyniri ve süzme yoğurdu ekleyip düşük devirde çırpın.Limon kabuğu rendesini ekleyin.Kremayı ekleyip iyice yedirin.Çırpılmış yumurta aklarını yavaş yavaş ilave et ve çırpma teliyle dikkatlice çırpın.(dolgu biraz cıvık olacaktır bu kıvamda olması doğrudur.)Önceden pişen hamurun içine dolgu malzemesini dikkatlice boşaltın ve önceden ısıtılmış, fansız, 180 derecelik fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirin.Piştikten sonra fırından çıkarın ve soğuması için bir kenarda bekletin.İyice soğuyan pastayı buzdolabında bir gece mutlaka bekletin.Üzerien pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

15 Kasım 2010 Pazartesi

İyi Bayramlar


Tüm sevdiklerimin Kurban Bayramını kutlarım.

12 Kasım 2010 Cuma

Kadınbudu Köfte

















Sıcak veya soğuk haliyle sınırsız tüketebilirim ben bu köfteleri.Canım annemin ellerine sağlık,beraber girdik bugün mutfağa .Tek kelimeyle müthiiiş ;)

Kadınbudu Köfte

Malzemeler ;
  • 1 kg.kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 su bardağına yakın pirinç
  • 1 tutam ince kıylımış maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • tuz,karabiber ,kimyon

Kızartmak için ;

  • sıvıyağ,
  • un
  • 2 yumurta

Yapılışı ;

  • Kıymanın 500 gr.kadarını az miktarda sıvıyağ ile birlikte tavada kavurun ve ılınması için bir kenara alın.
  • Pirinci üzeri geçecek kadar su koyup haşlayın.Suyunu süzüp soğutun.
  • Soğanı ince rendeleyin ve suyunu sıkın.Yoğurma kabına,soğanı ,ılınmış kıymayı ve diğer kalan kıymayı ,haşlanmış pirinci,yumurta ,ince kıyılmış mayadanoz ve baharatları ekleyip iyice yoğrun.15 dakika kadar harcı buzdolabında bekletin.
  • Harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yassı şeklini verin.Önce una sonra yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın.Sıcak veya soğuk ikram edebilirsiniz .

Afiyet olsun.

8 Kasım 2010 Pazartesi

Mantı


















Bizimkilerin ''başka yok mu? '' dedikleri tek yemek diyebilirim.Lezzetinin bir eşi yok bence .Resimdeki tabak ilk açtığım hamurdan.Prenses dayanamayıp hemen yemek istedi elimin hamuruyla haşladım.Koca tabağı hüüüp diye yuttu :)

Mantı

Malzemeler ;

Hamuru ;
  • 2 kg.un
  • 2 adet yumurta
  • tuz
  • aldığı kadar su

İç harcı ;

  • 1 kg.kıyma
  • 2 orta boy soğan
  • karabiber

Yapılışı ;

  • Soğanları bir kaba rendeleyin ve üzerine kıymayı ,karabiberi ekleyip yoğurun.Bir kenarda bekletin.
  • Unu geniş bir yoğurma kabına koyup ortasını havuz gibi açın.Yumurtaları tuzu ve yavaş yavaş su ekleyerek ele yapışmayan özlü bir hamur yapın.Hamuru eşit bezelere ayırın.(bezelerin boyutlarını açacağınız sofraya göre ayarlayın)Bezeleri sofranızın büyüklüğünde yuvarlak yufka olacak şekilde açın.(açarken mutlaka ara ara un serpin,yapışmasını önleyecektir.)2 parmak eninde şeritler kesin.Şeritleri iki parmak eninde ve boyunda kareler olacak şekilde boyuna da kesin.Karelere eşit şekilde kıyma harcından koyup ister uçlarını bohca gibi birleştirin ,ister üçgen şekli verin.
  • Yapılan mantıları bir tepsiye birbirlerine yapışmayacak şekilde dizin.Üzerlerine mutlaka un serpin.
  • Kaynamış suya biraz sıvıyağ ve tuz ekleyin ve mantıları içine atın.Hamurlar yumuşayana kadar pişirin.Saplı kevgir yardımıyla servis tabağına alın.Üzerine eritilmiş tereyağ ,sarımsaklı(isteğe göre) yoğurt ,pulbiber ve nane serperek sıcak sıcak servis edin.

Afiyet olsun.

benden notlar ;

  • bu ölçülerle fazla fazla oluyor siz ölçülerinizi oranlı azaltarak yaparsanız bir öğünlük hazırlayabilirsiniz.
  • fazla yapıp, mantıları az fırınlayarak derin dondurucuya koyabilirsiniz(ani bastıran misafirlere kolay çözüm oluyor )

5 Kasım 2010 Cuma

Kadayıflı Muhallebi


















Yarın, benim için önemli olan bir meslek sınavına gireceğim,hepinizden iyi dilekler ve dualar bekliyorum.Sınav öncesi ağzımız tatlansın diye yaptım.Çok hafif bir tatlı oldu :)

Kadayıflı Muhallebi

Malzemeler ;
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 4 kahve fincanı un
  • 1 paket vanilya
  • 200 ml krema

üzerine ;

  • 200 gr.tel kadayıf
  • 1 çorba kaşığı tereyağ ve toz şeker
  • 1 su bardağı ceviz veya fındık (kırık)

Yapılışı ;

  • Krema hariç tüm muhallebi malzemelerini bir tencereye koyup pişirin.Ocaktan alıp içine kremayı koyun ve birkaç dakika mikserle çırpın.Kaselere paylaştırın ve soğuması için bir kenara alın.
  • Kadayıfı küçük parçalar halinde tencereye koyup pembeleştirin.Tereyağı ve şekeri ekleyip birkaç dakika daha kavurun.İçine bir su bardağı kadar dövülmüş ceviz veya fındık ilave edin.Muhallebilerin üzerine paylaştırın.Buzdolabında soğutun.

Afiyet olsun.

28 Ekim 2010 Perşembe

Truff






Minişle beraber truffları yaparken çok ama çok eğlendik.Ben yuvarladım o fındığa fıstığa ve kakoya batırdı.Muhteşem ikramlıklar oldular .Biz,hemen ikişer ikişer yuvarladık .Göksuya bol sütlü mü sütlü kahve, bana her zamanki gibi şekersiz Türk kahvesi eşliğinde ...

Artan kakaolu keklerimi buzluğa kaldırıyorum.Onları değerlendirmek için süper bir fırsat oldu.

Truff

Malzemeler ;

  • 150 gr.kakaolu kek
  • 160 gr.bitter çikolata
  • 150 ml sıvı krema

Yapılışı ;

  • Küçük bir sos tenceresine kremayı ve bitter çikolatayı koyun .Çikolata eridikten sonra kek parçalarını ufalayın ve ocaktan alın.Oda sıcaklığına geldikten sonra mümkünse buzdolabında 1 gece bekletin.Dolaptan çıkarın ve hamurdan ceviz büyüklüğüne yakın parçalar alarak elinizle yuvarlayın.Fındık,fıstık,kakao veya bademe bulayarak tabağa yerleştirin.

Afiyet olsun.

25 Ekim 2010 Pazartesi

Yalancı Profiterol

















Kuzenimde yemiştim ilk defa. Kolay ve lezzetli olmasıyla çok hoşuma gitti.Bu tarifimi ''Yalancı Yemekler'' etkinliğinin ev sahipliğini yapan sevgili http://birdilimbirtutam.blogspot.com/ gönderiyorum.İyi haftalar herkese...

Yalancı Profiterol

Malzemeler ;

Muhallebi için ;
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya

Diğer malzemeler ;

  • 1 paket etimek
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket çikolata sos

Yapılışı ;

  • Muhallebi için gerekli tüm malzemeleri bir tencereye koyup sürekli karıştırarak pişirin.İçine bir bardak süt ve toz krem şantiyi ekleyip mikserle iyice çırpın.
  • Borcama etimeklerin tamamını ufalayın ve üzerine muhallebiyi dökün.
  • Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayıp borcamın en üstüne dökün ve soğutun. Hindistan cevizi ile süsleyin.

Afiyet olsun.

23 Ekim 2010 Cumartesi

Köfteli Çorba

















Minişim köfteli çorbalara bayılıyor bende bugün değişiklik olsun ama içinde köfte olsun dediğim bu çorbayı yaptım.İçimizi ısıttı bu hafta sonu :)

Köfteli Çorba


Köftesi için ;
  • 200-250 gr.kıyma
  • bir tutam dereotu ,maydanoz
  • 1 çorba kaşığı pirinç
  • 1 çorba kaşığı bulgur
  • 1 adet minik soğan
  • karabiber ,tuz ,kimyon
  • 1 tatlı kaşığı salça

  • 2 çorba kaşığı (tepeleme)un
  • 1,5 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 çorba kaşığı domates ve biber salçası
  • 6-7 bardak su

Yapılışı ;

  • Soğanı rendeleyin ve genişçe bir kaba koyun.Bulgur ve pirinçleri yıkayıp kaba alın.Köfte için gerekli diğer malzemeleride ekleyin ve yoğurun.Unlanmış bir tepsiye nohut büyüklüğünde köfteler yapın ve köftelerin tepsideki una bulanmasını sağlayın.(tepsiyi ileri-geri hareket ettirerek )
  • Tereyağını tencerede eritin unu bir iki dakika kavurun .Üzerine salçaları ekleyin ve bir iki dakikada bu şekilde kavurun.Soğuk olan suyu üzerine yavaş yavaş ilave edin ve bir taraftan tel çırpıcıyla sürekli karıştırın.Su kaynayınca içine köfteleri atın ve köfteler dağılmayacak şekilde pişirin.Üzerine ince kıyılmış maydanozla süsleyin.

Afiyet olsun.

18 Ekim 2010 Pazartesi

Elmalı Turta
















Pazardan aldığım müthiş elmalarla yaptığım lezzetlimi lezzetli bir turta tarifi vereceğim sizlere .Uzun uzun aralar vererek kayıt giriyorum buaralar bloguma ,kasımda gireceğim benim için çok önemli olan mesleki bir sınav var ve ona hazırlanıyorum.Dolayısıyla yeni şeyler yapmaya pek fırsatım olmuyor .Şu sınavı bir başarıyla atlatayım ,ozaman daha sık mutfağa gireceğim :) hepinize iyi bir hafta diliyorum.

Elmalı Turta

Malzemeler ;

Hamur için ;
  • 250 gr.becel zeytinyağlı margarin
  • 2 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya ve kabartma tozu
  • bir tutam tuz
  • aldığı kadar un

İçi için ;

  • 4 adet orta boy elma
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı ;

  • Margarini eritip ılıtın.Yoğurma kabına erimiş margarini,şekeri koyup karıştırın.Yumurtaları ekleyip karıştırmaya devam edin.Elenmiş unu azar azar ilave ederek ekleyin.Kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyin.Çok yumuşak olmayan özlü bir hamur elde edin.Hamurun yarısından biraz fazlasını yağlanmış tart kalıbına yerleştirin.Diğer yarısını folyoya sarıp buzlukta bekletin.
  • Elmaların kabuklarını soyun ve rendeleyin.Şekerle birlikte küçük bir tavada suyunu çekip marmelat haline gelene kadar pişirin.Ocağın altını kapatınca tarçını ekleyin ve soğutun.
  • Soğuyan elmalı harcı hamurun üzerine eşit şekilde yayın.Buzluktaki hamurun diğer yarısını harcın üzerine rendeleyin.Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında pişirin.Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun.

9 Ekim 2010 Cumartesi

Hindistan Cevizli Damla Çikolatalı Kek
















Herkese günaydııııın ve iyi hafta sonları.Erkenden kalktım bugün ,çoook işim var çook.Akşam yemeğine misafirim var ve ben sabah çayını ocağa koymadan kabak tatlısını pişiriyorum :))Geçen hafta sonu için yapmıştım bu keki ve iki gün sürmedi bizim evdeki misafirliği ,hafif ve çoook lezzetli oldu.

Hindistan Cevizli Damla Çikolatalı Kek

Malzemeler ;
  • 5 adet yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su vardağına yakın sıvıyağ
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 4 çorba kaşığı hindistan cevizi
  • 4 çorba kaşığı damla çikolata
  • 3 su bardağı sade kekun

Yapılışı ;

  • Oda sıcaklığındaki yumurtaları toz şekerle birlikte 4-5 dakika kadar çırpın.Sırasıyla süzme yoğurt ,sıvıyağ vanilyayı ve hindistan cevizini ekleyin.Elenmiş kekunu ekleyin ve mikserin devrini düşürüp karıştırın.En son üzerine damla çikolataları koyup kaşıkla 1-2 kere karıştırın.Yağlanmış unlanmış kek kalıbına hamuru döküp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.Kalıpta soğutun ve soğuduktan sonra servis tabağına ters çevirin.

Afiyet olsun.

27 Eylül 2010 Pazartesi

Fincanda Kadayıf




















Misafirimiz geldi çok uzaklardan ,bu nefis mi nefis fincanda kadayıfı yaptım ne zamandır yememiştirdir diye .Çok beğenildi tavsiye ediyorum canlarım,şimdiden afiyet olsun.

Fincanda Kadayıf

Malzemeler ;
  • 300 gr. tel kadayıf
  • 100-150 gr.fındık veya ceviz içi
  • 125 gr.
  • tereyağ

Şerbeti için ;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • yarım limon suyu

Yapılışı ;

  • Şerbet için gerekli malzemeleri -limon suyu hariç- bir tencereye koyun ve kaynatın.Kıvamı biraz koyulaşana kadar kaynatın. Ocaktan almadan limon suyunu ilave edip bir iki dakika kaynattıktan sonra soğumaya bırakın.
  • Tereyağını eritip ılıtın.Tel kadayıfı büyük bir tepsinin içinde ufak ufak koparın ,iyice havalandırın birbirinden ayrılsınlar .Ilınmış tereyağını kadayıfın üzerine döküp her tarafına iyice yedirin ve birbirlerine yapışmayacak şekilde ayırın.Fındık veya cevizi çok ince olmayacak şekilde rondoda çekin.
  • Orta boy bir fincana (ben çay fincanı kullandım ) kadayıftan bir miktar koyup bastırın ortasına bir-iki çorba kaşığı kadar fındıktan koyup üzerine kadayıfları fincan dolana kadar koyup, iyice sıkıştırın.Yağlanmış tepsiye ters çevirerek çıkarın.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarın ve ilk sıcaklığı gidince soğuk şerbeti üzerlerine kepçe yardımıyla gezdirin.Soğumaya bırakın.Kaymak eşliğinde servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

21 Eylül 2010 Salı

Kuru Meyvalı ve Damla Çikolatalı Kek


























Kuru Meyvalı ve Damla Çikolatalı Kek

Malzemeler ;
  • 5 adet yumurta
  • 2 su bardağına yakın toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 5-6 damla rom aroması
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya
  • 1 çay bardağı kuru meyva şekerlemesi
  • 2 çorba kaşığı damla çikolata

Yapılışı ;

  • Oda sıcaklığındaki yumurtaları şekerle birlikte iyice çırpın.Süt,sıvıyağ ,rom aroması ve vanilyayı sırasıyla koyup çırpın.Elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyip düşük devirde çırpın.Kuru meyvaları ve damla çikolataları koyup kaşık yardımyla hafifçe karıştırın.Yağlanmış ve unlamış kek kalıbına döküp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
  • Soğuyunca kalıptan ters çevirerek çıkarın.

Afiyet olsun

15 Eylül 2010 Çarşamba

Armut Tatlısı

















Armut Tatlısı

Malzemeler ;
  • 4 adet armut
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 4 adet karanfil
  • yarım limon suyu

Üzeri için ;

  • 4-5 çorba kaşığı krema
  • çikolata sos

Çikolata sos için ;

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı kakao
  • 2 çay kaşığı vanilya
  • 1 su bardağı su
  • bir tutam tuz

Yapılışı ;

  • Armutların sapını kesmeden kabuklarını incecik soyun.Yarım limon suyuyla armutları iyice ovun.(kararmalarını önleyecek)Armutları tencereye koyup üzerine toz şekeri,suyu ve karanfili ekleyip 25-30 dakika kadar pişirin.Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.Çikolata sos için tüm malzemeleri bir tencerede çırpıp pişirin ve soğumaya bırakın.Armutları servis tabağında düz durmaları için atından bir dilim kadar kesin ve tabağa yerleştirin.Armutların bir tarafına bir kaşık krema, diğer tarafına çikolata sostan dökün ve üzerine tarçın serpip servis yapın.

Afiyet olsun.

13 Eylül 2010 Pazartesi

Tahinli Cevizli Kek
















Gelir gelmez yaptığım,pişerken nefis kokusuyla büyüleğen bir kek ...Biz çok sevdik :)





Tahinli Cevizli Kek



Malzemeler ;


  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağından iki parmak eksik tahin
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 2.5 su bardağı un
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 250 gr.margarin (Becel zeytinyağlı kullandım)
  • 1 su bardağı kadar yarım ceviz taneleri
  • 1 adet muz (üzeri için )

Yapılışı ;



  • Oda sıcaklığındaki yumurtaları şekerle birlikte 4-5 dakika kadar çırpın.Ardından margarini ekleyip bir okadar daha çırpın.Sırasıyla yoğurt ve 5 çorba kaşığı tahini ( bardakta kalan tahini üzerine dökmek için ayırın)ekleyip çırpın.Elenmiş un ve karbonatı ekledikten sonra devri düşürerek yavaş yavaş çırpın ve yağlanmış kalıba dökün .Üzerine bardakta kalan tahini bir kaşık yardımıyla gezdirerek dökün ve yarım ceviz tanelerini üzerine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.Soğuduktan sonra muz dilimleriyle süsleyin.


Afiyet olsun.

11 Eylül 2010 Cumartesi

Ben Geldiiiiim ,Herkese İyi Bayramlar ve Blogum 1 Yaşında :)


Nasıl özledim nasıl ,nerden başlasam anlatmaya bilemiyorum,ama herkesin bayramını kutlayarak başlamak istiyorum,tüm arkadaşlarımın Şeker Bayramı kutlu olsun.Bayram öncesi yani ramazan ayının tamamını annemlerin evinde geçirdik.Dayanılmaz sıcaklar ve ramazanla beraber ben ''out of order '' :) olduğumdan gücümü sadece kızıma ayırıyordum.Ama şimdi son yaz tatilimi de yapıp döndükten sonra son derece enerjik durumdayım.Nezle olmam dışında... Evet hava farklılıkları yüzünden kızım ve eşimde dahil olmak üzere hepimiz nezleyiz.
Bugün yazabilme fırsatı bulduğuma çok seviniyorum ,çünkü bugün Bayramın 3.günü olması dışına benim için ayrı bir önemi var .Blogum bugün ''1'' yaşında evet sizlerle tanışalı tam bir sene olmuş,ne şanslı bir kişiyim ki sizin gibi güzel mi güzel dostlarım oldu.Okadar yorgun olmama rağmen (tahmin edersenizki iki aylık bir ev ayrılığından sonra bavul yerleştir,toz bezi elimde toz al ,çamaşır yıka ,ütüle modunda :)) bugün güzel bir kek yapmak istedim ,blogumun 1 yaşı adına
Tahinli ve Cevizli kekimin tarifini en kısa zamanda yazacağım şimdilik sadece resimle idare edin canlarım.Hepinizin bloglarını ayrı ayrı ziyaret edeceğim ,yaptıklarınıza tek tek bakacağım.Hepinizi çooook özledim .Evim evim güzel evim ...

25 Ağustos 2010 Çarşamba

Mürdüm Eriği Marmeladı
















Uzun uzun aralar veriyorum yazılarımın arasına ama bayramdan sonra kesin dönüş yapacağımdan daha sık görüşeceğiz.Sizleri ve blogumu çok özledim.Şimdilik sadece canım annemle beraber yaptığımız bu güzel erik marmeladının tarifini vereceğim.Bizim evde sulu olan reçel pek sevilmez,jel kıvamında reçel sevenlere özellikle tavsiye ediyorum.


Mürdüm Eriği Marmeladı

Malzemeler ;
  • 1 kg.mürdüm eriği
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı Becel margarin

Yapılışı ;

  • Erikleri yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölerek çekirdeklerinden ayırın.Büyük bir tencereye erikleri ve suyu koyarak erikler yumuşayana kadar kaynatın.Tencerede soğutup kevgirden süzerek ve posasını da elinizle ezerek geçirin.Sadece kabukları kalana kadar iyice ezin.
  • ikinci aşama olarak süzülen erikleri tencereye şekerle beraber koyup kaynatın.Kaynamaya başlayınca limon tuzunu ekleyin.Kaynadıkça oluşan köpükleri üzerinden alın.Köpükler bitip göz göz kaynamaya başlayana kadar orta ateşte kaynatın.Tabağa bir kaşık yardımıyla suyundan damlatın ve yoğun bir kıvamda akıyorsa ocaktan alın ve bir çay kaşığı kadar margarini koyup iyice karıştırın. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra kavanozlara boşaltıp kapaklarını kapatın.(vakum işlevi görecektir.)

Afiyet olsun.

4 Ağustos 2010 Çarşamba

Pudingli Kek






















Evet evet taksitle yazar oldum artık bloguma .Arşivde bir sürü resim var yayınlanmayı bekleyen ama yazacak o gücü bulamıyorum kendimde.Son kalan gücümle sadece canım prensesime zaman ayırabiliyorum.Arkadaşlarımı da fazlasıyla ihmal ettim ,ziyaret edemedim canlarım sizi.Sürekli tatil modunda dolanıyorum ortalıklarda :) bakalım n zaman kendime geleceğim :) Kek çok güzel ve lezzetli oldu ,yemek yenmeyen şu günlerde yanına güzel soğuk bir bardak limonatayla müthiş oluyor .

Pudingli Kek

Malzemeler ;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilyalı puding
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 su bardağı kırık fındık
  • 2 su bardağı un

Yapılışı ;

  • Yumurta ve şekeri iyice çırpın.Sırasıyla puding ,süt ve yağı ekleyin ve çırpmaya devam edin.Elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyerek bir spatula veya kaşıkla hafifçe karıştırın.Kırık fındıkları ilave edip yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına dökün.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 - 45 dakika kadar pişirin.Herzaman olduğu gibi kürdan testi yapın .Kalıpta soğutun ve soğuduktan sonra servis tabağına ters çevirerek üzerine pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun.

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Dalmaçyalı Pasta



























Ailecek kahvaltıda toplandık ,bende bu pratik pastayı hazırladım akşamdan .Tadı nefis bir okadar da pratik.Ani gelen misafirler için süper bir tarif .

Dalmaçyalı Pasta

Malzemeler ;
  • 1 paket sade pandispanya
  • 1 paket kakaolu pandispanya
  • 1 paket muzlu puding
  • 5 su bardağı süt
  • 2 adet muz
  • 1 su bardağı ince çekilmiş fındık

Süslemek için ;

  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket krem şanti
  • 1/2 paket bitter çikolata
  • 5-6 adet ceviz için

Yapılışı ;

  • Keklerin ortasından küçük bir kase ile yuvarlak çıkarın.Daha büyük bir kase ile halka çıkartın.Halka ve yuvarlakları kakao-sade-kakao ve sade -kakao-sade olacak şekilde iç içe geçirin.Pudingi 4 su bardağı süt ile hazırlayın.Kek katlarından birini servis tabağına alıp kalan sütle 1 -2 çorba kaşığıyla ıslatın.Üzerine pudingi gezdirin.Muz dilimlerini ve fındık serpiştirin.Kalan kek katlarında da aynı işlemi yapın.
  • Süt ve krem şantiyi hazırlayın.Pastanın her yerine sürün.Çikolatayı benmari usulü eritin.Cevizleri yerleştirin ve üzerine çikoltayı gezdirin.Bir gece buzdolabında bekletin.

Afiyet olsun.

22 Temmuz 2010 Perşembe

Hindistan cevizli Bomba Kek




























Hindistan cevizli Bomba Kek

Malzemeler ;
  • 6 adet yumurta
  • 6 kahve fincanı toz şeker
  • 6 kahve fincanı un
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 2 adet muz

Krema için ;

  • 7 çorba kaşığı toz şeker
  • 6 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 litre süt
  • 6 çorba kaşığı hindistancevizi
  • 120 gr.margarin

Yapılışı ;

  • Yumurta ve toz şekeri bir kapta krema kıvamına gelene kadar iyice çırpın.Unu ilave edip biraz daha karıştırın.Tepsiye yağlı kağıt serin ve hamurun yarısını tepsinin yarısına dökün.Kalan hamura kakao ekleyip karıştırın ve tepsinin diğer yarısına dökün.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
  • Buarada krema malzemelerini -hindistancevizi ve margarin hariç -bir tencereye koyup muhallebi kıvamına getirin.Soğumadan hindistan cevizini ve margarini ekleyip mikserle birkaç dakika çırpın.Ilınmasını bekleyin.
  • Keki fırından çıkarır çıkarmaz üzerine muzları yerleştirin ve yağlı kağıtla beraber rulo şeklinde sarın.Soğumasını bekleyin.Bir buçuk parmak kalınlığında yuvarlaklar kesin.Birkaç dilimi ayırıp,kalanını yuvarlak ve derin bir kaba ortası alçak ,kenarları dolu olacak şekilde sıkıca bastırıp dizin.Ilık kremayı ortasına dökün.Ayırdığınız kek dilimlerini üzerini kapatın ve streçleyin.Yarım saat kadar buzlukta daha sonra buzdolabında bir gece bekletin.Servis tabağına ters çevirerek yerleştirin.

Afiyet olsun .

21 Temmuz 2010 Çarşamba

Kabak Dolması






















Kaç gündür yazamıyorum,ilgilenemiyorum blogumla.Sıcak, sıcaaak çook sıcak ve parmağımı bile hareket ettirmek istemiyorum.Birkaç gündür evden de uzaklaşınca bloguma hiç bakamaz oldum.Son iki gündür yağan yağmurlar ilaç gibi geldi diyebilirim bana :) Sevgili prensesimin en çok sevdiği sebze yemeği,yanında yoğurt eşliğinde çok rahat yedirebiliyorum kendisine .Yaz aylarında olduğumuzdan dolayıda kabaklar miniminnacık ve pek lezzetliler .

Kabak Dolması

Malzemeler ;
  • 1 kg.minik kabak( 6-7 adet )
  • 200 gr.kadar kıyma
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • bir tutam dereotu ve maydanoz
  • tuz,karabiber ,kimyon
  • tereyağ

Yapılışı ;

  • Kabakların kabuklarını soyup kabak oyacağı ile içini oyun.Bir kaba soğanı rendeleyin.Kıymayı , yıkanmış pirinci,baharatlarını ,salçayı ve ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ekleyip iyice yoğurun.İçleri oyulmuş kabakları bu harç ile doldurun ve tencereye dizin.Üzerine çıkacak kadar 2 çorba kaşığı salça ekleyerek salçalı su yapın.1.5 çorba kaşığı tereyağ ekleyip pişirin.Üzerine kıyılmış dereotu serpin ve yanında yoğurt eşliğinde servis yapın.

Afiyet olsun.

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Karaorman Pastası (Schwarzwaelder Kirschtorte)






















Karaorman Pastası (Schwarzwaelder Kirschtorte)

Malzemeler ;

Kek için ;
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı un

iç dolgusu için ;

  • 1 paket kakaolu krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 su bardağı vişne
  • 1 paket bitter çikolata

üzeri için ;

  • 1 paket vanilyalı pasta kreması
  • 1,5 su bardağı soğuk süt
  • yeteri kadar vişne
  • yarım paket rendelenmiş bitter çikolata

Yapılışı ;

  • Kek malzemeler için gerekli olan yumurta ve şekeri çırpma kabına koyup krema haline gelene kadar çırpın.Sıvıyağ ,kakao ve vanilya ekleyip hafif çırpmaya devam edin.Kabartma tozu ve elenmiş un ekleyip bir kaşık yardımıyla karıştırın.Yağlanmış kelepçeli kalıba hamuru boşaltın ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
  • Bu arada kakaolu krem şantiyi bir bardak sütle hazırlayıp buzdolabında bekletin.Aynı şekilde pasta kremsını da 1.5 su bardağı sütle hazırlayıp buzdolabında bekletin.
  • Keki kalıpta soğutun ve çıkarın.Ortadan ikiye kesin.Kek tabanını 1 su bardağı vişne suyuyla kaşık yardımıyla ıslatın.Üzerine kakaolu krem şantiyi yayın ve bitter çikolatayı bir bıçak yardımıyla ufak parçalar halinde üzerine koyun.Çekirdeksiz vişneleri yerleştirin ve üzerine diğer kek parçasını yerleştirin.Kalan vişne suyuyla bu parçayıda ıslatıp heryerine vanilyalı pasta kremasını sürün.Vişne taneleri ve rendelenmiş bitter çikolata ile süsleyin.Dolapta en az 2-3 saat beklettikten sonra servis edin.

Afiyet olsun.

8 Temmuz 2010 Perşembe

Kandil Simiti





















Herkesin Miraç Kandili mubarek olsun.Sabahın çok erken saatinde kalktım ve mis gibi mahlep kokan bu kandil simitlerini hazırladım.

Kandil Simiti

Malzemeler ;
  • 250 gr.yumuşak margarin (Becel zeytinyağlı kullandım)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 2 çay kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un

Üzeri için ;

  • yumurta beyazı
  • yeteri kadar susam

Yapılışı ;

  • Oda sıcaklığındaki yağ ve diğer malzemeleri yoğurma kabına koyup iyice yoğurun .Özlü bir hamur haline getirip hamurdan ufak parçalar koparın ve rulo şeklinde yuvarlayın.Simit şekli verip önce yumurta akına sonra susama batırıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.Hamur bitene kadar bu işlemi yapın.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.

5 Temmuz 2010 Pazartesi

Vişne Soslu Muhallebi





















Göksu kuzenleriyle, bizde büyüklerle çok güzel bir hafta sonu geçirdik.Minişler çoğalınca onlara güzel bir muhallebi yapmak istedim.Çok lezzetli ve bol sütlü :) iyi haftalar diliyorum herkese.


Vişne Soslu Muhallebi
  • Yaklaşık 1,5 litre süt
  • 2 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya

Üzeri için ;

  • 1 su bardağı çekirdeksiz vişne
  • 3 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı ;

  • Vanilya ve tereyağ hariç muhallebi için gerekli malzemeleri bir tencereye koyun ve koyu kıvama gelene kadar pişirin .Kaynamaya başlayınca tereyağını ekleyip iyice karıştır.Altını kapatıp vanilyasını ekledikten sonra mikserin en yüksek devrinde çırpın.Suyla ıslatılmış borcama yüksekten dökerek muhallebiyi boşaltın ve soğumaya bırakın.
  • Üzeri için olan vişneleri ve toz şekeri rondoya koyup iyice çekin.Küçük sos tenceresine koyup bir taşım kaynatın ve soğumaya bırakın .Soğuyan muhallebinin üzerine soğuk vişne sosunu gezdirin.Buzdolabında en az bir saat bekletin.

Afiyet olsun.

1 Temmuz 2010 Perşembe

Ben Geldiiiim :) Vişneli Çikolatalı Pastam ile






















Herkese merhabaa,çok ama çok güzel bir tatilden yeni döndüm.Herşeyin mükemmel olduğu ,prensesimin doyasıya eğlendiği,bizim çok ama çok güzel dinlendiğimiz tatilimizin tadı damağımızda kaldı.Eve gelmek , evde en sevdiğim yer olan mutfağa girmek bile çok zor geldi.Tatilden kalma mutluluğumuzun devamını getirmek için bu nefis mi nefis pastayı yapıp minişimle mutfakta eğlendik.Denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.Bana tatil için iyi dilekler gönderen arkadaşlarıma da çok teşekkürler.Bütün arkadaşlarımın sitelerini ziyaret etmek için sabırsızlanıyorum, sizleri ve blogumu çok özlemişim :)


Vişneli ve Çikolatalı Pasta

Malzemeler ;

Keki için ;
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 'er çorba kaşığı sıvıyağ ve kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı un

Muhallebisi için ;

  • 4 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 50 gr.tereyağı
  • 1 su bardağı dondurulmuş vişne
  • 2 çorba kaşığı damla çikolata

Üzeri için ;

  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket kakaolu krem şanti
  • 1 paket orman meyveli krem şanti

Yapılışı ;

  • Karıştırma kabına yumurta ve şekeri koyup iyice çırpın.Sıvıyağ, kakao ,kabartma tozu ve un ekleyip ,tüm malzemeleri hafifçe karıştırın.26 cm.'lik kelepçeli kalıba hamuru boşaltın ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.Keki bir kürdan batırarak kontrol edip kürdan temiz çıkınca fırından çıkarın.Keki kalıpta iyice soğutun ve soğuyunca ortadan ikiye kesin.Kekin bir parçasını altı dar, üste doğru genişleyen bir kaseye yerleştirin.
  • Muhallebi için gereken tüm malzemeleri -tereyağı ,vişne ve damla çikolata hariç- bir tencereye koyup sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Kaynayınca tereyağını koyup karıştırın.Tencereyi ocaktan alın ve muhallebiyi iyice soğutun ve mikserle 3-4 dakika kadar çırpın.İçine damla çikolatalarını ekleyin. Kaba koyduğunuz kekin üzerine önce biraz muhallebi ,biraz vişne koyun ve muhallebiyle vişneler bitene kadar devam edin.En son üste kekin diğer parçasını koyun ve streçleyin.Bir gece buzdolabında bekletin.
  • Ertesi gün servis tabağına ters çevirerek çıkarın.Krem şantileri ayrı ayrı kaplarda birer su bardağı kadar soğuk sütle hazırlayın ve krema torbasına koyup dilediğiniz gibi süsleyin.En az bir saat kadar buzdolabında bekletin.

Afiyet olsun.

18 Haziran 2010 Cuma

Veeee Tatiiiilll


Miniş büyük bir heyecanla valizini hazırladı,özenle, sırayla herşeyini koydu.Şimdi büyük bir heyecanla gitme saatimizi bekliyor , birkaç saat sonra nihayet tatile gidiyoruz.Enerji depolayarak dönmüş olmak tek umudum.Görüşmek üzereee ,bana iyi tatilleeer :)

15 Haziran 2010 Salı

Tahinli Mini Çörekler





























Çay yanına müthiş atıştırmalık oldu bunlar ,şiddetle tavsiye ediyorum özellikle ılındıklarında.
ve eğer kabul ederse tarifimi sevgili http://www.papatya68.blogspot.com/ gönderiyorum ve etkinlikte kendisine başarılar diliyorum.
Tahinli Mini Çörekler

Malzemeler ;
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 100 gr. eritilmiş tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket instant maya
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • aldığı kadar un

arası için ;

  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
  • yeteri kadar tahin ve toz şeker

Yapılışı

  • Öncelikle tereyağını eritip ılınmaya bırakın.Hamur için gerekli diğer malzemelerle birlikte ılınmış yağı karıştırma kabına alıp özlü bir hamur olana kadar yoğurun.Hamur ele yapışmayan ve yumuşak bir hamur olmalı.Üzerini örtüp yarım saat kadar dinlendirin.
  • Dinlenmiş hamuru üç eşit parçaya ayırın ve herbir parçayı merdane ile dikdörtgen şekil verin.
  • Üzerine ikişer çorba kaşığı kadar tahin ve toz şekeri serpin.Bir çorba kaşığı kuru üzüm ve ceviz içi koyup rulo şeklinde sarın.İki parmak kalınlığında yuvarlaklar kesip yağlı kağıt serili tepsiye dizin.Diğer hamurlarada aynı işlemi uygulayın.Birkaç dakika kadar tepside mayalandırıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

11 Haziran 2010 Cuma

Karnıyarık





















Kızartmalı yemeklerden uzak durmaya çalışıyorum ama bu minik patlıcanları pazarda görünce dayanamadım .Çok da severiz karnıyarık pilav ikilisini .Herkese iyi bir hafta sonu diliyorum.Kendime ise daha nice beş senelere diliyorum :) Sevgilimle evleneli beş yıl olmuş ,sanki beş dakika geçmiş gibi...


Karnıyarık

Malzemeler;
  • 150 - 180 gr.kıyma
  • 6 adet küçük tombul patlıcan
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tutam maydanoz
  • tuz,karabiber
  • 1 adet domates
  • 6 adet ince küçük sivri biber
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • kızartmak için sıvıyağ

salçalı sos için;

  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1.5 su bardağı kadar su

Yapılışı ;

  • Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına tam delmeden küçük cepler açın .Bir kaba bol su ve tuz ekleyerek patlıcanları bu suda yaklaşık 15 dakika kadar bekletin.İyice süzüp suyunu bir bezle aldıktan sonra kızgın sıvıyağda kızartın.Kağıt havlu serilmiş bir tabağa alın.
  • Soğanı yemeklik doğrayıp bir çorba kaşığı sıvıyağ ile birlikte bir tavaya alın ve pembeleştirin.Kıymayı ekleyin suyunu salıp çekene kadar kavurun.Domates ve biber salçalarını ekleyin.İnce kıyılmış maydanoz ve baharatlarını da ekleyip bir kaç dakika kadar daha kavurup ocaktan alın.
  • Patlıcanları fırın kabına alın ve ortasına açtığınız cepleri hafif aralayarak kıymalı harcı patlıcanlara paylaştırın.Salçalı sosu yaparak üzerine gezdirin.Domatesleri yuvarlak dilimleyin ve sivri biberlerle birlikte patlıcanların üzerlerine yerleştirin.200 dercelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Sayfalar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails