29 Kasım 2010 Pazartesi

Kol Böreği



















Hasta geçirilen bir hafta sonundan sonra bugün biraz daha iyi hissediyorum kendimi .Ama şimdi de( sırayla gidecek galiba ) sevgilimi hasta ettim,umarım ufaklığa geçirmeyiz .Böreği bayram için hazırlamıştım ,yayınlamak bugüne kaldı .Pek lezzetli çıtır çıtır bir börek oldu.

Kol Böreği

Malzemeler ;

Hamuru ;
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/2 çay bardağı su
  • aldığı kadar un ,
  • tuz

İç harcı ;

  • 200-250 gr.kıyma
  • 1 adet büyük soğan
  • 1adet orta boy patates
  • tuz,karabiber
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ

Yapılışı ;

  • Hamur için gerekli tüm malzemeleri yoğurma kabına koyup özlü, yumuşak bir hamur yapın.(unu ilave ederken azar azar ekleyin)Hamuru 40 dakika kadar üzeri örtülü şekilde dinlendirin.Bu arada kıymalı iç harcını hazırlayın.Tavaya sıvıyağı koyup soğanları yemeklik incecik doğrayın.Kıymayı ekleyip birlikte kavurun.Soyulmuş patatesi rendeleyin ve baharatlarını da ekledikten sonra birkaç dakika daha kavurun .Soğuması için bir kenarda bekletin.
  • Hamuru 8 eşit bezeye ayırın.Bezeleri açabildiğiniz kadar incecik şekilde oklavayla açın.Yufkayı ortadan ikiye kesip geniş kenera kıymalı harçtan koyup rulo şeklini verin.Yağlanmış tepsiye ortadan başlayarak yerleştirin.Yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.Üzerine yumurta sarısını 1 çorba kaşığı sıvıyağ ile birlikte karıştırıp bir fırça yardımyla sürün.Çörek otu veya susam serpin.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.Sıcak sıcak servis yapın.

benden notlar ;tepsiniz büyükse ölçüleri oranlı şekilde artırabilirsiniz.

Afiyet olsun.

26 Kasım 2010 Cuma

Fındıklı Kurabiye



















İki gündür hastayım ve evdeyim.Bu havalar beni mahvetti :( Aman sizlerde kendinize çok çok dikkat edin.Prensesim oyun hamurlarıyla oynamaya bayılıyor ,malum yaptığı şeyler kurabiye ,pasta ,börek şekilleri :) Herkes kedi- köpek yaparken bizimki mutfakta ne görüyorsa onu yapıyor.Kaç gündür ''anne gerçek kurabiye yapalım ,gerçek kurabiye yapalım '' diyerek matkap misali başımı oydu ;) Dün akşam kıramadım artık Minişimi ;) girdik mutfağa ve sevgili Cafe Fernando'nun bu güzel kurabiyelerini pişirdik.Bir bardak çayla müthiş gidiyor ,yalnız ölçüyü fazla kaçırabilirsiniz ona göre ;) Herkese güzel bir haftasonu diliyorum.


Fındıklı Kurabiye

Malzemeler ;

  • 140 gr.fındık
  • 1 su bardağı un
  • 1/4 su bardağı toz şeker
  • 125 gr.tereyağ (oda sıcaklığında )
  • üzeri için marmelat

Yapılışı ;

  • Oda sıcaklığındaki tereyağını ve toz şekeri bir kaba koyup iyice miksele çırpın.Fındıkları rondoda incecik olana kadar çekin ve un ile karıştırın.Şekerli karışıma unlu fındıklı karışımı ekleyip yoğurun.Hamuru buzdolabında 40 dakika kadar bekletin.Bekleyen hamurdan elinizi bol unlayarak küçük parçalar alın ve yuvarlayın.Ortasına parmağınızla bastırın ,küçük çukurlar oluşsun.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.Yaklaşık 25 -26 adet kadar kurabiye çıkıyor.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fanlı fırında 15 dakika kadar pişirin.Kurabiyeler soğuyunca ortalarına dilediğiniz marmelattan koyun.

Afiyet olsun.

25 Kasım 2010 Perşembe

Kebap




















Resimdeki kebaplar sevgilimin elinden çıkma ;) Bu altıncı veya yedinci yapışı ama bu sefer ''işte oldu'' dediğimiz için siteye koymak istedim.Etsiz yemeğe yemek demeyen bir eşim var ,bu kebap merakıda oradan geliyor.Geçen haftasonu bütün aile toplandık ve sevgilim bu enfes kebapları yaptı.Kendisine de söyledim benim için kebapçıya gitme dönemi kapanmıştır ;)


Kebap

Malzemeler ;

  • 1,5 kg.kebaplık kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • kimyon ,tuz ,karabiber ,pulbiber
  • 3-4 dal ince kıyılmış maydanoz

Yapılışı ;

  • Soğan ve sarımsakları incecik kıyın.Kıymayı genişce bir tepsiye alın ve tüm malzemeleri ekleyip iyice yoğurun.Harçtan yumurta büyüklüğünde eşit parçalar koparıp tahta enli şişlere, elinizle yukarıdan aşağıya doğru döşeyin.En uygun şekli mangalda yoksa fırınınızın ızgara bölümünde pişiriniz.Sıcak ve lavaşa sararak servis yapınız .

Sevgilim aşçıdan notlar ;)

-bu ölçülere göre yaklaşık 24-26 adet şiş çıkıyor

-kullanılan baharatların miktarı arzuya ve damak tadına göre değiştirilebilir

-şişleri dizme işlemi başlangıçta zor gelebilir fakat birkaç işlemden sonra eliniz alışacaktır ,şişlere dizerken elinizin yapışmaması için bir kaseye su koyup arada avucunuzu ıslatarak devam edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

23 Kasım 2010 Salı

Etli Kapuska


















Miniş suyuna ekmeği banıp banıp yedi.Bir annenin görmek istediği görüntü vardı yani karşımda .Bu tarifi seve seve yazıyorum o yüzden ;)

Etli Kapuska

Malzemeler ;
  • 1 küçük beyaz lahana
  • 150 gr.kuşabaşı doğranmış et
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 büyük soğan
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 ,5 çorba kaşığı domates salçası
  • yeteri kadar su
  • tuz ,karabiber

Yapılışı ;

  • Lahananın üzerinden birkaç yaprak alın ve ortasındaki kökü bıçak yardımıyla çıkarın.Küçük küçük doğrayın.Tencereye sıvıyağ ve tereyağını koyup eritin.Yemeklik doğranış soğanları pembeleştirin.Küçük küçük doğranmış eti koyup suyunu salıp çekene kadar pişirin ve salçaları ekleyip birkaç dakika daha kavurun.Yıkanmış doğranmış lahanaları ekleyin ve ağzı kapalı olarak pişirin.Hemen su eklemeyin,pişerken lahanalar suyunu bıraktığı için gerektiği kadar azar azar kaynar su ilave edin.Karabiber ve tuzunu ayarlayın.

Afiyet olsun.

21 Kasım 2010 Pazar

Kasekuchen (Cheescake)


















Bu bayram İstanbulu terk etmedik-nasıl olduysa - ;) çok keyifli ,bol dinlenmeli ,bol aile ziyaretli bir bayram tatili geçirdik.Tüm aile birbirine olan özlemini giderdi diyebilirim.Tabi bayram olurda bayram sofralarında diet yapılırmı ;? mümkün değil ,mümkün .Hepsi de hayır denemeyecek kadar güzel sofralardı. Bayram boyunca bloguma yeni bir tarif ekleyemedim,gezmekten ve yemekten vaktim olmadı ;) Nicedir ,sevgilimin de bitmek bilmeyen isteğiyle kasekuchen tarifi ararım ve yapar dururum.Ama bu tarif varya işte bu tarif bütün aramalarıma son verdirdi.Artık sadece bu tarif üzerinden yeni tarifler geliştirceğim ,işte okadar.Muhteşem ,muhteşem.Orjinal kasekuchen tadını yakalayabirsiniz bu tarifle.Arife günü yaptım ,bayramda da sevgili kayınvalideme götürdüm.Çok çok beğendiğini söylemesi de benim için ayrı biir keyifti ...
Hepimize güzel bir hafta olmasını diliyorum ;)

Kasekuchen (Cheescake)

Malzemeler ;

Hamur için ;
  • 120 gr. buğday nişastası
  • 200 gr.un
  • Bir çimdik tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 150 gr.margarin
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 120 gr. pudra şekeri

Dolgu için ;

  • 200 gr.toz şeker
  • 100 gr.un
  • 1 paket vanilya
  • 100 ml.süt
  • 5 adet yumurta (sarıları ve beyazları ayrılacak)
  • 600 gr. Pınar labne peyniri
  • 200 gr.İçim süzme yoğurt
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 300 gr.Tikveşli krema
  • bir çimdik tuz

Yapılışı ;

Hamuru ;

  • Un ,nişasta ve pudra şekerini karıştırın.Oda sıcaklığındaki yumuşak margarini ekleyin.Kabartma tozu ve tuzu ilave edin.Yoğurmaya başlayın biraz tutmaya başlayınca yumurtaları ekleyin ve özlü, çok sert olmayan bir hamur yapın.Hamuru 3 mm.kalınlıkta merdaneyle açın.28 cm.lik kalıbın tabanına yağlı kağıdı yerleştirip hamuru kalıba düzgünce serin. Yanlarını kase gibi olacak şekilde döşeyin ve hamura çatalla delikler açın ki kabarmasın.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.Pişen tabanı fırından çıkarıp bir kenarda bekletin.(kalıpta bekletin.)

Dolgu ;

  • Yumurta sarılarını beyazlarından ayırın ve beyazlarını kuru ve temiz bir kapta bir çimdik tuzla iyice çırpın.(kabı ters çevirdiğinizde düşmeyecekler)Kremayı ayrı bir kapta çırpın.Labne peyniri ve süzme yoğurdu da ayrı ayrı kaplarda çırpın ve malzemeleri bir kenarda bekletin.Karıştırma kabına sütü toz şekeri ve bir çimdik tuzu ilave edip mikserle karıştırın.Unu ekleyin.Teker teker yumurta sarılarını ekleyin.(yumurta sarısını hamura iyice yedirmeden diğerini eklemeyin.)Labne peyniri ve süzme yoğurdu ekleyip düşük devirde çırpın.Limon kabuğu rendesini ekleyin.Kremayı ekleyip iyice yedirin.Çırpılmış yumurta aklarını yavaş yavaş ilave et ve çırpma teliyle dikkatlice çırpın.(dolgu biraz cıvık olacaktır bu kıvamda olması doğrudur.)Önceden pişen hamurun içine dolgu malzemesini dikkatlice boşaltın ve önceden ısıtılmış, fansız, 180 derecelik fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirin.Piştikten sonra fırından çıkarın ve soğuması için bir kenarda bekletin.İyice soğuyan pastayı buzdolabında bir gece mutlaka bekletin.Üzerien pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

15 Kasım 2010 Pazartesi

İyi Bayramlar


Tüm sevdiklerimin Kurban Bayramını kutlarım.

12 Kasım 2010 Cuma

Kadınbudu Köfte

















Sıcak veya soğuk haliyle sınırsız tüketebilirim ben bu köfteleri.Canım annemin ellerine sağlık,beraber girdik bugün mutfağa .Tek kelimeyle müthiiiş ;)

Kadınbudu Köfte

Malzemeler ;
  • 1 kg.kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 su bardağına yakın pirinç
  • 1 tutam ince kıylımış maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • tuz,karabiber ,kimyon

Kızartmak için ;

  • sıvıyağ,
  • un
  • 2 yumurta

Yapılışı ;

  • Kıymanın 500 gr.kadarını az miktarda sıvıyağ ile birlikte tavada kavurun ve ılınması için bir kenara alın.
  • Pirinci üzeri geçecek kadar su koyup haşlayın.Suyunu süzüp soğutun.
  • Soğanı ince rendeleyin ve suyunu sıkın.Yoğurma kabına,soğanı ,ılınmış kıymayı ve diğer kalan kıymayı ,haşlanmış pirinci,yumurta ,ince kıyılmış mayadanoz ve baharatları ekleyip iyice yoğrun.15 dakika kadar harcı buzdolabında bekletin.
  • Harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yassı şeklini verin.Önce una sonra yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın.Sıcak veya soğuk ikram edebilirsiniz .

Afiyet olsun.

8 Kasım 2010 Pazartesi

Mantı


















Bizimkilerin ''başka yok mu? '' dedikleri tek yemek diyebilirim.Lezzetinin bir eşi yok bence .Resimdeki tabak ilk açtığım hamurdan.Prenses dayanamayıp hemen yemek istedi elimin hamuruyla haşladım.Koca tabağı hüüüp diye yuttu :)

Mantı

Malzemeler ;

Hamuru ;
  • 2 kg.un
  • 2 adet yumurta
  • tuz
  • aldığı kadar su

İç harcı ;

  • 1 kg.kıyma
  • 2 orta boy soğan
  • karabiber

Yapılışı ;

  • Soğanları bir kaba rendeleyin ve üzerine kıymayı ,karabiberi ekleyip yoğurun.Bir kenarda bekletin.
  • Unu geniş bir yoğurma kabına koyup ortasını havuz gibi açın.Yumurtaları tuzu ve yavaş yavaş su ekleyerek ele yapışmayan özlü bir hamur yapın.Hamuru eşit bezelere ayırın.(bezelerin boyutlarını açacağınız sofraya göre ayarlayın)Bezeleri sofranızın büyüklüğünde yuvarlak yufka olacak şekilde açın.(açarken mutlaka ara ara un serpin,yapışmasını önleyecektir.)2 parmak eninde şeritler kesin.Şeritleri iki parmak eninde ve boyunda kareler olacak şekilde boyuna da kesin.Karelere eşit şekilde kıyma harcından koyup ister uçlarını bohca gibi birleştirin ,ister üçgen şekli verin.
  • Yapılan mantıları bir tepsiye birbirlerine yapışmayacak şekilde dizin.Üzerlerine mutlaka un serpin.
  • Kaynamış suya biraz sıvıyağ ve tuz ekleyin ve mantıları içine atın.Hamurlar yumuşayana kadar pişirin.Saplı kevgir yardımıyla servis tabağına alın.Üzerine eritilmiş tereyağ ,sarımsaklı(isteğe göre) yoğurt ,pulbiber ve nane serperek sıcak sıcak servis edin.

Afiyet olsun.

benden notlar ;

  • bu ölçülerle fazla fazla oluyor siz ölçülerinizi oranlı azaltarak yaparsanız bir öğünlük hazırlayabilirsiniz.
  • fazla yapıp, mantıları az fırınlayarak derin dondurucuya koyabilirsiniz(ani bastıran misafirlere kolay çözüm oluyor )

5 Kasım 2010 Cuma

Kadayıflı Muhallebi


















Yarın, benim için önemli olan bir meslek sınavına gireceğim,hepinizden iyi dilekler ve dualar bekliyorum.Sınav öncesi ağzımız tatlansın diye yaptım.Çok hafif bir tatlı oldu :)

Kadayıflı Muhallebi

Malzemeler ;
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 4 kahve fincanı un
  • 1 paket vanilya
  • 200 ml krema

üzerine ;

  • 200 gr.tel kadayıf
  • 1 çorba kaşığı tereyağ ve toz şeker
  • 1 su bardağı ceviz veya fındık (kırık)

Yapılışı ;

  • Krema hariç tüm muhallebi malzemelerini bir tencereye koyup pişirin.Ocaktan alıp içine kremayı koyun ve birkaç dakika mikserle çırpın.Kaselere paylaştırın ve soğuması için bir kenara alın.
  • Kadayıfı küçük parçalar halinde tencereye koyup pembeleştirin.Tereyağı ve şekeri ekleyip birkaç dakika daha kavurun.İçine bir su bardağı kadar dövülmüş ceviz veya fındık ilave edin.Muhallebilerin üzerine paylaştırın.Buzdolabında soğutun.

Afiyet olsun.

Sayfalar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails