18 Aralık 2014 Perşembe

Reis Gıda ile Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftasını Kutladık





12- 18 Aralık tarihleri arasında Tutum ,Yatırım ve Türk Malı Haftasını 34 yıldır kuru gıda sektöründe halkına ve çiftçisine destek veren ve çeşitli sosyal sorumluluk projelerinin içinde olan Reis Gıda ile beraber kutladık.Reis Gıda 'nın yönetim kurulu başkanı Sayın Mehmet Bey çok değerli fikirlerini dinleme ve kendisiyle de tanışma şansımız oldu.Reis Gıda'nın özellikle altını çizerek değindi konu ise bugün yerli tohum uygulaması.Eğer yerli tohum uygulamasını arttırır isek obezite sorununu ,Türkiye 'nin zenginliğini ve tarımdaki bağımsızlığını koruyabileceğini ve birçok hastalığında önlenebilmesi mümkün.Biz tüketiciler olarak kullandığımız ürünlerin kalitesine ,işlenişine ,paketlenmesine kısaca tenceremize girene kadarki süreçlerin ne kadar iyi yapıldığına dikkat etmeli ve Reis Gıda gibi yerli tohum uygulamasına dikkat eden firmaların ürünlerini kullanmaya özen göstermeliyiz.Bize bu kadar güzel bir Yerli Malı Haftası kutlaması organizasyonu geçirttikleri için öncelikle Reis Gıda' ya ve diğer emeği geçen herkese teşekkür ederim.

1 Aralık 2014 Pazartesi

Minik Kurabiyeler













Hoşgeldin Aralık :) Yeni yıl heyecanı kasım ayı ile başlar bende ama aralık bir başka hissettirir .Heyecanıma daha bir heyecan katar :) Uzun vadeli olmasada birkaç yeni yıl kararları almamın ,etrafıma minik güzel hediyeler hazırlamamın vaktinin habercisidir aralık :) tekrar hoşgeldin :)
Bu minik kurabiyeler oldukça bereketli ve uzunca bir sürede ağzı sıkı kapalı bir kurabiye kavanozunda hiç bozulmadan durabiliyor.Beslenme çantaları içinde pek ideal ,annelere duyurulur :) Geçelim kurabiye tarifine :)










Minik Kurabiyeler


Malzemeler ;

. 1 su bardağı sıvıyağ
. 125 gr.tereyağ (oda ısısında)
. 1 adet yumurta (sarısı üzerine )
. 1 çay kaşığı tuz
. yarım Türk kahve fincanı sirke
. 1 tatlı kaşığı mahlep
. 1 paket kabartma tozu
. 4 çorba kaşığı pudra şekeri
. aldığı kadar un


üzeri için ;

. susam



Yapılışı ;


. Tüm kurabiye hamuru malzemelerini yoğurma kabına koyun ve yavaş yavaş gerekli olduğu kadar un ekleyerek ele yapışmayan çok sert olmayan bir kurabiye hamuru yapın.Hamuru iyice yoğurun ve minik minik parçalar koparıp elinizle yuvarlayın.Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.Yumurta sarısını üzerlerine sürüp susam serpin ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.



Afiyet olsun .











22 Kasım 2014 Cumartesi

Rulo Kofte











Musmutlu Bir cumartesi akşamından merhabaa :) Kış hafta sonuna doğru iyice hissettirdi.Hafta sonu programlarını ailecek evde yapmak için mükemmel zamanlar.Aslında en sevdiğim zamanlar.Bitki çayları demlenir,kahveler yapılır yanına mis kokulu kekler ve kurabiyeler eşlik eder.Filmleri seçip sıcacık battaniye eşiliğinde tüm aile seyrederiz.Tabii kızlarla puzzle yapmak ,monopoly oynamaksa çok daha eğlenceli :)

Bu hafta UzmanTv çekimleri için yaptığım ve genellikle kalabalık davet sofralarında da tercih ettiğim bir tarif vermek istiyorum,rulo köfte. Deneyin derim ;)















Rulo Köfte





Malzemeler ;



. 1 kilo orta yağlı kıyma
. 1 adet soğan
. 3-4 dilim bayat ekmek içi
. 2 adet yumurta
. tuz,karabiber ,kimyon


içine ;

. 1 adet haşlanmış havuç
. 1 adet haşlanmış patates
. 1 kase haşlanmış bezelye

üzeri için salçalı sos ;

. 1 yemek kaşığı tereyağ
. 1 yemek kaşığı un
. 1 yemek kaşığı salça
. yeterince su
. tuz ,
. 1 adet küp şeker
. defne yaprağı




Yapılışı ;

. Öncelikle havuç ve patatesleri tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp haşlayın.Bezelyeleri de haşlayıp süzün ve soğumaya bırakın.
. Yoğurma kabına köfte için gerekli olan kıyma ,ıslatıp suyunu sıktığınız bayat ekmek içlerini ,yumurtaları ,rendelenmiş soğanı ve baharatları ekleyip iyice yoğurun.Buzdolabında dinlenmesi için 10 dakika kadar bekletin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve tezgahada bir yağlı kağıt serin ve köfte hamurunu yağlı kağıdın üzerine alın ve kare şeklinde elinizle açın.Köftenin üzerine haşlanan garnitürleri(patates ,havuç ve bezelye) serin ve yağlı kağıdın da yardımıyla köfteyi rulo şeklinde sarın.Üzerini yağlı kağıtla kapatın ve fırın tepsisine koyun.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında arada kontrol ederek pişirin.İçinin piştiğinden emin olduğunuzda köftenin üzerindeki yağlı kağıdı kesip çıkarın ve üzerinin kızarması için 10-15 dakika kadar daha fırında tutun.

. Bu arada köftenin üzeri için salçalı sosu hazırlayın.Sos tenceresine tereyağını koyup eritin ve unu koyup bir iki dakika kadar kavurun.Salçayı ekleyip biraz daha kavurun ve yavaş yavaş su ilave edin .(köfte pişerken tepsiye suyu akacaktır dilerseniz lezzet ve vitamin bakımından zengin olacağından bu suyu da tercih edebilirsiniz.) Sos kıvamında olunca su eklemeyi durdurun ve tuz ile şekeri ilave edin.1 tanede defne yaprağı ilave edip kaynamaya bırakın.Kaynayınca ocaktan alın.

.Pişen rulo köfteyi servis için dilimleyerek tabağa alın ve üzerine salçalı sosu gezdirip sıcak sıcak servis edin .


Afiyet olsun :)

10 Kasım 2014 Pazartesi

Aşure










Hep diyorum kendime sadece Muharrem ayında değil canım çektikçe pişireceğim seni aşure.Ama olmuyor...Her sene aynı cümle ama hep sözde kalıyor.Neden bilemedim zira annemde bu ay dışında hiçbir zaman pişirmemiştir.O yüzden de çok kurcalamıyorum artık :) Koca bir tencere kaynattım bu senede, konu-komşu herkese yetti şükürler olsun .Pişirirkende bol bol dualar okuyarak ve bereketli bir yıl olmasını dileyerek yaptım. Evlerimizde bereketimiz çok ,herkese hayırlı olsun :)











Aşure


Malzemeler ;


. 1 kase aşurelik buğday
. 1 kase nohut
. 1 kase kuru fasülye
. kuru üzüm (iki çeşit kullandım siyah ve sultan üzümü) ,kuru kayısı ,kuru incir ,
. 1 adet portakal kabuğu rendesi
. 2 paket vanilya
. bir kaç damla limon suyu
. Yeteri kadar toz şeker ve su
. üzerine nar ,tarçın hindistan cevizi ,dolmalık fıstık,üzüm ,fındık



Yapılışı ;


. Bir gece önceden aşurelik buğday ,nohut ve kuru fasülyeyi suda ıslatın. Ertesi sabah nohut ve fasülyenin sularını süzerek ayrı ayrı tencerelere koyup yeni su ekleyerek haşlayın.Haşlanan nohut ve kuru fasülyeyi süzün.Islattığınız aşurelik buğdayı akan suyun altında iyice yıkayın ta ki süzdüğünüz su berraklaşana dek. Aşure yapacağınız tencereye iyice yıkanmış olan buğdayı koyup ağzına kadar temiz su ile doldurun.Buğdayı yumuşayıncaya kadar kaynatın .İyice yumuşayan buğdayın içine önceden haşladığınız fasülye ve nohutu katarak birlikte pişirin.

. Bu arada kuru üzümleri ,kuru kayısı ve kuru inciri iyice yıkayın.İncir ve kayısıları küçük parçalara kesin.İyice özdeşleşen buğday ,nohut ve fasülyenin içine üzümleri küçük doğranan kayısıları atıp beraberce pişmeye bırakın.Bu arada aşurenin suyunu kontrol edin eğer azalma yapıyorsa sıcak su ekleyebilirsiniz.

.İyice pişen malzemelerin içine güzel bir aroma vermesi için eğer sizde seviyorsanız (zorunlu değil) bir adet portakal kabuğunu rendeleyebilirsiniz.Bir kaç damla da limon suyu sıkabilirsiniz.İnmeye yakın toz şekerini de ekleyip biraz daha pişirin.Şeker ölçüsü vermedim burada tat size kalmış ...Kuru meyvelerinde tatlı olduğunu gözden kaçırmayın şeker ilavenizi ona göre ayarlayın derim :) Bu aşamada en son minik doğranmış incirleri ekleyin.İncirleri ilk başta koymayın ki aşureyi karartmasın.:)

. En son ocağı kapatınca iki paket vanilyayı da ekleyip iyice karıştırın.Bu aşamada gül suyu da ilave edebilirsiniz ,tabi bu da yine sizin damak tadınıza kalmış,kesinlikle mecburi değil :)

.Ocaktan aldığımız aşureyi alttan üsten karıştırarak kaselere paylaştırın.Üzeri için arzu ettiğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.Ben nar ,dolmalık fıstık,fındık,kırık fındık,tarçın ,hindistan cevizi ve ceviz koydum.Siz nasıl isterseniz o şekilde süsleyebilirsiniz.Oda sıcaklığına gelince buzdolabında soğuttuktan sonra afiyetle sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.



Afiyet olsun :)

1 Kasım 2014 Cumartesi

Mini Elmalı Tart












Elmayla tarçını birlikte pişirmek benim en mutlu anlarımdan biri.Bir reklamın sloganı gibi bu ikili pişerken ''kokusunda davet var'' :) İnsanı mutlu eden içini ısıtan bir koku .Kış aylarımın vazgeçilmezi elma...Benim için elma hızlı bir ara öğün, kurabiye ve keklerimin baş tacı ,baharatlarla beraber harika bir çay (bir ara buradan elma çayınında tarifini vereceğim ) akşam yemeği sonrası nefis bir tatlı..Zaten öyle de değilmidir ,sağlık tacı olarak görülür elma.Belki değişiklik isterseniz diye klasik elmalı tartın dışında bu şekilde de yapabilirsiniz,geçelim tarifimize :)













Mini Elmalı Tart



Hamuru için ;

. 1 adet yumurta
. 150 gr.tereyağ
. 1/2 su bardağı yoğurt
. 1 su bardağı pudra şekeri
. 1 su bardağı nişasta
. 1/2 su bardağı sıvıyağ
. 1 paket vanilya
. 1/2 paket kabartma tozu
. aldığı kadar un


iç malzemesi için ;

. 3-4 adet elma
. 3 çorba toz şeker
. 1 çay kaşığı toz tarçın
. 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi (isteğe bağlı )
. 1 adet kakule




Yapılışı ;


. Önce tereyağını eritip ılınmaya bırakın.Geniş ve çukur bir kaba erimiş ılımış tereyağ , yoğurt,yumurta ,sıvıyağ ve pudra şekerini koyup tel çırpıcı ile karıştırın.Vanilya ,nişasta ,kabartma tozu ve aldığı kadar un konarak ele yapışmayan merdane ile açılabilecek bir hamur elde edin.Hamuru örterek biraz dinlendirin.

Bu arada elmaların kabuklarını soyup rendeleyin.Şeker, kakule ve rendelenmiş elmaları bir tavaya alıp iyice pişirin.En son tarçın ve cevizi ekleyip iyice karıştırın ve tane olan kakuleyi çıkarın.Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Dinlenen hamuru merdane yardımıyla 1,5 cm olacak şekilde açın ve klasik su bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin.Yağlanmış ve unlanmış mini muffin kalıplarına hamurları yerleştirin ve soğuyan elmalı harçtan içini doldurun.Üzerine kalan hamurdan ister kurabiye kalıplarıyla şekiller kesin yada kalan hamurları buzdolabı poşetine koyup yarım saat kadar derin dondurucuda bekletin.Çıkarıp üzerlerine hamuru rende yapabilirsiniz.Yada ince şeritler kesip süsleyebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.İlk sıcaklıkları geçtikten sonra bolca pudra şekeri serpin.Çayınızın kahvenizin yanında mini elmalı turtalarınız afiyet olsun. :)



25 Ekim 2014 Cumartesi

Midye Börek











Merhabaa hepinize :) Prensesler uyudu nihayet ve bende bilgisayarım ve kahvemle işte bu saatte buradayım.Gecenin bu sessizliğinde çalışmayı seviyorum.Haftaiçi de haftasonu da artık hep yoğun.İşler güçler hiiç bitmiyor ,bitmek bilmiyor.Geçtiğimiz hafta sonunda minnik minnik meleğimin ikinci yaş günü partisi vardı.Bu nefis ve görünümüde bir okadar güzel olan midye böreklerden hazırladım.Biraz el oyalasada eminim yapınca alışacaksınız.









Midye Börek




Malzemeler ;


. 1 kilo yufka
. 1 su bardağı sıvı yağ
. 1 adet yumurta sarısı (üzeri için )
. birkaç dal maydanoz
. yeteri kadar beyaz peynir



Yapılışı ;

. Yufkaları üst üste dizip sigara böreği saracakmiş gibi( bir yufkadan 4 parça çıkacak şekilde) büyük üçgenler kesin.Maydanozu ince kıyıp çatalla ezdiğiniz beyaz peynirin içine koyup karıştırın.Üçgen parçadan birini alın ve bir fırça yardımıyla her tarafına sıvı yağdan sürün resimdeki gibi üçgenin sivri uc kısmından tutarak yuvarlak kısmına doğru çekin.Oluşan pileleri bir araya getirip düzgünleştirip ortaya iç harcı koyup sıkı bir şekilde sarın.Ters çevirdiğinizde midye şeklini alacaktır.Yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.Yufkalar bitene kadar işlemi uygulayın ve üzerilerine yumurta sarısı sürün.Dilerseniz susam ve çörek otu serpebilirsiniz.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.




Afiyet olsun.

15 Ekim 2014 Çarşamba

Kahvaltilik Pizzalar ve Bayram Kahvaltimiz








Kurban Bayraminida geri de biraktigimiza gore uzun bir tatil kalmadi onumuzdeki zamanlarda.Bayramlara artik tatil gozu ile baktigimizdan,bayram esittir tatil demek oluyor biraz :) Bu bayram sabah kahvaltimiza uzaklardan misafirlerimiz vardi.Coluk cocuk pek sevindik eglendik ve dinlendik.Kahvaltiya bu nefis minik pizzalari yaptim.Deneyin hiic pisman olmayacaksiniz ;)











Kahvaltilik Pizzalar




Malzemeler ;

. 1 paket instant maya
. 1 su bardagi ilik sut
. 1 adet yumurta (sarisi uzerine)
. yarim cay bardagi sivi yag
. 1 tatli kasigi seker
. tuz
. yarim paket kabartma tozu
. aldigi kadar un


İcine istediginiz malzemeyi koyabilirsiniz ben beyaz peynir,domates ve yesil biber tercih ettim.





Yapilisi ;

. İki su bardagi kadar unu yogurma kabina alin ve tuz ,seker ,kuru maya ,kabatma tozunu koyup iyice karistirin.Ortasini havuz gibi acip ilik sut ,sivi yag,yumurta akini koyup yogurun.Gerektikce un ekleyin.Ele yapismayan yumusak bir hamur elde edip uzerini nemli bir bezle kapatin.Hamur iki katina cikina kadar mayalandirin.Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar koparip yuvarlayin.Elinizle bastirip yuvarlaklar acin.Yagli kagit serili tepsiye dizip ortasina parmaginizla bastirip catalla delinki kabarmasin.İc malzeme olarak n istiyorsaniz yerlestirip kenarlarina yumurta sarisi surun ve tepsi mayasi icin 15 - 20 dakika kadar bekletin.Onceden isitilmis 200derecelik firinda pisirin.


Afiyet olsun



3 Ekim 2014 Cuma

Kahvalti Onerisi ve İyi Bayramlar





Gunlerden arefe ,bayrama sadece saatler kaldi.Tum musluman aleminin Kurban Bayramini kutluyorum.Bayramla beraber tatilde basladi.Bes gunluk tatilde sabah kahvaltilariniza guzel sunumlar hazirlayip ev halkini mutlu edebilirsiniz.Heleki evde minikleriniz varsa daha bir mutlu oluyorlar kahvaltida .Sosisleri resimde de goruldugu gibi tam olmamakla beraber ikiye boluyor gibi yapiyor ve bir kalp sekli yapip minik kurdanlardan yardim istiyoruz.Acilmamalari icin dikkatlice kurdanla uclarindan tutturuyoruz.Az siviyag ile tavayi yagliyoruz ve sosisleri biraz kizartiyoruz.Firini 200 derecede onceden isitiyoruz.Firin tepsisine yagli kagit seriyoruz .Sosisleri dikkatlice yerlestirip iclerine yumurtayi kiriyoruz ve sicak firinda pisene kadar tutuyoruz.Cikinca uzerine maydanoz ve karabiberle susluyoruz .Afiyet olsun.


Mutlu ve saglikli bir bayram gecirmeniz dilegiyle :)

20 Eylül 2014 Cumartesi

Sosisli Spagetti (Çubuk Makarna)






Cumartesi gecesinden kooocaman bir merhaba :) Bir hafta geçti gitti bile okul doneminden.Okulla beraber bizim evin beslenme çantası halleri başladı.''n koysak? , n yesek?'' gibi sorular her sabah gündemimiz.Çocuklar eğlenceli olan her şeyi severler ,bu yemektede böyle.Makarna ,hele hele spagetti sevmeyen çocuk tanımıyorum.Çatalı kaşığı bırakıp elleriyle yeme hallerini her zaman sevmişimdir.Biraz daha eğlenceli hale gelsin diye sosisleri spagettilere takma fikri hoşuma gitti ve ben de yaptım :) Herkes çok eğlendi mutlaka yapın :) Öyle uzun uzun tarife gerek yok ,sosisleri yuvarlak olacak şekilde uygun boyutlarda kesin ve spagettilere takın.Kaynar tuzlu suya makarnaları atıp haşlayın.Haşlanan makarnaların suyunu süzüp ısıtılmış sıvıyağın içine alın veya domates sosta yapabilirsiniz ve karıştırın .Hiç vakit kaybetmeden servis yapın,mutlu ,sağlıklı hafta sonları diliyorum :) Afiyet olsun :)

13 Eylül 2014 Cumartesi

Şeftalili Pasta












Merhaba ,okulların açılmasına sadece bir gün kaldı.Tabii mini mini birler geçen haftadan başladılar bile .Yorucu yoğun bir yıl bizi ,anneleri ve çocukları bekliyor olacak.Şimdiden herkese güç, kuvvet ve kolaylıklar diliyorum.Başarılı ,sağlıklı yeni bir dönem olsun bizlere :)Hazırlıklar bizde yapıldı yapılmasına ancak her n kadar hazır gibi gözüksekte okullar açılınca yine eksik listesi elimizde bir oyana bir buyana koşuşturacağımız aşikar:)
Hala pazarlarda güzel lezzetli şeftaliler bulabiliyorken bu tarifi yapmadan yaza veda etmeyin diyorum, nefis oluyor.Keki ve kreması daha önce buradan tarifini vermiş olduğum Alman Pastası 'nın aynısı.Sadece kremaya piştikten ve ılındıktan sonra minik minik şeftaliler ekledim.Pasta kekini de birkaç çorba kaşığı sütle ıslattım.Üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.



Afiyet olsun.



7 Eylül 2014 Pazar

Domates Sos (Kış Hazırlıkları)






Biz döneli tam bir hafta geçmiş bile ...Evet üzülüyorum yaz bitiyor güz geliyor diye ancak her mevsimin bir güzelliği var.Mesela domates...En güzellerini ağustos ve eylül ayında bulabilirsin.Kışın da mis kokulu domateslerden menemen yapmak isterseniz yazdan sos yapıp saklayın.Ben 20 kilodan yaptım irili ufaklı 13-14 kavanoz kadar çıktı.Hemen başlayalım tarifimizi vermeye.Temiz kuru kavanozlara ve hiç daha önce kullanılmamış ,darbe görmemiş kapaklara ihtiyacımız var.Önce domatesleri yıkayıp kabuklarını soyuyoruz .(kabukları soymak için en kolay yol domateslerin tepelerine ince dört çizik atıp sıcak suda bir miktar bekletmek ama isterseniz bıçaklada soyabilirsiniz)Kabukları soyulmuş domatesleri dört parçaya bölerek büyükçe bir tencereye alın ve orta ateşte ara ara karıştırarak domatesler yumuşayana kadar pişirin.Domatesler iyice yumuşadıktan sonra bir el blendırı yardımıyla domatesleri püre haline getirin ve tencereyi tekrar ocağa koyun.Yarım saat kadar kıvam alıp kaynayana kadar pişirin.İri kaya tuzu ekleyin.(ben 20 kiloya 1 çorba kaşığı kadar koydum) Bu arada ayrı bir tencerede kavanoz kapaklarını kaynatmaya başlayın. Sosa bir çorba kaşığı kadar zeytinyağıda koyduktan bir iki dakika sonra ocağı kapatın ve hemen sıcak sıcak kavanozlara doldurun.Bu işlemi dikkatli ve tek tek yapın.Kaynamakta olan kapaklardan alıp elinizin dayandığı sıcaklıkla hemen kapatıp ters çevirin ki vakum işlevini görsün.Bütün domates sosu bitene kadar bu işleme devam edin ve kavanozlar ters duracak şekilde üzerlerine havlu veya battaniye ile kapatın .Bir gece bekleterek bu şekilde soğumalarını sağlayın.Arada kavanozları kontrol edin ki akma yapan varsa hemen müdahale edebilesiniz.Soğuyan sosları serin ,kuru ve güneş olmayan bir yerde muhafaza edebilir kış zamanı afiyetle tüketebilirsiniz.


Afiyet olsun :)


31 Ağustos 2014 Pazar

Peynirli Ekmek











İyi pazarlar :) Böyle nefis bir ekmekle pazar kahvaltısına tad katmak istemez misiniz? ''Kim istemez?'' dediğinizi duyar gibiyim :)
Gerekli olanlar tazecik bir bütün ekmek, kaşar peynir, erimiş 2 -3 yemek kaşığı kadar tereyağ , 2-3 adet yeşil biber
Bütün ekmeği önce uzunlamasına sonra enine kesin .(keserken dikkat tam ayırmayacaksınız kesme işlemini tamamlamayın.)Oluşan aralıklara dilimlediğiniz kaşar peynirini yerleştirin (kaşar peynir yerine fırına verdiğinizde eriyebilecek bir başka peynirde kullanabilirsiniz)Üzerine minik doğranmış yeşil biberleride ekleyip eritilmiş 2-3 çorba kaşığı kadar tereyağ gezdirin ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında peynirler eriyene kadar tutun.Sıcacık servis edin .
Afiyet olsun hep mutlu kalın :)

29 Ağustos 2014 Cuma

Ağlayan Pasta











Kocaman bir merhaba hepinize :) Havalar ufaktan değişmeye başladı.Eylül gelişini hissettiriyor şu günlerde.Bizimde yazlıkla vedalaşma vaktimiz geliyor .Maratonumuz başlayacak çok yakında okul ,iş ,dersler koşturmalar ,kışın zorlukları ..Kalan şu birkaç günüde enerji alarak depolamak yeni sezona bol enerjik başlamak istiyorum.Daha önce vermiş olduğum bir tarif ancak tekrar paylaşmak istedim yeni fotoğrafıyla.Herkese iyi hafta sonları :)















Ağlayan Pasta






Malzemeler ;

. 4 adet yumurta
. 1 su bardağı toz şeker
. 1 Türk kahve fincanı süt
. 1 su bardağı un
. 4 çorba kaşığı kakao
. 1 paket vanilya
. 1 paket kabartma tozu

ıslatmak için ;
. 2 su bardağı soğuk süt

üzeri için ;
. toz krem şanti
. 1 su bardağı soğuk süt

çikolata sosu için ;

. 2 çay bardağı süt
. 1 çay bardağı toz şeker
. 1 çorba kaşığı(tepeleme ) kakao
. 1 tatlı kaşığı nişasta
. 1 paket çikolata


Yapılışı ;

. Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.Süt ,kakao vanilya ,un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.Yağlanmış kare veya dikdörtgen bir kaba hamuru boşaltın.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.Pişen keki fırından çıkarıp ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin.2 su bardağı olan sütü kekin her yerini ıslatarak gezdirin.İyice soğutun.Krem şantiyi 1 su bardağı süt ile hazırlayın ve iyice soğumuş olan kekin üzerine sürün.2-3 saat kadar buzdolabında bekletin.Bu arada çikolata sosunu hazırlayın ve soğutun.Arada bir sosu kaymak tutmaması için karıştırın.Tepside dilimleyin ve servis tabağına alın.Üzerine çikolata sosunu gezdirin .



Afiyet olsun.




24 Ağustos 2014 Pazar

Donut












Pazar günü keyif günü benim için .Yapılan geç ve uzun kahvaltı ,içilen kahveler sonrası enerjimi toplayıp mutfağa girdim ve 5 çayına yakışır bir tarif yaptım.Sık sık yaparım bu tarifi ancak yayınlamak nasip oldu.Hamuru bir gece öncesinden yapıp sabah kahvelerinizin yanınada yetiştirebilirsiniz.












Donut




Malzemeler ;

. 1 paket instant maya (kuru maya)
. 1 çay bardağı ve 2 çorba kaşığı kadar toz şeker
. Çeyrek su bardağı ılık su
. 80 gr.oda sıcaklığında tereyağ
. 750-800 gr. un (6-7 su bardağı kadar )
. 1 çay kaşığı tuz (silme)
. 2 adet oda sıcaklığında yumurta
. 2,5 su bardağı ılık süt

kızartmak için sıvıyağ
üzeri için çikolata ,toz şeker , şekerleme




Yapılışı ;

. 1 paket instant mayayı ,1 çorba kaşığı toz şeker ve çeyrek bardak ılık suyla eritip kabartın.
. Başka bir kapta un ,toz şeker ,tuz koyup kaşıkla karıştırın .Ortasını havuz gibi açın ve yumurtaları ,ılık sütü ,tereyağını ve en son kabarmış mayayı ekleyip özlü bir hamur yapana kadar yoğurun.Hamur kabarıp iki katına çıkarana kadar sıcak ve üzeri nemli bir bezle kapatılmış şekilde bekletin.
. Hamuru hafif un serpilmiş tezgaha alın ve merdane yardımıyla açın.(hamurun üzerinede hafif un serpin)1cm.kalınlığında açmanız yeterli.Bir su bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin ve tam ortasınıda küçük şişe kapaklarıyla minik yuvarlaklar daha kesin .Hamur bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.Donutları bir tepsiye alın ve üzerini streçle kapatıp yarım saat dinlendirin.
.Kızartma tenceresine bol sıvıyağ koyup kızdırın.Orta ateş olması önemli.Hamurları ikili - üçlü olacak şekilde yağa atın ve arkalı önlü pişirin.Burada hızlı hareket etmeniz önemli ,donutları yakmamaya dikkat edin.(Eğer toz şekere bulayacaksanız hamuru yağdan alır almaz şekere bulayın.)Donutları havlu kağıt serili bir kaba alın.Hamur bitene kadar devam edin.
.Çikolatayı benmari usulü eritin veya benim gibi mikrodalga fırında da eritebilirsiniz.(benmari usulü eritme cam bir kabın içine çikolataları yerleştirin ve su dolu bir tencerenin üzerine koyun ancak cam kaba su girmemesine özen gösterin.Çikolatalar eriyince işlem tamam demektir.)
.Donutları erimiş çikolataya batırıp bir fırın teli üzerine alın.Çikolatalar donmadan eğer isterseniz şekerlemelerle süsleyebilirsiniz.



Notlar ;
kızarmış hamur olduğundan misafire birgün önceden yapmayın.Ancak hamuru hazırlayabilir ,misafir gelmeden birsaat önceden kızartma işlemini yapabilirsiniz. Ve çok bereketli oluyor 30-35 arası donut çıkıyor .



Afiyet olsun :)


18 Ağustos 2014 Pazartesi

Jöleli İrmikli Tatlı











Dün sosyal medyada akşam için bu tarif blogta yayında olacak dedim ama sözümü tutamadım.Başta hava muhalefeti sonra bilgisayar engel oldu yazıyı yazmama.Halen yazlıkta olduğumuzdan burada ufacık bir rüzgar ve yağmur yağdığında elektrikler kesiliyor.Gökgürültülü fırtınalı bir gece geçirdiğimizden prenseslerimde çok korktu .Haliyle uyutmaktada zorlandım kızları.Kızlar n kadar direnselerde bir süre sonra yenik düştüler uykuya ancak bu seferde elektriklerin gelmesini bekledim.Elektrikler geldi ancak bilgisayarı bir türlü açamadım ta ki şu ana kadar.Şimdi küçük prenses mışıl mışıl uyurken tarifimi verip iyi haftalar diliyorum hepinize :)









Jöleli İrmikli Tatlı




Malzemeler ;

. 1 paket çilekli jöle
. 1 kase çilek
. 1 litre süt
. 1,5 su bardağı toz şeker
. 10 çorba kaşığı irmik
. 1 paket vanilya




Yapılışı ;

. Çilekleri yıkayıp süzün ve dörde bölün. Çilekli jöleyi üzerinde tarife göre hazırlayın ve içine çilekleri atın .Ben uzun dikdörtgen borcam kullandım sizde jöleyi dökmek istediğiniz kabı hafif sudan geçirip fazla suyunu akıtın ve meyveli jöleyi bu kaba dökün. Oda sıcaklığına gelmesi için bir kenarda bekletin.
Bu arada muhallebi için gerekli olan 1 litre süt ,şeker ve irmiği bir tencereye alın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin .Ocaktan almadan vanilyayı ekleyip iyice yedirin ve jölenin üzerine dikkatlice dökün. Oda sıcaklığına gelince iyice soğuması için buzdolabına kaldırın .4-5 saat kadar soğutun ve servis edeceğiniz tabağa ters çevirerek tatlıyı kalıptan dikkatlice çıkarın. Buzdolabında yarım saat kadar daha tuttuktan sonra servis edebilirsiniz.





Afiyet olsun.

13 Ağustos 2014 Çarşamba

Süt Dilimi











Ünlü bir marka çıkardı bu süt dilimini ve çocuklar bayıldı .Nede olsa hem kek ham krema bir arada, büyükler bile sevdi.Arada marketlerden almıyoruz değil tabiki eve. Ama bu tarifle beraber artık evde yapıp çocuklarınıza gönül rahatlığı ile süt dilimi yedirebileceksiniz.















Süt Dilimi




Malzemeler ;



. 2 yumurta
. 1,5 kahve fincanı şeker
. 1,5 kahve fincanı süt
. 1 kahve fincanı sıvı yağ
. 1 su bardağı un
. 1,5 çorba kaşığı kakao
. 1/2 paket kabartma tozu
. 1 adet limon veya portakal kabuğu rendesi (küçük boy)


Kreması için;


. 1 paket toz krem şanti
. 1 kutu krema
. 2 - 3 çorba kaşığı süt
. 1 çay kaşığı limon suyu




. Oda sıcaklığındaki yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.Sırasıyla süt sıvıyağ ekleyip çırpmaya devam edin.Toz malzemeler ve portakal kabuğunuda ekleyip spatula ile karıştırın.Yağlı kağıt serili kare borcam kabına düzgünce dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.Keki fırına verdiğiniz ilk 5 -10 dakika fırının kapağını birkaç kere açıp kapatın ki kabarmasın.Bu arada kremasını hazırlayın.Krema için gerekli tüm malzemeyi karıştırma kabına koyup mikserle iyice çırpın ve buzdolabında bekletin.

Keki fırından çıkarın ve iyice soğutun .Ortadan ikiye iki ince tabaka olacak şekilde ayırın ve kremayı birinin üzerine sürün .Diğer keki üzerine kapatın ve istediğiniz büyüklükte dilimleyin.Servis tabağına koyun ve buzdolabında bekletin.




Afiyet olsun :)

4 Ağustos 2014 Pazartesi

Cheescake Kasekuchen Vişne Soslu










Merhaabaa sevgili okuyanlarım :) Öncelikle geçmiş Ramazan Bayramınız kutlu olsun.Güzel bir bayram ve bayram tatili geçirdik ailecek.Bo yemek fotolu geçti benim için zamanla hepsini paylaşacağim.Canım Yaseminim istedi bende bayram hediyesi yaptım bu güzel cheescake.Vişne zamanı olması sebebi ilede vişne soslu yaptım siz dilediğiz sosu yapabilirsiniz.











Vişne Soslu Cheescake





Malzemeler ;


tabanı için ;

. 2 paket burçak bisküvi
. 100 gr.eritilmiş soğutulmuş tereyağ


Dolgusu için ;


. 200 gr.tozşeker
. 100 gr.un
. 1 paket vanilya
. 100 ml süt
. 5 adet yumurta (sarıları ve akları ayrı )
. 600 gr.labne
. 200 gr.süzme yoğurt
. 1 adet limon kabuğu rendesi
. 300 gr.krema
. minicik tuz




Yapılışı ;


. Öncelikle burçak bisküvileri rondoda un şeklinde çekin ve karıştırma kabına alın.Eritilmiş ve ılınmış tereyağını bisküvilerin üzerine döküp iyice karıştırın.Kelepçeli kalıba yağlı kağıt serip bisküvili karışımı kağıdın üzerine düzgünce yayın.


. Dolgu malzemesine konacak labne süzme yoğurt ve kremayı ayrı ayrı kaplarda olacak şekilde mikserle iyice çırpın ve ekleme zamanı gelene kadar buzdolabında beklemeye bırakın.Yumurta aklarını da bir fiske tuzla kar gibi olana kadar çırpın.(kap ters çevrildiğinde düşmeyecek) ve ekleme zamanı gelene kadar buzdolabında bekletin.
. Büyük bir karıştırma kabına önce sütü ,toz şekeri vanilya ve bir fiske tuzu koyup mikserle çırpın.Yumurta sarılarını teker teker ekleyip iyice yedirin.Çırpılmış süzme yoğurt ve labne peynirini ekleyip iyice çırpın.Limon rendesini ekleyin.Çırpılmış kremayı ekleyin ve iyice çırpın.Yumurta aklarını yavaş yavaş ekleyin ve bir spatula yardımıyla karıştırın.Kelepçeli kalıba dikkatlice dökün.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 1-1,5 saat kadar pişirin.Fırını kapatır kapatmaz fırından çıkarmayın ve fırın kapağı kapalı olarak yarım saat kadar içinde tutun.Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırıp bir gece dinlendirin.

Sosu için ;


Bir kase vişneyi rondodan geçirin.Sos kabın alın 2-3 yemek kaşığı toz şeker bir çay bardağı su veya vişne suyu (ben vişne kompostosundan kullandım ) , 1 -1,5 çorba kaşığı nişastyı iyice karıştırarak ocakta pişirin .(karıştırırken tel çırpıcı kullanın)Soğuyunca cheescakein üzerine dökün.


Afiyet olsun

11 Temmuz 2014 Cuma

Patlıcan Salatası




Patlıcanların tam da zamanıyken yemeklerini, salatalarını yapıp yemek gerek.Özelliklede salatalarını... Malum havalar sıcak tamda salata zamanı.
Tarifi öyle uzun uzun yazmayacağım.6-7 adet patlıcanı közleyin ve kabuklarından ayırın.Patlıcanları süzgece alıp üzerine yarım bir limonun suyunu sıkın ki kararmasınlar ve suları süzülsün.Bu arada bir tencerede 1-1,5 çorba kaşığı tereyağı eritip aynı miktarda un koyup unun kokusu çıkana kadar kavurun .Süzülmüş patlıcanları küçük doğrayın ve tencereye alıp un ve tereyağ ile patlıcanlar ısınana kadar kavurun.Soğuyan patlıcanları büyük bir kaba alıp üzerine yoğurt ,ezilmiş sarımsak ve tuz koyup kaşık yardımıyla karıştırın.Miktar vermiyorum ama 6-7 patlıcana 2 - 2,5 su bardağı kadar yoğurt yeterli olabiliyor ,tuz ve sarımsak ölçüsü tamamen size kalmış. Buzdolabında yarım saat kadar beklettikten sonra soğuk soğuk servis edebilirsiniz .


Afiyet olsun :)




Sayfalar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails