27 Şubat 2016 Cumartesi
Kuru Patlıcanı Dolması
Büyük prensesin yoğun bir spor temposu olduğundan daha öncede bahsetmiştim yazılarımda. İşte yine öyle bir akşamdan yani onun yüzdüğü ama bizim beklediğimiz anlardan...Kışın kurusunu yazında miniklerini bulup taze olanından yapmayı çok seviyorum .Patlıcan kızartması,beğendisi,dolması herseyiyle kabulüm.
Kaç kişilik yapmak istiyorsanız okadar kuru patlıcanı kaynayan suda 1-2 dakika kadar haşlayıp soğuk suya alın. Soğuyan patlıcanları iyice suzdurun.
İç harcı için kıyma tercih etmedim ve biraz mercimek,biraz pirinç,biraz bulguru iyice yıkayıp geniş bir kaba aldım. 4 soğan rendeledim. 6-7 sarımsak kıydım. 1,5 çorba kaşığı biber ve domates salçası,1 kaşık nar ekşisi,yarım limon suyu,kuru nane,kimyon ,tuz yarım su bardağı sıvıyağ koyup iyice karıştırdım ve biraz beklettim.
Tencerenin dibine kaburga kemiklerinden döşedim. Patlıcanları iç harçlar yarısına gelecek kadar doldurup ağızlarını iyice yapıştırdım. Dikkatli şekilde tencereye dizdim. Salçalı sıcak su yapıp üzerine bir de tabak kapattım. Bir iki kaşık tereyağ koyup ağzı kapalı 1 -1.5 saat kısık ateşte pişirdim.
Afiyet olsun.
Etiketler:
dolma,
dolmalar,
Kuru Patlıcan dolması,
patlıcan,
vejetaryen dolma
2 Ocak 2016 Cumartesi
Ayva Tatlısı ve Hoşgeldin 2016
Acılarla ,tatlılarla ,kayıplarla kocaman bir seneyi geride bıraktık.Hoşgeldin 2016, tertemiz bir sayfa gibi ...Hakkımızda en güzel şeyleri yazmak için hazir Mutlulukların bol olduğu bir yıl diliyorum herkese.Ayva tatlısı kıs tatlılarımızın vazgeçilmezi.Uzun uzun tarif vermek yerine püflerine değinmek istiyorum.Kaç kişilik yapmak istiyorsaniz o kadar ayva seçin ve kabuklarını soyup ortadan ikiye bölün. Ortalarını çıkarın.Çekirdeklerini düzgünce çıkarıp yapacağınız tencereye koyun,kabuklarindan da biraz eklemeyi ihmal etmeyin.Her bir ayva için yarım su bardağı kadar toz şekeri üzerlerine serpin.Bir su bardağı kadar toz şekeride gelişigüzel tencereye serpin bir çubuk tarçın ve birakçta karanfil ekleyin. Bir su bardağı kadar su ekleyip önce altı açık şekilde ,kaynayınca da en küçük ocakta en kısık halde pişirin.Arkasını önünü arada alt üst ederek pişmesine yardımcı olun.Uzun süren (2 saatten fazla) bu pişmeişleminde evde mis bir koku olacak.İyice yumuşayıp renk alınca tatlınız hazırdır.Soğuyunca üzerine ister kaymak ister krem şanti ile servis yapabilirsiniz.
Şeker ayarı size kalmış ister daha tatlı ister daha az tatlı yapabilirsiniz :)
Afiyet olsun:)
2 Aralık 2015 Çarşamba
Boza ( ev yapımı)
Mahallede oturmanın faydası bu herhalde ,hala "booozaaaaa" sesleri duyabiliyoruz kış aksamları :)Kızlar hemen taklitini yapıyor bozacının :) Ben
küçükken bozacıdan sonraki en sevdiğim ses yoğurtçunun ziliydi.Evet doğru okuyosunuz yoğurtçu geçerdi eskiden mahallelerden.. Her iki omzunun üzerinden aşağıya doğru -terazi misali- sarkan mavi yoğurt kaplari vardı.Kimsenin aklına gelmezdi herhalde bunların içinde katkı maddesi varmi,organik mi,hijyenik mi? diye sormak .Haliyle az tüketim olunca annemin deyimiyle hileye hurdaya başvurmuyorlarmiş demekki...Şimdi biraz sevdiklerimizin sağliğına zaman ayıralım ve vakit buldukça ekmeğimizi yoğurdumuzu evimizde yapalım .
Daha öncede paylaştım boza tarifimi ama görseliyle beraber yenilemek istedim bu kış günlerinde ...
Boza
Malzemeler ;
. 1 kg.aşurelik buğday (siz ne kadar istiyorsaniz o kadar buğday kullanabilirsiniz)
. 2 su bardağı toz şeker
. 2 yemek kaşığı boza (mayalamak için)
. yeterince su
.
Yapılışı ;
- Bir gece önceden buğdayı ıslatın.Buğdayın kara suyu çıkana kadar bolca yıkayın .Büyük bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ekleyin ve bir miktar kaynatın .Bu suyu dökün.Tekrar buğdayın üzerine yeni su koyup iyice kaynatın.(suyunu çekerse sıcak su ekleyebilirsiniz)Buğdayla su iyice özdeşleşene kadar pişirin ve ocaktan alın.Suyunu başka bir kaba süzün.Süzme işlemini 2 kere gerçekleştirin.İyice incelsin.Sıcaklığı çıkmadan 2 su bardağı şekeri ekleyip eriyene kadar karıştırın.2 yemek kaşığı mayalık bozayı bir kaseye koyun ve buğdayın suyundan bir miktar alıp karıştırın ve bozaya ekleyin.Ağzı kapalı olarak sıcak bir ortamda üzeri sarılı olarak 1 gün kadar mayalandırın.Buzdolabına koyup 1-2 saat kadar soğutun.Üzerine tarçın serperek soğuk olarak servis edin.
Afiyet olsun.
13 Kasım 2015 Cuma
Limonlu Rulo Pasta
Rulo pasta yaparken eğlendiğim doğrudur.Diğer pastalardan çok rulo pasta yapmak daha çok hoşuma gidiyor.Benim gibi sizde limon severler arasında iseniz bu tarifi kaçırmayın :)
Limonlu Rulo Pasta
Malzemeler ;
Kek için ;
. 5 adet yumurta sarısı
. 125 gr.şeker
. 125 gr.un
. 1 adet limon kabuğu rendesi
Ara kreması için ;
. 250 ml.su
. 1,5 yemek kaşığı nişasta
. 2 yemek kaşığı limon suyu
. 100 gr.şeker
. 3-4 tane jelatin
. 200 gr.krema
Yapılışı ;
. Oda ısısındaki yumurtaların beyazlarını sarılarından ayırıp şekerle beraber krema gibi olana kadar beyazları çırpın.(ters çevirdiğinizde düşmeyecek) Yumurta sarıları ile rendelenmiş limon kabuğunu iyice çırpın ve beyazlara ekleyip spatula ile alttan üste hareketlerle karıştırın.( yumurta beyazlarını söndürmemeye dikkat edin)Unu eleyerek ekleyip tekrar spatula ile karıştırıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dökün .Düzgün bir şekilde hamuru tepsiye yayın.Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 8 dakika pişirin.(daha fazla tutmayın sararken kırılmalara yol açabilir) Fırından alınca yağlı kağıt serili tezgaha ters çevirerek tepsiden al ve üzerinde olan sıcak pişirme kağıdını alın .Altta olan pişirme kağıdı ile sıcakken rulo yap ve bir kenarda soğut.
. Bu sırada kremayı hazırlayın.4 jelatini 1 bardak suda 5 dakika beklet.(sıcak su değil normal oda ısısındaki) Jelatin ve sıvı krema hariç pasta kreması için gerekli olan malzemeleri tencereye koyup tel çırpıcı ile iyice kariştırarak pişirin.Jelatini ekleyip iyice tel çırpıcıyla çırpın ve oda ısısına geldikten sonrada dolapta soğutun.
. Soğuk sıvı kremayı çırpın ve jelatinli karışıma ekleyip tel çırpıcı ile iyice çırpın ve pasta kremasi hazır.Şimdi rulo yaptığınız keki dikkatlice açın kremayı yayın ve kağıdın yardımıyla düzgün rulo yapın.Servis tabağına alıp üzerini kapatın ve buzdolabında 4-5 saate kadar bekletin.Servis etmeden önce üzerine pudra şekeri serpip dilimleyin ve afiyetle yiyin.
Afiyet olsun :)
Etiketler:
cay saati,
lemonrollcake,
limonlu pasta,
Limonlu rulo pasta,
pasta,
rulo pasta,
tatlilar,
zitronenrolle
3 Kasım 2015 Salı
Berliner
Sosyal medyada merakla bekleniyor berliner tarifi,biliyorum fazla zaman geçti ama vakit bulmak öylesi zorki.Ama şuan hem tarifi paylaşmanın hemde blogumu güncellediğimden çok mutluyum :) Fazla vakit kaybetmeden geçiyorum tarife .
Berliner
Malzemeler :
. 21.gr.yaş maya
. 100 ml.süt
. 300 gr. Un
. 40 gr.şeker
. 3 yumurta sarısı + 1 yumurta
. 40 gr.eritilmiş tereyağ
. 10 gr. Vanlilya
. 1 limon kabuğu rendesi
. bir çimdik tuz
Arasına :
Çilek marmelatı ( veya hangisini seviyorsanız)
Üzerine pudra şekeri
Kızartmak için 1 lt.sıvıyağ
Yapılışı ;
. Unu eleyerek yoğurma kabına alın,ortasını havuz gibi açıp mayayı içine ufalayın ve birkaç kaşık ılık sütten ekleyip mayayı hafif karıştırın ve minicik un serpip üzerini kapatarak 25 dakika mayalandırın.
. Yumurta sarıları +1 yumurtayı şekerle iyice çırpın.Limon kabuğu rendesi vanilya ,ılık süt ekleyip çırpmaya devam edin.25 dakika kabaran mayaya katarak mikserin hamur çırpıcı uçlarını kullanarak minicik çırpın ve tuz ve eritilmiş tereyağını ekleyip 5 -10 dakika çırpın.Üzerini minicik un serpin ve bezle kapatarak 20 dakika mayalanmaya bırakın.
.Hamuru unlanmış tezgaha alarak iyice yoğurun.Kaba alarak üzerine minicik un serpip bezle kapatıp ve 1 saat ılık ortamda mayalandırmaya bırakın.
.Fırın tepsisini iyice unlayın.Mayalanmış hamuru unlanmış tezgaha alın 2cm kalınlığında açın ve yuvarlaklar kesin (büyük su bardağından da yardım alabilirsiniz) Yuvarlakları unlanmış tepsiye dizin ve bezle üzerini örterek yarım saat mayalandırın.
.Kizartma tenceresine 1 litre sıvıyağ koyun ve yaklaşık 160- 170 derecelik ısıda (tahta kaşığın ucunu değdirin kabarcıklar çıkıyorsa tamamdır,ocağın altı çok açık olmamali ,orta ateş) Tepsiden dikkatlice bir spatula yardımıylada olur hamurları alın ve ikişerli üçerli kızartın.(yağa atarken hamurların şeklini bozmamaya özen gösterin yoksa mayası sönebilir) Arkalı önlü kızaran hamurları havlu kağıdın üzerine alıp yağını çektirin ve ılınınca yanında minicik delerek (sıkma torbasıyla ) marmelatı içine sıkın.Üzerine pudra şekeri serperek servis edin.Aynı gün tüketmeye özen gösterin .
Not :bazen yumurtanın büyüklügüne göre un az gelebiliyor ,gerekli gördüğünüzde ekleyin.
Afiyet olsun .
Etiketler:
Berliner,
donut,
hamur isleri,
hamur tatlilari,
krapfen,
mayali hamurlar
29 Eylül 2015 Salı
Elmas Kurabiye
Merhabaa,okul sezonunu nihayet açtık .Ekim geldi çocuklar yeni okullarına kavuştu.Bu sorunlarla başlayıp sıkılan canınızı daha fazla sıkmak istemiyorum ve çok nefis bir eğitim ,ögretim ve öğrenim yılı diliyorum .
Ders çalışırken miniklerin bir bardak sütle severek atıştırma yapabileceği elmas kurabiye tarifini vermek istiyorum ,kocaman sevgiler ....
Elmas Kurabiye
Malzemeler ;
. 1 adet yumurta
. 125 gr.tereyağ
. 1 çay bardağı pudra şekeri
. 2 çorba kaşığı kakao
. 1 paket vanilya
. yarim paket kabartma tozu
. aldığı kadar un
Üzerine :
Toz seker ve nutella veya fındık kreması
Yapılışı :
. Oda sıcaklığındaki tereyağ ,yumurta ve pudra şekerini mikserle iyice çırpın .Tüm kuru malzemeleri eleyerek karışıma ekleyin ve yumuşak bir hamur yapın.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve işaret parmağınızla ortasına bastırın ve çukur oluşturun.Toz şekere batırıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı dizin.Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 25-30 dakika pişirin.Soğuyunca ortalarına nutella veya fındık kreması koyun .
Afiyet olsun :)
Etiketler:
çay saati,
çocuklar için atıştırmalık,
Elmas kurabiye,
kurabiye
15 Eylül 2015 Salı
Fesleğenli ve Domatesli Pizza
Herkese kocaman merhaba :) Şuan blogumun yazısını yazdığım yeri görseydiniz emek ancak bu şekilde oluyor derdiniz.Büyük prenses ekimde olacak şampiyonaya hazırlanıyor,bende onu antrenman yerinde bekliyorum .Kitap okuyarak veya yazı yazarak ,bazende burdaki küçük parkta yürüyüş yaparak zaman geciyor.Yazlıktaki bahçe domatesleriyle sosunu hazırlayıp uzerinede bir o kadar domates ve fesleğen koyduğum enfes pizza tarifimi paylasmak istiyorum .Domatesler hala güzelken hafta sonuna yapın derim :)
Fesleğenli ve Domatesli Pizza
Hamur malzemeleri ;
. 1 paket insatant maya
. 100 gr.oda sıcaklığında tereyağ
. 1 su bardağı ılık su
. 1 tatlı kaşığı tuz
. aldığı kadar un (hafif ele yapışan yumuşak bir hamur )
Üzeri için ;
. 5-6 adet domates
. birkaç yaprak fesleğen
. mozarella peyniri ,konserve mısır,sucuk,salam ,yeşil veya kırmızı biber ,mantar,kaşar peynir vs.
Yapılışı ;
. Yoğurma kabına unu eleyin ,tuzu ve instant mayayı ekleyip iyice karıştırın.Ortasını havuz gibi açarak ılık suyu ve yumuşak tereyağını koyup iyice yoğurun .Unu azar azar ilave ederek hafif ele yapışkan yumuşak bir hamur elde edin ve kabın üzerini streç filmle kaplayın ılık bir ortamda bırakın mayalansın.
Buarada domateslerin (1 tane üzeri için ayırın) kabuklarini soyup rende yapın ve bir tencereye alın.Orta ateşte suyunu çekip koyu sos kıvam alana kadar pişirin.Kapamaya yakın tuz ekleyip tatlandırın ve soğumaya bırakın.Üzeri için kullanmak istediğiniz malzemeleri küçük küçük doğrayın .
Mayalanmış hamuru yağlanmış yuvarlak bir fırın kabına elinize bir miktar yumuşak tereyağ alarak yayın.Üzerine soğumuş domates sosunu her tarafa gelecek şekilde yayın.Küçük doğramış olduğnuz malzemeleri yerleştiriniz,ayırdığınız bir adet domatesi kabuklariyka beraber yuvarlak doğrayıp hamurun üzerine yerleştirin.Fesleğen yapraklarını ince kıyıp üzerine serpin.15 -20 dakika kadar da bu şekilde mayalandırın.Önceden ısıılmış 200 derecelik fırında üstü ve altını pişirin.Fırını kapayınca rende yapılmıs kaşar peynirini üzerine serpin,kapalı fırında sıcaklıyla peynirler eriyene kadar bekletin.Dilimleyip sıcak sıcak servis edin .
Afiyet olsun :)
Etiketler:
atistirmalik,
domates,
domatesli ve feslegenli pizza,
fast food,
pizza
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)