24 Ağustos 2014 Pazar

Donut












Pazar günü keyif günü benim için .Yapılan geç ve uzun kahvaltı ,içilen kahveler sonrası enerjimi toplayıp mutfağa girdim ve 5 çayına yakışır bir tarif yaptım.Sık sık yaparım bu tarifi ancak yayınlamak nasip oldu.Hamuru bir gece öncesinden yapıp sabah kahvelerinizin yanınada yetiştirebilirsiniz.












Donut




Malzemeler ;

. 1 paket instant maya (kuru maya)
. 1 çay bardağı ve 2 çorba kaşığı kadar toz şeker
. Çeyrek su bardağı ılık su
. 80 gr.oda sıcaklığında tereyağ
. 750-800 gr. un (6-7 su bardağı kadar )
. 1 çay kaşığı tuz (silme)
. 2 adet oda sıcaklığında yumurta
. 2,5 su bardağı ılık süt

kızartmak için sıvıyağ
üzeri için çikolata ,toz şeker , şekerleme




Yapılışı ;

. 1 paket instant mayayı ,1 çorba kaşığı toz şeker ve çeyrek bardak ılık suyla eritip kabartın.
. Başka bir kapta un ,toz şeker ,tuz koyup kaşıkla karıştırın .Ortasını havuz gibi açın ve yumurtaları ,ılık sütü ,tereyağını ve en son kabarmış mayayı ekleyip özlü bir hamur yapana kadar yoğurun.Hamur kabarıp iki katına çıkarana kadar sıcak ve üzeri nemli bir bezle kapatılmış şekilde bekletin.
. Hamuru hafif un serpilmiş tezgaha alın ve merdane yardımıyla açın.(hamurun üzerinede hafif un serpin)1cm.kalınlığında açmanız yeterli.Bir su bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin ve tam ortasınıda küçük şişe kapaklarıyla minik yuvarlaklar daha kesin .Hamur bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.Donutları bir tepsiye alın ve üzerini streçle kapatıp yarım saat dinlendirin.
.Kızartma tenceresine bol sıvıyağ koyup kızdırın.Orta ateş olması önemli.Hamurları ikili - üçlü olacak şekilde yağa atın ve arkalı önlü pişirin.Burada hızlı hareket etmeniz önemli ,donutları yakmamaya dikkat edin.(Eğer toz şekere bulayacaksanız hamuru yağdan alır almaz şekere bulayın.)Donutları havlu kağıt serili bir kaba alın.Hamur bitene kadar devam edin.
.Çikolatayı benmari usulü eritin veya benim gibi mikrodalga fırında da eritebilirsiniz.(benmari usulü eritme cam bir kabın içine çikolataları yerleştirin ve su dolu bir tencerenin üzerine koyun ancak cam kaba su girmemesine özen gösterin.Çikolatalar eriyince işlem tamam demektir.)
.Donutları erimiş çikolataya batırıp bir fırın teli üzerine alın.Çikolatalar donmadan eğer isterseniz şekerlemelerle süsleyebilirsiniz.



Notlar ;
kızarmış hamur olduğundan misafire birgün önceden yapmayın.Ancak hamuru hazırlayabilir ,misafir gelmeden birsaat önceden kızartma işlemini yapabilirsiniz. Ve çok bereketli oluyor 30-35 arası donut çıkıyor .



Afiyet olsun :)


2 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

olsada yesem dedim canım.nefis olmus.ellerine sağlık.sevgiler.

Saliha dedi ki...

benimde hep aklımdadır ama elim gitmez nedense,çocuklar bayılır kesın ellerine sağlık :))

Sayfalar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails