Bayram sofram için yaptıklarımdan sadece birisi...
Zeytinyağlı Beyaz Lahana Dolması
Malzemeler ;
- 1 büyük beyaz lahana (dolmalık seçilmeli)
- 3 adet kuru soğan
- 2,5 su bardağı pirinç
- yarım demet maydanoz, nane ,dereotu
- 1 paket dolmalık üzüm
- 1 paket dolmalık fıstık
- 1 çorba kaşığı yenibahar
- yarım çay kaşığı tarçın
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- yarım çay bardağı sıvıyağ
- yarım çay bardağı zeytinyağ
- yeterince tuz ,su
Yapılışı ;
- Genişçe bir tencereye su koyup kaynatın.Lahananın üzerindeki ilk kattaki yaprakları alıp atın ve ortasında bulunan kökü dikkatlice oyarak çıkartın.Lahanayı ortadan ikiye bölün ve her bir parçayı kaynamış suda haşlayın .(Dikkat lahanayı çok haşlamayın biraz diri kalacak) Haşlanmış olan lahanaları bir süzgece alıp üzerlerine soğuk su gezdirin.
- Lahana yapraklarını damarlarından ayırıp dolma sarmak üzere hazırlayın.
- İç malzemesi için, bir tencereye sıvıyağ,zeytinyağ ve yemeklik doğranmış soğanları koyup kavurun.Önceden ılık suda ıslatılmış ve süzülmüş pirinçleri ekleyin.Soğanlarla beraber iyice kavurun.Üzerine yenibaharı,tarçını ekleyin.Maydanoz ,nane ve dereotunu ince ince kıyın ve tencereye ekleyin.Dolmalık üzümleri yıkayıp,ayrı bir tavada kavurduğunuz dolmalık fıstıklarla beraber tencereye ilave edin.Tuzunu ,şekerini ilave edin ve biraz daha kısık ateşte kavurun.Kaynamış iki çay bardağı kadar suyu da tencereye ilave ettikten sonra iç harcı kısık ateşte pirinçler diri kalacak şekilde ve suyunu çekene kadar pişirin.
- Pişen iç malzeme soğuduktan sonra lahana yapraklarını teker teker dolma şeklinde sarıp tencereye dizin.Üzerine iki yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirin.Kaynamış iki su bardağı kadar suyu ilave edip kısık ateşte pişirin.
- Tencerede iyice soğuduktan sonra servis tabağına alın.
Afiyet olsun.
2 yorum:
Hergün yesem bıkmam:))
Ellerine sağlık...
bizim evde öyle cnm ,hergün yesek bıkmayız :))
teşekkürler :)
Yorum Gönder