Sayfalar
▼
25 Aralık 2011 Pazar
Lebkuchen Hause 2011 (Gingerbread House) Kurabiye Ev
Bu seneki Kurabiye Evin şablonunu sevgilim hazırladı.Daha önceki yaptığım ufak olmuş ,birleştirmekte zorlanmıştım.Süslemesi tabiki Miniş'e ait.Ailecek yapılan güzel bir yeni yıl çalışması oldu.Kurabiye hamuru ve icing için daha önceki tarifimi kullandım . Tarif için ,http://lezzet-ikram.blogspot.com/2009/12/ilk-kurabiye-evim-lebkuchenhauschen.html
23 Aralık 2011 Cuma
Carte D'OR 'la Macaron Keyfi
Daha önce blogumda makaron tarifini ve püf noktalarını (http://lezzet-ikram.blogspot.com/2010/12/cikolatal-makaron.html) yayınlamıştım.Ne kadar kıymetlidir ,naziktir makaron yapımı bir o kadar da meşakatli .Çünkü puff diye sönebilir hamuru ,en ufak sert davranmanızda .Ama Carte D'OR 'un bana göndermiş olduğu bu kolay karışımla böyle bir derdiniz kalmıyor.''Ben hiç anlamam ''diyenler bile kolaylıkla bu karışımı alarak evlerinde makaron keyfini sürebilirler .Afiyet olsun şimdiden...
Carte D'OR 'la Macaron
Malzemeler ;
. 1 kutu Carte D'OR Macaron Çikolatalı
. 2 yumurta akı
. 100 ml.süt
. minicik tuz
yapılışı ;
. Sütü kaynatın Carte D'ore Macaron kutusunun içindeki ''çikolatalı dolgu'' poşetinin tamamını süte ekleyin ve çırpma teliyle karıştırın.Kaynayınca ocağı kapatıp başka bir kaseye alın ve oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyun.
. Yumurta aklarını minicik tuzla beraber iyice köpürene kadar mikserle çırpın.Kabı ters çevirdiğinizde aklar düşmeyecek şekilde olacak.''Macaron'' yazılı poşetin tamamını yumurta aklarına ilave edin ve spatula yardımıyla nazikçe birkaç defa karıştırın.Karışımı krema torbasına koyup yağlı kağıt serili tepsiye eşit aralıklarla yuvarlaklar sıkın.Tepsiyi soğuk fırına yerleştirin ve 100 derecelik fırında 20 dakika pişirin.Bu sürenin sonunda dereceyi 150 'ye getirerek 15 dakika kadar daha pişirin.Fırından çıkarın ve 5 dakika dinlendirin.Daha sonra macaronları fırın telinin üzerinde iyice soğumaya bırakın.
. Çikolatalı dolguyu krema torbasına koyarak yarım macaronların üzerine eşit miktarda sıkın ve diğer yarım macaronları üstlerine kapatın.
Afiyet olsun .
19 Aralık 2011 Pazartesi
Krem Şantili Kurabiye
Buaralar yemek değilde daha çok kurabiye pişirip yanına da güzel bir kahve eşlik etmek istiyorum.Daha önce birçok blog arkadaşlarımında yayınlamış olduğu güzel bir kurabiye bunlar.Pek çok kez yapmış ama fotoları çekilmeden ya tüketilmiş yada yerine teslim edilmişti.Bu tepsiyi ben şahsen evet evet ben kendime yaptım.Yanına da kokusu sürekli burnumda olan kahvemi yapıp yeni aldığım kitabımı okudum.Azcık şımarttım kendimi.Hııım ,buaralar ne mi okuyorum çok güzel bir kitap Elif Şafak İSKENDER...
Krem Şantili Kurabiye
Malzemeler ;
. 2 poşet sade krem şanti
. 1 su bardağı sıvı yağ
. 1 su bardağına yakın ince çekilmiş ceviz içi
. 2 su bardağı un
. üzerine pudra şekeri (eğer isterseniz)
Yapılışı ;
. Krem şantileri bir kaba koyup yağı üzerine ekleyin ve çırpma teliyle beraber karışana kadar çırpın.Unu ve çekilmiş ceviz içini de ekleyip iyice yoğurun.(bu işlem un kurabiyesindeki gibi biraz sabır isteyecektir.)Özleşen hamuru buzdolabında yarım saat dinlendirin.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve avucunuzla hafifçe bastırın.Yağlı kağıt serili tepsiye dizin.Bir çatal yardımıyla üzerine şekil verin.Önceden ısıtılımış 180 derecelik fırında 20-25 dakika kadar (hafif renk alana kadar)pişirin.İyice soğuyunca servis edin.Sıcakken hem kırılgan hem de yumuşak oluyorlar.
Afiyet olsun .
16 Aralık 2011 Cuma
Zeytinyağlı Yer Elması
Görüntüsü eciş bücüş olup kendi bu kadar mı lezzetli olur.Pazarda tezgahlara çıkar çıkmaz aldım.Tabi o ara ufaklık birşey anlamadı .Eve gelip soyma işlemine başlayınca pek merak etti.Hele bir de ''elma '' adı geçince hemen tatmak istedi.Ben pişirmeden de elma gibi tüketirim. Tüm sebzeleri çiğ tüketebilirim zaten.Miniş'in çiğ hoşuna gitmedi.Hüsran...Ama portakal suyunda pişince lezzetine lezzet katıldığından prenses tabağı sildi süpürdü.Tadını merak edenlere minik bir benzetme ,kerevizi seviyorsanız yada sevebildiyseniz (ki benim kışın vazgeçilmez sebzelerimden biridir,çorbada,zeytinyağlıda ,salatada...)tadı birbirlerine çok yakın .
Zeytinyağlı Yer Elması
Malzemeler ;
. 1 kilo yer elması
. 1 adet havuç
. 2 adet ufak patates
. 1 adet iri soğan
. 2 adet portakalın suyu
. 1 adet domates
. yarım limon
. 1/2 çay bardağı zeytinyağ
. tuz
. üzeri için bir miktar dereotu
Yapılışı ;
. Yer elmalarının kabuklarını soyup kararmamaları için limonlu suda bekletin.Soğanları piyazlık doğrayıp zeytinyağıyla beraber geniş bir tencereye koyun ve kavurun.Havuçları halka halka doğrayıp ekleyin.Domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve hepsini birlikte kavurun.Patatesleri yer elmalarının büyüklüğünde doğrayın ve yer elmalarıyla beraber tencereye alın.Limon dilimi , portakal suyu ve tuzu ekleyin ve ocağın altı kısık şekilde pişirin.Soğuyunca üzerine dereotu serpip servis edin .
Afiyet olsun
14 Aralık 2011 Çarşamba
Pırasalı ve Kıymalı Rulo Börek
Bu hafta üst üste bastıran misafilerim nedeniyle ilgilenemedim blogumla .Bu da o ani bastıran misafirlerime pratik hazırladığım ve çay yanına çok sevdiğimiz bir börek.
Pırasalı Ve Kıymalı Börek
Malzemeler ;
. 3 adet yufka
. 150 gr.kıyma
. 3 adet pırasa
. bir miktar sıvıyağ
. 1/2 su bardağı süt
. üzerine yumurta sarısı ve susam
. tuz ,karabiber ve pul biber
Yapılışı ;
. Pırasaları ince ince kıyıp yıkayın.İyice süzdükten sonra genişçe bir tavaya bir miktar sıvıyağ koyup pırasaları atıp kavurun.Kıymayı da ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.Tuz,karabiber ve pulbiber ile tatlandırıp soğumaya bırakın.
.Yufkaların aralarına sıvıyağ ve sütlü karışımdan üç dört kaşık kadar koyup heryerine sürün.En üstteki yufkanın üzerine pırasalı ve kıymalı iç harcı yayıp yanlarını içe doğru, dört parmak genişliğinde katlayın ve geniş rulo şeklinde sarın.Fırın tepsime sığmadığından ikiye kestim.İkinadet rulo böreğim oldu.Üzerine yumurta sarısı ve susam koyup yağlanmış tepsiye yerleştirin.Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında pişirin.
Afiyet olsun.
7 Aralık 2011 Çarşamba
Zeytinli Mayalı Çörekler
Bazen minik prenses aldığım zeytini beğenmiyor .Yada zeytinler zamanla yumuşaya biliyor .Hal böyle olunca zeytin ezmesine dönüştürüyorum onları.Daha öncede burada tarifini yayınlamıştım İşte kahvaltı için hazırladığım ev yapımı zeytin ezmesinden bu güzel çöreklerimin arasına sürdüm.Akşam çayının yanına afiyetle yedik .
Zeytinli Mayalı Çörekler
Malzemeler ;
. 1 paket kuru maya
. 2 adet yumurta (birinin sarısını ayırın)
. 1/2 su bardağı sıvı yağ
. 1,5 çorba kaşığı toz şeker
. 1 tatlı kaşığı tuz
. 2,5 su bardağı ılık süt
. 4,5 - 5 su bardağına yakın un
Arasına ;
. eritilmiş tereyağ
. zeytin ezmesi
Yapılışı ;
. Unu yoğurma kabına koyun.Kuru maya ,toz şeker ve tuzu da ekleyip kaşıkla iyice karıştırın.Ortasını havuz gibi açıp yumurta ,ılık süt ve yağı koyup iyice yoğurun.Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın.Gerekirse un ekleyebilirsiniz.Üzerini nemli bir bezle örterek sıcak bir ortamda hamur iki katı olana kadar mayalandırın.
. Mayalanmış hamuru tezgaha alıp üç eşit parçaya bölün.Tezgaha bir miktar un serpip parçalardan birini merdane yardımıyla bir cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın.Arasına bir çorba kaşığı tereyağı sürün.Zeytin ezmesini de bir bıçak yardımıyla ,her yerine eşit miktarda sürüp rulo şeklinde sarın.İki parmak kalınlığında parçalar kesin ve yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.Diğer parçalar bitene kadar işleme devam edin.Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.
Afiyet olsun.
6 Aralık 2011 Salı
Aşure
Aşura günü hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.İşte bugünde birçok önemli olaylar meydana geldiğinden kültürümüzce bugüne pek kıymet veririz.
Anneciğimle kocaman bir kazanda yaptık.Bize kala kala üç dört kase kaldı hepsini dağıttık eşe, dosta ,komşuya ... Bu ayın bolluk bereket getirmesini diliyorum bu güzel dünyamıza .Tarif için ayrıca tık tık
http://lezzet-ikram.blogspot.com/2009/12/hicri-ylbas-ve-asure.html
afiyet olsun.
5 Aralık 2011 Pazartesi
Sacda Gözleme
Bir iki hafta önce canım abimlere kahvaltıya gittik .Ellerine sağlık nefis bir sofra hazırlamış yengem.Ne kadar görüntülemeyi unutsam da tadı damağımda ...Ufaklıklar bir araya gelince gümbürtü kopuyor bende onların en küçüğünü kollamak adına herşeyi unutup peşlerinde oluyorum.Resimler bu şekilde güme gidiyor tabi.Kahvaltı bitti,nefis bol köpüklü Türk kahvelerimizide yudumladıktan sonra sevgili abimden hiç reddedemeyeceğim bir teklif geldi.Eskilerin deyimiyle ''İstanbul'a'' gittik.Ben pek severim Eminönünü ,zaten sevmeyen varmıdır bilmem.Havanında güzel olmasıyla biz abi - kardeş muhteşem bir öğleden sonrası geçirdik.Uzun zamandır hiç yalnız kalıp birşeyler yapmamışız ,bu çok iyi geldi.Tabi gözüm hep mutfakla ilgili malzemelere gidiyor ,mangal için gerekli birkaç malzeme ararken karşıma bu güzel gözlemeleri üzerinde pişirdiğim sac çıktı.Harika birşey,küçük bir piknik tüpünün üzerine montajını yapıyorsun ve ateşliyorsun.Herşey hazırsa pişirmeye başlayabiliriz.
Bu geçtiğimiz havanın güzel olması vesilesiyle yazlıktaki evimize gittik.Bahçeli olması sebebiyle bu yeni aldığım oyuncağımı rahat rahat deneyebildim ve keyfini çıkarabildim .Tabii keyfini çıkaran bir tek ben olmadım.Tüm aile ordaydık,Miniş bahçenin ,canım annemde sahilde yürümenin keyfini çıkardı.Hıım ,sevgili mi ? O da sessizliğin :)
Sacda Gözleme
Hamur için ;
. 3,5 su bardağı un
. 1-1,5 su bardağı su
. tuz
iç harcı (kıymalı )
. 1 adet orta boy soğan
. 2 çorba kaşığı sıvı yağ
. 250- 300 gr.kıyma
. karabiber ,kırmızı pul biber,tuz
Yapılışı ;
. Büyükçe bir yoğurma kabına unu ve tuzu koyup karıştırın.Ortasını havuz gibi açıp suyu yavaş yavaş döküp yoğurun.Gerektiğinde su ekleyin.Ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edip resimdeki gibi bezeler yapın. Üzerine streç film kapatıp dinlendirin.
.Kıymalı iç harcı hazırlayın.Tavaya sıvı yağ koyup minik doğranmış soğanları ekleyip kavurun.Soğanlar rengini alınca kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun ve baharatlarla tatlandırın.
.Bezeleri resimdeki gibi kahvaltı tabağı büyüklüğünde oklava ile açın.İç harçtan koyup yarım daire şeklinde hamuru diğer tarafa doğru kapayın.İyice kapanması için uç taraflarını suyla ıslatarak kapatabilirsiniz.Isıtılmış sacın üzerinde arkalı önlü pişirin.Pişen gözlemeleri ister tereyağ ile isterseniz sıvıyağı bir fırça yardımıyla sıcakken sürüp yağlayın.Ben tereyağ tercih ettim.
Afiyet olsun.
2 Aralık 2011 Cuma
Arpa Şehriyeli Pilav
Et yemeklerinin sebze yemeklerinin yanına yakışan sofralarımızın olmazsa olmazlarıdır pilav.Annem gibi pilav yapmayı öğrenmem epeyce bir zamanımı aldı.Zira hala annemin eline su bile dökemem bu konuda .En hızlı mönüsünün baş tacıdır pilav,annemin.Önceleri pirinci suda bekletmem konusunda fazlaca aceleci davranıyor olmamdan kaynaklı nişastasını atamamış bir pilav yapıyordum.Daha sonra pirinçleri yeteri kadar pişmeyen.Daha sonra suyunu fazla koymamdan olsa gerek lapa gibi.Çok fazla tencere ve tava denedim pişirme konusunda.Yanmaz yapışmaz yüzeyli ,çelik vs.Ama sonra birgün nasıl olduysa kendi kendime fark ettim.Suyu ölçmeden göz kararı ekliyor ,pirinci ölçmeden ıslıyor ve fevkaladenin fevkinde olan bir pilav yaptığımın farkına vardım.En iyi tencereyide buldum geniş yüzeyli olacak ,tava şeklinde yani .Ve asla buharının kaçmayacağı bir kapağı olmalı .Nasıl olduysa artık bende ''annem''gibi pilav yapabiliyordum.Ve bugün benim prensesim diyor ki'' annecim ben senin yemeklerine bayılıyorum ama en çok pilavını seviyorum '' tabi en mutlu anne ben oluyorum o anda.
Arpa Şehriyeli Pilav
Malzemeler ;
. 1,5 su bardağı baldo pirinç
. 1 çorba kaşığı tereyağ
. 3 çorba kaşığı kadar sıvıyağ
. 1 çay bardağı arpa şehriye
. 2,5 su bardağı sıcak su (bir bardağını tavuk suyu kullanıyorum)
. tuz
Yapılışı ;
. Pirinci bol suyla yıkayıp 15 dakika kadar ılık ve bir miktar tuz atılmış bol suda bekletin.Yıkayıp iyice süzün.
. Geniş bir pilav tenceresinde tereyağ ve sıvıyağı koyun.Tereyağ eriyince arpa şehriyeleri ekleyip renk alana dek kavurun.İyice süzülmüş olan pirinçleride ekleyip beraberce birkaç dakika daha kavurup tuzla tatlandırın.Kaynamış sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Ocağın altını kapattıktan sonra on dakika kadar demlenmeye bırakın.
Afiyet olsun.
29 Kasım 2011 Salı
Yalancı Paça Çorbası
Sevgilime yaptım bu çorbayı ,biliyorum hiç de romantik bir yemek değil.Hatta bol sarımsaklı ve bol kokulu .Ama işte aşk bu, herhaliyle sevilmeli ...
Çok sevdiğim bir aile dostumuz yapardı bu çorbayı.İlk onda yeme fırsatı bulmuş ,çok beğenmiştim.Uzun zaman geçti bu tarifi öğreneli .O gün bugün yaparım sevgiliye .En sevdiği kısmı ise tereyağını ve pul biberi tavada kızdırdıktan sonra çorbanın üzerine dökerken çıkardığı ses ve o mis tereyağ kokusu .afiyetler olsun
Yalancı Paça Çorbası
Malzemeler ;
. 150-200 gr.bütün kuzu eti
. 6-7 su bardağı su
terbiye için ;
. 1 adet yumurta
. 1 çorba kaşığı un
. 1 çay bardağına yakın sirke
. 5-6 diş sarımsak
üzerine ;
. tereyağ ve pulbiber
Yapılışı ;
. Kuzu etini ve suyu düdüklü tencereye koyup pişirin.Eti ince ince didikleyip başka bir tencereye suyu ile birlikte alın.Terbiye için büyük bir kasede un ve yumurtayı iyice çırpın.Sirke ve ezilmiş sarımsağı ekleyip çorbanın suyundan bir kepçe alın ve karıştırın.Terbiyeyi yavaş yavaş ve bir taraftan da karıştırarak çorbaya ekleyin.Kısık ateşte birkaç dakika kaynatın ve ocaktan alın.Üzeri için tereyağını eritip pulbiber ekleyin.Servis yaparken çorbanın üzerine gezdirin .
Afiyet olsun.
25 Kasım 2011 Cuma
Meyhane Pilavı (Tavuklu)
Yine ne çabuk cuma geldi,hafta bitti anlamadım.Haftalar gün ,aylarda hafta gibi.Günlerden bahsetmiyorum bile ki güne çok erken başlayanlardanım.Sabahın ilk ışıklarında uyanır taaki günün sonuna kadar ayakta kalırım.Ama yine de birgün yetmiyor yetmiyor,isyanlardayım yine :) Eve zar zor yetişip şipşak yaptığım bir yemek oldu bugün.Bulguru Miniş'de bende pek severiz,sağlıklı olması bir yana lezzetini pirinç pilavına değişmem doğrusu . Eti beraber değilde ayrı pişirip üzerine koyarak servis etmek istedim ,pişman da değilim .Görüntü ve lezzetten hiç bir ödün vermedim.Uzun zaman olmuş yapmayalı ,bir de kırmızı et değilde tavuk kullanınca daha bir hafif oldu.
Tabii, hafta bitti belki ama yarın güzel bir hafta sonu beni (bizi) bekliyor.Güzel ,mutlu hafta sonları olsun ;)
Meyhane Pilavı
Malzemeler ;
. 1,5 su bardağı bulgur
. 1 adet orta boy soğan
. 2 çorba kaşığı tereyağ
. 2 -3 çorba kaşığı sıvıyağ
. 1 adet kırmızı biber
. 1 adet sivri biber
. 2 diş sarımsak
. 1 tatlı kaşığı domates salçası
. minicik biber salçası
. 1 küçük domates
. tuz
. 150-200 gr.kemiksiz tavuk but
Yapılışı ;
. Soğanı ince ince yemeklik doğrayın ve bir tencereye yağ ile beraber alıp kavurun.Sarımsakları kesmeden bütün olarak atın.Biberleri küp küp doğrayıp beraberce kavurun.Küp küp doğranmış domates ve salçalarıda ekleyip karıştırın.Bulguru da ekleyip bir iki karıştırdıktan sonra kaynatılmış sıcak suyu ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
. Bu arada kuşbaşı doğranmış tavuk etlerini yapışmaz bir tavada orta ateşte suyunu salıp çekene kadar pişirin.Suyunu çektikten sonra bir çorba kaşığı tereyağ ,tuz ,kırmızı pul biber ve minicik köri ekleyip bir kaç dakika harlı ateşte soteleyin.Demlenmiş pilavı servis tabağına koyup üzerine etini yerleştirin.
Afiyet olsun.
21 Kasım 2011 Pazartesi
Narlı Kup
Nar mevsimi başladığı zamandan beri her sabah kahvaltı sofrasına narlı mandalina suyu sıkıyorum.Sade nar suyunu benim prensesim içemediğinden mandalinalı bir formül buldum ve birbirleriylede pek uyum sağlıyorlar.Tabi bukadar dikkat etmeme rağmen yine de arada sırada şu grip enfeksiyonlarına yakalanmıyor değiliz.Narı bu sefer kuplara koydum ,nefis oldular nefis :) herkese iyi bir hafta diliyorum :)
Narlı Kup
. 1 litre süt
. 2 su bardağı toz şeker
. 1 çay bardağı un
. 2 çorba kaşığı margarin
. 1 poşet toz kremşanti
pelte için ;
. 2 su bardağı nar suyu
. 2 su bardağı su
. 5 çorba kaşığı mısır nişastası
. 6 çorba kaşığı toz şeker
Yapılışı ;
. Krema için un ,süt ve şekeri bir tencereye koyup muhallebi kıvamına getirin.Ocaktan alınca içine yağı ve toz kremşantiyi ekleyip mikserle iyice çırpın.Kupların yarısına gelecek şekilde boşaltın.
. Pelte için gerekeli tüm malzemeleri tencereye koyup iyice çırpın ve ocakta sürekli karıştırarak pişirin.Soğumadan kremanın üzerine dökün kalan kremayı da üzerlerine koyun ve nar taneleri ile süsleyin.
Afiyet olsun.
17 Kasım 2011 Perşembe
Tavuk Suyuna Sebze Çorbası
Güzel olmayan ,duygusal açıdan kötü olan bir hafta oldu benim için.Keşke karşınızdaki insana neler hissetiğinizi anlatacağınız ,kalbinizin duygusal açıdan MR'ını çekebilen bir makina falan olsa ...Bazen birilerini birşeyleri anlatmak çok zor ,ne kadar istemesek de hayat karşımıza hep zor olanı çıkarabiliyor.Sanırım son günlerde havalarında kötü gitmesi bu bunalım halimi hepten körükledi.Yaptıklarımın fotoğraflarını bile çekemiyorum.Sabah evden çıkmadan önce bile hava karanlık ,hiç güzel ışık yakalayamadım bu hafta.Bu resimse akşam olmasına az bir zaman kalmış bir saatte çekildi ,kusuruna bakmayın ,hava muhalefeti sebebiyle renklerin canlılığını yakalayamamış olsamda ,lezzet olağanüstü.Bu çorba tam bir şifa çorbası oldu.Yaptığım akşam Miniş'im iki kaseyi hüpletti :))
Tavuk Suyuna Sebze Çorbası
Malzemeler ;
. 1 orta boy soğan
. 1 adet büyük havuç ,kereviz ve patates
. 3 su bardağı tavuk suyu
. 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
. yeteri kadar su
. tuz ,karabiber
terbiyesi için ;
. 1/2 adet limon suyu
. 1 adet yumurta sarısı
Yapılışı ;
. Soğanları minicik doğrayıp sıvıyağda pembeleştirin.Önceden hazırlamış olduğunuz tavuk suyunu ekleyip kaynatın.İçine küp küp doğramış olduğunuz sebzeleri ve bir miktar daha sıcak su ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin.Tuzunu karabiberini ayarlayın.Terbiyesi için gerekli olan yumurta sarısı ve limon suyunu bir kaseye koyup çatalla iyice çırpın.Çorbanın içine yavaşça dökerek hızlıca karıştırın.Ocağın altını kapatıp kerevizin sap kısımlarında bulunan yaprakları ince ince üzerine doğrayın.Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
13 Kasım 2011 Pazar
Teşekkürler CARTE D'OR
Carte d'Or deyince ilk akla dondurma keyfi geliyor değil mi,ama artık Carte d'Or Tatlı karışımlarıyla da karşımıza çıkıyor.Fondan ,Volcano ,içindeki kocaman çikolata parçalarıyla Çikolatalı Cookie ,tropikal lezzetli Cocoo Cookie ,gerçek tatlarla donatılan pudingler ,Fransa'nın muhteşem Macaronu ,Creme Brulee ve Creme Caramel ,kek karışımları ve diğer ürünleri ile harika lezzetler sunuyorlar.Bu güzel ürünler için teşekkürler Carte d'Or :)
11 Kasım 2011 Cuma
Havuçlu Çikolatalı Kek
Geçmiş günlerden kalmış bir tarifti bu .Annem havuçlu kek olsun demişti.Ama güzeller güzelim ise çikolatalı keke bayılır.Hele o çikolatalı keki yerken dudaklarının kenarlarına bulaşırsa ,ay işte ozaman tutamam kendi o haliyle öperim prensesimi :)) Tabii çikolatalımı olsun havuçlumu derken kendimi çikolatayı eritir buldum havuçlu kek için.Neden olmasın , hep cevizli - tarçınlı olacak değil ya :) ama samimiyetle söylüyorum tarçınlı cevizli halini daha çok beğendim,tamam bu da sınavı geçti fakat diğerinin tadı on üzerinden on :)
Güzel bir hafta sonu programı var önümde ,güzel bir kahvaltıya, akşamına da güzel bir oyun izleyeceğim.Evet ,bir ay önceden biletlerini aldığım oyunu yarın gece izleyebileceğim ;) heyecanlıyım :) herkese güzel bir hafta sonu diliyorum .
Havuçlu Çikolatalı Kek
Malzemeler ;
. 4 adet yumurta
. 3 su bardağı toz şeker
. 2 adet orta boy rendelenmiş havuç
. 100 gr. bitter çikolata
. 1,5 çorba kaşığı kakao
. 1 paket vanilya
. 1 paket kabartma tozu
. 1 çay bardağı ince çekilmiş fındık
. 1/2 çay bardağı süt
. 3,5 - 4 su bardağına yakın un
Yapılışı ;
. Benmari usulü bitter çikolatayı eritip ,ılınmasını sağlayın.Oda sıcaklığındaki yumurtaları şekerle beraber krema kıvamına gelecek şekilde iyice çırpın.Sırasıyla süt, eritilmiş çikolata ,havuç ekleyip yavaşca karıştırın.Diğer kuru malzemeleri de ekleyip spatula yardımıyla iyice karıştırın. Önceden yağlanmış 180 derecelik fırında 40-45 dakika kadar pişirin.Mutlaka kürdan testi yapın.Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın.Ben tepside yaptım .
Afiyet olsun :)
2 Kasım 2011 Çarşamba
Portakallı Kurabiye
Hafta sonu evimizin neşe kaynağı hastaydı.Baleye gidemedi,gezmelere de gidemeyince evde pek sıkıldı minik Prenses:) bende onu eğlendirmek için kurabiye yapmanın iyi fikir olduğunu düşündüm.Kalıplarla kesme aşamasında çok eğlendi.Dün biraz daha iyi olunca dışarı çıktık .Sokaktaki kediyi ,köpeği,kuşu yakınında yakalamasın Miniş ,yakalar sıkı sıkı sarar onları ta ki onlar ilgiden bunalana kadar .Çok istedim bende eve bir kedi köpek alayım lakin ben evde dökülen saçımı görmeye tahammül edemem.Tabi Minişinde minik bir arkadaşı olsun çok istiyorduk ki bizimki su kaplumbağalarına tutuldu dün.Küçük bir arkadaşı var şimdi adını hemen oracıkta koydu ,''Pembiş'' :)) Şimdi onunla yatıyor onunla kalkıyor onunla yemek yiyor ,olan biteni hep ona anlatıyor .Dışarı çıkmamız gerektiğinde Pembişin evde yalnız kalmasına çok üzülüyor :) koşa koşa evimize geri dönüyoruz :) Şimdilerde böyleyiz :)
Portakallı Kurabiye
Malzemeler ;
. 2 adet yumurta
. 1 su bardağı tozşeker
. 2 çorba kaşığı yoğurt
. 125 gr.tereyağ (oda sıcaklığında)
. 1 adet portakal kabuğu rendesi
. 1 paket kabartma tozu
. 4-4,5 su bardağı un
. üzerine tozşeker
Yapılışı ;
. Yumurtaları ve tozşekeri çırpma teliyle çırpın.Rendelenmiş portakal kabuğu ve diğer malzemeleri de ekleyip iyice yoğurun.Hamuru merdaneyle ince bir hamur şeklinde açın ve şekilli kalıplarla kesin.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerine toz şeker serpin.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.
Afiyet olsun :)
28 Ekim 2011 Cuma
Havuçlu ve Damla Çikolatalı Muffin
Bu son yaşanan olaylar hepimizi çok çok üzdü.Birde ardı ardı kötü haberler alınca daha da üzüldük.Umarım deprem hakkında daha çok bilinçlenilir ve gerekli önlemler alınır, yaşananlardan da bir ders çıkarabiliriz.Gelecekte aynı üzüntüleri tekrar tekrar yaşamayız.
Bu muffinleri çok sevdiğim bir arkadaşımın oğlunun sınıf arkadaşlarına hazırladım.Tabii konu minikler olunca içine besleyici mamalar koymalı ama onların sevdikleri çikolatayıda eksik etmemeliyim dedim.Durum böyle olunca tabii muffinlerden öğretmenlerine bile kalmamış :))
Ayrıca tüm milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nıda kutluyorum.Ne Mutlu Türk'üm Diyene !!...
Havuçlu ve Damla Çikolatalı Muffin
28 adet için,
Malzemeler ;
. 5 adet yumurta
. 3 su bardağı toz şeker
. 1 su bardağı yoğurt
. 1,5 su bardağı sıvıyağ
. 2 adet iri rendelenmiş havuç
. 1 paket vanilya
. 1 paket kabartma tozu
. 1 tatlı kaşığı tarçın
. 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi
. 4 - 4,5 su bardağı un
. üzeri için damla çikolata
Yapılışı ;
. Oda sıcaklığındaki yumurtaları şekerle iyice çırpın.Krema kıvamına gelsin.Sırasıyla diğer malzemeleri de ekleyip çırpın.Elenmiş un ve kabartma tozunu ekledikten sonra hafifçe karıştırdıktan sonra muffin kalıplarına kağıt yerleştirip hamuru eşit miktarda paylaştırın.Üzerlerine dilediğiniz kadar damla çikolata koyun.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 35-40 dakika pişirin .
Afiyet olsun :)
15 Ekim 2011 Cumartesi
Lokma Tatlısı
Bu kaçıncı lokma tatlısı yapışım bilmiyorum ama içlerinde en güzeli en lezzetlisi oldu.Aynı gün iki kere mayalamak zorunda kaldım,birinin hamuruna yağ koymayı unutunca tutmadı tabi.Tekrar sil baştan yeniden mayaladım lezzeti on üzerinden on .Yalnızca un eklerken tam ölçüyü yazmayı unutmuş -tabii o üzüntüyle (ikinci kere yapınca )- göz kararı koymuştum.Un ölüçüsünü bu yüzden göz kararı verebileceğim.Anneciğimin pek hoşuna gitmişti ,daha yaparken sıcak sıcak yedik .Geçtiğimiz günlerde güzeller güzeli annem bir operasyon geçirdi.Şimdi çok daha iyi ,çook daha iyi olacak inşallah.Şimdi herkese güzel bir hafta sonu dileyerek geçiyorum tarifimize :)
Lokma Tatlısı
Malzemeler ;
. 3 su bardağı su
. 50 gr.maya
. 1 çorba kaşığı toz şeker
. 60 gr.tereyağ
. 1/2 tatlı kaşığı tuz
. 5-5,5 su bardağı un(göz kararı ekledim)
Şerbeti için ;
. 1 kg.tozşeker
. 850 gr.su
. 1/4 limonun suyu
kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı ;
. Şerbeti hazırlayıp soğutun.
. Mayayı toz şekeri bir kaba koyup suyun 1 bardağını ılıştırıp üzerine dökelim.İyice eritin .Unu ve geri kalan suyu eritip ılıttığınız yağı ekleyip iyice yoğurun.Hamur ele yapışan yumuşak ve hafif akışkan bir hamur olmalı.Gerekirse un eklenebilir.En az bir saat sıcak bir ortamda üzeri bezle kapalı bir şekilde bekletin.Ben battaniyeye sardım :)
. Mayalanmış hamurdan bir parça alıp ,avucunuzu yavaşça sıkarak ,baş ve işaret parmaklarınızın arasından fındık büyüklüğünde bir parçayı yağladığımız çay kaşığıyla alıp ,kızgın sıvıyağda altın sarısı olana kadar pişirip soğuk şerbete atalım.Şerbette kaşıkla alt üst edip şerbeti çekince alın .Servis tabağına koyun.Hamur bitene kadar bu işlemi devam edin.
. Küçük bir kaseye sıvıyağ koyup lokmayı aldınız kaşığı burada bekletebilirsiniz.Kızartacağınız sıvıyağın kızgın olmasına özen gösterin.Lokmalar şerbetlerini çekince hemen alınki yumuşamasınlar .Servis önerisi olarak üzerine tarçın ekleyebilirsiniz.Ama mutlaka sıcak sıcak tüketin daha nefis çıtır çıtır oluyor :)
5 Ekim 2011 Çarşamba
Çatal Çörek
Mis gibi bir çayın yanına bu çatal çöreklere hayır demem mümkün değil:)Okula giderken sokak simitçilerinden alırdım,ayrı severim ben bu çörekleri.Pişerken de eve yayılan mahlep kokusuna bayılıyorum .Heryere yayılan bu koku hiiiiç bitmesin istiyorum.
Çatal Çörek
Malzemeler ;
. 125 gr.yumuşak margarin(Becel zeytinyağlı kullandım)
. 2 çorba kaşığı sıvıyağ
. 2 çorba kaşığı yoğurt
. 2 çorba kaşığı toz şeker
. 2 tatlı kaşığı mahlep
. 1 tatlı kaşığı tuz (silme )
. 2 ,5 - 3 su bardağı un
. 1 paket kabartma tozu
Yapılışı ;
. Bütün malzemeleri karıştırma kabına koyup iyice yoğurun.Hamuru 12 eşit parçaya bölün. Her birini elinizle rulo şeklinde yapıp çatal şekli verin.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve üzerine yumurta sarısı sürün.Üzerlerine çörek otu serpin.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun :)
28 Eylül 2011 Çarşamba
Damla Sakızlı Muhallebi
Sütlü tatlıları şerbetli tatlılara tercih ederim .Sanırım bu sütü ve süt ürünlerini çok sevmemden kaynaklanıyor.Arasıra biri bana fısıldıyormuş gibi dolabı açar kendime bir bardak süt koyar içerim. Benim kızımda bana benzemiş o da sütü çok seviyor :) içerkende sürekli sütün sağlığa ne kadar faydalı olduğunu bana anlatır ,çook bilmiş Prensesim :) tabi bu muhallebi ertesi güne kadar misafir olmadı buzdolabımızda ,gel - git yendi ve bitti :)
Damla Sakızlı Muhallebi
Malzemeler ;
. 1,5 litre süt
. 300 gram toz şeker( 2 su bardağı kadar )
. 75 gr.pirinç unu
. 25 gr.nişasta
. 2 çay kaşığı dolusu dövülmiş damla sakızı
. bir fiske tuz
Yapılışı ;
. Sütü kaynatın ,toz şeker ve bir fiske tuz ilave edip karıştırın.Nişasta ve pirinç ununu bir su bardağı su ile karıştırıp yavaş yavaş süte ilave edin.Sürekli karıştırarak pişirin ve damla sakızını ilave edin.Boza kıvamına gelene kadar pişirin.Kaselere boşaltıp soğutun.Üzerine çekilmiş yeşil fıstık serperek süsleyin.
Afiyet olsun.
24 Eylül 2011 Cumartesi
Sucuklu Pazı Kavurması
Dolmasımı olsun yoksa kavurması mı derken baktım soğanları sarımsakları atmışım tavaya bir güzel sucuklu kavurmasını yaptım bu körpecik pazıların.Pazıları yıkayıp ayıkladım ince ince doğradım .Genişçe tencereye alarak kısık ateşte hiç su koymadan haşladım ve süzdüm.İki orta boy soğanı yemeklik doğrayıp tereyağ ve birazda sıvı yağ koyup tavada pembeleştirdim.Bir iki diş sarımsak ekledim.
Minik minik sucuk doğrayıp birazcıkda salça ekledim.Süzdüğüm pazıları koyup bir güzel kavurdum,tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip tatlandırdım.Servis tabağına koyup sıcak sıcak sofraya getirdim.Yanında kıymalı börekle servis ettim :)) Afiyetle akşam soframızı süsledi:)
14 Eylül 2011 Çarşamba
Pastane Kurabiyesi
Yoğurma kısmı hariç tüm işlemlerde Miniş'imin elleri değdi,bu yüzden ki lezzeti iki kat arttı.Dün Antalyadan arkadaşlarımız geldi,pek güle oynaya gelemediler bu sefer ,yakınlarının cenazesi sebebiyle olunca...Ama yine de ben biraz hazırlık yapmıştım.Uzun yoldan sonra çayla iyi gider dedim bu kurbişler :)Dün, akşam çayıyla beraber ,bugünde sabah kahvesiyle beraber tükettik .Birazdan yine mutfak yolu gözüküyor bana :)
Pastane Kurabiyesi
Malzemeler ;
. 1 adet yumurta
. 1 su bardağı pudra şekeri
. 1,5 su bardağı nişasta
. 2,5-3 su bardağı un
. 1 paket margarin (Becel zeytinyağlı kullandım )
. 1 paket vanilya
. 1 paket kabartma tozu
üzeri için ;
. 1 paket hazır çikolata sosu
. hindistan cevizi,yeşil fıstık,fındık
Yapılışı ;
. Hamur için gerekli olan tüm malzemeleri karıştırma kabına koyup iyice yoğurun.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin .
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle şekil verin.Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında beyaz kalacak şekilde 20-25 dakika kadar pişirin.
.Bu arada hazır çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayıp soğutun.İyice soğumuş olan kurabiyelerin uçlarını önce çikolata sosuna daha sonrada hindistan cevizi veya fıstığa bulayın.
Afiyet olsun.
12 Eylül 2011 Pazartesi
Yoğurtlu Karışık Kızartma
Bugün Miniş'i ne zamandır gitmek istediği filme götürdüm.Daha bu sene sinemeyla tanışan tatlı prenses ilk deneyiminde biraz ürkmüş olsada çabuk adaptasyon sağlamıştı.Sevdiği bir filmde olsa bugün pek mutlu olamadı,neymiş efendim üç boyutlusunu izleyememiş.Malum İstanbul trafiğinde bu kadar yetişebiliyoruz.Üç boyutlu filmin seansını on dakika arayla kaçırmış bulunduk.Çocuklar ,heleki şimdiki nesilin ...
Bu yaz, et yemeklerinin yanına pek sık yaptım .Sebzelerde bahçeden olunca tabii kızartmada olsa asla hayır diyemedik ;)
Öyle uzun uzuna tarif vermeyeceğim ,patlıcanları alaca soyup kuşbaşı şeklinde doğrayın ve tuzlu suda on beş dakika kadar bekletin.Kabakların kabuklarını ince bir şekilde kazıyıp onları da kuşbaşı şeklinde doğrayın.Biberlerin tohum kısımlarını çıkarıp iyice temizleyin.Sebzeleri iyice süzüp kurulayın ve kızgın yağda kızartın.Soğuyunca üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.Buzdolabında soğuduktan sonra servis edin.
Afiyet olsun.
4 Eylül 2011 Pazar
Şeftali Konservesi - Kış Hazırlıkları
Yazın kilo kilo şeftali alırım bizim eve.Bizimkiler pek seviyor ,kışında marketlerden kompostosunu ararlar.Bu sene kendim yaptım,doğal katkısız ev yapımı.Gönlümce yedirebileceğim sevgili Miniş'ime :)Hem pasta ve keklerede rahatça koyabilirim.Canım annemde reçelini yapmış ,tarifini alıp mutlaka yayınlayacağım ;) herkese iyi haftalar diliyorum .
Şeftali Konservesi
. 2 kg.nektarin (şeftaliler sert olmalı )
. 2,5 su bardağı toz şeker
. 1 litre yakın su
Yapılışı ;
. Şeftalileri yıkadıktan sonra kabuklarını soyup resimdeki gibi küçük parçalara bölün.Çekirdeklerini ayırın.(ben hiçbir meyvanın çekirdeğini atamam ,kurutup bir yerde toprağın bir köşesine dikerim :),belki tutar değilmi?)Suyu ve şekeri bir tencereye koyup kaynatın.(şeker miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)Kaynayan suyun içine şeftalileri koyun.Meyvalar hafif yumuşayana kadar kısık ateşte kaynatın.Ocaktan alıp sıcağıyla kavanozlara paylaştırın,kapaklarını kapatıp ters çevirerek üzerine bir örtü örterek soğutun. Soğuyunca kuru ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun
31 Ağustos 2011 Çarşamba
Patlıcan Dolması
Tüm Müslüman aleminin Ramazan Bayramı kutlarım.Biraz geciktim bayram tebriği için ama hazırlıklar ,misafirler derken vakit bulamadım post yazmaya.Ramazan Bayramının ilk günü 30 Ağustos Zafer Bayramına da denk gelince bu sene çifte bayram yaşadık :)
Bu sene bayram yemeklerimizi ,tatlılarımızı ,ikramlıklarımızı annemle beraber hazırladık.lAilecek yenen kalabalık Bayram sofraları mutluluğuma mutluluk katar benim.Biraraya gelmemizi sağlayan ,çoluk çocuk oturduğumuz sofralar aile bağlarımıza bir bağ daha katıyor .En özenilmişinden tüm hazırlıklarımızı tamamlayıp güzel bir Bayram sabahı geçirdik.Büyüklerin ellerinden küçüklerin yanaklarından öptük :) Benim kızım bu sene ilk defa bayram harçlığı aldı ,parasal büyüklükleri bilmediğinden -henüz öğrenmesin zaten- sadece ''bana annem kırmızı para verdi ,babam mavi '' diyebildi :) kuzum işte ...güzel ,şeker tadında bir bayram geçirmeniz dileğiyle,herkese tekrar iyi bayramlar :) ...
Patlıcan Dolması
. 1,5 kg. minik dolmalık patlıcan
. 350-400 gr.kıyma
. 1,5 çorba kaşığı biber salçası
. 3 çorba kaşığı pirinç
. 3 çorba kaşığı bulgur
. 2 orta boy rendelenmiş soğan
. 7-8 diş sarımsak
. 1 çorba kaşığı nar ekşisi
. 1 kase haşlanmış nohut
. karabiber ,kimyon ,tuz
. domates
. 1 çorba kaşığı ince doğranmış kuyruk yağı
Yapılışı ;
. Patlıcanları alaca soyup iç kısımlarını dikkatlice oyun ve tuzlu limonlu suda yarım saat kadar bekletin.
. Soğanları bir kaba rendeleyin.Kıyma , yıkanmış süzülmüş pirinç ve bulguru ekleyin.Sarımsakları soyup iri iri doğrayın.Biber salçası,baharatları ,kuyruk yağını ve nar ekşisini ekleyip iyice yoğurun.Yoğurma işlemi bitince nohutları ekleyip hafifçe harca karıştırın.(dikkat edin nohutlar ezilmesin)
. Patlıcanları süzüp bu kıymalı harçla içlerini doldurun.Ağız kısımlarını domateslerle kapak yaparak kapatın.Tencerenin dibine halka halka domates doğrayın ve patlıcan dolmalarını diklemesine yerleştirin.Yarısına gelecek kadar salçalı su yapıpı kısık ateşte pişirin.Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
26 Ağustos 2011 Cuma
Mürdüm Şerbeti
Mürdüm eriğini çok çok seviyorum.Pazarda görünce dayanamayıp aldım bir kilo fakat henüz olgunlaşmamışlar,biraz tatları buruk ve daha çok sertler.Bunlardan iftara güzel şerbet olur dedim ve ev halkı bir bardak daha bir bardak diyerek şerbetin sonunu getirdi :) serin serin çok iyi gidiyor yemeklerle.Bayram geliyor ,gelecek misafirleriniz için harika bir içecek olur ,tavsiye ediyorum :))
Mürdüm Şerbeti
Malzemeler ;
. 1 kilo mürdüm eriği
. 2,5 su bardağı toz şeker
. 4-5 adet karanfil
. 1 adet çubuk tarçın
. 1-2 adet kakule
. yeterince su
Yapılışı ;
. Erikleri yıkayıp geniş bir tencereye alın ve iki parmak üzerine çıkacak kadar içme suyundan koyun.Tarçın karanfil ve kakuleyi ilave edin.Orta ateşte erikler yumuşayana kadar kaynatın.Yumuşayan erikleri bir kevgirden geçirip çekirdeklerini ayırın ve posalarını elinizle iyice ovuşturarak kevgirden süzülmesini sağlayın.Tekrar tencereye alın ve şekeri ekleyip biraz kaynatın.Oda ısısına gelince sürahiye koyup buzdolabında soğutun.
Afiyet olsun.
24 Ağustos 2011 Çarşamba
Cevizli Kadayıf
Bayramlarda canım annemin mutlaka olmazsa olmaz tatlısıdır tepside kadayıf.Bayram öncesi beraber yapıp yayınlamak istedim :)
Cevizli Kadayıf
Malzemeler ;
. 500 gr.kadayıf
. yarım paket tereyağ(125 gr.)
. 250 gr.iri çekilmiş ceviz içi
. yarım çay bardağı kadar küp küp doğranmış tereyağ
şerbet için ;
. 1 kg.toz şeker
. 5 bardak su
. yarım limon suyu
Yapılışı ;
. Şerbet için gerekli malzemeleri ,limon hariç, bir tencereye koyup kaynatın.Kapatmaya yakın limon suyunuda sıkıp birkaç dakika daha kaynatın ve soğuması için bir kenara alın.
. Tereyağını küçük bir tavada eritip ılıtın. Kadayıfları tezgahın üzerinde iyice elinizle tel tel ayırın.Ayırdıklarınızı ayrı bir tepsiye koyup eritip soğutmuş olduğunuz tereyağını üzerine gezdirin.Tereyağını elinizle heryerine iyice yedirin.Büyükçe bir tepsiyi tereyağ ile iyice yağlayın.Ceviz içlerinden bütün ve düzgün olanları ayırıp tepsinin dibine aralıklı şekilde döşeyin.Kadayıfın yarısını tepsiye iyice bastırarak koyun.Üzerine iri çekilmiş ceviz içini koyup kadayıfın diğer yarısını da iyice bastırarak yerleştirin.Kadayıfı koyduğunuz tepsinin çapından bir numara küçük tepsiyi yerleştirin. (içine girebiliyor olması lazım)iyice bastırark ezin(püf noktası bastırağınız tepsinin içine bir örtü koyun ve üzerine çıkarak iyice çiğneyin ki incecik olabilsin.)Üzerine küp küp olan tereyağını aralıklı olarak koyun ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.Üzeri kızarınca kadayıfı başka bir tepsiye ters çevirerek aktarıyoruz .Cevizler üste gelecek şekilde olucak.( bu işlem biraz zor ve dikkat istiyor.Kadayıfı yaptığınız tepsiden bir numara küçük olan tepsiyi kadayıf tepsisinin içine koyun ve kadayıf tepsisini ters çevirin.Boşalan kadayıf tepsisine dikkatli ve seri bir şekilde kadayıfı aktarın.tekrar kızarana kadar pişirin.)
. Kadayıfın ilk sıcaklığı geçince şerbeti kepçeyle yavaş yavaş gezdirerek dökün.Üzerine dondurma veya kaymakla servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
23 Ağustos 2011 Salı
Domates Sos - Kış Hazırlıkları
Yavaş yavaş kış hazırlıklarımı tamamlıyorum .Reçeller ,soslar,salçalar ve tarhana .Eylül ayı gibide turşuları kurduk mu kışa hazırız demektir.Sebzeleri de buzdolabı poşetiyle derin dondurucuya koydum .Karınca misali çok çalışmışım bu yaz :))
Bu sos için uzun domatesleri kullanıyoruz ,onlar daha etli ve daha lezzetli oluyorlar,bir de kalın turşu kurarken kullandığımız kaya tuzu gerekli .Daha güzel saklıyor.
Domates Sos
. 10 kg.uzun domates
. 1,5 çorba kaşığı kalın tuz
. 3 çorba kaşığı sıvı yağ
Yapılışı ;
. Domatesleri iyice yıkayıp dört parçaya bölün.Bir kabın içine hafifçe elinizle sularını sıkarak genişçe bir tencereye alın.Kısık ateşte domatesler yumuşayana kadar iyice pişirin.El blendırı ile pürüzsüz olana kadar çırpın.Yağı ve tuzu ekleyip sos kıvamına(koyu bir kıvam olacak) gelene kadar pişirin.(45 - 50dakika)Litrelik kavanozlara sıcak sıcak kepçe yardımıyla paylaştırın.Kapaklarını kapatıp ters çevirin ve üzerini bir örtüyle örtüp soğutun.Soğuyana kadar hiç yerinden kıpırdatmayın.Soğuduktan sonra serin kuru bir yerde saklayın.(Kullanacağınız kavanozların kapaklarını mutlaka yeni alın.)
Afiyet olsun .
19 Ağustos 2011 Cuma
Ev Yapımı Pazılı Ekmek
Giderken yazamadım,sevgilim süpriz bir tatil ayarlamış güzel ailemize ;) Dinlendik eğlendik geldik.Seviyorum tatilleri fakat dönüşteki valiz boşaltma sıkıntısı olmasa.Yıka ,ütüle vee yerleştir.Bugün bunları yaparken arada da bu enfes ekmeği yaptım.İftarda sıcak sıcak yiyip birazda sahura bırakabilirsiniz :)
Pazılı Ekmek
. 1 paket yaş maya (40 gr.)
. 4 su bardağı sıcağa yakın su
. 1 çorba kaşığı toz şeker
. aldığı kadar un
. tuz
arasına ;
. 2 adet pazının sapları
. 1 adet soğan
. 1 kaşık tereyağ
. karabiber,tuz , kırmızı pul biber
Yapılışı ;
. Yaş mayayı ve toz şekeri büyükçe bir kaba koyup üzerine ılık suyu ekleyin ve mayayı eritin.3-5 dakika kabarması için bekleyin.Elediğiniz unu yavaş yavaş ekleyin.Ekmek hamuru kıvamında olacak(hafifçe ele yapışan bir kıvam.)Tuzu da ekleyip iyice yoğurun.Üzeri kapalı olarak sıcak bir yerde hamur iki katına çıkana kadar mayalandırın.
.Pazının saplarını ince ince kıyın.Soğanı yemeklik doğrayıp yağ ile beraber tavaya alın.Pazı saplarınıda ekleyip iyice kavurun.Baharatlarını ve tuzunu ekleyip pazılar yumuşayana kadar kavurun.Bir kenarda soğutun.
.Genişçe bir tepsiyi yağlayın.Hamuru ikiye bölün ve birinci kısmını tepsiye yayın.Elinizi suyla ıslatıp yayarsanız daha kolay olur.Üzerine pazılı harcı koyup diğer hamuru koyun ve dikkatlice iç harcın üzerini kapatacak şekilde hamuru yayın.(elinizi sürekli ıslatın.) Çörek otu serpip birkaç dakika da tepsi mayası yaptıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.
Afiyet olsun.