Sayfalar

2 Aralık 2011 Cuma

Arpa Şehriyeli Pilav









Et yemeklerinin sebze yemeklerinin yanına yakışan sofralarımızın olmazsa olmazlarıdır pilav.Annem gibi pilav yapmayı öğrenmem epeyce bir zamanımı aldı.Zira hala annemin eline su bile dökemem bu konuda .En hızlı mönüsünün baş tacıdır pilav,annemin.Önceleri pirinci suda bekletmem konusunda fazlaca aceleci davranıyor olmamdan kaynaklı nişastasını atamamış bir pilav yapıyordum.Daha sonra pirinçleri yeteri kadar pişmeyen.Daha sonra suyunu fazla koymamdan olsa gerek lapa gibi.Çok fazla tencere ve tava denedim pişirme konusunda.Yanmaz yapışmaz yüzeyli ,çelik vs.Ama sonra birgün nasıl olduysa kendi kendime fark ettim.Suyu ölçmeden göz kararı ekliyor ,pirinci ölçmeden ıslıyor ve fevkaladenin fevkinde olan bir pilav yaptığımın farkına vardım.En iyi tencereyide buldum geniş yüzeyli olacak ,tava şeklinde yani .Ve asla buharının kaçmayacağı bir kapağı olmalı .Nasıl olduysa artık bende ''annem''gibi pilav yapabiliyordum.Ve bugün benim prensesim diyor ki'' annecim ben senin yemeklerine bayılıyorum ama en çok pilavını seviyorum '' tabi en mutlu anne ben oluyorum o anda.





Arpa Şehriyeli Pilav


Malzemeler ;

. 1,5 su bardağı baldo pirinç
. 1 çorba kaşığı tereyağ
. 3 çorba kaşığı kadar sıvıyağ
. 1 çay bardağı arpa şehriye
. 2,5 su bardağı sıcak su (bir bardağını tavuk suyu kullanıyorum)
. tuz



Yapılışı ;

. Pirinci bol suyla yıkayıp 15 dakika kadar ılık ve bir miktar tuz atılmış bol suda bekletin.Yıkayıp iyice süzün.
. Geniş bir pilav tenceresinde tereyağ ve sıvıyağı koyun.Tereyağ eriyince arpa şehriyeleri ekleyip renk alana dek kavurun.İyice süzülmüş olan pirinçleride ekleyip beraberce birkaç dakika daha kavurup tuzla tatlandırın.Kaynamış sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Ocağın altını kapattıktan sonra on dakika kadar demlenmeye bırakın.




Afiyet olsun.

6 yorum:

  1. Eeee tabi prenses de pilav server olunca annesi de muhteşem pişirince
    böyle teveccüh eder minik işte:))
    ellerine sağlık canım benim ,öpüyorum seni minişimi de.
    mutlu tatiller dilerim...

    YanıtlaSil
  2. baştacımız kesinlikle onsuz olmazz:))
    ellerinize sağlık..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Canim benim hayirli aksamlar ellerine emeklerine saglik .

    YanıtlaSil
  4. EH HEDİYESİNİ DE ÜZRİNE ALMIŞSIN ZATEN:) YETERKİ ÇOCUKLARIMIZ SEVSİN YESİN AMA DEĞİLMİ.. ELLERİNE SAĞLIK SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  5. benimde ilk yaptığım en iyi yemek olmuştu :)))))
    göle maya çalmak gibi :)
    Tutuverdi işte :)

    eline sağlık sedam.

    YanıtlaSil
  6. Facedeki yorumumda da belirttiğim gibi canım kesinlikle prinç pilavını daha çok seviyorum. Zaten ne en çok zararlı biz ordayız:) Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil