Sayfalar

23 Ağustos 2011 Salı

Domates Sos - Kış Hazırlıkları






Yavaş yavaş kış hazırlıklarımı tamamlıyorum .Reçeller ,soslar,salçalar ve tarhana .Eylül ayı gibide turşuları kurduk mu kışa hazırız demektir.Sebzeleri de buzdolabı poşetiyle derin dondurucuya koydum .Karınca misali çok çalışmışım bu yaz :))
Bu sos için uzun domatesleri kullanıyoruz ,onlar daha etli ve daha lezzetli oluyorlar,bir de kalın turşu kurarken kullandığımız kaya tuzu gerekli .Daha güzel saklıyor.







Domates Sos

. 10 kg.uzun domates
. 1,5 çorba kaşığı kalın tuz
. 3 çorba kaşığı sıvı yağ


Yapılışı ;

. Domatesleri iyice yıkayıp dört parçaya bölün.Bir kabın içine hafifçe elinizle sularını sıkarak genişçe bir tencereye alın.Kısık ateşte domatesler yumuşayana kadar iyice pişirin.El blendırı ile pürüzsüz olana kadar çırpın.Yağı ve tuzu ekleyip sos kıvamına(koyu bir kıvam olacak) gelene kadar pişirin.(45 - 50dakika)Litrelik kavanozlara sıcak sıcak kepçe yardımıyla paylaştırın.Kapaklarını kapatıp ters çevirin ve üzerini bir örtüyle örtüp soğutun.Soğuyana kadar hiç yerinden kıpırdatmayın.Soğuduktan sonra serin kuru bir yerde saklayın.(Kullanacağınız kavanozların kapaklarını mutlaka yeni alın.)




Afiyet olsun .






16 yorum:

  1. canım harika valla biz daha hiç bişey yapmadım :)domates koymayı çok istiyorum bakalım afiyetle tüketin inşalllah

    YanıtlaSil
  2. Sedacım bende haftaya başlıyorum inşallah. reçeller hazır dediğin gibi sebzeler buzlukta. bir turşular kaldı:) Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. kış için nefis olur bu domatesler.. eline sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Sedacığım bayılıyorum böyle kış hazırlıkları yapabilenlere ben hala daha izin kullanamadım.Allah afiyetle keyifle yemek nasip etsin ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Canımmm ellerine sağlık afiyetle yersiniz inşallah öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Bende mutlaka yapicam insallah
    Buda benim ilk kis hazirligim olacak:)

    YanıtlaSil
  7. Sedacım Allah sağlıklı yemek nasip etsin. Ben de bayram sonrası yapacağım inşallah. Çok iyi oluyor, bütün kış hatta yaza kadar mis gibi yeniyor.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Cafe Portakal inşallah canım kışa afiyetle.



    Tümaycım teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  9. Minecim şiddetle yapmanı tavsiye ederim canım ,2-3 saatte bitirirsin :)

    YanıtlaSil
  10. Sedacım ellerine sağlık güle güle sağlıkla tüketin

    YanıtlaSil
  11. Seda'cim ellerine saglik cnm. Biz de annemde yaptik bu soslardan. Senden farkli olarak, biz domatesleri yikayip rondodan gecirip oyle kaynattik. Sadece siralamasi degisik. Ama tuz koymadik diye hatirliyorum. Anneme bir daha sorayim bakalim :)

    www.burcininmutfagi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık canım şahane görünüyor.. Tarifkolik..

    YanıtlaSil
  13. off bu sene yapamadım ben olmadı.
    fırsat olmadı malesef..
    Allah sağlıkla yemeyi nasip etsin.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Seda, kalp kalbe karşı. İnanamadım ikimiz aynı gün blogumuzda kavanoz domatesleri vermişiz, çok enteresan değil mi?
    Neyse bizler bu işi bitirmiş olduk, yeniliklere doğru , hepimize kolay gelsin. Seninde ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Ihlamurcum teşekkür ederim fakat blogunu görüntüleyemiyorum ,bakamadım Domateslerine :))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Soslarınızı ağız tadıyla yersiniz inşallah. ellerinize sağlık her sene yaparız. bu sene benim için bu güzel sosları sağolsun sevgili komşularım yapıvermişler..ama ne kadar ikrama geçti anlatamam . bizim evde tadilat boya badana işi tahminin üzerinde uzayınca benden kendileri için sos koyabilecekleri boş kavanozları istediler daha sonra sana biz satın alıp veririz sen yaparken diyerek meğer onları benim için almışlar ve 30 adet sos yapılmış canlarım sağolsunlar ellerine sağlık.Güzel paylaşımlarda buluşmak üzere esenkalın. sevgiler.

    YanıtlaSil