Sayfalar

30 Kasım 2009 Pazartesi

Zimtstren ve Vanillekipferl






Aralık ayına yakışır bir başlangıç olsun istedim ve Glühwein (sıcak şarap ) yanında keyifle yiyebileceğiniz şirin kurabiyeler yaptım.Akşam, tarif için bloglarda arama yaptım ve tarifi sevgili www.teatime-blog.com' dan aldım.









Zimtstern (Tarçınlı Yıldız )

Malzemeler ;
  • 1 yumurta beyazı
  • 1 paket vanilya
  • 80 gr.pudra şekeri
  • bir fiske kakule tozu
  • bir fiske muskat tozu (orjinal tarifinde yoktu ben ekledim)
  • 120 gr. fındık
  • 1/3 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı ;

  • Yumurta akını tuzla birlikte iyice çırpın.Azar azar pudra şekerini ekleyin ve bu karışımdan 2 çorba kaşığı kadar ayırın.Geri kalan karışıma tarçın ,vanilya ,muskat ve kakuleyi ekleyin.Rondoda fındığı çekin ve yavaş yavaş fındığı karışıma ilave edin.Ele yapışmayan bir hamur elde edin.(Fındık az gelirse biraz daha eklenebilir)
  • Streç filmin üzerine koyup sarın ve 1 cm kalınlığında açıp buzdolabında 1-1,5 saat kadar bekletin.
  • Soğuyan hamurdan yıldız kurabiye kalıbı yardımıyla şekiller çıkarın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.Kurabiyelerin üzerine ayırmış olduğunuz karışımı sürün.Önceden ısıtılan 120 derecelik fırında önce 15 dakika daha sonra fırın derecesini 100 'e indirip bir 15 dakika daha pişirin.

Vanillekipferl (Vanilyalı Ay )

Malzemeler ;

  • 1 yumurta
  • 60 gr.toz şeker
  • 100 gr.tereyağ
  • 70 gr.fındık
  • 125 gr un
  • bir fiske kabartma tozu

Üzeri için ;

  • 2 paket vanilya
  • 1 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı ;

  • Tereyağ ve tozşekeri bir kapta iyice çırpın.Daha sonra hamur için gerekli tüm malzemeleri ekleyip ele yapışmayan bir hamur yapın.Hamuru folyoya sarıp 1 saat kadar buzdolabında bekletin.
  • Buzdolabından hamuru alıp ufak parçalar koparın ve elinizle ay şeklini verin.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirin.Bu arada üzeri için gerekli olan malzemeleri bir kasede karıştırın.Fırından çıkan sıcak kurabiyeleri bu karışıma batırın ve servis tabağına alın.

Afiyet olsun.

29 Kasım 2009 Pazar

Zeytinyağlı Beyaz Lahana Dolması








Bayram sofram için yaptıklarımdan sadece birisi...










Zeytinyağlı Beyaz Lahana Dolması

Malzemeler ;
  • 1 büyük beyaz lahana (dolmalık seçilmeli)
  • 3 adet kuru soğan
  • 2,5 su bardağı pirinç
  • yarım demet maydanoz, nane ,dereotu
  • 1 paket dolmalık üzüm
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 1 çorba kaşığı yenibahar
  • yarım çay kaşığı tarçın
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • yarım çay bardağı zeytinyağ
  • yeterince tuz ,su

Yapılışı ;

  • Genişçe bir tencereye su koyup kaynatın.Lahananın üzerindeki ilk kattaki yaprakları alıp atın ve ortasında bulunan kökü dikkatlice oyarak çıkartın.Lahanayı ortadan ikiye bölün ve her bir parçayı kaynamış suda haşlayın .(Dikkat lahanayı çok haşlamayın biraz diri kalacak) Haşlanmış olan lahanaları bir süzgece alıp üzerlerine soğuk su gezdirin.
  • Lahana yapraklarını damarlarından ayırıp dolma sarmak üzere hazırlayın.
  • İç malzemesi için, bir tencereye sıvıyağ,zeytinyağ ve yemeklik doğranmış soğanları koyup kavurun.Önceden ılık suda ıslatılmış ve süzülmüş pirinçleri ekleyin.Soğanlarla beraber iyice kavurun.Üzerine yenibaharı,tarçını ekleyin.Maydanoz ,nane ve dereotunu ince ince kıyın ve tencereye ekleyin.Dolmalık üzümleri yıkayıp,ayrı bir tavada kavurduğunuz dolmalık fıstıklarla beraber tencereye ilave edin.Tuzunu ,şekerini ilave edin ve biraz daha kısık ateşte kavurun.Kaynamış iki çay bardağı kadar suyu da tencereye ilave ettikten sonra iç harcı kısık ateşte pirinçler diri kalacak şekilde ve suyunu çekene kadar pişirin.
  • Pişen iç malzeme soğuduktan sonra lahana yapraklarını teker teker dolma şeklinde sarıp tencereye dizin.Üzerine iki yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirin.Kaynamış iki su bardağı kadar suyu ilave edip kısık ateşte pişirin.
  • Tencerede iyice soğuduktan sonra servis tabağına alın.

Afiyet olsun.

26 Kasım 2009 Perşembe

İYİ BAYRAMLAR Ve Portakallı Yer Elması













Herkesin Kurban Bayramını kutlar ,sağlıklı ,mutlu ,huzur ve sevgi dolu bayramlar dilerim...


Portakallı Yer Elması


Malzemeler ;



  • 1 kg.yer elması
  • 2 adet havuç
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1 büyük patates
  • 2 adet portakal suyu (sıkmalık)
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ(1 çorba kaşığı zeytinyağ kullandım)
  • birkaç dal dereotu

Yapılışı ;

  • Yer elmalarının kabuklarını soyup limonlu suda bekletin.
  • Soğanı yemeklik dorayıp bir tencerede sıvıyağ ile birlikte kavurun.Sarımsağıda ince ince doğrayıp ekleyin.
  • Havuçların kabuklarını soyduktan sonra verev doğrayıp tencereye ekleyin ve soğanlarla birlikte kavurun.
  • Domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve tencereye koyup kavurun.
  • Patatesi iri küpler halinde doğrayıp yer elmasının içinde bulunduğu limonlu suya atın.Bu arada portakalların suyunu sıkıp hazırlayın.Yer elmalarını ve patatesleri süzüp tencereye koyun ve diğer malzemelerle birlikte biraz kavrulmasını sağlayın.Kavrulan sebzelerin üzerine portakal suyunu ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin.
  • Pişen yer elmalarını soğuyunca bir borcama alıp üzerine ince kıyılmış dereotu serpin ve soğuk servis edin.

Afiyet olsun.


25 Kasım 2009 Çarşamba

Yoğurt Tatlısı


















Sevgilim yine revani istedi fakat bu sefer revani formunda başka bir tatlı yaptım.Bu tarifimi sıklıkla yaparım ama nerden bulmuştum, kaynağını bir türlü hatırlayamadım.Oysaki yazdığım tüm tarifleri tarihlerine varana kadar yazar sıraya koyarım .Tadı bir harika oluyor tavsiye ediyorum.

Yoğurt Tatlısı

Malzemeler ;

  • 3 adet yumurta
  • 3 çay bardağı yoğurt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket Dr.Oetker vanilya
  • 1 paket Dr.Oetker kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un

Şerbeti için ;

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1/2 limon suyu

Yapılışı ;

  • Şerbet için gerekli olan şekeri ve suyu bir tencereye koyup kaynatalım.Ocaktan almanıza yakın limon suyunu ekleyip 1-2 dakika kadar daha kaynatın ve ocaktan alın.Soğumaya bırakın.
  • Yumurta ve şekeri bir kapta iyice ,boza kıvamına gelene kadar çırpın.Sırasıyla yoğurt ,vanilyayı ekleyin.Elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyip mikserin düşük ayarında çırpın.
  • Hamuru yağlanmış dikdörtgen bir fırın kabına dökün.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Fırından çıkardığınız sıcak kekin üzerine 1 su bardağı soğuk, buz gibi suyu kaşık kaşık üzerine dökün.Kekin üzerine bir tepsi kapatarak 10 dakika kadar bekletin.Tepsiyi kaldrın ve şerbeti dökün.
  • Üzerini hindistan cevizi ve toz yeşil fıstıkla süsleyin.

Afiyet olsun.

24 Kasım 2009 Salı

Öğretmenler Günü


Tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun.

23 Kasım 2009 Pazartesi

Ayva Tatlısı ve Yumurtalı Ispanak










Nedir benim bu ayva tatlısıyla olan aşkım bilmem ama tek bildiğim gerçekten çok sevdiğim.Üzerine bir kaşık kaymakla olan bütünleşmesinden sonra bu görmüş olduğunuz prezentasyon aynen benim mideye indirildi :)) harika ,nefis hıımm...



Ayva Tatlısı

Malzemeler ;
  • 3 adet büyük ayva
  • 7 ,5çay bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 3 adet karanfil
  • çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası

Yapılışı ;

  • Ayvaların kabuklarını soyduktan sonra ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın.Çekirdeklerini atmayın pişirirken tencereye koyulucak, renk vermesini sağlıyor.
  • Çekirdeklerini çıkardığınız ortayı iyice bıçağın ucuyla düzgün bir şekilde oyun.
  • Ayvaları geniş bir tencereye yerleştirin ve her bir ayvanın üzerine birer çaybardağı şeker koyun.Kalan toz şekeride gelişi güzel üzerlerine serpin.Karanfilleri ve ayva çekirdeklerinide tencereye ekleyin.Suyun içine gıda boyasını koyun ve karıştırın,tencereye ekleyin.
  • Kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirin.
  • Soğuyunca üzerlerine birer tatlı kaşığı kaymak koyup toz fıstıkla süsleyin.




















Yumurtalı Ispanak

Malzemeler ;
  • 1 kg.ıspanak
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet yumurta
  • karabiber,tuz
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ

Yapılışı ;

  • Ispanakları iyice yıkayıp ince ince doğrayın.Derince bir tencereye koyup kısık ateşte pişirin.(su koymaya gerek yok ,kendi suyunu salacaktır).Pişen ıspanakları bir süzgece alın.
  • Soğanı yemeklik doğrayıp bir tencereye alın.Tereyağ ve sıvıyağıda ekleyip iyice kavurun.Ispanakları elinizle iyice suyunu akıtıp tencereye koyun.Soğanla birlikte birkaç dakika kavurun . Tuzunu ve baharatını ayarlayın.Ispanakları yumurtaları kırmak için aralayın. Boşluklara yumurtaları kırın ve ağzı kapalı olarak kısık ateşte yumurtaları pişirin.Sıcak sıcak servis yapın.

Afiyet olsun

21 Kasım 2009 Cumartesi

Su Böreği





















































Sevgili kuzenimle ve canım annemle birlikte hazırladığımız su böreği ...Bizde bayram telaşı bu hafta sonu itibariyle başladı bu börekte bu yüzden yapıldı :)
Tarif iki büyük yuvarlak fırın tepsisine göredir.(Biz çok severiz de ,oyüzden fazla fazla pişer )Siz bir tepsi yapacaksanız melzemeleri yarıya indrimeniz yeterli.







Su Böreği


Malzemeler ;


Hamuru için ;
  • 9 adet yumurta
  • 1 kg.yakın un (piyale un kullandım)
  • 2 çorba kaşığına yakın sirke
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su

Yufkaların arası için ;

  • 350 gr.tereyağ
  • 1 su bardağı sıvı yağ

İç harcı için ;

  • 1 demet maydanoz
  • 1,5 kalıp beyaz peynir (az tuzlu ve az yağlı )

Haşlamak için sıcak su ve soğuk su

Yapılışı ;

  • Yumurtaları bir kaba kırın ve tuzu ekleyerek elinizle iyice karışmasını sağlayın.Unu yavaş yavaş eleyerek ekleyin.Sirkeyi koyun.Suyunu dikkatlice ayarlayarak özlü bir hamur haline gelene kadar yoğurun.Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın.Üzerini bir bezle örtün ve biraz dinlenmesini sağlayın.
  • Bir taraftan genişce bir tencereye su koyup kaynatın.(göz göz kaynasın altını hiç kısmayın)Kaynayınca bol tuz atın.Kaynayan tencerenin hemen yanınada genişçe bir kapta soğuk su bulundurun.
  • Yufkaların aralarına sürülecek olan tereyağını bir tavada eritin ve ocaktan alın.İçine sıvıyağıda ekleyin.
  • İç harcı olan peyniri bir kaba koyup çatal yardımıyla ezin.Maydanozları ince ince kıyın ve peynirin içine koyup karıştırın.
  • Dinlenmiş hamuru bir bıçak yardımıyla 28 eşit bezelere ayırın.Tepsinizi yağlayın ve ilk bezeyi tepsinizin büyüklüğünden biraz daha genişce açın.(benim tepsim 40 cm'lik yuvarlak)Haşlamadan direk tepsiye serin ve tepsinin yanlarına çıkacak şekilde uzatın.(en son yanları yufkaların üzerini kapatıcak)üzerine tereyağını gezdirin (2 çorba kaşığı kadar yeterli oluyor).
  • İkinci bezeyide yufka haline getirin.(bol un serperek açın oklavaya ve sofraya yapışmaması için)Yufkayı kaynayan tencerenin içine düzgün ve dikkatlice atın.Heryeri kaynar suda ıslanınca hemen alın ,hiç kaynar suda bekletmeyin.Bir tel süzgeç yarımıyla hemen soğuk suya alın.Yufkanın yapışmış yerleri varsa soğuk suyun içinde düzeltin ve hafifçe suyunu elinizle süzdürerek tepsinize yerleştirin.üzerine yağını gezdirin.7.yufkaya kadar aynı işlemi tekrar edin.
  • 7.yufkanın üstüne yağını koyduktan sonra iç malzemesini koyun.(ben 2 tepsi açtığımdan malzemenin yarısını koydum)
  • 7.katın üzerinden tekrar yedi yufka daha açın .Toplam bir tepsiye ondört adet yufka olacak.Yufkaların tamamı bitince yanlardan sarkan ilk yufkanın kenarlarını tepsinin üzerine doğru kapatın.Kalan yağı üzerine gezdirin ve böreğin üzerine bıçakla birkaç delik açın.(çok kabarmasını önlemek için.)
  • Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında altı ve üzeri kızarana kadar pişirin.

Benden notlar ;

  • Yufkaları haşladığınız kaynar su çok unlanırsa arada değiştirin.
  • Haşlanan yufkaları attığınız soğuk su her 2 veya 3 yufkada bir değiştirilmeli su gayet soğuk olmalı .
  • Kaynar ve soğuk sular değiştirildiklerinde mutlaka tekrardan tuz atılmalı .
  • Kaliteli un kullanın ,bu hamur çok seçicidir.
  • Yufkaları haşlarken koyduğunuz gibi hemen çıkarın süre çok kısa olmalı ve dikkatlice konmalı birbirine yapışmamasına özen gösterin.

Afiyet olsun.




20 Kasım 2009 Cuma

Zeytinyağlı Kış Sebzeleri ve Browni






















Zeytinyağlı Kış Sebzeleri

Malzemeler ;
  • 1 paket Brokoli
  • 1/2 paket Brüksel Lahanası
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 1 küçük diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • yarım limon

Üzerine;

  • Birkaç dal maydanoz

Yapılışı ;

  • Soğanı yemeklik doğrayın.Bir tenceyere yağı soğanı ve sarımsağı koyup kavurun.Havuçların kabuklarını soyup verev şeklinde doğrayıp tencereye ekleyin.Domates kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve ekleyip kavurun.
  • Yıkanmış ve süzgece alınmış brokolileri küçük çiçeklere ayırın.Brüksel lahanalarının üst yapraklarını alıp yıkayın ve ortadan ikiye bölün.Patateslerin kabuklarını soyup iri küpler halinde doğrayın.Bütün sebzeleri tencereye ekleyip birkaç dakika soteleyin.Tuzunu ekleyin.Yarım limonun suyunu sıkın ve limonun kendisinide içine atıp beraber pişirin.1 su bardağına yakın kaynamış su ekleyip pişirin.
  • Soğuduktan sonra servis tabağına alın ve ince kıyılmış maydanozları üzerine serpin.
  • Soğuk servis edin.



















Browni

Malzemeler ;
  • 2 adet yumurta
  • 70 gr.un
  • 115 gr.bitter çikolata (Eti bitter çikolata kullandım)
  • 1 adet Dr.Oetker vanilya
  • 70 gr.ceviz içi
  • 250 gr.toz şeker
  • 115 gr.tereyağı

Yapılışı ;

  • Küçük parçalara ayrılmış çikolata ve tereyağını bir tencereye koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak eritin.
  • Ocaktan alın ve bir kaba koyup üzerine şekeri ilave edin.Mikserle iyice çırpın.Yumurtaları teker teker ekleyin.Vanilya ve elenmiş unu ekleyin.Mikserin en düşük ayarında karıştırın.En son cevizleri ekleyip tahta kaşıkla karıştıp yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir borcama dökün.
  • Daha önce ısıtılmış 180 derecelik fırında 30-35 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun.

17 Kasım 2009 Salı

Tarçınlı Kurabiye













Akşam vakti kurabiye çekti canımız.Ama öyle her zamankilerden değil ,değişik bişey olsun dedik.Bende bloglarda aramaya başladım .İlginç bir tat bırakan, ağızda kum gibi dağılan ,mis gibi tarçın kokan bir kurabiye tarifi buldum .Tarifin orjinali sevgili http://www.ufukmutfakta.blogspot.com/ ait.

Tarçınlı Kurabiye

Malzemeler ;
  • 1 su bardağı buğday nişastası
  • 250 gr.yumuşak margarin (oda ısısında)
  • 1 paket Dr.Oetker kabartma tozu
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • minicik tuz
  • 2 su bardağı un

Üzeri için;

  • Yarım su bardağından biraz az tarçın
  • 2 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı ;

  • Hamur malzemelerinin hepsini bir kapta karıştırıp iyice yoğurun.Ele yapışmayan bir hamur olacak. Hamurdan parçalar koparıp mutfak tezgahının üzerinde 2 cm.çapında rulolar yapıp baklava şeklinde minik minik kesin.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 10 dakika kadar pişirin.
  • Bir kaba üzeri için gerekli olan malzemeleri koyup iyice karıştırın.
  • Fırından çıkan sıcak kurabiyeleri üzeri için hazırladığınız tarçınlı şekerli karışıma bulayıp servis tabağına alın.İyice soğutup servis yapın.

Afiyet olsun.












16 Kasım 2009 Pazartesi

Pırasalı El Açması Tava Böreği






















Sevgilim yurtdışında kısa bir süreliğine.Anneannemizle beraberiz bizde,özlem gideriyoruz.Eski günlerden konuşuyoruz .Kahve keyfi yapıyoruz , kız kıza takılıyoruz bugünlerde.Annemde pek sever pırasalı böreği .E hal böyle olunca hemen mutfak yolunu tuttuk(zaten hiç çıkmıyoruzki :) ) Bugün pazardan aldığım tazecik pırasayla hazırladım.Beş çayına pek bir güzel yakıştı.


7 adet beze






Yemek tabağı büyüklüğünde açtım ve pişirene kadar unlu bir tepside aralarına da un serperek beklettim.Üzerine bez örttüm kurumamaları için.





















Pırasalı El Açması Tava Böreği


Malzemeler ;


Hamuru için,
  • 4 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • aldığı kadar su

İç harcı için ,

  • 2 adet pırasa
  • 100 gr.kıyma
  • 2 adet haşlanmış ve rendelenmiş patates
  • 1 adet soğan
  • 7-8 dal maydanoz
  • karabiber ,tuz,kimyon,kırmızı pul biber
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı ;

  • Bir kaba elenmiş unu , yumurta ,tuz koyun ve azar azar suyu ilave ederek yoğurmaya başlayın .(suyu dikkatlice yavaş yavaş ekleyin) Ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  • Üzerini bir bezle kapatarak 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
  • Bu arada iç harcı hazırlayın.Bir tavaya yemeklik doğranmış soğanı ve sıvıyağı koyun ve kavurun.Kıymayı ilave edin bir kaç dakika beraber kavrulsun.Rendelenmiş patates ,ince kıyılmış pırasayı koyun ve iyice kavurun.En son ince kıyılmış maydanoz ve baharatlarını ekleyip iyice karıştırın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Bu sırada unlanmış tezgah veya sofrada hamurları 7 eşit parçaya bıçak yardımıyla bölelim.Yuvarlak bezeler yapalım.Her bir bezeyi unlayarak servis tabağı büyüklüğünde açın.Unlanmış bir tepsiye yufkaları dizin.(aralarına da un serpin ,yapışmaması için)
  • Genişçe bir tavada az bir miktarda margarin koyup eritin.Yufkaların üzerindeki fazla unları silkeleyerek tavaya düzgünce yerleştirin.İç harçtan bir miktar alıp ,yarısına koyun ve diğer yarısını üzerine kapatın.Altını ve üstünü kurumayacak şekilde pişirin.Her yeni yufkayı tavaya koyuşunuzda margarin ekleyin.Sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.


Tavuk Suyuna Şehriye Çorbası





Bu çorba aslında minişimin ''hasta çorbası '' ama bugün bunu yapmak geldi içimden şöyle bol limonlu ve maydanozlu ... :)








Tavuk Suyuna Şehriye Çorbası


Malzemeler ;

  • 1 çay bardağı arpa şehriye (ajda çay bardağı kullandım)
  • 3 ad. domates
  • yarım çorba kaşığı salça
  • 4,5-5 su bardağı su (4 su bardağı tavuk suyu kullandım )
  • birkaç dal maydanoz
  • limon suyu

Yapılışı ;


  • Domateslerin kabukarını soyun.Rendenin ince tarafıyla bir tencereye rendeleyin.Ocağın altını açın ve salçayı da ekleyin.Biraz pişirin.
  • Suyu ve tavuk suyunu ilave edin.Kaynatın.Bir iki taşım kaynadıktan sonra arpa şehriyelerini ilave edin ve arpa şehriyeler pişene kadar kaynatın.
  • Maydanozları incecik kıyın ve servis ederken çorbanın üzerine serpin.Ekşili tatları seviyorsanız (ki şehriye çorbasına çok yakışır) birkaç damla limon suyu koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.




14 Kasım 2009 Cumartesi

Mozaik Pasta























Bu tatlıyı ''Bisküvili Pastalar Etkinliği'' yapan arkadaşımız http://www.pembetatlar.blogspot.com/
Aslı'ya gönderiyorum .














Mozaik Pasta


Malzemeler ;


Kreması için ;
  • 1 litre süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 1 ad.yumurta sarısı


  • 2 paket pötibör bisküvi
  • üzeri için hindistan cevizi

Yapılışı ;

  • Kreması için gerekli tüm malzemeleri -yumurta sarısı hariç - bir tencere koyup muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Ocaktan indirmeden önce çırpılmış yumurta sarısını ekleyin ve 1-2 dakika daha karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın.
  • Pastayı koymak için dikdörtgen bir borcamı kullanın.Bir bisküviyi sosa batırın ve dik olacak şekilde koyun .Hemen yanına sade bir bisküvi ,yanına sosa batırılmış bisküvi ...Bisküviler bitene kadar bu işleme devam edin.Kalan çikolatalı sosu bisküvilerin üzerine ve yanlarına iyice sürün.Hindistan cevizi ile süsleyin.
  • Buzdolabında yaklaşık 1 saat kadar bekletin ve verev keserek servis edin.

Afiyet olsun.

Kaynak; portakal agaci

13 Kasım 2009 Cuma

Etli Lahana Dolması



Kışın en çok sevdiğim sebzelerden birisidir lahana.Bu akşama sevgilimin favori yemeğini pişirdim .Sevgiliye ziyafet var:))













Etli Lahana Dolması

Malzemeler ;
  • 1 büyük top lahana
  • 1 kg.dolmalık kıyma
  • 1 büyük kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı salça
  • tuz,karabiber
  • 1 su bardağına yakın pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı ;

  • Öncelikle lahananın üst yapraklarını atın.Ortasındaki kökü bir bıçak yardımıyla kesip çıkartın.Kaynayan tuzlu suya koyup 7-8 dakika kaynatalım.Ters çevirin birazdaha kaynatın .Yapraklarını kontrol edin çok fazla pişmemesi gerekli .Biraz yumuşayacaklar.Süzgeçe alıp üzerine soğuk su dökün .
  • İç malzemesi için bir kaba kıymayı ,rendelenmiş soğanı ,yıkanmış süzülmüş pirinci,salçayı sıvıyağı ve bahartlarını ekleyin.Karıştırıp yoğurun.
  • Lahanaları yapraklarına ayırıp hazırlayın.Kök kısmına yakın olan yapraklardaki damarlarını kesip ayırın.(atmayın ,tencerenin altına ve üzerine koyun)
  • İç malzemeden bir parça alarak lahana yaprağına koyun ve sarın.Yapraklar bitene kadar bu işleme devam edin.
  • Dolmayı pişireceğiniz tencerenin dibine kök kısmından kestiğiniz ve kalan lahana yapraklarını dizin.Dolmaları yerleştirin.Üzerine salçalı su yapın.(dolmaların üzerine çıkacak kadar su koyun).Tereyağını koyun ve kalan lahana yapraklarınıda üzerine kapatın.Kısık ateşte pişirin.

Afiyet olsun.

Cevizli Havuç Dilimi Tatlısı






Ne zamandır aklımdaydı baklavalık yufka alıp birşeyler denemek .Kısmet bugüneymiş.Artık herdaim buzdolabımda bulundurabileceğim bir ürün.Çok güzel çok lezzetli şimdiden afiyet olsuuun :)) tabi sizede bizede :)











Cevizli Havuç Dilimi Tatlısı

Malzemeler ;
  • 40 adet baklavalık yufka
  • 2 su bardağına yakın ceviz içi
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 200-250 gr.tereyağı

Şerbeti için ;

  • 2 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı ;

  • Şerbeti için bir tencere şeker ve suyu koyup kaynatın.İnmesine yakın limon suyunu ekleyip altını kapatın.Soğumaya bırakın (şerbetin kıvamı için kaşığa aldığınızda yukardan aşağıya inerken uzayarak damlıyorsa olmuş demektir.)
  • Ceviz içlerini rondoda iri kıyılacak şekilde çekin.
  • Tatlıyı yapacağınız tepsiyi yağlayın.Ben yuvarlak borcam tepsisi kullandım.Yağlanmış fırın tepsisine 20 adet baklavalık yufkayı herkatına bir çorba kaşığı tereyağı gezdirerek dizin.Tepsinin kenarlarından yufkalar taşarsa fazla kısımlarını kırıp içine koyabilirsiniz.20.katın üstüne cevizleri ve 1 çorba kaşığı şekeri serpin.Üzerine kalan 20 adet yufkaları aynı işlemi yaparak tamalayın.En üste kalan tereyağını dökün.Ve bir bıçak yardımıyla üçgen şeklinde dilim dilim kesin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin .Fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığı geçinceye kadar bekleyin.Ilık olan şerbeti tatlının üzerine dökün.Toz fıstıkla süsleyin.

Afiyet olsun.


12 Kasım 2009 Perşembe

Karnabahar Frittata








































Karnabahar Frittata

Malzemeler ;

  • 600 gr.karnabahar
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 su bardağına yakın kaşar peynir
  • 4 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • tuz, karabiber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • birkaç dal maydanoz

Yapılışı ;

  • Bir tencerede karnabaharı tuzlu ve limonlu suda diri kalacak şekilde haşlayın.Haşlanan karnabarı süzün ve biraz soğumasını sağlayın.Küçük küçük çiçeklerine ayırın.
  • Tereyağını ve sıvıyağı geniş bir tavaya koyun.Yemeklik doğranmış soğanları ve sarımsakları soteleyin.Minik minik doğradığınız kırmızı biberleri ekleyin.Daha sonra karnabaharları ekleyip kısık ateşte 5-6 dakika soteleyin.
  • Süt ,rendelenmiş kaşar peyniri, yumurtaları ,tuzu , karabiberini ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın ve sebzelerin üzerine dökün.Tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte omlet gibi pişirin.Altı piştikten sonra ters çevirin ve diğer yüzünüde kızartın.Sıcak sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

10 Kasım 2009 Salı

Kasekuchen

Kasekuchen tariflerini denemeye devam ediyorum .Bizim marketlerimizde Quark olmadığından gerçek tadı yakalamak için dolgu malzemesini sürekli yenileyerek yapıyorum .İşte o tariflerden birisi daha...





















Kasekuchen

Malzemeler ;

Hamur için;
  • 120 gr.buğday nişastası
  • 200 gr.un
  • minicik tuz
  • 1 yumurta
  • 1 yumurta sarısı
  • 150 gr.margarin (oda sıcaklığında)
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 120 gr.pudra şekeri

Dolgu için;

  • 200 gr. toz şeker
  • 100 gr.un
  • 1 paket vanilya
  • 100 ml. süt
  • 5 yumurta(sarısı ve beyazı ayrılacak)
  • 400 gr.labne
  • 400 gr.süzme yoğurt
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 300 gr.çiğ krema
  • minicik tuz

Yapılışı ;

Hamuru ;

  • Bir kapta un , nişasta ve pudra şekeri karıştırın.Margarini ,kabartma tozunu ve tuzu ekleyip yoğurmaya başlayın.Hamur biraz tutmaya başladığında teker teker bir yumurta ve bir yumurta sarısını ekleyin ,iyice yoğurun.28 cm 'lik kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıdı yerleştirin ve kalıbın yanlarını margarin ile yağlayın.Hamuru kelepçeli kalıba yerleştirin ve kenarlarına doğru iyice çanak olacak şekilde yapın.Önceden ısıtılmış 180 dercelik fırında 15 dakika kadar pişirin.Pişen hamuru çıkartın, mutfak tezgahında bekletin.

Dolgu ;

  • Bir kaba sütü, vanilya ,şeker ,tuz ve unu ekle, çırpma teliyle karıştırın.Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın.Sarılarını sütlü karışıma ekleyin.Beyazlarını ise mikserin yüksek devrinde köpük oluncaya kadar iyice çırpın,buzdolabında bekletin.Ayrı bir kapta labneyi mikserin orta devrinde çırpın ve karışma ekleyin.Aynı şekilde süzme yoğurduda çırpıp karışıma ekleyin.Limon kabuğu rendesini ve çırpılmış kremayı ekleyin.En son yumurta beyazlarını kaşık kaşık yavaş yavaş ekleyip karıştırın.(Malzeme biraz cıvık olacaktır ,doğru kıvamı budur)
  • Kelepçeli kalıba dikkatlice dökün.Kalıbı bir fırın tepsisine yerleştirin.. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.

ALTINA İMZAMI ATARIM


"Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."
www.1milyonkalem.blogspot.com adresinin başlattığı bu kampanyayı destekleyelim .
ATAM İZİNDEYİZ...

9 Kasım 2009 Pazartesi

Şifa Çorbası





Ben adına böyle diyorum ''Şifa Çorbası''Orjinali ise Ekşili Sebze ve Köfteli Çorba ''.Annem yapardı sık sık bu çorbayı .Bende minişime kış aylarında çok sık yapıyorum , çok besleyici ve şifalı bir çorba.







Şifa Çorbası

Malzemeler ;

  • 100 gr.kıyma
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 1 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet kereviz
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 adet limon suyu
  • 5-6 dal ince kıyılmış maydanoz
  • 10-11 bardak su
  • karabiber ,tuz
  • bir miktar un

Yapılışı ;


  • Pirinçeleri bir miktar suda cezvenin içinde diri kalacak şekilde haşlayın ve süzgece alın.
  • Bir kapta kıymayı ,haşlanan pirinçleri yoğurun.Tuz ve karabiberini ekleyip tekrar yoğurun.
  • Köfteden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlaklar yapın ve unlanmış bir tepsiye dizin.Tepsiyi ileri geri yaparak köftelerin iyice una bulanmasını sağlayın.(birbirlerine yapışmayacak şekilde unlanması gerekli )Buzdolabında bekletin.
  • Havuç ve patatesin kabuklarını soyup zar şeklinde doğrayın.Kerevizide havuç ve patateslerin büyüklüğünde doğrayıp limonlu suda bekletin(kararmaması için)
  • Bir tencereye suyu ekleyin ve kaynatmaya başlayın.Bu sırada havuç, patates ve kerevizleri atın.Havuç piştiğinde (en geç havuç pişer çünkü) köfteleri ekleyin ve bir iki dakika karıştırın.
  • Terbiyesi için bir kasede yumurta sarısını ve limonu çırpın. Köftelerde piştiğinde terbiyesini yavaşça ve çorbayı sürekli karıştırarak dökün.Bir kaç dakika daha kaynatın ve ocağın altını kapatın.
  • Servis etmeden önce ince kıyılmış maydanozları çorbanın üzerine dökün.

Afiyet ve şifa olsun :)



8 Kasım 2009 Pazar

Cevizli Tahinli Çörek




















Cevizli Tahinli Çörek

Malzemeler ;

Hamuru için ;
  • 2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 40 gr.yaşmaya
  • 6 su bardağı un
  • minicik tuz

İç harcı ;

  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
  • 1/2 su bardağı tahin
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1/2 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ

Yapılışı ;

  • Ilık sütün içine mayayı ve şekeri ilave edip mayanın kabarmasını sağlayın.
  • Elenmiş un , sıvıyağ ,ve tuzu ekleyin ,iyice yoğurun.Üzerine nemli bez örtüp mayalandırın.
  • Buarada iç harcı hazırlayın.Cevizleri rondada iri kalacak şekilde çekin.Birkapta tahin, ceviz,tozşeker ve sıvıyağı karıştırın .
  • Mayalanmış olan hamuru eşit iki parçaya bölün.Mutfak tezgahının üzerinde 1 mm kalınlığında her iki hamuruda ayrı ayrı açın.Cevizli harcı açılmış iki hamurun üzerine paylaştırark yayın ve hamurları rulo şeklinde sarın.İki parmak eninde kesin ve yağlanmış kalıba yan yatırark dizin.Tepside de mayalanmasını bekleyin.
  • Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Bir çorba kaşığı sıvıyağı kaseye alın ve pişen çöreklerin üzerine bir fırça yardımyla sürün.Ilık servis yapın.

Afiyet olsun.

6 Kasım 2009 Cuma

Fantalı Çikolatalı Bademli Kum Kek


Dün havanın güzel olmasını fırsat bilerek minişle Bebek Parkı'na gittik .Miniş bir güzel oynadı eğlendi,ordanda kendimi de eğlendiricem ya İstinye Park'a geçtik.Çok beğeniyorum ,geniş ferah ,aydınlık ...Diğer alışveriş merkezleri gibi gecemi gündüzmü demiyorsun.Güneş yüzümüzü ısıta ısıta yaptık alışverişimizi.Paşabahçeden aldığım yeni kek kalıplarını sırasıyla deniyorum.Bugünkü kek de, kalıpta sınavı geçtiler :))



Kek tarifi sevgili


http://damak-tad.blogspot.com/ sitesinden.Durdukça daha da güzelleşen bir kek.



Fantalı Çikolatalı Bademli Kum Kek

Malzemeler ;

  • 3 adet yumurta
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 100 gr.tereyağ(ben yumuşak margarin kullandım)
  • 3 çorba kaşığı süzme yoğurt
  • 175 gr.toz şeker
  • minicik tuz
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu ve karbonat
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1/2 su bardağı asitli portakal suyu (Fanta kullandım)
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 3-4 damla portakal aroması
  • 1 çay bardağı kavrulmuş kırık badem (ben file badem kullandım)
  • 75 gr.bitter çikolata (Milka kullandım )
  • 275 gr.un

Yapılışı ;

  • Bir kaba margarin ,toz şeker ,vanilya ve portakal aromasını koyup iyice çırpın.
  • Yumurtaları teker teker karışıma ekleyin.Yoğurt ,sıvıyağ,fantayı ekleyin.Elenmiş unu ,kabartma tozu ,karbonat ve kakaoyu ekleyin ve düşük ayarda karıştırmaya devam edin.
  • İri kıyılmış çikolata ,badem ve portakal kabuğu rendesini ekleyip yağlanmış ve hafif unlanmış kek kalıbınıza dökün.
  • Önceden ısıtılmış 175 dercelik fırında 40-45 dakika pişirin.Soğuyunca kalıptan çıkarın ve üzerine az miktarda pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun.


4 Kasım 2009 Çarşamba

Revani



Sevgilimin isteği üzerine hemen yapılmış bir revani ,senelerdir bu tarifi kullanırım hiç şaşmaz :)














Revani

Malzemeler ;

Keki için ;
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 adet portakal veya limon kabuğu rendesi

Şerbeti ;

  • 4 su bardağı su
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 1/2 limon suyu

Yapılışı ;

  • Bir tencereye şerbeti için şeker ve suyu koyup kaynatın.Şerbetin altını kapatmadan birkaç dakika önce yarım limon suyunu sıkın ve biraz kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın.Şerbeti soğumaya bırakın .
  • Yumurta ve şekeri bir kapta iyice çırpın.Sırasıyla yoğurt ,sıvıyağ ve irmiği koyun. Elenmiş unu ,kabartma tozunu ve portakal kabuğu rendesini ekleyip mikserin düşük ayarında çırpın.
  • Yağlanmış fırın kabına hamuru dökün ve önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Keki fırından çıkardıktan sonra bir iki dakika dinlenmeye bırakın.Keki baklava dilimi gibi kesin ve ılık şerbeti sıcak kekin üzerine dökün .Soğuduktan sonra üzerine hindistan cevizi ve toz yeşil fıstıkla süsleyin.

Afiyet olsun.

3 Kasım 2009 Salı

Limonlu ve Zeytinyağlı Kek



Çay daveti sofrasının tariflerine devam...

















Limonlu ve Zeytinyağlı Kek

Malzemeler ;
  • 3 ad. yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı zeytinyağ
  • 1,5 çay kaşığı karbonat
  • 2 çorba kaşığı limon kabuğu
  • 1/2 limon suyu
  • 1 paket vanilya

Üzeri için ;

  • 1/2 su bardağından biraz fazla pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı ;

  • Yumurta ve şekeri bir kapta iyice çırpın.Sırasıyla limon kabuğu ve suyunu ,zeytinyağı, vanilyayı ekleyin.Elenmiş un ve karbonatı koyduktan sonra mikserin düşük ayarında çırpın.
  • Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
  • Buarada limon suyu ve pudra şekerini bir kapta iyice çırpın .Soğuyan kekin üzerine sürün

Afiyet olsun .

2 Kasım 2009 Pazartesi

Gendime Çorbası



Uzun zamandır yapmak istediğim bir çorbaydı .Bu soğuk kış gününde içimizi ısıtacak sıcacık bir tarif.Miniş çok sevdi ,benimki gibi minişleri olanlara tavsiye ediyorum ,çok besleyici.











Gendime Çorbası

Malzemeler ;
  • 1 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasülye
  • 1 kase yoğurt
  • 3 çorba kaşığı un
  • et suyu
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • nane ,pul biber
  • yeteri kadar tuz

Yapılışı ;

  • Bir gece önceden nohut ,buğday ve kuru fasülyeyi haşlayın.
  • Bir tencereye nohut ,buğday ve kuru fasülyeyi koyup üzerine et suyunu ekleyin.Beraber kaynatın .Eğer su az gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz.
  • Terbiyesi için bir kaba yoğurdu ve unu ilave koyup karıştırın.Üzerine biraz su ekleyin.Tenceredeki sıcak sudan bir iki kepçe terbiyeye ilave edin.Çorbayı devamlı karıştırarak terbiyeyi yavaşça ekleyin.Kaynayana kadar sürekli karıştırın.Tuzunu ekleyin.
  • Küçük bir tavada tereyağını eritin ve naneleri kavurun.Servis edeceğiniz zaman çorbanın üzerine gezdirin.

Afiyet olsun.