Sayfalar

30 Mayıs 2010 Pazar

Haşhaşlı Çıtır Kek







Prensesim bugün sabahtan beri ''anne kek yapalım ,anne kek yapalım '' diyerek etrafımda dolaştı.Çünkü kek yaparken o kadar çok eğleniyorki artık kendi dile getiriyor.Yaparken görseniz sanırsınız kırk yıllık kek ustası.Anneannesine bile tarif verir oldu:)) Neyseki akşam saat dokuz gibi bu güzel keki yapma fırsatı bulduk.Kekin tarifi ,ismi liseden arkadaşım sevgili Burcu'ya ait.Kendisiyle yıllar sonra Facebookta görüştük.Hemen bu kek tarifinin mailini göndermiş bana .Çok ama çok teşekkür ederim canım,nefis bir kek oldu.Herkese iyi pazarlar diliyorum :)
Haşhaşlı Çıtır Kek
Malzemeler ;
  • 3 adet yumurta
  • 2.5 -3 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı tahin
  • 1/2 çay bardağı mavi haşhaş
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 çay bardağı un

Yapılışı ;

  • Oda sıcaklığındaki yumurtaları şekerle birlikte krema kıvamına gelene kadar çırpın.Sırasıyla,tek tek süt ,sıvıyağ ve tahini ekleyip iyice karıştırın.Haşhaşın yarısından biraz fazlasını ve vanilyayı ekleyin.Elenmiş un ve kabartma tozunu da ekleyip mikserin düşük devrinde yavaşça çırpın.En son çekilmiş ceviz içlerini ekleyip spatulayla karıştırın.
  • Kek kalıbınızı yağlayıp unlayın ve fazlasını sirkeleyerek dökün.Kalıbın dibine kalan haşhaşları serpin ve kek hamurunu dökün.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 45-50 dakika kadar pişirin.Tabi mutlaka kürdan testi yapın:) Kek soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve servis tabağına ters çevirerek çıkarın.

Afiyet olsun.

26 Mayıs 2010 Çarşamba

Çikolata Kaplı İrmik Helvası
























Çikolata Kaplı İrmik Helvası

Malzemeler ;
  • 2 su bardağı irmik
  • 125 gr.tereyağ
  • 1/2 çay bardağı kadar sıvıyağ
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı çam fıstığı
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • yeteri kadar bitter çikolata

Yapılışı ;

  • Tencereye tereyağı koyup eritin ve sıvıyağı da ekleyin.Fıstıkları ekleyip renkleri pembeleşene kadar kavurun.Üzerine irmikleri ekleyip renkleri dönene kadar kavurun.
  • Ayrı bir tencerede sütü ve şekeri koyup kaynatın.Kaynayınca altını kısıp sıcak olarak kalmasını sağlayın.İyice kavrulup renkleri dönen irmiklerin üzerine yavaş yavaş ve dikkatlice şekerli sütü ekleyin.Tencerenin kapağını kapatın ve üç dört dakika kadar sonra da ocağın altını kapatın.Kapağı kapalı olarak demlendirin ve soğumaya bırakın.Tarçını ekleyip karıştırın ve bir kaşık yardımıyla veya kurabiye kalıplarıyla istediğiniz şekli verin.
  • Çikolatayı benmari usulu eritin.Erimiş çikolatayı şekil vermiş olduğunuz helvaların üzerine dökün ve çam fıstıkları veya süs şekerleriyle süsleyin.

Afiyet olsun.

23 Mayıs 2010 Pazar

Lazanya
























Pazar günü hava bir açık bir kapalı olunca evde kalma kararı aldık.Evde ailece pazar keyifi yaptık.Bu keyfe bir de lazanya keyfi ekledik :)

Lazanya

Malzemeler ;
  • 5 yaprak Barilla Lazanya
  • 150 gr.kıyma
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 adet havuç
  • 1 adet domates
  • 1 adet kereviz
  • 1 adet kesme şeker
  • tuz,karabiber

Beşamel Sos ;

  • 2 su bardağına yakın süt
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 2 çorba kaşığı un
  • tuz,karabiber

Yapılışı ;

  • Orta boy bir tavada yemeklik doğranmış soğanı sıvıyağla birlikte hafif pembeleştirin.Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.Rendelenmiş havuç ve kerevizi ekleyip biraz kavurun.Domatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın ve kıymalı harca ekleyin .Şekeri ,tuzu ve baharatları ekleyip suyunu çekene kadar ağzı kapalı olarak pişirin.
  • Sos tenceresine tereyağını koyup eritin ve unu ekleyin.Un kokusu çıkana kadar bir iki dakika kadar kavurun ve ağır ağır sütü ekleyin.(sütün hepsini bir anda eklemeyin koyulaştıkça azar azar ekleyin.Tuzunu karabiberini ilave edin ve akıcı bir sos kıvamı elde edin.(Burda koyu olursa biraz daha süt ekleyerek açabilirsiniz.)
  • Fırın kabınıza bir miktar (2-3 çorba kaşığı ) beşamel sos sürün ve üzerine lazanyanın ilk katını yerleştirin.Lazanyanın üzerine iki çorba kaşığı kadar kıymalı harçtan ve beşamel sostan koyun.Bir çorba kaşığı kadar da rendelenmiş kaşar peyniri de koyun ve diğer yaprağı üzerine yerleştirin .(iç malzemeleri lazanyanın her yerine eşit bir şekilde yayın)Son kata gelene kadar aynı işlemleri yapın ve son katta sadece kalan beşamel sosu ve rende kaşar peynirini koyun.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Benden notlar ;

  • Biz ,iki buçuk kişilik bir aile olduğumuzdan lazanya üçe bölündüğünde bize yetiyor.Eğer daha fazla yapmak isterseniz ölçüleri arttırabilirsiniz.
  • Kerevizin özellikle yapraklarını da içine ince ince doğrayın.Kereviz sevmiyorsanız hiç koymayabilirsiniz.
  • Yanında bol yeşil yapraklı salata ile servis yapın.
  • Beşamel sos yaparken bir miktar tavuk suyuda kullanabilirsiniz.

19 Mayıs 2010 Çarşamba

Elmalı Tart



























Bizimkilerin çok ama çok sevdiği,pişerken eve mükemmel bir koku bırakan tart yaptım.Tabii yanında birkaç güzel tat daha yaptım ama resimlemem mümkün olmadı.Bu tarifimi sürekli yaparım çok lezzetli olduğunu garanti ediyorum.Şimdiden afiyet olsun

ve herkesin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı da kutlu olsun.

Elmalı Tart

Malzemeler ;

Ara malzemesi için ;
  • 3 adet büyük boy elma
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı kırık fındık
  • 1 çay kaşığı karanfil

Tart hamuru için;

  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 70 gr.tereyağ
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un

Yapılışı ;

  • Öncelikle orta boy bir tavaya kabukları soyulmuş elmaları rendeleyin.Toz şekeri ve karanfili de ekleyip ocakta suyunu salıp çekene kadar pişirin.Ocağın altını kapatmaya yakın tarçını ve fındığı ekleyip bir - iki kere karıştırın.İç malzemeyi soğumaya bırakın.
  • Hamur için sıvıyağ,yoğurt , tereyağ ve toz şekeri bir kaba koyup çırpma teliyle karıştırın.Yavaş yavaş unu ve kabartma tozunu eleyerek malzemelere ekleyin ve ele yapışmayan yumuşak hamur elde edin.10 dakika kadar hamuru dinlendirin.
  • Hamurun 3/4 'nü yağlanmış tart kalıbınıza elinizle açarak yerleştirin.Elmalı iç harcı hamurun üzerine yayın. Kalan diğer hamuru folyoya sarıp yaklaşık 10-15 dakika kadar buzlukta bekletin.Buzluktan çıkardıktan sonra ince şeritler yapın(burda dondurucuda daha uzun bekletirseniz hamuru rendeleyebilirsinizde ) ve harcın üzerine yerleştirin.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Fırından çıkarıp kalıpta soğutun ve servis tabağına aldığınızda üzerine pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun.

17 Mayıs 2010 Pazartesi

Pastane Açması























Dün güzel bir bahar sabahıydı bizim için.Büyük bir aile kahvaltısı yaptık,abimlerle...Minişimin keyfine diyecek yoktu ,kuzenleriyle birlikte olunca bütün dünyayı unutuyor.Sabah erken kalktık prensesimle ve bu yumuşacık açmaları mayaladık ,pişirdik.Tam pastane açması tadında hatta idda ediyorum çok daha iyi :)

Pastane Açması

Malzemeler ;
  • 1 paket yaş maya
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta akı (sarısı üzerine )
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 4-4,5 bardak un
  • aralarına sürmek için margarin(Becel zeytinyağlı kullandım)
  • susam ve çörek otu

Yapılışı ;

  • Yoğurma kabına yaş mayayı ,şekeri ,ılık süt ve suyu koyup mayayı eritin.Bir iki dakika kabarması için bekleyin.Yumurta akını ,sıvıyağı ve tuzunu ekleyin.Unu yavaş yavaş eleyerek ekleyin ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.Üzerini bir bezle örtüp yaklaşık yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanmış hamuru on altı adet bezeye bölün ve yuvarlayın.Bezelerin üzerine bir çay kaşığı kadar margarinden koyup elinizle çay tabağı büyüklüğünde açın.Rula şeklinde sarın ve hamurun iki ucundan tutarak iki elinizi ters yönlere doğru hareket ettirerek burun.Uç kısımlarından iyice birleştirin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.Üzerine yumurta sarısını sürüp isteğinize göre susam ve çörek otu serpebilirsiniz.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.

13 Mayıs 2010 Perşembe

Kremalı ve Portakallı Kek





















Havanın ısınmasıyla beraber bizde balkonumuza merhaba dedik :) Prensesimle beraber bir bardak çay yanına bu mis gibi portakal kokulu kekimizi yaptık.Çok güzel oldu ,tadı ,dokusu mükemmel...

Kremalı ve Portakallı Kek

Malzemeler ;
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı krema
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 ,5 su bardağı toz şeker
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 -3 su bardağına yakın un
  • 5 damla portakal aroması
  • 1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ

Yapılışı ;

  • Oda sıcaklığındaki yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.Krema ,yoğurt ve sıvıyağı ekle ve çırpmaya devam edin.Portakal kabuğu rendesi ,aromayı ve vanilyayı ekleyip mikserin devrini düşürüp öyle çırpın.Elenmiş un ve kabartma tozunu da ekleyip hafifçe karıştırın.
  • Yağlanmış ve hafif unlanmış orta boy kek kalıbınıza hamuru dökün.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin.Kalıpta soğutun ve servis tabağına alın.

Afiyet olsun.

9 Mayıs 2010 Pazar

Kakaolu ve Vişneli Kek


























Bugün için çok güzel planlarımız vardı,sabah annemde kahvaltı ,sonrasında kahve içinde sevgili minişimin halasına gidecektik.Ama babamız dün gece hastalanınca güzel planlarımız suya düştü.Güzel güzel hazırlıklar yapmıştım ama vermek kısmet olmadı.Sevgili anneme ve kayınvalideme sevdikleri pastalardan yapmıştım.Maalesef götüremedik.
Bu kek ise muhteşem oldu, geçen akşam canım öylesine kakaolu kek istediki ,kek piştiğinde gece 11:00 'dı.Tabi bir bardak süt eşliğinde -sıcak falan demeden- kek kesildi ve yenildi :)

Tüm annelerin ve canım kadar çok sevdiğim annem ve kayınvalidemin Anneler Gününü kutluyorum.

Kakaolu Vişneli Kek

Malzemeler ;
  • 4 adet yumurta
  • 2 su bardağına yakın toz şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı vişne suyu
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 3-3,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çorba kasesi vişne
  • 2 çorba kaşığı damla çikolata

Yapılışı ;

  • Oda sıcaklığındaki yumurtaları şekerle birlikte iyice çırpın.Sırasıyla yoğurt , sıvıyağ ve vişne suyunu ekleyin.Kakao ve vanilyayı da ekleyip düşük devirde mikserle çırpın.Un ve kabartma tozunu da ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın.
  • Yağlanmış dikdörtgen bir tepsiye kek hamurunu dökün ve üzerine vişne tanelerini ve damla çikolataları yerleştirin.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 45 dakika kadar pişirin.

benden notlar ;

  • Geçen yazdan buzluğuma koyduğum vişneleri kullandım.Buzluktan çıkarınca tel süzgeçe alıp iyice suyunu süzdürdüm .Vişneleri bir bıçak yardımıyla ikiye böldüm ve kağıt havluda suyunu çekene kadar beklettim.Son olarak da vişneleri una bulayıp hamurun üzerine yerleştirdim.(fazla unu sirkeleyin.)

Afiyet olsun.

6 Mayıs 2010 Perşembe

Muhallebili Kadayıf






















Geçen hafta uzaklardan gelen misafirim için hazırlamıştım bu tatlıyı,çok çok beğenildi.Hafif ve lezzetli bir tatlı oluyor .

Muhallebili Kadayıf

Malzemeler ;
  • 300 gr.taze kadayıf
  • 5 çorba kaşığı toz şeker
  • 5 çorba kaşığı tereyağ
  • 1.5 su bardağı kırılmış ceviz içi

Muhallebisi için ,

  • 1 litre süt
  • 2 kahve fincanı toz şeker (Türk kahve fincanı)
  • 1 adet yumurta
  • 4 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 kutu krema (200 ml.)

Yapılışı ;

  • Kadayıfın kolay kırılması için bir kaç saat kadar önceden buzluğa koyun.Kadayıfı küçük küçük kırarak tencereye koyun ve tereyağını şekerini ilave ederek kavurun.Kadayıf pembeleşip kıtır kıtır olana kadar kavurun .İçine ceviz kırıklarını ekleyip biraz daha kavurmaya devam edin.(Tatlının en uzun işlemi burası,biraz vakit alıyor.)Ocaktan alıp bir kenarda soğumaya bırakın.
  • Krema hariç, muhallebi için gerekli olan malzemelerin hepsini bir tencereye koyup muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Pişen muhallebiyi bir kenarda soğutup içine kremayı ekleyin ve mikserle iyice çırpın.
  • Kadayıfın yarısını dikdörgen bir borcama yayın ve üzerine muhallebinin tamamını dökün.Kalan kadayıfı da muhallebinin üzerine serin.Buzdolabında en bir saat kadar bekletin.File yeşil fıstıkla süsleyip dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

4 Mayıs 2010 Salı

Bahara Merhaba Buluşması























Geçtiğimiz pazar günü sevgili Ayşen ve Hilal'lin organize ettiği güzel bir sabah kahvaltısında blog yazarlarıyla bir araya geldik.Bol sohbet ve bol kahkahanın olduğu güzel mi güzel bir sabah geçirdim.Minişim ve Oya'cımla beraber katıldık,miniş mikrofonu görünce kendini attı sahneye ve en popüler şarkısını söyledi :) Öyle güzel organize etmişlerki ,benimki gibi minişleriyle gelen arkadaşlarımızı düşünmüşler ve onlara boyama kitapları ,rengarenk boyalar vererek sıkılmamaları sağladılar.
Ayrıca güzel hediyesi için Ebru'cumada ayrıca teşekkür ederim.
Ve son olarak katılımlarından dolayı Kotanyı Baharat ve Balparmak firmalarına da çok teşekkürler .

Himbeer- Kasekuchen(Frambuazlı Cheescake)






















Bu güzel tarifi sevgili http://eyas-cookies.blogspot.com/ gönderiyorum .

Himbeer -Kasekuchen (Frambuazlı Cheescake)

Malzemeler ;
  • 1oo gr.şeker
  • 200 gr.un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 5 adet yumurta (orta boy )
  • 80 gr.tereyağ
  • bir tutam tuz
  • 350 gr.labne peyniri
  • 150 gr.süzme yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı portakal rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 20 gr.vanilyalı pudding tozu
  • 120 gr.frambuaz
  • 2 tatlı şekeri pudra şekeri (üzeri için)

Yapılışı ;

  • 4o gr.toz şeker ,yumurta ve margarini çırpın.Unu ve kabartma tozu ekleyip yoğurun.Hamuru folyoya sarıp buzdolabında yaklaşık bir saat kadar dinlendirin.Unlanmış tezgahta hamuru 32 cm çapında açın . 26 cm.'lik kelepçeli kalıba yağlı kağıt serin ve yan kısımlarını yağlayın.Açtığınız hamuru kase şeklinde olacak gibi yerleştirin.170 derecelik fırında 10-15 dakika kadar pişirin ve fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
  • Kalan 4 yumurtayı sarılarından ayırın ve aklarına bir tutam tuz katıp katılaşana kadar çırpın.(çırpma kabını ters çevirdiğinizde düşmeyecek şekle gelene kadar çırpmalısınız)Çırpılan akları buzdolabında bekletin.Labne peyniri,süzme yoğurdu,portakal kabuğu rendesi,vanilyayı ,60 gr.toz şekeri, puding tozu ve yumurta sarılarını bir kaba koyup çırpın.Yavaş yavaş yumurta aklarını bu karışıma bir spatula yardımıyla ilave edin.100 gr. frambuazı ekleyip karışımı kalıba dökün ve kalan frambuazları da üzerine dizin.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.
  • Fırından çıkınca oda sıcaklığına gelene kadar soğutun ve hiç kesmeden bir gün buzdolabında bekletin.Tavsiyem bir gece önceden yapmanız ve buzdolabında bekletmenizdir.Şeker oranı biraz düşük bir tarif, bu yüzden pudra şekeriyle servis yapın.

Afiyet olsun.