Sayfalar

13 Kasım 2015 Cuma

Limonlu Rulo Pasta
















Rulo pasta yaparken eğlendiğim doğrudur.Diğer pastalardan çok rulo pasta yapmak daha çok hoşuma gidiyor.Benim gibi sizde limon severler arasında iseniz bu tarifi kaçırmayın :)












Limonlu Rulo Pasta



Malzemeler ;

Kek için ;

. 5 adet yumurta sarısı
. 125 gr.şeker
. 125 gr.un
. 1 adet limon kabuğu rendesi



Ara kreması için ;

. 250 ml.su
. 1,5 yemek kaşığı nişasta
. 2 yemek kaşığı limon suyu
. 100 gr.şeker
. 3-4 tane jelatin
. 200 gr.krema



Yapılışı ;

. Oda ısısındaki yumurtaların beyazlarını sarılarından ayırıp şekerle beraber krema gibi olana kadar beyazları çırpın.(ters çevirdiğinizde düşmeyecek) Yumurta sarıları ile rendelenmiş limon kabuğunu iyice çırpın ve beyazlara ekleyip spatula ile alttan üste hareketlerle karıştırın.( yumurta beyazlarını söndürmemeye dikkat edin)Unu eleyerek ekleyip tekrar spatula ile karıştırıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dökün .Düzgün bir şekilde hamuru tepsiye yayın.Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 8 dakika pişirin.(daha fazla tutmayın sararken kırılmalara yol açabilir) Fırından alınca yağlı kağıt serili tezgaha ters çevirerek tepsiden al ve üzerinde olan sıcak pişirme kağıdını alın .Altta olan pişirme kağıdı ile sıcakken rulo yap ve bir kenarda soğut.


. Bu sırada kremayı hazırlayın.4 jelatini 1 bardak suda 5 dakika beklet.(sıcak su değil normal oda ısısındaki) Jelatin ve sıvı krema hariç pasta kreması için gerekli olan malzemeleri tencereye koyup tel çırpıcı ile iyice kariştırarak pişirin.Jelatini ekleyip iyice tel çırpıcıyla çırpın ve oda ısısına geldikten sonrada dolapta soğutun.
. Soğuk sıvı kremayı çırpın ve jelatinli karışıma ekleyip tel çırpıcı ile iyice çırpın ve pasta kremasi hazır.Şimdi rulo yaptığınız keki dikkatlice açın kremayı yayın ve kağıdın yardımıyla düzgün rulo yapın.Servis tabağına alıp üzerini kapatın ve buzdolabında 4-5 saate kadar bekletin.Servis etmeden önce üzerine pudra şekeri serpip dilimleyin ve afiyetle yiyin.


Afiyet olsun :)

3 Kasım 2015 Salı

Berliner










Sosyal medyada merakla bekleniyor berliner tarifi,biliyorum fazla zaman geçti ama vakit bulmak öylesi zorki.Ama şuan hem tarifi paylaşmanın hemde blogumu güncellediğimden çok mutluyum :) Fazla vakit kaybetmeden geçiyorum tarife .












Berliner



Malzemeler :

. 21.gr.yaş maya
. 100 ml.süt
. 300 gr. Un
. 40 gr.şeker
. 3 yumurta sarısı + 1 yumurta
. 40 gr.eritilmiş tereyağ
. 10 gr. Vanlilya
. 1 limon kabuğu rendesi
. bir çimdik tuz


Arasına :
Çilek marmelatı ( veya hangisini seviyorsanız)

Üzerine pudra şekeri

Kızartmak için 1 lt.sıvıyağ



Yapılışı ;

. Unu eleyerek yoğurma kabına alın,ortasını havuz gibi açıp mayayı içine ufalayın ve birkaç kaşık ılık sütten ekleyip mayayı hafif karıştırın ve minicik un serpip üzerini kapatarak 25 dakika mayalandırın.

. Yumurta sarıları +1 yumurtayı şekerle iyice çırpın.Limon kabuğu rendesi vanilya ,ılık süt ekleyip çırpmaya devam edin.25 dakika kabaran mayaya katarak mikserin hamur çırpıcı uçlarını kullanarak minicik çırpın ve tuz ve eritilmiş tereyağını ekleyip 5 -10 dakika çırpın.Üzerini minicik un serpin ve bezle kapatarak 20 dakika mayalanmaya bırakın.

.Hamuru unlanmış tezgaha alarak iyice yoğurun.Kaba alarak üzerine minicik un serpip bezle kapatıp ve 1 saat ılık ortamda mayalandırmaya bırakın.

.Fırın tepsisini iyice unlayın.Mayalanmış hamuru unlanmış tezgaha alın 2cm kalınlığında açın ve yuvarlaklar kesin (büyük su bardağından da yardım alabilirsiniz) Yuvarlakları unlanmış tepsiye dizin ve bezle üzerini örterek yarım saat mayalandırın.

.Kizartma tenceresine 1 litre sıvıyağ koyun ve yaklaşık 160- 170 derecelik ısıda (tahta kaşığın ucunu değdirin kabarcıklar çıkıyorsa tamamdır,ocağın altı çok açık olmamali ,orta ateş) Tepsiden dikkatlice bir spatula yardımıylada olur hamurları alın ve ikişerli üçerli kızartın.(yağa atarken hamurların şeklini bozmamaya özen gösterin yoksa mayası sönebilir) Arkalı önlü kızaran hamurları havlu kağıdın üzerine alıp yağını çektirin ve ılınınca yanında minicik delerek (sıkma torbasıyla ) marmelatı içine sıkın.Üzerine pudra şekeri serperek servis edin.Aynı gün tüketmeye özen gösterin .


Not :bazen yumurtanın büyüklügüne göre un az gelebiliyor ,gerekli gördüğünüzde ekleyin.

Afiyet olsun .