Sayfalar
▼
25 Aralık 2011 Pazar
Lebkuchen Hause 2011 (Gingerbread House) Kurabiye Ev
Bu seneki Kurabiye Evin şablonunu sevgilim hazırladı.Daha önceki yaptığım ufak olmuş ,birleştirmekte zorlanmıştım.Süslemesi tabiki Miniş'e ait.Ailecek yapılan güzel bir yeni yıl çalışması oldu.Kurabiye hamuru ve icing için daha önceki tarifimi kullandım . Tarif için ,http://lezzet-ikram.blogspot.com/2009/12/ilk-kurabiye-evim-lebkuchenhauschen.html
23 Aralık 2011 Cuma
Carte D'OR 'la Macaron Keyfi
Daha önce blogumda makaron tarifini ve püf noktalarını (http://lezzet-ikram.blogspot.com/2010/12/cikolatal-makaron.html) yayınlamıştım.Ne kadar kıymetlidir ,naziktir makaron yapımı bir o kadar da meşakatli .Çünkü puff diye sönebilir hamuru ,en ufak sert davranmanızda .Ama Carte D'OR 'un bana göndermiş olduğu bu kolay karışımla böyle bir derdiniz kalmıyor.''Ben hiç anlamam ''diyenler bile kolaylıkla bu karışımı alarak evlerinde makaron keyfini sürebilirler .Afiyet olsun şimdiden...
Carte D'OR 'la Macaron
Malzemeler ;
. 1 kutu Carte D'OR Macaron Çikolatalı
. 2 yumurta akı
. 100 ml.süt
. minicik tuz
yapılışı ;
. Sütü kaynatın Carte D'ore Macaron kutusunun içindeki ''çikolatalı dolgu'' poşetinin tamamını süte ekleyin ve çırpma teliyle karıştırın.Kaynayınca ocağı kapatıp başka bir kaseye alın ve oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyun.
. Yumurta aklarını minicik tuzla beraber iyice köpürene kadar mikserle çırpın.Kabı ters çevirdiğinizde aklar düşmeyecek şekilde olacak.''Macaron'' yazılı poşetin tamamını yumurta aklarına ilave edin ve spatula yardımıyla nazikçe birkaç defa karıştırın.Karışımı krema torbasına koyup yağlı kağıt serili tepsiye eşit aralıklarla yuvarlaklar sıkın.Tepsiyi soğuk fırına yerleştirin ve 100 derecelik fırında 20 dakika pişirin.Bu sürenin sonunda dereceyi 150 'ye getirerek 15 dakika kadar daha pişirin.Fırından çıkarın ve 5 dakika dinlendirin.Daha sonra macaronları fırın telinin üzerinde iyice soğumaya bırakın.
. Çikolatalı dolguyu krema torbasına koyarak yarım macaronların üzerine eşit miktarda sıkın ve diğer yarım macaronları üstlerine kapatın.
Afiyet olsun .
19 Aralık 2011 Pazartesi
Krem Şantili Kurabiye
Buaralar yemek değilde daha çok kurabiye pişirip yanına da güzel bir kahve eşlik etmek istiyorum.Daha önce birçok blog arkadaşlarımında yayınlamış olduğu güzel bir kurabiye bunlar.Pek çok kez yapmış ama fotoları çekilmeden ya tüketilmiş yada yerine teslim edilmişti.Bu tepsiyi ben şahsen evet evet ben kendime yaptım.Yanına da kokusu sürekli burnumda olan kahvemi yapıp yeni aldığım kitabımı okudum.Azcık şımarttım kendimi.Hııım ,buaralar ne mi okuyorum çok güzel bir kitap Elif Şafak İSKENDER...
Krem Şantili Kurabiye
Malzemeler ;
. 2 poşet sade krem şanti
. 1 su bardağı sıvı yağ
. 1 su bardağına yakın ince çekilmiş ceviz içi
. 2 su bardağı un
. üzerine pudra şekeri (eğer isterseniz)
Yapılışı ;
. Krem şantileri bir kaba koyup yağı üzerine ekleyin ve çırpma teliyle beraber karışana kadar çırpın.Unu ve çekilmiş ceviz içini de ekleyip iyice yoğurun.(bu işlem un kurabiyesindeki gibi biraz sabır isteyecektir.)Özleşen hamuru buzdolabında yarım saat dinlendirin.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve avucunuzla hafifçe bastırın.Yağlı kağıt serili tepsiye dizin.Bir çatal yardımıyla üzerine şekil verin.Önceden ısıtılımış 180 derecelik fırında 20-25 dakika kadar (hafif renk alana kadar)pişirin.İyice soğuyunca servis edin.Sıcakken hem kırılgan hem de yumuşak oluyorlar.
Afiyet olsun .
16 Aralık 2011 Cuma
Zeytinyağlı Yer Elması
Görüntüsü eciş bücüş olup kendi bu kadar mı lezzetli olur.Pazarda tezgahlara çıkar çıkmaz aldım.Tabi o ara ufaklık birşey anlamadı .Eve gelip soyma işlemine başlayınca pek merak etti.Hele bir de ''elma '' adı geçince hemen tatmak istedi.Ben pişirmeden de elma gibi tüketirim. Tüm sebzeleri çiğ tüketebilirim zaten.Miniş'in çiğ hoşuna gitmedi.Hüsran...Ama portakal suyunda pişince lezzetine lezzet katıldığından prenses tabağı sildi süpürdü.Tadını merak edenlere minik bir benzetme ,kerevizi seviyorsanız yada sevebildiyseniz (ki benim kışın vazgeçilmez sebzelerimden biridir,çorbada,zeytinyağlıda ,salatada...)tadı birbirlerine çok yakın .
Zeytinyağlı Yer Elması
Malzemeler ;
. 1 kilo yer elması
. 1 adet havuç
. 2 adet ufak patates
. 1 adet iri soğan
. 2 adet portakalın suyu
. 1 adet domates
. yarım limon
. 1/2 çay bardağı zeytinyağ
. tuz
. üzeri için bir miktar dereotu
Yapılışı ;
. Yer elmalarının kabuklarını soyup kararmamaları için limonlu suda bekletin.Soğanları piyazlık doğrayıp zeytinyağıyla beraber geniş bir tencereye koyun ve kavurun.Havuçları halka halka doğrayıp ekleyin.Domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve hepsini birlikte kavurun.Patatesleri yer elmalarının büyüklüğünde doğrayın ve yer elmalarıyla beraber tencereye alın.Limon dilimi , portakal suyu ve tuzu ekleyin ve ocağın altı kısık şekilde pişirin.Soğuyunca üzerine dereotu serpip servis edin .
Afiyet olsun
14 Aralık 2011 Çarşamba
Pırasalı ve Kıymalı Rulo Börek
Bu hafta üst üste bastıran misafilerim nedeniyle ilgilenemedim blogumla .Bu da o ani bastıran misafirlerime pratik hazırladığım ve çay yanına çok sevdiğimiz bir börek.
Pırasalı Ve Kıymalı Börek
Malzemeler ;
. 3 adet yufka
. 150 gr.kıyma
. 3 adet pırasa
. bir miktar sıvıyağ
. 1/2 su bardağı süt
. üzerine yumurta sarısı ve susam
. tuz ,karabiber ve pul biber
Yapılışı ;
. Pırasaları ince ince kıyıp yıkayın.İyice süzdükten sonra genişçe bir tavaya bir miktar sıvıyağ koyup pırasaları atıp kavurun.Kıymayı da ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.Tuz,karabiber ve pulbiber ile tatlandırıp soğumaya bırakın.
.Yufkaların aralarına sıvıyağ ve sütlü karışımdan üç dört kaşık kadar koyup heryerine sürün.En üstteki yufkanın üzerine pırasalı ve kıymalı iç harcı yayıp yanlarını içe doğru, dört parmak genişliğinde katlayın ve geniş rulo şeklinde sarın.Fırın tepsime sığmadığından ikiye kestim.İkinadet rulo böreğim oldu.Üzerine yumurta sarısı ve susam koyup yağlanmış tepsiye yerleştirin.Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında pişirin.
Afiyet olsun.
7 Aralık 2011 Çarşamba
Zeytinli Mayalı Çörekler
Bazen minik prenses aldığım zeytini beğenmiyor .Yada zeytinler zamanla yumuşaya biliyor .Hal böyle olunca zeytin ezmesine dönüştürüyorum onları.Daha öncede burada tarifini yayınlamıştım İşte kahvaltı için hazırladığım ev yapımı zeytin ezmesinden bu güzel çöreklerimin arasına sürdüm.Akşam çayının yanına afiyetle yedik .
Zeytinli Mayalı Çörekler
Malzemeler ;
. 1 paket kuru maya
. 2 adet yumurta (birinin sarısını ayırın)
. 1/2 su bardağı sıvı yağ
. 1,5 çorba kaşığı toz şeker
. 1 tatlı kaşığı tuz
. 2,5 su bardağı ılık süt
. 4,5 - 5 su bardağına yakın un
Arasına ;
. eritilmiş tereyağ
. zeytin ezmesi
Yapılışı ;
. Unu yoğurma kabına koyun.Kuru maya ,toz şeker ve tuzu da ekleyip kaşıkla iyice karıştırın.Ortasını havuz gibi açıp yumurta ,ılık süt ve yağı koyup iyice yoğurun.Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın.Gerekirse un ekleyebilirsiniz.Üzerini nemli bir bezle örterek sıcak bir ortamda hamur iki katı olana kadar mayalandırın.
. Mayalanmış hamuru tezgaha alıp üç eşit parçaya bölün.Tezgaha bir miktar un serpip parçalardan birini merdane yardımıyla bir cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın.Arasına bir çorba kaşığı tereyağı sürün.Zeytin ezmesini de bir bıçak yardımıyla ,her yerine eşit miktarda sürüp rulo şeklinde sarın.İki parmak kalınlığında parçalar kesin ve yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.Diğer parçalar bitene kadar işleme devam edin.Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.
Afiyet olsun.
6 Aralık 2011 Salı
Aşure
Aşura günü hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.İşte bugünde birçok önemli olaylar meydana geldiğinden kültürümüzce bugüne pek kıymet veririz.
Anneciğimle kocaman bir kazanda yaptık.Bize kala kala üç dört kase kaldı hepsini dağıttık eşe, dosta ,komşuya ... Bu ayın bolluk bereket getirmesini diliyorum bu güzel dünyamıza .Tarif için ayrıca tık tık
http://lezzet-ikram.blogspot.com/2009/12/hicri-ylbas-ve-asure.html
afiyet olsun.
5 Aralık 2011 Pazartesi
Sacda Gözleme
Bir iki hafta önce canım abimlere kahvaltıya gittik .Ellerine sağlık nefis bir sofra hazırlamış yengem.Ne kadar görüntülemeyi unutsam da tadı damağımda ...Ufaklıklar bir araya gelince gümbürtü kopuyor bende onların en küçüğünü kollamak adına herşeyi unutup peşlerinde oluyorum.Resimler bu şekilde güme gidiyor tabi.Kahvaltı bitti,nefis bol köpüklü Türk kahvelerimizide yudumladıktan sonra sevgili abimden hiç reddedemeyeceğim bir teklif geldi.Eskilerin deyimiyle ''İstanbul'a'' gittik.Ben pek severim Eminönünü ,zaten sevmeyen varmıdır bilmem.Havanında güzel olmasıyla biz abi - kardeş muhteşem bir öğleden sonrası geçirdik.Uzun zamandır hiç yalnız kalıp birşeyler yapmamışız ,bu çok iyi geldi.Tabi gözüm hep mutfakla ilgili malzemelere gidiyor ,mangal için gerekli birkaç malzeme ararken karşıma bu güzel gözlemeleri üzerinde pişirdiğim sac çıktı.Harika birşey,küçük bir piknik tüpünün üzerine montajını yapıyorsun ve ateşliyorsun.Herşey hazırsa pişirmeye başlayabiliriz.
Bu geçtiğimiz havanın güzel olması vesilesiyle yazlıktaki evimize gittik.Bahçeli olması sebebiyle bu yeni aldığım oyuncağımı rahat rahat deneyebildim ve keyfini çıkarabildim .Tabii keyfini çıkaran bir tek ben olmadım.Tüm aile ordaydık,Miniş bahçenin ,canım annemde sahilde yürümenin keyfini çıkardı.Hıım ,sevgili mi ? O da sessizliğin :)
Sacda Gözleme
Hamur için ;
. 3,5 su bardağı un
. 1-1,5 su bardağı su
. tuz
iç harcı (kıymalı )
. 1 adet orta boy soğan
. 2 çorba kaşığı sıvı yağ
. 250- 300 gr.kıyma
. karabiber ,kırmızı pul biber,tuz
Yapılışı ;
. Büyükçe bir yoğurma kabına unu ve tuzu koyup karıştırın.Ortasını havuz gibi açıp suyu yavaş yavaş döküp yoğurun.Gerektiğinde su ekleyin.Ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edip resimdeki gibi bezeler yapın. Üzerine streç film kapatıp dinlendirin.
.Kıymalı iç harcı hazırlayın.Tavaya sıvı yağ koyup minik doğranmış soğanları ekleyip kavurun.Soğanlar rengini alınca kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun ve baharatlarla tatlandırın.
.Bezeleri resimdeki gibi kahvaltı tabağı büyüklüğünde oklava ile açın.İç harçtan koyup yarım daire şeklinde hamuru diğer tarafa doğru kapayın.İyice kapanması için uç taraflarını suyla ıslatarak kapatabilirsiniz.Isıtılmış sacın üzerinde arkalı önlü pişirin.Pişen gözlemeleri ister tereyağ ile isterseniz sıvıyağı bir fırça yardımıyla sıcakken sürüp yağlayın.Ben tereyağ tercih ettim.
Afiyet olsun.
2 Aralık 2011 Cuma
Arpa Şehriyeli Pilav
Et yemeklerinin sebze yemeklerinin yanına yakışan sofralarımızın olmazsa olmazlarıdır pilav.Annem gibi pilav yapmayı öğrenmem epeyce bir zamanımı aldı.Zira hala annemin eline su bile dökemem bu konuda .En hızlı mönüsünün baş tacıdır pilav,annemin.Önceleri pirinci suda bekletmem konusunda fazlaca aceleci davranıyor olmamdan kaynaklı nişastasını atamamış bir pilav yapıyordum.Daha sonra pirinçleri yeteri kadar pişmeyen.Daha sonra suyunu fazla koymamdan olsa gerek lapa gibi.Çok fazla tencere ve tava denedim pişirme konusunda.Yanmaz yapışmaz yüzeyli ,çelik vs.Ama sonra birgün nasıl olduysa kendi kendime fark ettim.Suyu ölçmeden göz kararı ekliyor ,pirinci ölçmeden ıslıyor ve fevkaladenin fevkinde olan bir pilav yaptığımın farkına vardım.En iyi tencereyide buldum geniş yüzeyli olacak ,tava şeklinde yani .Ve asla buharının kaçmayacağı bir kapağı olmalı .Nasıl olduysa artık bende ''annem''gibi pilav yapabiliyordum.Ve bugün benim prensesim diyor ki'' annecim ben senin yemeklerine bayılıyorum ama en çok pilavını seviyorum '' tabi en mutlu anne ben oluyorum o anda.
Arpa Şehriyeli Pilav
Malzemeler ;
. 1,5 su bardağı baldo pirinç
. 1 çorba kaşığı tereyağ
. 3 çorba kaşığı kadar sıvıyağ
. 1 çay bardağı arpa şehriye
. 2,5 su bardağı sıcak su (bir bardağını tavuk suyu kullanıyorum)
. tuz
Yapılışı ;
. Pirinci bol suyla yıkayıp 15 dakika kadar ılık ve bir miktar tuz atılmış bol suda bekletin.Yıkayıp iyice süzün.
. Geniş bir pilav tenceresinde tereyağ ve sıvıyağı koyun.Tereyağ eriyince arpa şehriyeleri ekleyip renk alana dek kavurun.İyice süzülmüş olan pirinçleride ekleyip beraberce birkaç dakika daha kavurup tuzla tatlandırın.Kaynamış sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Ocağın altını kapattıktan sonra on dakika kadar demlenmeye bırakın.
Afiyet olsun.