Sayfalar

31 Ekim 2009 Cumartesi

Çay Daveti Sofram









Çikolata Soslu Kasekuchen










Sakallı Poğaça






Sevgili kayınvalidemden Şekerli El Açması Börek








Amerikan Salatası











Limonlu Ve Zeytinyağlı Kek









Cevizli Tahinli Çörek








Güzel bir cumartesi geçirmemize sebep olan aile büyüklerimize tekrar teşekkürlerimi iletiyorum burdan.Çok keyif aldık.En çok da miniş sevindi bu işe,babaanneli anneanneli halalı bir gün geçirdi.Günün sonunda , koltukta minişi yorgunluktan sızmış bulduk.
Hepsinin tarifini yazıcam ama öncelik Kasekuchen için ...Yoğun istek üzerine...




Glazürlu Kasekuchen

Malzemeler ;

Hamuru için ;

  • 250 gr. un
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 100 gr.şeker
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr. yumuşak margarin (oda sıcaklığında)

İç Dolgusu için ;

  • 1 ad. portakal rendesi veya 1 ad. limon suyu
  • 1 paket vanilyalı puding
  • 300 ml.süt
  • 150gr. toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 çorba kaşığı buğday nişastası veya 2 çorba kaşığı un
  • 3 ad.yumurtanın sarısı(yumurta beyazlarını ayır)
  • 1 paket labne peynir veya 650 gr.süzme yoğurt
  • 1 kutu krema

Üzeri için ;

  • Dr.Oetker Glazur

Hamurun Yapılışı ;

  • Tüm hamur malzemelerini bir kapta iyice yoğurun.Yağlanmış 26 cm'lik kelepçeli kalıba yayın.Hamuru yanlara doğru iyice yayın.Çanak gibi olmasını sağlayın.Üzerine çatalla delikler açın(kabarmasını önlemek için).Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20 -25 dakika kadar biraz pişirin.Fırından çıkarın.

İç dolgunun yapılışı ;

  • 1 ad.limon suyu , vanilyalı pudingi, sütü , şekeri,1 paket vanilyayı , nişastayı ve yumurta sarılarını (bu arada yumurta beyazlarını ayrı bir kapta mikserle çırparak köpük hale getirin.Kabı ters çevirdiğinizde yumurta beyazları aşağıya düşmeyecek.Buzdolabında bekletin.)bir tencerede sürekli karıştırarak pişirin.Ocaktan alın.
  • Ayrı bir kapta 1 paket labne peynirini ve kutu kremayı karıştırın.Pişen malzemenin içine yavaşça çırpma teliyle karıştırarak yedirin.Buzdalabında bulunan yumurta beyazlarını çıkarın ve kaşık kaşık karışıma yedirin.İç dolgu malzemesini kelepçeli kalıba dikkatlice dökün .
  • Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Fırından hemen çıkartmayın.Soğuyana kadar fırında kalsın.Mutlaka bir gün önceden yapıp servis etmenizi öneririm.Servisten önce Dr.Oetker Glazuru mikrodalga fırında 1 dakika eritin.Sıvılaşan glazürü kasekucken üzerine dökün.

Afiyet olsun.

29 Ekim 2009 Perşembe

86.Yılımız Kutlu Olsun Türkiye



29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun .

28 Ekim 2009 Çarşamba

Göksu Kurabiyesi



















Geçen sene minişin okulundan Yerli Malları Haftası için herhangi birşey göndermemi istemişlerdi.Ben de bu kurabiyeleri miniklere yapıp göndermiştim. O günden sonra da bu kurabiyelerin adına ''Göksu Kurabiyesi'' denir oldu bizim evde.Okuldaki herkes çok beğenmiş ,kurabiyelerin miniklikleri çok konuşulmuştu.Çok minik kalıplar kullanmıştım.Eee minişlerin ağızlarına layık omalı dimi...

Göksu Kurabiyesi

Malzemeler ;
  • 250 gr.yumuşak margarin (oda sıcaklığında )
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı un

Üzerine ;

  • nutella,bal ,kurabiye süsleri

Yapılışı ;

  • Hamur malzemelerinin hepsini bir kapta karıştırın.İyice yoğurulan hamuru 15 dakkika dinlendirin.
  • Hamuru merdane yardımıyla yarım cm.inceliğinde açarak kurabiye kalıplarıyla kesin.(Ben hamurdan büyük parçalar kopararak açıyorum daha kolay oluyor.)
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştirin ve önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında üzeri pembeşelene kadar pişirin.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra ince bir tabaka halinde üzerilerine ister bal ister nutella sürün.Daha sonra süsleme şekerlerine batırp servis tabağına alın.

Afiyet olsun.




22 Ekim 2009 Perşembe

Peynirli Poğaça








Karşı komşum ailesinden çok uzakta üniversite öğrencisi cici mi cici bir kız .Minişimle sabah kahvaltılarına davet ediyoruz ,beraber kahvelerimiz yudumluyoruz.Kardeşim gibi oldu diyebilirim...Birkaç kez pastaneden poğaça almış ama çok yağlı bulmuş.Bana anlattığı günün ertesi sabahı kahvaltıda bu güzel poğaçaları yapıp davet ettim kendisini .Pek hoşuna gitti:))
Peynirli Poğaça

Malzemeler ;

  • 1 pk.yumuşak margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 adet yumurta(birinin sarısını ayır üzerine sürmek için)
  • Aldığı kadar un (ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar)

İç malzemesi ;

  • Bir miktar beyaz peynir ve kaşar peynir

Yapılışı ;

  • Bir kapta bütün hamur malzemelerini karıştır ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur yap.Hamurdan parçalar koparıp içine beyaz peynir ve kaşar peyniri koyup istediğiniz şekli verin.Üzerine yumurta sarısını sürüp yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.

19 Ekim 2009 Pazartesi

Apfelstrudel


Sevgilim Almanya dönüşü sipariş ettiğim o güzel yemek tariflerinin bulunduğu dergilerimi getirmiş.Almanların klasikleşmiş bir tarifi Elmalı Strudel gerçekten lezzetli
denemenizi tavsiye ederim.Yalnız ben hamuru biraz daha ince tutayım derken biraz geniş bir strudel oldu.Siz ruloyu bukadar geniş tutmayın:)








Apfelstrudel

Malzemeler ;

Hamuru için ,
  • 300 gr. un
  • 200 gr.margarin (oda sıcaklığında)
  • 100 gr.toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • minicik tuz

İç Malzemesi ,

  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 2 yemek kaşığı öğütülmüş badem
  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 800-900 gr.elma (elmanın büyüklüklerine göre değişiyor)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı kayısı marmeladı
  • 1 çay kaşığı tarçın

Üzerine ,

  • Pudra şekeri

Yapılışı ;

  • Bir kaba un ,parçalar halinde margarin ,şeker ,yumurta ve bir tutam tuz koyun ve iyice yoğurun.Top haline getirin ve folyaya sarın.45 dakika buzdolabında hamuru dinlendirin.

  • Galeta unu ve bademi margarin ile ocakta kavurun.Kavrulma işlemi bittikten sonra bir kenera koyun.Elmaların kabuklarını soyup 1 cm'lik küpler halinde doğrayın.Limon suyunu ,kayısı marmeladını,tarçın ve galata unu badem karışımını ekleyip karıştırın.

  • Dinlenmiş hamuru folyo üzerine ince olarak serin.Elmalı karışımı hamurun 1/3'lük kısmına serin.Folyoyla beraber hamurun boş olan kısmına doğru yuvarlayarak rulo haline getirin.Ek yeri aşağıya gelecek şekilde ,yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.

  • Fırından çıktıktan sonra strudeli pudra şekeri ile süsleyin .

Afiyet olsun.




15 Ekim 2009 Perşembe

Dereotlu Çay Kurabiyesi




Geçen hafta Derya Baykal'ın programını izlerken gördüm bu tarifi ve hemen yapmaya karar verdim.Program daha bitmemişti ben bunları fırına koyduğumda.:))Sevgilim Almanya'da fuardaydı ve sevgili anneannecik bizde iki günlüğüne misafirdi.Bende 5 çayımıza, annemin o demlediği güzel tomurcuk kokan çayımızın yanına yetiştirdim bu güzel kurabiyeleri.
Miniş Ay Dedeği çok seviyor .Bizde kurabiyelerin şekilleri genelde ay şeklinde oluyor.:))



Dereotlu Çay Kurabiyesi

Malzemeler ;

  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı kadar ezilmiş beyaz peynir
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 125 gr.margarin (eritilmiş)
  • Birkaç dal dereotu
  • 1 paket kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un

Yapılışı ;

  • Peyniri iyice ezin ve ince kıyılmış dereotuyla karıştırın.Yoğurt,eritilmiş margarin ve yumurtayı ekleyip karıştırın.Elenmiş un ve kabartma tozunu ilave edin ve iyice yoğurun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verin ve yağlı kağıt konulmuş tepsiye dizin.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.
Afiyet olsun.



Mozaik Pasta













Önceleri bu pastayı yapmak için bayağı uğraş veriyordum.Kakaolu karışımın hazırlamak için özellikle.Ama geçen gün aldığım Lezzet dergisinde daha pratik bir tarifini yakaladım.Hem de ne pratik...Ölçülerinde biraz değişiklik yaptım sadece.





Çikolatalı Mozaik Pasta


Malzemeler ;
  • 1 poşet çikolata parçalı puding(ben Dr.Oetker kullandım)
  • 2,5 su bardağı süt
  • 25 gr.margarin
  • 1 paket petit beurre bisküvi
  • yarım çay bardağı fındık kırığı
  • yarım çay bardağı doğranmış kuru kayısı
  • 50 gr.kırılmış bitter çikolata

Yapılışı ;

  • Sütü ve puding poşetini bir tencereye boşaltın ve orta ateşte sürekli karıştırarrak pişirin.Kaynamaya başladığında margarini ilave edin ve 2 dakika daha pişirin.Ocaktan alıp 10 dakika soğumaya bırakın.Bisküvileri, fındık kırığını ,doğranmış kuru kayısıyı ve iri parçalanmış bitter çikolatayı pudingin içine koyun ve karıştırın.

  • Oda sıcaklığına gelince streç filmin üzerinde yaklaşık 25 cm.uzunluğunda bir rulo yapın ve streç filme sarın.Buzlukta donuncaya kadar bekletin.Servisten yarım saat önce çıkarın ve dilimleyer servis yapın.

Afiyet olsun.



MONGOLIAN BARBEQE

Dün öğleden sonrasını sevgillimle sinemada ve dışarda yemek yiyerek geçirdim.Ara sıra böyle şeyler yapmak iyi oluyor ,başbaşa kalabiliyorsunuz.Yoksa miniş bize hiç imkan tanımıyor.Dün iyi geldi.Önce yemek sonra sinema...
Yemek için, uzun zamandır gitmek istediğim bir restoran vardı.Moğol Barbeküsü yapıyorlar. Yüz yıllar önce Moğollar et ve sebzeleri kılıçları ile dilimler ve bunuda kalkanların üzerinde ,harlı ateşte pişirirlermiş.Bu işlemi biraz daha günümüze uyarlayarak işletme şöyle yapmış; etler ,sebzeler ve soslar bir barın üzerinde sizi bekliyor.Siz tercihinizi yapıyorsunuz ve şefe kendiniz teslim ediyorsunuz Buarada ızgarada nasıl piştiğini izleyebilirsiniz.Gittiğimiz yerin bir özelliği daha var Güney Asya yemeklerinden de tatabilirsiniz.


Çok eğlendiğimi söyleyebilirim.Masaya oturduk ve görevli garson yanımıza geldi,menüyü verdi .Biz Moğol Barbeküsü için ve bu ilk gelişimiz olduğunu belirtince menüleri topladı ve masaya 2 kase ve içinde uzun bayraklı kürdanla geldi.Kürdanın bayrak kısmına ismini yazıyorsun ve yiyeceklerin bulunduğu barın başına geçiyorsun.Etini (balık, karides,kuzu ve dana eti olmak üzere çeşitlendirmişler) ,yanında pişmesini istediğin sebzeleri ,hangi soslarla harmanlanmasını istiyorsan kasene dolduruyorsun.Benim tıkandığım nokta soslar konusu olduki dayanamayıp garsonlardan yardım istedim .Soslar tehlikelidir çünkü hangisiyle iyi gittiğini bilmek lazım.Çeşit çok olunca da kafalar karışıyor doğal olarak.Garsonlar yardımcı oluyorlar ilk denemede kötü bir tatla karşı karşı kalmak istemezdim açıkcası.Daha sonra seçmiş olduğunuz sos ve yemek kasesesini hemen yan tafata duran ızgara başındaki şefe teslim ediyorsunuz.Büyük bir keyifle başında durup izleyebilir yada oturabilirsiniz.Gelen lezzet gerçekten güzeldi.Etler pamuk gibi olmuştu.Sebzeler ve soslarda ayrı bir aroma kazandırmıştı.

Herkese tavsiye ediyorum.:))




Sos Barı






Et ve sebze barı

14 Ekim 2009 Çarşamba

Kestane mevsimi açılmıştır...



Annem ,Batı Karadenizin en güzel sahillerinden birine sahip olan İnebolu köyündendir.En çok aşı boyasıyla yapılmış evleriyle ve Atatürk'ün Şapka Nutku'nun söylediği (Şapka ve Kıyafet İnkılabı) yer olarak bilinir.

İneboludaki dayımdan bu gün güzel bir kargo paketi geldi.Mevsim kestane mevsimi....Bizim oranın kestanesinin tadına doyum olmaz.Hafif tatlı bir tadı vardır.Hemen yemenin zevkine vardık bizde...

Kestaneler kabuklarından rahat ayrılsın diye önce suya konur,daha sonra güzelce üzerleri çizilir.Vee bir güzel ocakta közmatikte (benim bu aralar közleme işleminde en favori yardımcım :) ,basit ama fonksiyonel )közlenir.Afiyetle yenir .

11 Ekim 2009 Pazar

Keyifli Bir Pazar



Yazdan kalma bu güzel havaları yaşarken bu hafta sonunu bahçede geçirelim dedik ve babaannemizin o güzel bahçesine konuk olduk .Çok keyifli bir pazar günü oldu.Babaanne dede ve halayla başlayan daha sonra teyzelerle son bulan güzel mi güzel bir hafta sonu oldu miniş için.Belliki herkesi çok özlemiş.Göstermediği numarası kalmadı ,bütün hünerlerini sergiledi herkese.İlginin doruk noktasındaydı yine bugün.Yine o çok lezzetli el açması böreğini yapmıştı babaannemiz.Bizimde sofrasına ufak bir katkımız oldu ve minişle yaptığımız kısırımızı götürdük :)






Babaannemizin el açması kıymalı böreği





















Halamızın vanilyalı keki

























Babaannemizin dışı çikolatalı içi meyvalı pastası










































Kısır

Malzemeler ;

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet taze nane
  • 6-7 adet taze soğan
  • 3 adet salatalık
  • 2 çorba kaşığı salça (yarısını biber salçası olarak kullandım)
  • 6 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 adet limon suyu
  • 5 ad.kıvırcık yaprağı
  • 1,5 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz ,karabiber

Yapılışı ;

  • İnce bulguru bir kaba alın, üzerine çıkacak kadar kaynamış su ekleyin ve kapağını kapatın.Bulgurun şişmesini ve suyunu çekmesini bekleyin .
  • Maydanoz,nane,kıvırcık yapraklarını ve taze soğanları ince ince kıyın.Salatalıkların kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın. Doğradığınız malzemeleri bulgurun içine ekleyin.
  • Salça,nar ekşisi ,limon suyu,yağını, tuzunu ve karabiberini ekleyin .İyice karıştırın
  • Salata kasesini marul yapraklarıyla süsleyin ve içine kısırı yerleştirin.

Afiyet olsun.





4 Ekim 2009 Pazar

Moral Keki







Eveeet,en sonunda sağlığıma ve enerjime kavuştum.Bayram tatilinin dönüşünden beri hastayız minişimle. Ben diş etlerime kadar inen sinüzitlerimle uğraşırken minişimde orta kulak iltahabı olup ateşlenince mutfağımızda hayat, kısa süreliğinede olsa hayat durdu. Dün akşam biraz kendimi iyi hissedip moral olsun diye mutfağa girdim.Bu güzel top keklerden yapmak vardı aklımda.Ama ne mümkün sonuç hüsran.Damla çikolataları koymadığımı son anda fark edip bilinçsizce fırının kapağına açınca işte olan oldu.Kek bir daha ne kabardı ne pişti.Benim gibi uzun zamandır kek yapan birisi nasıl böyle bir hata yaptı diyede kendimi suçlamaktan alamadım.Yahu hiiiiiç açılırmı canım ilk yirmi dakika dolmadan fırın kapağı...Bütün modum düştü tabii.Miniş bile kekleri görünce suratı bir değişti .Olanca emeğimi çöpe atıp muffin kalıplarını yıkamaya başladım.Babasına muffin kalıplarını gösterip'' kek yaptık ama babiş güzel olmadı, ıııh hiç olmadı'' diyerek minişim bile kendine dert etti :)
Bu akşam: enerjimi tamamen toplamış vaziyette modum yüksek girdim mutfağa ve bu güzel top kekler çıktı ortaya.Tarif sevgili http://binbircesni.blogspot.com/ 'dan ...ben biraz un ölçüsünde değişiklik yaptım sadece...



















Moral Keki

Malzemeler ;
  • 250 gr.margarin ( oda sıcaklığında, ben yumuşak margarin kullanıyorum)
  • 250 gr. toz şeker
  • 4 adet oda sıcaklığında yumurta
  • yarım çay bardağı süt
  • 400 gr.elenmiş un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya
  • 3 çorba kaşığı damla çikolata(dolusunca)

Yapılışı ;

  • Margarin ve şekeri iyice çırpın.Tek tek yumurtaları ekleyip çırmaya devam edin.Sırasıyla süt ve vanilyayı ekleyin.Elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyip mikserin düşük ayarında çırpın.Enson damla çikolataları ekleyip kaşıkla karıştırın.Muffin kalıplarına kağıtları yerleştirin ve kağıtların üzerine çıkacak şekilde doldurun.Daha önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

Afiyet olsun.



1 Ekim 2009 Perşembe

Zeytinyağlı Biber Dolması ve Kabak Mücver




Dolma sevenlere...

























Zeytinyağlı Biber Dolması


Malzemeler ;

  • 16-17 adet dolmalık biber
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet orta boy soğan
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet taze nane
  • yarım demet dereotu
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 1 paket dolmalık üzüm
  • 1 adet domates
  • 2 çay kaşığı yenibahar
  • yarım çay kaşığı tarçın
  • 1,5 çorba kaşığı toz şeker
  • yeterince tuz
  • yarım çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı ;

  • Yarım veya bir saat kadar önceden pirinçleri ılık suda ıslayın.
  • Soğanları yemeklik doğrayın ve bir tencerede yarım çay bardağı sıvı yağı ekleyerek kavurun.Kavrulmuş soğanlara süzülmüş pirinçleri ekleyin ve birlikte kavurun.
  • Nane ,dereotu ve maydanozu ince kıyın ve pirinçlere ekleyin.Yenibahar,tarçın,toz şeker ve tuzunu atın.Yıkanmış dolmalık üzümleride ekleyin.İyice kavrulan iç harca kaynamış 1,5 çay bardağı kadar su ekleyin ve ağzı kapalı olarak kısık ateşte pişirin.(Pirinçler çok pişmeyecek biraz çiğ kalacaklar.Daha sonra biberlerle birlikte pişecekler.Eğer çok pişirirseniz dolmanın içinde lapa olur.)
  • Bir çay kaşığı kadar sıvı yağı tavaya koyun ve dolmalık fıstıkları pembeleşene kadar kavurun.Pişen iç harca ekleyin ve hafifçe karıştırın.
  • Demlenen iç harcın kapağını açarak soğumaya bırakın .
  • Dolmalık biberlerin saplarını çıkarıp yıkayın. 1 adet domatesi biberlere kapak olacak şekilde doğrayın.
  • Soğumuş olan iç harcı bir küçük kaşık yardımıyla dolmalık biberlerin içini doldurun ve üzerini domatesle kapatın.Tencereye yerleştirdiğiniz biberlerin üzerine bir çorba kaşığı kadar zeytinyağ gezdirin ve biberlerin yarısına gelecek şekilde kaynamış su ekleyin.
  • Orta ateşte pişirin .Servis tabağına alın ve soğuk servis yapın


Minişimin bazı zamanlar sebzeyle hiç arası olmuyor .İşte böyle zamanlarda kabak mücver benim kurtarıcım.Az yağda kızartığım içinde hiç yağlı olmuyor.''Börek gibi anne, börek gibi olmuş ''diyerek lokmaları birer birer yuvarlıyor .










Kabak Mücver

Malzemeler ;

  • 2 adet orta boy kabak
  • 4 adet taze soğan
    birkaç dal maydanoz
  • birkaç dal dereotu
  • 2 yumurta
  • 3 çorba kaşığı un
  • yeterince tuz ,karabiber
  • yarım çay bardağı kadar rendelenmiş beyaz peynir
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı ;

  • Kabakları bir süzgecin içine rendeleyin.
  • Taze soğan,dereotu ve maydanozu ince ince kıyın.
  • Bir kabın içine süzülen kabakları elinizle sıkarak koyun.(suyunu iyice akıtın)Doğranmış maydanoz, dereotu, ve taze soğanı ekleyin.Yumurtaları,unu ,beyaz peyniri ve baharatlarını ekleyin.En son kabartma tozunu ekleyin.İyice karıştırın.
  • Bir tavaya sıvıyağı koyun .Bir çorba kaşığı yardımıyla harçtan alıp kızgın yağa koyun ve pembeleşene kadar altını üstünü pişirin.
  • Yağını çekmesi için alacağınız tabağa bir kağıt havlu serin ve pişen mücverleri üzerine koyun.Ilık veya soğu servis yapın.

Afiyet olsun.