Sayfalar
▼
19 Aralık 2017 Salı
Düğün Çorbası
Çok soğuk aralık gününden sıcacık bir merhaba herkese :) Bu çorbayı içipte ısınmamak mümkün mü, değilmi ?İçimizi ısıtacak , sağlık deposu çorbalar yapma zamanıdır . Biraz hazırlığı olduğundan zahmetli gibi gelsede aslında çok basit bir çorba.
Sadece önceden hazır etmeniz gereken kısım et ve kemik suyu .En güzel et suyunuda gerdan kısmından elde ediyoruz .Hem haşlanmış gerdanın etini kullanıyor hemde suyu çok lezzetli oluyor. O zaman kısaca etli kemik suyunu yazayım :
. 3 gerdan etini bir soğan ,bir adet kereviz ,havuç patates pırasa bir iki defne yaprağı,yarım demet maydanoz , birkaç tane karabiber ,biraz tuz ,biraz kimyon koyarak düdüklü tencerede 2 saat kadar pişirin .Etler kemikten ayrılana kadar pişmesini sağlayın .Et suyunu ince bir süzgeçten geçirerek süzün . Etleri kemiklerinden ayırın ve minik minik didikleyin. Hazırlanan etleri ve suyunu bir kenarda bekletin.
Düğün Çorbası
Malzemeler ;
. 5 - 6 bardak kadar et suyu
. 2 yemek kaşığı un
. 3 yemek kaşığı tereyağ
. gerekli olursa su
. tuz
terbiyesi için ;
. 1 adet yumurta sarısı
. 2 çorba kaşığı (tepeleme) yoğurt
. yarım limon suyu
Yapılışı ;
. Tencereye tereyağını koyup eritin unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar minicik kavurun . Üzerine soğumuş et suyunu sürekli tel çırpıcıyla karıştırarak ilave edin ve kaynamaya bırakın (koyu olursa burada su ilave edebilirsiniz). Haşlanmış ve didiklemiş olduğunuz gerdan etlerini ekleyin kaynayınca altını kısın ve terbiyesi için gerekli olan 1 adet yumurta sarısını yoğurt ve limon suyunu bir kaseye koyup çırpın ve çorbanın suyundan yarım kepçe alarak terbiyeye ekleyip karıştırın.Hazır olan terbiyeyi tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak çorbaya ilave edin Bir taşım kaynadıktan sonra altını kapatın .Üzerine isterseniz salçalı pul biberli sos yapabilirsiniz ve servis yaparken dökebilirsiniz.
Afiyet olsun .
15 Aralık 2017 Cuma
Fındıklı Kurabiye
Hediye vermeyi seviyorsanız minik kutulara bu güzelim kurabiyelerden yapın ve sevdiklerinize verin.Beslenme çantalarına koyun,iş yerinizdeki arkadaşlarınıza yapın ,çayınızın kahvenizin yanına muhakkak yapın :) Çocuklar eve gelmeden yapınki evde miss kurabiye kokusuyla karşılansınlar ,yada hafta sonu yapın ki anne - çocuk etkinliği diyebilesiniz. Bir kurabiye demeyin bir sürü anlam yükleyebilirisiniz işte ...bendeki durumu budur bir kurabiye deyip geçmeyin :)
Fındıklı Kurabiye
Malzemeler ;
. 250 gr. tereyağ (oda ısısı)
. 1 su bardağı pudra şekeri
. 2 adet yumurta (birinin sarısını ayırın )
. 3 ,3.5 su bardağı un
. 1 paket vanilya ve kabartma tozu
. 1 adet portakal kabuğu rendesi
. 2 yemek kaşığı kakao (hamurun kakaolu kısmı için)
üzerine fındık kırığı
Yapılışı ;
. Tereyağ ve pudra şekerini mikserin hamur yoğurma parçalarını takarak çırpın.1 tam yumurta ve 1 yumurta sarısını ekleyerek (1 nin akını ayır) çırpmaya devam edin.Unu ,kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin portakal kabuğu rendesini de ekleyip özli bir hamur olana kadar yoğurun . . Burada unu yavaş yavaş ekleyin gerekirse biraz daha ekleyebilirisiniz,ele yapışmayacak.
Hamuru ikiye bölün .Diğer yarısına kakaoyu ekleyip iyice yoğurun .
Hamurlardan parçalar kopararak rulolar yapın ve verevine kesin .Önce yumurta akına sonra fındık kırığına batırıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin.Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında pişirin.
Afiyet olsun :)
10 Aralık 2017 Pazar
Çikolatalı Mousse
Merhaba en çikolatalısından :) Yaz dedik bahar dedik hepsini geride bıraktık ve en sonunda aralık ...Seviyormuyum sevmiyormuyum bu ayı bilmiyorum ...Giderken yaşımdan alıp götürürken yeni yılı getirdiğinden de umut vaadediyor.
Şu kadarını söyleyeyim çikolatalı mousse yapmaya başladığımdan beri evde pek puding yenmez oldu ..Herkes bu lezzete bayılıyor .Sevdiklerinize yapın ve paylaşın :)
Çikolatalı Mousse
6 kişilik
Malzemeler ;
.180 gr. kuvertür bitter çikolata
.100 gr.kutu krema
.6 adet yumurta akı
. 6 adet yumurta sarısı
. 60 gr.toz şeker
Yapılışı :
. Çikolatayı 45 -50 derecede yavaş yavaş benmari usulü eritin. Üzerini bezle örtüp 15 dakika kadar bekletin.
. Kremayı ısıtın .
. Benmari çikolatayı ısıtılmış krem ile karıştırın.Krema sıcak ama kaynamış olmayacak.Yumurta sarılırını teker teker ekleyip iyice karıştırın (tel çırpıcı ile )
Bu arada oda ısısındaki yumurta aklarını şekeri yavaş yavaş ekleyerek iyice katışalana kadar çırpın.
. Çikolatalı karışıma yumurta sarılarını ekledikten sonra yavaş yavaş yumurta aklarını da ekleyip spatula yardımıyla alttan üste doğru karıştırın.Yumurta aklarını söndürmeden yapın bu işlemi .Kaselere paylaştırıp en az bir saat buzdolabında bekletin. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin. Eğer daha az kişiye yapacaksanız tarifi yarı yarıya yapabilirisiniz.
Afiyet olsun .
22 Kasım 2017 Çarşamba
Portakallı Cheescake
Portakal mevsiminden merhaba :) Sevenleri çaya kahveye bile koymak istiyordur ,bende her fırsatta yaptıklarımın içine rendeler yada suyunu sıkarım.Eskiden sobalıyken evimiz annem portakal kabuklarını sobanın üzerine koyar oda kokusu olarak bile kullanırdı :) Aramızda kesin bunu bilenler vardır :)
Bu tarif hemen sabah yapıp akşama hatta öğlene sevdiklerinizle yiyebileceğiniz bir cheescake :)Pişirmek yok sadece bol bol çırpmak var :)
Portakallı Cheescake
Malzemeler ;
Tabanı için ;
. 2 paket yulaflı bisküvi
. 125 gr. tereyağ
İç Kreması için ;
. 400 gr.labne peyniri
. 200 gr. toz şeker
. 400 gr. kutu krema
. 1 adet portakal kabuğu rendesi
. 6 adet yaprak jelatin
Yapılışı ;
. Tereyağını eritip ılıtın .Bisküvileri rondoda incecik çekin ve tereyağ ile karıştırın.Kelepçeli kalıba yağlı kağıt serin ve üzerine bisküvili karışımı düzgünce yayın .
. 400gr.kremayı genişçe bir kasede iyice çırpın . Labne ve şekeri ayrı bir kaba alıp limon kabuğu rendesinide ekleyip iyice çırpın.Yaprak jelatinleri soğuk suda yumuşatın .Yumuşamış olan jelatinleri benmari usulu eritin (tencereye su koyun üzerine bir kap yerleştirip bu kabın içinde jelatinleri eritin )Daha sonra oda ısısına gelene kadar bekletin. Labneli karışım ile kremayı bir spatula yardımı ile karıştırın.Oda sıcaklığına gelen jelatinlerin içine bir miktar kremalı karışımdan koyup karıştırın ve sonrasında jelatinin tamamını kremaya yedirin.Buzlukta en az bir saat kadar bekletin sonrasında dolaba koyup erimesini sağlayın ve dikkatlice kelepçeli kalıbı açın.Servis tabağına lın ve üzerine ince dilimlenip şekere bulayıp fırınladığınız portakal dilimleri ile süsleyin .
Afiyet olsun :)
5 Kasım 2017 Pazar
Kakaolu Kek
Koccaamaaan merhaba :)
Kim sevmezki çay kahve yanına atıştırmayı ? Beslenme çantasına da pek yakıştı kuzuların. Minik olması zaten pek cezbetti ama tadı dokusuda pek güzeldi .İster büyük kalıpta ister benimki mini silikon kek kalıpları kullanın ama mutlaka kekinizi evinizde yapın.Bırakın sarsın evi miiisss gibi bir kek kokusu .Demleyin çayınızı kahvenizi eşi dostu çocuğunuzu mutlu edin .Harika güler dilerim :)
Kakaolu Kek
Malzemeler ;
. 4 adet yumurta (oda ısısında)
. 1 su bardağı toz şeker
. 1 su bardağı sıvı yağ
. 1 su bardağı süt (oda ısısı)
. 3 çorba kaşığı kakao
. 1 adet kabartma tozu ve vanilya
. 3 -3,5 su bardağı un
. 1adet portakal kabuğu rendesi
Yapılışı
. Yumurta ve toz şekeri iyice çırpın .Sıvı yağ ve sütü ekleyip karıştırmaya devam edin.Un ,kabartma tozu ,vanilya ve kakaoyu eleyerek ekleyin ve portakal kabuğu rendesinide koyup karıştırın.Ben minik silikon kek kalıpları kullandım eğer normal kek kalıbı kullanacaksınız muhakkak oda ısısındaki tereyağ ile yağlayıp unlayın ve fazla unu silkeleyin.Mini kek kalıplarına hamuru paylaştırın .Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.Kekleri tel ızgara üzerinde soğutup kalıptan çıkarın.
Benmari usulü eritilmiş bitter çikolataya batırıp fındığa fıstığa bulayabilirsiniz veya sade olarakta tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun .
25 Ekim 2017 Çarşamba
İrmik Helvası
Helva ...öyle anlamlıdır ki bazı zamanlar .Kandil olur ,mevlit olur mis kavurur, duanı okur sevdiklerine dağıtırsın .Her alanda bir ''Allah kabul etsin '' der :) öyle güzel duygular hissettirir işte :) Sizde yapın paylaşın sevdiklerinizle :)
İrmik Helvası
Malzemeler ;
. 125 gr. tereyağ
. yarım çay bardağı sıvı yağ
. 2 su bardağı irmik
. 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
. 4 su bardağı süt
. 2 su bardağı tozşeker
. 1 adet portakal kabuğu rendesi
. üzerine tarçın
Yapılışı ;
. Süt ve şekeri bir tencereye koyup kaynatın .
. Tereyağ eritin ,sıvı yağı ekleyin.Fıstıkları koyup hafif kavurun ,irmikleri ekleyip rengi dönene kadar kavurmaya devam edin.1 adet portakalın kabuğunu rendeleyin.Kavrulan irmiklerin üzerine sıcak şekerli sütü yavaş yavaş dökün(bu kısımda dikkatli olun sıcak süt atlama yapabiliyor) ,karıştırın ve tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte üç dakika kadar bekletin ve sonrasında ocaktan alın demlenmeye bırakın .Soğuyan helvayı şekillendirip üzerine (isteğe bağlı ) tarçın dökebilirsiniz.
Afiyet olsun :)
16 Ekim 2017 Pazartesi
Poğaça
Merhaba ,
Hafta sonu kahvaltılarını hazırlarken çok özendiğim doğrudur ,hafta içi olanlar biraz daha aceleye geldiğinden çeşitleme olayını fazla abartmıyorum :)
Bu bizim favori mayalı poğaçalarımızdan yada mini sandviçlerimizden :) Mayalı poğaça değince bazı arkadaşlar korkabiliyorlar ama bu hamurla oynamak çok eğlenceli .Bence korkmayın bu hafta sonu ilk iş erken kalkıp bu poğaçalardan mayalayıp pişerken çıkardıkları kokuyla evdekilerin aklını başından alın :))
Eh bu kadar güzel bahsetmişken tarifi versem iyi olacak :)
Poğaça
Malzemeler ;
. Yarım paket yaş maya
. 1,5 su bardağı ılık su ve süt karışımı
. 1 tatlı kaşığı toz şeker
. 1 su bardağı sıvıyağ
. 1 çay bardağı yoğurt
. 1,5 tatlı kaşığı tuz
. 2 adet yumurta (birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın)
. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur kıvamı tutturana kadar un
. üzeri için çekirdek ,susam ,çörek otu ne seviyorsanız ondan
Yapılışı ;
. Yaş mayayı ,toz şekeri ve ılık su süt karışımını derin. bir yoğurma kabında eritin , 10 dakika kadar kabarmasını bekleyin. Üzerine yumurta yoğurt , sıvıyağ koyup elinizle karışmasını sağlayın .3 bardak un elemekle başlayıp azar azar unu ilave edin ve tuzu ekleyip iyice yoğurun .Ele yapışmayan yumuşak özlü bir hamur olsun.Nemli bir bezle üzerini örtün ve ılık bir ortam hamur iki katına ulaşına kadar mayalandırın.Y
Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın yağlanmış veya yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı dizin.Ayırdığınız yumurta sarısına 1 tatlı şaığı kadar zeytinyağ koyup çatalla hafif çırpın ve poğaçaların üzerine sürün ,çekirdekleri serpin. Tepside de mayalanması için bekletin ,önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin .
Afiyet olsun :)
8 Ekim 2017 Pazar
Aşure
En sevdiğim zamanlardan ki bu ay :) Yani aşure yani Muharrem ayı .Koca kazan aşure yapıp dağıtma fikri küçüklüğümden beri en sevdiğim olay ve şimdi yapma sırası bende ama dağıtma işini kızıma devretmiş bulunuyorum :) Tepsiyle kapı kapı sevdiklerinize götürmek o güzel gülümsemelerle karşılanmak paha biçilemez işte ..Hep derim paylaşmak güzeldir diye hele sevgiyi :)
Buraya bu senenin aşure fotosunu tam burayada daha önceki yıllarda eklediğim aşure tarifini bırakıyorum ve bol bereketi ile pişsin evlerimizde diyorum :)
afiyet olsun .
https://lezzet-ikram.blogspot.com.tr/2014/11/asure.html
26 Eylül 2017 Salı
Lazanya
Son bir kaçgündür ne güzel yağmur yağmaya başladı değil mi ? Fazlasıyla kurak geçmesinden rahatsızdım sonbaharın...Havalar hafif serinlediğinde fırın yemeklerini yapmak daha bir keyifli oluyor :) Lazanya bizim en sevilen fırın yemeklerinden hiç değişmeyen tarifimi paylaşmak istiyorum .
Lazanya
Hamuru için ;
. 4 adet oda ısısında yumurta
. 400 gr.un
. 1 çorba kaşığı zeytin yağ
. 1,5 tatlı kaşığı tuz
Bolonez sos için ;
. yaklaşık yarım kg.kıyma
. 1 büyük soğan
. 1 adet kereviz
. 1 adet havuç
. 1 adet domates
. tuz ,karabiber ,muskat
Beşamel sos için
. 2 ,5 -3 yemek kaşığı tereyağ
. 2 yemek un
. süt (aldığı kadar yani biraz sıvı bir sos olmalı koyu kıvamda değil)
. tuz , karabiber
Yapılışı ;
Hamur ;
. Unu geniş bir kaba eleyip ortasını havuz şeklinde açın .Yumurtaları tuzu ve zeytinyağı koyup iyice yoğurun .Hiç pütürlük kalmayacak. Özlü bir hamur olduktan sonra streç filme sarın ve 1 saat kadar bekletin .
. Hamuru önce dörde bölün ve makarna kesme makinasından parçaları ince dikdörtgenler olacak şekilde (önce 1 .kademeden daha sonra 4.kademe daha sonra 8.kademeden ) eğer makina yoksa el ile açacaksanız ince mantı hamuru açar gibi incelikte olması yeterli. Dikdörtgen hamurları fırının teline çamaşır asar gibi asın ve fırında biraz kurutun.(160 derece gibi)
. Hamurları bir mutfak bezine düzgünce koyup bekletin.
. Bu arada kıymalı harcı hazırlayın.Soğanları incecik yemeklik doğrayın.Biraz sıvı yağ koyup tavada çevirin.Kıymayı atıp kavurun .Havucu ve kerevizi rendeleyip kısık ateşte iyice pişirin.Tuz karabiber ekleyin ,az biraz muskat rendeleyin. Kabuğu soyulmuş domatesi küp küp doğrayıp ekleyin ve yaklaşık 1 saat kadar pişirmeye bırakın .Uzun uzun pişen iç harcı bir kenera alın.
. Beşamel sos için sos tenceresine tereyağını koyup eritin üzerine unu ekleyip kokusu çıkana kadar hafif kavurun, bir iki dakika kadar .Tel çırpıcı ile karıştırarak azar azar sütü ekleyin.(tel çırpıcı kullanın ki topak olmasın) Çok koyu bir sos olmasın süt ölçüsü vermedim bu yüzden .Koyuldukça hafif hafif sütü ilave edebilirsiniz. Kıvam olunca ocaktan alın.
. Genişçe bir tencereye hamurları haşlamak için su koyup kaynatın .Kaynayan suya bir miktar tuz atın ve hamurları bu suda üçerli dörderli şekilde haşlayın .( bu arada yaptığım tüm hamurları haşlamadım fırın kabımı minik tuttuğum için ,eğer büyük bir fırın kabında yapacaksanız ölçüyü ona göre ayarlayın) Haşlanan hamurları mutfak bezine alıp(birbirine değmesinler ) suyunu süzdür .Fırın kabına önce beşamel sos ardından haşlanan hamurları üzerine kıymalı harçtan ve tekrar beşamel sos hamurlar ve kıymalı sos şeklinde malzemeler bitene kadar (tabi fırın kabınız el verdiği sürece ) işlemi tekrarlayın .En üste ister kaşar peynir ister parmesan rendesi yapıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
17 Eylül 2017 Pazar
Limonata
Herkeslere merhaba ;
Yarın okullar açılıyor ,kimileri biraz daha erken açıldı ama tüm okullara ders zili yarın çalacak.Çocuklarımdan daha heyecanlıyım diyebilirim ancak çaktırmıyorum :) Annemin bize yaptığı gibi her pazar banyo arkasına tırnak ,saç bakım , ılık süt ve yatak .Klasikti bizim evin pazar günlerinin ertesi güne hazırlık serüvenleri.Pazar akşamları dışarı bile çıkmazdıkki .Şimdi öylemi ?iİçeri girmiyor insanlar ...Eylül geldi ancak havalarda herhangi bir serinleme yok tamam tamam geceler daha iyi kabul ediyorum .Ama gün içersinde hala serin birşeyler arıyoruz içmek için ...Limonata ise en bi sevdiklerimizden, güzel bir tarifi de sizlerle paylaşmak istiyorum .Yeni eğitim ve öğretim yılında tüm miniklere ve öğretmenlerimize başarlar dilerim :)
Limonata
Malzemeler ;
. 3 -4 adet limon
. 1 su bardağı toz şeker
. 1 su bardağı sıcak su
. 5 su bardağı soğuk su
. nane yaprakları
Yapılışı ;
. Bir gece önceden limonları buzdolabı poşetine koyup buzluğa koyun . Ertesi gün buzluktan alıp dört beş dakika kadar bekleyip bıçakla rondoya girecek gibi parçalara ayırın ve rondoda buz halindeyken kar haline getirin.Geniş bir kaba alıp üzerine 1 bardak toz şekeri ve 1 bardak sıcak suyu dökün ve karışımı eritin.Üzerine beş su bardağı soğuk suyu ekleyip bir saate yakın dolapta bekletin .Süre sonunda ince tel süzgeçten iyice süzün pütürlük kalmayacak şekilde olsun.Sürahiye koyup içine nane yaprakları atıp daha lezzetine lezzet katabilirisiniz.
Afiyet olsun.
3 Eylül 2017 Pazar
Böğürtlen Reçeli
Hepinizin Kurban Bayramı kutlu olsun.Bayram tatili uzatılınca uzaklardaki sevdiklerine ,yakınlarına yada tatil yerlerine kaçamaklar yapıldı haliyle .Mutlu huzurlu ve sağlıklı geçirmeniz dileğiyle.. :)
Böğürtlen reçeli kapağını kış mevsiminde açınca temmuzdan bir günmüş gibi hissettirir bana ...Geçtiğimiz senelerde bahçeden topladığım böğürtlenler ile yapmıştım ama bu sene pazardan aldım.Dalından toplamış kadar eğlenmesemde reçel yapmak bana iyi geliyor :)
Böğürtlen Reçeli
. 1 kg. böğürtlen
. 1 kg. toz şeker
. 1 adet iri limonun suyu
. 1 bardak su
Yapılışı ;
. Böğürtlenleri yıkayıp bir kenarda süzdürün .
. 1 kg. toz şeker ve bir su bardağı suyu genişçe bir tencereye alıp şeker eriyene kadar orta ateşte karıştırın . Kaynamaya başlayınca köpürecektir köpükler hafif azalmaya başlayıp şurup kıvamı olunca ocağı kapatıp meyveleri içine atın .Ve bir iki kere karıştırıp 2 saat kadar bekletin.
. Süre sonunda orta ateşte reçeli kaynatmaya başlayın.Reçelin üzerine köpükler oluşacaktır. Kevgir veya kaşık yardımıyla köpükleri temizleyin.Köpüklenme işlemi(bu kısım biraz uzun sürer) bitince kıvam kontrolü yapın arada .Porselen bir tabağa kaşığın ucuyla reçelden alıp damlatın ve biraz soğutun Tabağı aşağı doğru tuttuğunuzda reçelin akışına göre karar verin .Sulu ise kaynatmaya devam ama kıvam aldıysa 1 adet limonun suyunu sıkıp 20 -25 dakika kadar daha kaynatın ve yine kıvam kontrolü yapın. Herşey istediğiz şekilde ise ocağı kapatın ve soğumaya bırakın .
. Steril edilmiş kavanozlara reçelinizi doldurun ve yeni kapak kullanarak kapatın .Serin bir yerde muhafaza edin .
Notlar ;
. Eğer biraz daha ekşili bir tat seviyorsanız şeker miktarında minik bir azaltma yapabilirsiniz.
26 Ağustos 2017 Cumartesi
Patlıcan ve Kırmızı Biber Konservesi
Kocammaaaannn merhaabaa :)
Biliyorum son bir kaç haftadır yaptıklarım sadece kışa hazırlık yapmak ve bunları da paylaşmak .Ama şunun şurasında sadece üç ay yaz nimetlerinden yararlanıyoruz.Eylüle ''merhaba '' dememize de çok az kaldı. Arkasından hemen okullar açılacak ve standart rutinimize dönmüş olacağız .Hala çocukların kursları okulları dersleri yokken hafta sonları bu güzel lezzetleri kışa aktarmaya çalışın derim :)Hazır da güzel lezzetleriniz birikmiş olur :)
Patlıcan Konservesi için ;
İstediğiniz kadar patlıcanı yıkayıp ocakta közleyin.Onlar közlenirken sizde kavanozları ve yeni kapaklarını steril edin .İster kaynar suda bir kaç dakika tutun ister fırında .Yeterki iyice temiz olsunlar .
Közlenmiş patlıcanların kabuklarını temizleyin ve bir kaba alın .Küçük doğrayın üzerine biraz tuz ve zeytinyağ(12 patlıcana 2 yemek kaşığı kadar koymuştum) ekleyin ve karıştırın. Steril edilmiş kavanozlara (minik kavanoz kullandım ki açıldığında bitsin )paylaştırın .Bir pasta bıçağı yardımıyla kavanozla patlıcanların arasına girip ortaya doğru bıçağı çekin, havasını almak için.Üzerine zeytinyağ gezdirip kapak kapanacak yerleri temiz br bezle silin ve yeni kapak ile sıkıca kapatın .Kavanozları tencereye yerleştirin ve üzerlerine 2 parmak kalınlığında çıkacak kadar su koyun ve su kaynamaya başladıktan yarım saat sonra kavanozları çıkarabilirsiniz.Çıkınca kavanozların (çok sıcak oluyor dikkat)kapaklarını bir kez daha sıkıp ters çevirip tezgahta soğutun.Serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edin .
Kırmızı Biber Konservesi ;
İstediğiniz kadar kırmızı biberleri yıkayıp ocakta közleyin.Kabuklarını soyun ,iri parçalara ayırın ve bir kaba alın . Sarımsakları ince ince doğrayın (12 adet kırmızı bibere 6 iri diş sarımsak kullandım)biraz tuz ve 4 yemek kaşığı zeytinyağ koyup tümünü karıştırın.Biberler kendi suyunu salıyor onu kesinlikle dökmüyorsunuz .Steril edilmiş kavanozlara biberleri paylaştırın.Havasını alın (bir pasta bıçağı yardımıyla biberle kavanozun arasına girip ortaya doğru biberleri çekin,havası çıksın) kavanozun kapak kısmını temiz bir bezle silin üzerine zeytinyağ ilave edin ve yeni kapaklarla kavanozu sıkıca kapatın .Kaynatma tenceresine kavanozları yerleştirin ve 2 parmak üzerine çıkıcak kadar su koyun. Ve su kaynadıktan yarım saat sonra kavanozları çıkarabilirsiniz.Çıkınca kavanoz kapaklarını tekrar sıkın ve tezgaha ters çevirerek soğutun.Serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edin.
Afiyet olsun .
20 Ağustos 2017 Pazar
Mercimek Köftesi
Yine bir pazar olmuş ve hatta bitmek üzereymiş :)) Öyle hızlı bittiki bu haftada birşey anlayamadım desem yeridir.Geçen gün arkadaş toplantısına giderken yaptım.Piknik ,çay sofrasına hatta meze olarak akşam sofrasınada arkadaşlık eder mercimek köftesi :) Çıtır marula sarıp üzerine bir iki damla limon ..ve harika bir lezzet ...Hadi geçelim tarifine :)
Mercimek Köftesi
Malzemeler ;
. 2 su bardağı kırmızı mercimek
. 1 su bardağı ince bulgur
. 4 su bardağı su
. 1 demet yeşil soğan ,maydanoz
. 2 tatlı kaşığı salça
. 2 çorba kaşığı margarin
. 1 adet kuru soğan
. kimyon , tuz ,karabiber ,pul biber ,karabiber
Yapılışı ;
. Mercimeği dört su bardağı su ile haşlayın .Suyunu tamamen çektirmeyin bir miktar kalsın çünkü ince bulguru ilave edip hafif bir karıştırın ve kapağı kapalı 15 dakika kadar dinlendirin.Bu arada kuru soğanı yemeklik minik mink doğrayın margarini ilave ederek kavurun .Salçayı da ilave edip bir iki dakika kavurun ve ocaktan alıp soğutun.
. Yeşillikleri ince ince kıyın .Genişçe bir kapta mercimeği ,soğanı ,yeşillikleri ve baharatları ekleyip iyice yoğurun.Köfte şekli vererek yeşilliklerle servis edin .
Afiyet olsun :)
11 Ağustos 2017 Cuma
Kayısı Reçeli
Hafta bitimi olan bu güzel cuma akşamından kocaman merhabaaa :) Geçen yazımda belirtmiştim yaz demek ufak ufak kışada hazırlanmak demek benim için . Bu hafta da kayısı reçeli yaptım .Pazardan aldığım kayısılar öyle yumuşaktılar ki çekirdeklerini çıkarırken kabuklarıda kendiliğinden çıkıverdi .Hal böyle iken n reçel n de marmelat arası bir durum oluştu.Ben kayısıları biraz daha ezerek marmelat olmalarını sağladım :)
Kayısı Reçeli
Malzemeler ;
. 2 kg. kayısı (olgun, yumuşak olmalı )
. 1,700 gr.toz şeker
. 2 su bardağı su
. iri 1,5 adet limonun suyu
Yapılışı ;
. Öncelikle kayısıları yıkayın ve çekirdeklerini ayıklayın .Çekirdeklerini atmayın ki içerisindeki bademleri daha sonra reçele koyabilirsiniz.Kayısıları daha küçük parçalara bölebilirsiniz.yada benim gibi bu kadar yumuşak kayısı bulduysanız kabuklarıda beraber gelir :)
. Toz şeker ve suyu genişçe bir tencereye alın ve karıştırarak şekeri eritip şerbet kıvamına getirin.Şöyleki kaynamaya başlayınca şeker köpürecek ve yükselecektir .Köpürme işlemi azalıp kıvam şerbet gibi olunca yani kaynadıktan yaklaşık 15 dakika kadar sonra ocaktan alabilirsiniz. Hazırladığınız kayısıları bu şerbetin içine atıp 2-3 saat kadar bekletmeye bırakın.Kayısılar şerbeti içine çekip suyunu salacaktır. Bu süre sonunda ocağa alıp orta ateşte kaynatma işlemine başlayabilirsiniz.Kaynamaya başlayınca köpüklenmeler oluyor bu köpükleri sürekli üzerinden toplamalısınız. Köpüklenme bitince artık kıvamına dikkat edeceksiniz. Yumuşak olan kayısılar bu işlem esnasında daha da dağıldılar :) Bende bir patates ezici ile birazcık daha ezip bu şekilde bir marmelat kıvamı elde ettim.
. Porselen bir tabağa kaşığın ucuyla reçelden alıp tabağa damlatın biraz soğutun ve aşağıya doğru akıtın eğer kıvamlı ise bir buçuk limonun suyunu sıkın ve reçele katın .(Kıvamlı değil ise kıvam alana kadar kaynatın ).Bu şekilde on beş yirmi dakika kadar daha kaynatın tekrar kıvam kontrolü yaptıktan sonra ocaktan alabilirsiniz.
. İyice soğuduktan sonra steril etmiş olduğunuz kavanozlara yerleştirin . Yeni kapak kullanın serin ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin.
. Kayısı çekirdeklerini kavanozlara pay etmeden koyabilirsiniz.
not : şeker miktarı normalde meyveyle orantılı koyuyorum ancak kayısılar çok tatlıydılar şeker miktarı bu sebepten biraz azalttım .yine tabiki sizin damak zevkinize kalmış .
Afiyet olsun :)
6 Ağustos 2017 Pazar
Şeftali Konservesi
Çok çook sıcak bir Ağustos gününden kocaman merhaba :) Yaz demek sadece deniz ,kum, güneş ve tatil demek değil benim için .Aynı zamanda güzel yaz lezzetlerini kışa taşımak , karınca misali kış için hazırlık yapmak demek :) Biraz uğraştırıcı,yorucu olsada bu işlerin sonucu çok mutlu edici :) Geçelim konserve tarifimize ...
Konserve yapmak içinen ideal şeftali nektarin olan.Sert ve ezilmemiş olanlarını seçinki bu işleme dayanıklılık göstersin.
* Dilediğiniz kadar şeftaliyi yıkayıp ince bir şekilde kabuklarını temizleyin . Elma dilimi şeklinde parçalara ayırın.
* Kavanozları ve kapakları kaynar suda steril edin.(mutlaka yeni kapak kullanın )
* 1 litrelik içme suyuna 1 bardak toz şeker koyup çözünene kadar karıştırın.
* Steril edilmiş kavanozlara şeftalileri yerleştirin.Eğer seviyorsanız (ki çok hoş bir aroma veriyor)1 adet karanfil atabilirsiniz kavanozlara .Hazırlamış olduğumuz şekerli suyu kavanozlara paylaştırın .Eğer su yetmezse aynı ölçü ile yine hazırlayın (su ölçüsü : 1 litrelik suya 1 su bardağı toz şeker ) Tepeleme suyu koymayın bir parmak kadar yer bırakın ki kapaklar iyice vakum yapabilsin.Bir bıçak yardımıyla kavanozla şeftalilerin arasına girin ve arada kalan havayı alın .Kaynatma esnasında sıkıntı yaşanmasın diye havasını almak önemli . Steril edilmiş kapakları sıkıca kapatın . Kavanozları tencereye yerleştirin.Üzerlerine iki parmak çıkacak kadar su koyup kaynatmaya başlayın.Su kaynamaya başladıktan yarım saat sonra ocaktan alabilirsiniz.Çok sıcak oluyor kavanozları alırken çok dikkat edin . Kapakları bir mutfak bezi ile tekrar sıkın ve ters çevirerek tezgahta soğutmaya bırakın.
* Olmayan bir kavanoz var ise kapaklar vakum yapmayacaktır .Konserve olanlar ise kapaklarda içeri doğru vakum olacaktır.Konserveniz olmuş demektir.
* Kavanozları serin ve kuru bir yerde sakla.
Keyifle yapacağınız bir kış çalışması olsun bu yaz gününde :)
Afiyet olsun .
21 Temmuz 2017 Cuma
Supangle
Pastanelerin lezzetini aratmayacak yüzde yüz anne yapımı supangle yedirmek istemez misiniz miniklerinize, hatta sevdiklerinize ? Buzdolabından çıkmış bol çikolatalı yaz tatlısına kimse hayır diyemeyecek .. :)
Supangle
Malzemeler ;
. 1 litre süt
. 150 gr. toz şeker
. 60 gr.kakao
. 120 gr.un
. 80 gr.bitter çikolata
. 50 gr.tereyağ
Yapılışı;
. Bitter çikolata ve tereyağ hariç diğer malzemeleri bir tencereye koyup topak olmamasına dikkat ederek kaynayana kadar karıştırın. Koyu muhallebi kıvamı alınca ocaktan alıp içine bitter çikolata ve tereyağını katıp eriyene kadar tel çırpıcı ile iyice karıştırın. Oda sıcaklığına gelene kadar soğumasını bekleyin, tabii bu sırada arada bir karıştırınki kaymak tutmasın. Oda sıcaklığına geldikten sonra mikser ile yaklaşık bir dakika kadar çırpın . Minik kaselere ince bir dilim kakaolu kek yerleştirin .(ben böyle durumlar için artan pasta keklerimden buzdolabında saklarım ,hatta truff için bile çok gerekli olduğundan mutlaka saklarım :)) Kekin üzerine muhallebiyi kaselere eşit miktarda dökün.İstediğiniz gibi süsleyip dolapta iyice soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz.
13 Haziran 2017 Salı
Muhallebili Kadayıf
Herkese bu güzel Ramazan ayından merhaba :) Tüm ailenin bir arada olduğu sıcacık iftar sofralarında çorbadan sonra tatlının yeri önemlidir bence .En son çay ile beraber ikramını sabırsızlıkla beklerimki :) Tabii biraz sıcak havalara geldiğinden serinleten ve hafif tatlılarsa en çok tercih ettiklerimden .Daha öncede paylaşmıştım bu tarifi ancak yeni fotosuyla güncellemek istedim.Herkese güzel bir hafta dilerim :)
Muhallebili Kadayıf
Malzemeler ;
. 300 gr. taze kadayıf
. 5 çorba kaşığı toz şeker
. 5 çorba kaşığı tereyağ
. 1,5 su bardağı kırılmış ceviz
Muhallebisi için ;
. 1 litre süt
. 2 kahve fincanı tozşeker (Türk kahvesi)
. 1 adet yumurta sarısı
. 4 çorba kaşığı un
. 2 çorba kaşığı nişasta
. 1 paket vanilya
. 1 kutu krema (200 ml)
. Kadayıfın kolay kırılması için birkaç saat önceden buzluğa koyun.Kadayıfı küçük küçük tencereye kırın ve tereyağ ve şekeri ilave ederek kavurun.Kadayıf pembeleşip kıtır kıtır olana kadar kavurun.Ceviz kırıklarını da ilave edip biraz daha kavurun .(en uzun kısmı burası biraz vakit alıyor)Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
. Krema hariç muhallebi için gerekli olan malzemeleri tencereye koyup muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Pişen muhallebiyi ocaktan alıp bir kenarda soğutun ve içine kremayı koyup mikserle çırpın.
. Kadayıfın yarısını kare veya dikdörtgen bir kalıba dökün üzerine muhallebinin tamamını dökün.En üstede kadayıfın kalanının eşit şekilde dökün ve istediğiniz gibi süsleyin.
Afiyet olsun.
5 Mayıs 2017 Cuma
Beze (Mereng)
Haftasonuna merhabaaaa :))
Beze severleri bu tarife bekliyorum :) Birkaç şekli var beze yapımının ama ben en çok bu yapım haliyle seviyorum .Neden mi ?nasıl beze sevdiğinize biraz bağlı.Bu şekilde yaptığınızda içi daha yumuşak dışı daha bir kıtır bezeleriniz oluyor.Minicik gıda boyası ekleyerekte rengarenk bezeler elde edebilirsiniz.
Beze (Mereng)
Malzemeler ;
. 250 gr. toz şeker
. 4 adet yumurta akı
. vanilya
isteğe göre renkli gıda boyası
Yapılışı ;
. Yumurta akları toz şeker ve vanilyayı genişçe bir karıştırma kabına alın ve bu kabı bain-marie usulü (yani tencerenin içine su koyup kabı üzerine oturtun)ocağa alın. Mikser yardımıyla tüm malzemeyi katılaşıp ısınana kadar çırp.Kıvama gelince ocaktan alıp mikserle çırparak soğut.
Krema sıkma torbasına doldurup yağlı kağıt
serili tepsiye aralıklarla sıkın.Önceden ısıtılmış 100 derecelik fırında yaklaşık 1,5 -2 saat kadar pişirin.
Krema torbasına doldurmadan önce isterseniz gıda boyaları ile renklendirebilirsiniz.Pişirmesi süresi biraz uzun ama bu kadar az malzemeyle bu kadar hoş şeylerin çıkması..harika bişey.
Afiyet olsun :)
30 Nisan 2017 Pazar
Kurabiye
Adına sadece kurabiye dedim çünkü siz n isim vermek istiyorsanız o isimli kurabiye olabiliyor :) cevizli kurabiye ,fındıklı kurabiye ,çikolatalı portakallı şeklinde isimlendirmek mümkün :) Basit ama lezzetli hani o çay kahve yanı kurtarıcısı bir nevi...İçine azcık limon veya portakal kabuğu rendesi koyduğunuzda pişerkenki evi saran koku başdöndürücü olabiliyor .Kurabiye severler n demek istediğimi anadılar bile :) Madem bukadar söz ettik kısaca vereyim tarifini hazır yarın tatilken yapın sevdiklerinize :)
Kurabiye
Malzemeler ;
. 250 gr.oda ısısında tereyağ
. 2 adet yumurta (birinin beyazını ayır üzerine sürmek için)
. 1 su bardağı pudra şekeri
. 1paket vanilya ve kabartma tozu
. 3.5 su bardağı un
. rendelenmiş limon veya portakal kabuğu (isteğe göre , koymayabilirsiniz)
. üzeri için fındık ceviz veya damla çikolata
Yapılışı ;
Oda ısısındaki tereyağ ve pudra şekerini mikserle bir kapta çırpın.Yumurtalarıda ekleyip çırpın.Üzerine konacak fındık fıstık hariç tüm malzemeleri ekleyip iyice yoğurun .Un yeterli gelmezse yarım su bardağı daha kontrollü bir şekilde ekleyebilirsiniz.Hamurdan ceviz büyüklüğünden parçalar koparıp minik silikon kaplara veya kağıtlara koyabilirsizin yada sadece yağlı kağıt serili tepsiye de dizebilirsiniz.Üzerine yumurta beyazı sürüp istediğiniz ceviz veya fındığa bulayın .Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
Afiyet olsun .
28 Mart 2017 Salı
Maş Fasülyesi Salatası
En kocamanınndann merhaba ;
Karaciğer yağlanmasını önlüyor ,gluten içermiyor,yüksek protein ve posa içeriyor düşük kalorisi sayesinde de diyet yaparken harika bir besin.İster salata ister çorba ister yemek yapıp tüketebilirsiniz.Bu yazımda salatasının tarifini vereceğim ,öyle uzun uzun bir tarif değil.
Bir gece öncesinden maş fasülyesini(salata için 1 su bardağı gayet yeterli oluyor ) suda bekletin.Ertesi gün bol suyla yıkayıp tencereye alın ve suda haşlayın.Çok haşlanmamasına dikkat edinki salata sırasında ezilmesin.Pişen fasülyeleri süzüp geniş bir salata kasesine alın.Gerisi size kalmış ne tür yeşillik seviyorsanız ince kıyıp koyabilirsiniz.Benim tercihim bu sefer taze soğan ,haşlanmış brokoli ve brüksel lahanası, salatalık turşusu, haşlanmış mısır ve közlenmiş kırmızı biber ..Sosu içinse harika bir zeytinyağ ,elma sirkesi ,sumak , kuru nane,minicik kimyon ve yarım limon suyu hepsini karıştırıp salatanın üzerine servisten önce dökün.En üste haşlanmış yumurta dilimledim ...Harika sağlıklı dilerim.
Afiyet olsun .
16 Mart 2017 Perşembe
Granola Bar
Tam bahar geldi derken yine koca bir hafta soğuk ve yağışlı geçti.Ancak bu hiçbir şekilde yaza daha sağlıklı ,daha taze ve yenilenmiş girmemize engel değil :) Minik ara atıştırmalıkları için hatta bazen sütle beraber hızlandırılmış sabah kahvaltısı bile olarak yediğim granola bar tarifini paylaşmak istiyorum.Ağzı kapaklı cam kavanozda muhafaza ederseniz tazeliğinden hiç ödün vermiyor :) Benim kızlar pek seviyor ,minikler içinde sağlıklı bir kaçamak olabilir :)
Granola Bar
Malzemeler ;
. 2 su bardağı yulaf ezmesi
. yarım su bardağından bir parmak eksik bal
. yarım su bardağından bir parmak eksik pekmez
. 1 çorba kaşığı tereyağ
. 1 çay kaşığı vanilya
. 1 adet limon kabuğu
. 1 tatlı kaşığı tarçın
. 1 çorba kaşığı hindistan cevizi
. 1 çay bardağı kuru üzüm
. 1 çay bardağı cranberry
. yarım çay bardağı dut kurusu
. yarım çay bardağı yer fıstığı
. 1 çay bardağı çekirdek içi
Yapılışı ;
. Öncelikle fırın tepsisine yağlı kağıt serip yulafı üzerine koyun. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15 dakika fırınlayın.Bu sırada sos tenceresine bal, pekmez , tereyağ, limon kabuğu rendesi , tarçın , vanilyayı koyun ve kısık ateşte tereyağ eriyene kadar karıştırın ve ocağı kapatın .Fırından yulafı çıkarıp derince bir kaba koyun .Üzerine çekirdek içi, kuru dut ve üzüm , hindistan cevizi, cranberry , bıçakla iri kıydığınız yerfıstığını koyup ballı karışımıda üzerine dökün.İyice karıştırın yağlı kağıt serili kare veya dikdörtgen bir fırın kabına 1 -1,5 cm olacak şekilde düzelterek dökün.Geniş düz bir spatula yardımıyla iyice bastırarak birbirine yapışmasını ve düzgünce olmasını sağlayın.200 derecede 15 -20 dakika pişirin.Fırından çıkınca iyice soğuduktan sonra iki parmak kalınlığında dilimler halinde büyük bir bıçak yardımı ile kesin.Cam kapaklı bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz.
benden minik notlar ;
. limon kabuğu yerine portakal da olabilir
. kuru malzemeler tamamen size kalmış kuru kayısı incir kuru elma gibi malzemeler de kullanabilirsiniz
. sıvı vanilya ve çubuk vanilya harika oluyor
. tereyağ yerine hindistan cevizi yağı da kullanabilirsiniz.
. fıstık yerine badem, fındık, ceviz, yeşil fıstıkta kullanabilirsiniz.
. en önemlisi fırın kabına yaydıktan sonra üzerine iyice bastırmanız gerektiği
afiyet olsun