Sayfalar
▼
7 Eylül 2014 Pazar
Domates Sos (Kış Hazırlıkları)
Biz döneli tam bir hafta geçmiş bile ...Evet üzülüyorum yaz bitiyor güz geliyor diye ancak her mevsimin bir güzelliği var.Mesela domates...En güzellerini ağustos ve eylül ayında bulabilirsin.Kışın da mis kokulu domateslerden menemen yapmak isterseniz yazdan sos yapıp saklayın.Ben 20 kilodan yaptım irili ufaklı 13-14 kavanoz kadar çıktı.Hemen başlayalım tarifimizi vermeye.Temiz kuru kavanozlara ve hiç daha önce kullanılmamış ,darbe görmemiş kapaklara ihtiyacımız var.Önce domatesleri yıkayıp kabuklarını soyuyoruz .(kabukları soymak için en kolay yol domateslerin tepelerine ince dört çizik atıp sıcak suda bir miktar bekletmek ama isterseniz bıçaklada soyabilirsiniz)Kabukları soyulmuş domatesleri dört parçaya bölerek büyükçe bir tencereye alın ve orta ateşte ara ara karıştırarak domatesler yumuşayana kadar pişirin.Domatesler iyice yumuşadıktan sonra bir el blendırı yardımıyla domatesleri püre haline getirin ve tencereyi tekrar ocağa koyun.Yarım saat kadar kıvam alıp kaynayana kadar pişirin.İri kaya tuzu ekleyin.(ben 20 kiloya 1 çorba kaşığı kadar koydum) Bu arada ayrı bir tencerede kavanoz kapaklarını kaynatmaya başlayın. Sosa bir çorba kaşığı kadar zeytinyağıda koyduktan bir iki dakika sonra ocağı kapatın ve hemen sıcak sıcak kavanozlara doldurun.Bu işlemi dikkatli ve tek tek yapın.Kaynamakta olan kapaklardan alıp elinizin dayandığı sıcaklıkla hemen kapatıp ters çevirin ki vakum işlevini görsün.Bütün domates sosu bitene kadar bu işleme devam edin ve kavanozlar ters duracak şekilde üzerlerine havlu veya battaniye ile kapatın .Bir gece bekleterek bu şekilde soğumalarını sağlayın.Arada kavanozları kontrol edin ki akma yapan varsa hemen müdahale edebilesiniz.Soğuyan sosları serin ,kuru ve güneş olmayan bir yerde muhafaza edebilir kış zamanı afiyetle tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun :)
Günaydınlar bol bereketli bir hafta olsun arkadaşım. bende sizin gibi kışlıklarımı zamanı geldikçe hazırlayıp kaldıranlardanım aileme daha sağlıklı ve ekonomik gidalar hazırlamak çok hoşuma gidiyor 35 yıldır aktif çalışan birisi olmama rağmen bu işleri yapmaktan da geri kalmadım. bazen bana bu kadar şieye ne gerek var ne pişireceksen onunda hazırı zaten artık marketlerde binbir çeşit var al pişir derler olsun var ve allah şükür alım gücümde olmasına rağmen kendi hazırladıklarımın yerini tutmayacağının farkındayım.. sizde keyif almasanız yapar mısınız değil mi Elinize sağlık..
YanıtlaSil