Sayfalar

25 Nisan 2014 Cuma

Fellah Köftesi




















Tum çocuklarimizin ve buyuklerimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıni kutlarim .Birkac gun gecikmeli oldu ama prensesimin 23 Nisan gösterisi ve sonrasi tatil derken simdi yazabildim.
Gelelim tarifimize yoresel bir yemek olan Fellah koftesini cok severim seneler evvel gittigim Adana da yemis cok ama cok begenmistim.Anneminde tarifi ta ozamanlardan alip yaptigi ve benimde o tarife sadık kalarak yaptigim nefis geleneksel bir yemek.Ben yemek sofralarina yakistirdigim gibi cay sofralarinada cok yakistiriyorum.Mutlaka yapin derim.Musmutlu hafta sonlari...

















Fellah Köftesi



Malzemeler ;

. 2 su bardağı ince bulgur
. 3 çorba kaşığı un
. 2 çorba kaşığı irmik
. 4 -5 dal taze sarimsak
. tuz
. kimyon
. karabiber
. 2 tatli kaşığı biber salçasi



sosu için ;

. 2 büyük domates rendesi (domatesler küçük ise 3-4 tane olabilir)
. 5 -6 adet taze sarimsak veya 3-4 diş sarımsak
. 1/2 çorba kaşığı salça
. tuz
. 1 çorba kaşığı tereyağ
. sıvıyağ


üzerine ince kıyılmış maydanoz





Yapılışı ;


. İnce bulguru genişçe bir yoğurma kabına alın.Taze sarımsakları incecik kıyın ve diğer malzemelerle beraber bulgura ekleyin.Ilık suyu yavaş yavaş bulgura ekleyin ve iyice yoğurun.Yoğurma işlemi bulgur iyice malzemelerle özleşerek hamur gibi olacak.Hamurdan misket büyüklüğünden parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.(bu işlemi yaparken bir kaseye su koyun ve arada elinizi ıslatın) Köftelere baş parmağınızla minik çukurlar oluşturun ve hafif un serpilmiş tepsiye dizin.
Geniş ve büyük bir tencereye su koyup kaynatın.Bu arada sos için gerekli malzemeleri hazırlayın.Domatesleri sos tenceresine rendeleyin,tereyağ sıvıyağ ve salçayı koyup domateslerin iyice ezilmesini sos kıvamına gelmesini sağlayın.Baharatları ve ince kıyılmış taze sarımsakları ekleyin ve altı kısık şekilde bekletin.
Kaynamış suyun içine dikkatlice bulgur köftelerini atın ve kevgir kullanarak arada sırada karıştırın .Karıştırırken dikkatli olun ki köfteler dağılmasın.Bulgurlar şişip köfteler haşlanınca (mutlaka bir tanesini alıp test etmek gerekiyor dışları pişse iç kısmı sert kalabiliyor) servis tabağına alıp üzerine sıcak domates sosunu gezdirin ve kıyılmış maydanozla süsleyin.Sıcak olarak servis edin.


Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Arkadaşımellerine sağlık ben de bu köfteyi çok seviyorum. Ayrıca sana birşey danışacağım bu Facebook beğen sayfasını bloğumda bir türlü çıkaramıyorum yardımcı olurmusun lütfen nasıl oluşturacağım. Bir şey hep eksik kalıyor sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. çok severim canım ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Ozgen Hanim nasil yaptigimi suan hic hatirimda degil ancak bilgisayarima ulastigimda mutlaka size bu konuda bilgi verecegim;) sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Mmmhh nefis görünüyor, ellerine sağlık

    YanıtlaSil