Sayfalar

25 Nisan 2014 Cuma

Fellah Köftesi




















Tum çocuklarimizin ve buyuklerimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıni kutlarim .Birkac gun gecikmeli oldu ama prensesimin 23 Nisan gösterisi ve sonrasi tatil derken simdi yazabildim.
Gelelim tarifimize yoresel bir yemek olan Fellah koftesini cok severim seneler evvel gittigim Adana da yemis cok ama cok begenmistim.Anneminde tarifi ta ozamanlardan alip yaptigi ve benimde o tarife sadık kalarak yaptigim nefis geleneksel bir yemek.Ben yemek sofralarina yakistirdigim gibi cay sofralarinada cok yakistiriyorum.Mutlaka yapin derim.Musmutlu hafta sonlari...

















Fellah Köftesi



Malzemeler ;

. 2 su bardağı ince bulgur
. 3 çorba kaşığı un
. 2 çorba kaşığı irmik
. 4 -5 dal taze sarimsak
. tuz
. kimyon
. karabiber
. 2 tatli kaşığı biber salçasi



sosu için ;

. 2 büyük domates rendesi (domatesler küçük ise 3-4 tane olabilir)
. 5 -6 adet taze sarimsak veya 3-4 diş sarımsak
. 1/2 çorba kaşığı salça
. tuz
. 1 çorba kaşığı tereyağ
. sıvıyağ


üzerine ince kıyılmış maydanoz





Yapılışı ;


. İnce bulguru genişçe bir yoğurma kabına alın.Taze sarımsakları incecik kıyın ve diğer malzemelerle beraber bulgura ekleyin.Ilık suyu yavaş yavaş bulgura ekleyin ve iyice yoğurun.Yoğurma işlemi bulgur iyice malzemelerle özleşerek hamur gibi olacak.Hamurdan misket büyüklüğünden parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.(bu işlemi yaparken bir kaseye su koyun ve arada elinizi ıslatın) Köftelere baş parmağınızla minik çukurlar oluşturun ve hafif un serpilmiş tepsiye dizin.
Geniş ve büyük bir tencereye su koyup kaynatın.Bu arada sos için gerekli malzemeleri hazırlayın.Domatesleri sos tenceresine rendeleyin,tereyağ sıvıyağ ve salçayı koyup domateslerin iyice ezilmesini sos kıvamına gelmesini sağlayın.Baharatları ve ince kıyılmış taze sarımsakları ekleyin ve altı kısık şekilde bekletin.
Kaynamış suyun içine dikkatlice bulgur köftelerini atın ve kevgir kullanarak arada sırada karıştırın .Karıştırırken dikkatli olun ki köfteler dağılmasın.Bulgurlar şişip köfteler haşlanınca (mutlaka bir tanesini alıp test etmek gerekiyor dışları pişse iç kısmı sert kalabiliyor) servis tabağına alıp üzerine sıcak domates sosunu gezdirin ve kıyılmış maydanozla süsleyin.Sıcak olarak servis edin.


Afiyet olsun.

20 Nisan 2014 Pazar

Çilekli Rulo Pasta












Mevsimlerin en güzeli olan bir ilkbahar pazarından merhaba hepinize :) Çiçekler adeta birbirleri ile yarışıyorlar bu mevsimde hangimiz daha rengarenk açacak hangimiz daha güzel kokacak diye...En sevdiğim mevsimdir ilkbahar...Bu mevsime yakışacak bir tarif vermek istiyorum bu haftasonu , çilekler bitmeden bol yapıp yemeli :)












Çilekli Rulo Pasta




Malzemeler ;



kek için ;

. 5 adet yumurta
. 5 çorba kaşığı toz şeker
. 5 çorba kaşığı un
. 1 paket kabartma tozu
. 1 paket vanilya


ara kreması ;

. 2 su bardağı süt
. 1 adet yumurta
. 1 çorba kaşığı un (tepeleme)
. 1 çorba kaşığı nişasta (tepeleme)
. 5 çorba kaşığı toz şeker
. 1 paket vanilya

dış kreması için ;

. 1 poşet krem şanti
. 1 su bardağı soğuk süt


. ve yeteri kadar çilek




Yapılışı ;


. Oda sıcaklığındaki yumurtaların aklarını sarısından ayırın.Aklarına minicik tuz ekleyerek iyice çırpın.(kabı ters çevirdiğinizde düşmeyecek şeklide olmalı) ve buzdolabında bekletin.Yumurta sarılarını mikserin en yüksek devrinde iyice çırpın , toz şekeri de ekleyip krema gibi olana kadar çırpmaya devam edin.Un kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip düşük hızda çırpın.Dolaptan çıkardığınız yumurta aklarını hamura yavaş yavaş yedirin.Bunu yaparken mikser yerine spatula kullanın.Yavaş ve ağır hareketlerle aşağıdan yukarıya akları hamura karıştırın.Yağlı kağıt serili tepsiye hamuru boşaltın ve dikdörtgen olacak şekilde düzleyin.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-17 dakika kadar pişirin.
Yağlı kağıt ile beraber keki tel ızgaranın üzerine alıp soğutun.Kek ılınınca kağıtla beraber rulo yapıp biraz bekletin ki soğuyunca işlem zor olmasın.

Ara kreması için gerekeli olan malzemeleri (vanilya hariç) bir tencereye koyup koyulaşıncaya kadar pişirin .Ocaktan alınca vanilyayı ekleyip mikserle çırpın ve bir kenarda soğumaya bırakın.

Çırpma kabına soğuk sütü ve krem şantiyi koyup mikserle kıvam alana kadar çırpın ve buzdolabında bekletin.

Soğuyan kekin arasına soğuk ve çırpılmış ara kremasını uzun olan kenarına koyun üzerine bölünmüş çilekleri ekleyin ve dikkatlice kağıttan ayırarak rulo yapın.Rulonun iki başından da iki parmak kalınlığında keserek yanlarını düzeltin.

Rulo pastanın üzerini kaplayacak şekilde krem şantiyi sürün.Buzdolabında yarım saat kadar bekletin servis tabağına alın ve dilediğiniz gibi üzerini süsleyin.





Afiyet olsun.