Sayfalar

24 Şubat 2011 Perşembe

Ev Yapımı Döner

















Ev yapımı serilerime bir yenisini daha kattım ve hiç öyle ev yapımı döner olur mu demeyin.Lezzeti hazır yediklerimizden farklı nasıl mı daha lezzeti ve daha sağlıklı.Derin dondurucuda bekletebildiğimiz içinde çok pratik hale geliyor.Bizimkiler bayıldılar ,resimdeki mönünün yanına da koca bir şişede ayran hazırladım.Mükemmel üçlü oldular :)

Ev Yapımı Döner

Malzemeler;
  • 500 gr.dana kıyması
  • 6 dilim dana biftek
  • 2-3 çay kaşığı kadar tuz
  • karabiber

Yapılışı ;

  • Kıymayı tuz ve karabiber ekleyerek iyice yoğurun.İki dilim bifteği yan yana koyun ve üzerine kıymanın yarısını koyup her tarafını eşit düzeltin.Diğer iki dilim bifteği aynı şekilde üzerine kıymanın üzerine yerleştirin ve kalan kıymayı yayın.Kalan iki dilim bifteği de yerleştirip iyice bastırarak sıkıca sarın.(rulo gibi) Streç filmle sıkıca sarın ve buzdolabı poşetine geçirip derin donduruda bir gece kadar bekletin.Pişiriceğiniz zaman çıkarıp donmuş şekilde ince ince dilimler kesin.( burda kesme işlemi biraz zor, keskin bir bıçak kullanmanızı öneriyorum)Teflon tavaya minicik yağ koyup iyice ısıtın ve dönerleri yüksek ateşte pişirin.

Afiyet olsun.

22 Şubat 2011 Salı

Bal Gibi Bir Paket


Paketi görünce bana değilde prensesim için gönderildiğini anladım.Kendisi açtı paketi,pek de mutlu oldu.Bal bizim kahvaltıda ,akşam sütlerimizin içinde hiiiç eksik etmediğimiz bir gıda.Winnie The Pooh ,Periler Ailesi ,Oyuncak Hikayesi olmak üzere çocukların ilgiyle izledikleri Disney karakterlerinin resimlerini taşıyan Honeybana Balparmak Süzme Çam Balı Serisi çocukların daha çok severek tüketmelerine yardımcı olacak.Kolay tüketimi sayesinde beslenme çantaların baş tacı olacak.
Bir yaşından büyük çocuklar ,her gün kilo başına ortalama 1 gr.bal tüketmelidir.Bal çocukların gelişimi için gerekli vitaminler ,mineraller ,aminoasitler gibi pek çok yaşamsal faktörü içerir.Vücudun hücre ve doku yapısına destek olur.Öksürüğü gidermeye yardımcı olur.Sindirimi kolaylaştırır.Diş ve kemik yapısını destekler.Gün boyu harcadığı enerjinin karşılanmasında önemli rol oynar.

20 Şubat 2011 Pazar

Mini Mini Çörekler















Hiiiç mi hiiç keyfim yok ,bir elimde mendil diğer elimde ilaçlarım dolaşıyorum.Burnumu durdurmam ne mümkün?Bütün evin üzerinden geçti bu grip ,en son kurbanı da ben oldum.Bütün gün yattığımdan prensesle ilgilenemiyorum doğru düzgün.Tabii pek şikayetçi bu durumdan .Bir iki gün daha dinlenebilirsem iyileşeceğim sanırım.Bu hastalık sadece yatmakla geçiyor ,onu anladım.İyileşmeliyim ki bu hafta çok yoğun geçecek. Normal işlerimin yanı sıra Göksu'nun kuzeninin doğum günü var .Hazırlıklara yardım etmem gerek.Biliyorum bu aralar yazdığım bütün yazılarım hastalıklarla ilgili ama bu son ,evet bu son ;) Çörekler mini mini ve çok lezzetliler ,kocaman tepsiyle yapıp derin dondurucuya koymuştum.Fırına koymadan iki saat kadar önce çıkardım ve üzerlerine yumurta sarısı ile susam serptim .Nefis yumuşacık oldular.Sizde ani durumlar için bu şekilde fazladan yapıp saklayabilirsiniz.Tarifi sevgili Damak Tadı Gül'ümden ufak bir değişiklikle uyguladım.Herkese güzel, sağlıklı bir hafta olmasını diliyorum.

Mini Mİni Çörekler

Malzemeler ;

  • 1 paket kuru instant maya
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • aldığı kadar un

içi için ;

  • yeteri kadar beyaz peynir ,
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • eritilmiş tereyağ

Yapılışı ;

  • Yoğurma kabına bir miktar un koyup kuru mayayı unla iyice karıştırın.Şeker, ılık süt koyup kaşıkla karıştırın .Diğer tüm malzemeleri de ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.Mayalanması için üzeri örtülü sıcak bir yerde bekletin.İç harcı için peyniri ezin ve pulbiberle karıştırın.
  • Mayalanan hamuru 3 üç eşit bezeye ayırın.Tezgaha bir miktar un serpip merdane yardımıyla hamuru 1 cm kalınlığında açın.Üzerine erimiş tereyağ gezdirip uç kısmına peyniri yerleştirin ve rulo şeklinde sarın.İki parmak kalınlığında kesin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın ve üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin.Tepside 15 dakika kadar mayalandırıp 200 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.

16 Şubat 2011 Çarşamba

Çerkez Tavuğu

















Herkese günaydın,haftanın ortasına geldik bile.Evde öylesi bir telaş oldu ki hastalıktan dolayı(neymiş ''katır gribimiymiş'') hafta nasıl geçti ve bitiyor anlamadım.Harika bir lezzet ve bir okadar da kalabalık misafirlere yetecek bir tarif vericem.Daha çok masamda meze gibi kullanıyorum çerkez tavuğunu.Herkese afiyet olsun.

Çerkez Tavuğu

Malzemeler ;
  • 2 adet tavuk göğüsü
  • 1 ,5 su bardağına yakın bayat ekmek içi(robottan geçirilmiş)
  • 4 diş sarımsak
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • yeteri kadar tavuk suyu
  • tuz
  • 2 çay kaşığı kırmızı toz biber (hafif rengi dönene kadar)
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Yapılışı ;

  • Tavukları haşlayın.Suyu kesinlikle dökmeyin.Haşlanmış tavuk ,bayat ekmek içi,sarımsak,baharatları ve tuzu robota koyup iyice çekin.Karışımı geniş bir kaba boşaltın ve ayırdığımız tavuk suyundan 2-2,5 su bardağı kadar ekleyin.(gerekli olursa biraz daha ekleyebilirsiniz ,kıvam tutana kadar )Karışımı iyice karıştırın.Patates püresi kıvamında olacak.Servis tabağına alın .2 çorba kaşığı kadar sıvıyağı küçük bir tavada kızdırın kırmızı toz biberi dökerek hafif yakın ve çerkez tavuğunun üzerine gezdirin.

Afiyet olsun.

13 Şubat 2011 Pazar

Falafel














Prenses geçen haftadan beri hasta.Dünkü bale dersini kaçırdı diye de pek üzgün .Doktorumuzun dediğine göre ortalıkta salgın varmış ,aman dikkat ... Ortadoğuya ait olan çok güzel bir ara sıcak Falafel.Ben yemesine bayılıyorum .Doğum günü sofrasına hazırlamıştım,çok beğenildi.

Falafel

Malzemeler ;
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • yarım su bardağı ince bulgur
  • 1 adet kuru soğan( ince ve küçük doğrayın)
  • 4 diş sarımsak
  • bir tutam maydanoz ve dereotu (ince doğrayın)
  • 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış kişniş
  • 1 adet yumurta
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı paprika
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çorba kaşığı tahin
  • 3 çorba kaşığı galeta unu
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • yarım paket kabartma tozu

Yapılışı ;

  • Bulguru bir kaba alın ve üzerini biraz geçecek kadar sıcak su koyup ağzı kapalı olarak 10-15 dakika kadar bekletin.Bulgur ve galeta unu hariç tüm malzemeyi robota koyup iyice çekin.Karışımı başka bir kaba alıp bulgur ve galeta ununu ekleyin.İyice yoğurun.2 saate yakın buzdolabında bekletin.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.Bol kızgın yağda kızartın.Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

7 Şubat 2011 Pazartesi

Ekler Pasta















Miniş, ekler pasta hayranı.Cumartesi bale dersimiz biter bitmez ''anne , beni dikdörtgen pasta yemeğe götürürmüsün ?'' dedi nerden geldiyse artık aklına ...Neyse gittik pastaneye, yedi bizim ufaklık.Ama beni takip edenler bilir ,uzak tutarım ailemizi bütün hazır yiyeceklerden .Mümkünse anne eli değsin tüm yediklerine prensesimin.Ertesi gün mutfağa girdim kocaman bir tepsi yaptım tabi.Aralarına kremasını beraber sürdük prensesimle .Küçücük yaptım ki Miniş'in ağzına layık olsunlar diye, siz daha büyük tutabilirsiniz.


Ekler Pasta

Malzemeler ;

Hamuru için ;
  • 1 su bardağı ve 1/4 su bardağı su
  • 1 su bardağı ve 3 çorba kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 200 gr.margarin
  • 4 adet yumurta

Kreması ;

  • 1/2 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 5 çorba kaşığı un
  • 1 paket krem şanti
  • yarım su bardağı süt (krem şanti için)

Üzerine ;

  • 1 paket Dr.Oetker çikolata sos
  • 2,5 su bardağı süt

Yapılışı ;

  • Önce hamuru hazırlayın.Suyu bir tencereye koyun ve kaynayınca tuzu ve şekeri atıp karıştırın.Margarini ekleyip eritin.Unu hızlı bir şekilde karıştırarak hepsini bir anda dökün.Ateşin altını kısıp arasıra karıştırarak birkaç dakika pişirin.Bir kenarda soğumaya bırakın.Soğuyan hamurun içine teker teker yumurtaları yedirerek ekleyin.(burası önemli hepsini bir kırmayın önce birini yedirin sonra diğerini ekleyin ve iyice, tahta bir kaşıkla karıştırın.)Krema sıkma torbasına hamuru doldurun ve yağlı kağıt serili tepsiye istediğiniz büyüklükte sıkın.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin ve fırının kapağını pişerken hiç açmayın.Fırını kapattıktan 15 dakika kadar sonra fırından hamurları çıkarın ve iyice soğumasını bekleyin.
  • Bu arada kremayı hazırlayın.Krem şanti hariç tüm malzemeleri bir tencereye koyup sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına getirin ve ocaktan alıp soğutun.Krem şantiyi yarım bardak sütle hazırlayın.Soğuyan kremanın içine krem şantiyi mikserle çırparak yedirin.
  • Soğuyan hamurları ortadan ikiye kesin ve aralarına kremadan koyup üzerine hazırladığınız çikolata sosundan(çikolata sosunu 2,5 su bardağı süt ile bir tencerede sos kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin.) sürünüz.Yeşil toz fıstıkla süsleyin.

Afiyet olsun.

4 Şubat 2011 Cuma

Sadrazam Lokumu

















Prensesimin doğum günü sofrasından çok ama çok beğenilen bir tarifi sevgili Pembedüşbahçesi'nin Baştan Çıkaran Lezzetler etkinliğine gönderiyorum.Herkese güzel bir hafta sonu dilerim.

Sadrazam Lokumu

Malzemeler

Kek için ;

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1/2 paket kabartma tozu

Kreması için;

  • 2.5 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1/2 çorba kaşığı nişasta
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı hindistan cevizi

ayrıca süt ve hindistan cevizi

Yapılışı ;

  • Kek için yumurta ve şekeri iyice çırpın ve diğer malzemeleri ekleyin.Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış ve unlanmış büyük dikdörtgen borcama hamuru dökün ve önceden ısıtılmış 200 dercelik fırında 20 dakika kadar pişirin.
  • Bu sırada kremayı pişirin ve soğutun.Soğumuş olan keki tepsideyken dört parmak genişliğinde karelere ayırın.Kare kekleri çıkarın.Bu kareleri de dikkatli bir şekilde (çok ince olduğundan kopabiliyor) ortadan ikiye ayırın.(pandispanya keser gibi ortadan ikiye ayrılıcak yani kestikten sonra 4 parmak genişliğinde daha ince kareler elde edilecek).Keklerin üzerine birer kaşık soğumuş kremadan sürüp rulo şeklinde sarın.Ayrı iki tabağa süt ve hindistan cevizi koyun.Bu rolu kekleri önce süte sonra hindistan cevizine batırın ve servis tabağına alın.

Afiyet olsun.

2 Şubat 2011 Çarşamba

Boza (ev yapımı)



















Ev yapımı serisi gibi oldu ,önce zeytin ezmesi ,şimdi de boza ...takıntım var dışarıdan hazır birşey ne yemek ne de evdekilere yedirmek istiyorum.Boza, bizim kışın çok severek tükettiğimiz bir içecek.Miniş'inde bozayı sevmesi beni harekete geçirdi tabi.Çok sevdiğim Tülay ablamın bu güzel tarifini denedim ve ilk yapmamda da tutturdum :) eşim çok beğendi ve ''eğer ki bir daha dışardan hazır alırsan bozuşuruz'' bile dedi ;) tadının da mükemmel olması ziyadesi :)


Boza

Malzemeler ;
  • 1 kg.buğday
  • 2 su bardağı şeker
  • yeterince su
  • 2 yemek kaşığı boza (mayalamak için)

Yapılışı ;

  • Bir gece önceden buğdayı ıslatın.Buğdayın kara suyu çıkana kadar bolca yıkayın .Büyük bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ekleyin ve bir miktar kaynatın .Bu suyu dökün.Tekrar buğdayın üzerine yeni su koyup iyice kaynatın.(suyunu çekerse su ekleyebilirsiniz)Buğdayla su iyice özdeşleşene kadar pişirin ve ocaktan alın.Suyunu başka bir kaba süzün.Süzme işlemini 2 kere gerçekleştirin.İyice incelsin.Sıcaklığı çıkmadan 2 su bardağı şekeri ekleyip eriyene kadar karıştırın.2 yemek kaşığı mayalık bozayı bir kaseye koyun ve buğdayın suyundan bir miktar alıp karıştırın ve bozaya ekleyin.Ağzı kapalı olarak sıcak bir ortamda üzeri sarılı olarak 1 gün kadar mayalandırın.Buzdolabına koyup 1-2 saat kadar soğutun.Üzerine tarçın serperek soğuk olarak servis edin.

Afiyet olsun.