Sayfalar

2 Aralık 2015 Çarşamba

Boza ( ev yapımı)







Mahallede oturmanın faydası bu herhalde ,hala "booozaaaaa" sesleri duyabiliyoruz kış aksamları :)Kızlar hemen taklitini yapıyor bozacının :) Ben
küçükken bozacıdan sonraki en sevdiğim ses yoğurtçunun ziliydi.Evet doğru okuyosunuz yoğurtçu geçerdi eskiden mahallelerden.. Her iki omzunun üzerinden aşağıya doğru -terazi misali- sarkan mavi yoğurt kaplari vardı.Kimsenin aklına gelmezdi herhalde bunların içinde katkı maddesi varmi,organik mi,hijyenik mi? diye sormak .Haliyle az tüketim olunca annemin deyimiyle hileye hurdaya başvurmuyorlarmiş demekki...Şimdi biraz sevdiklerimizin sağliğına zaman ayıralım ve vakit buldukça ekmeğimizi yoğurdumuzu evimizde yapalım .


Daha öncede paylaştım boza tarifimi ama görseliyle beraber yenilemek istedim bu kış günlerinde ...






Boza





Malzemeler ;

. 1 kg.aşurelik buğday (siz ne kadar istiyorsaniz o kadar buğday kullanabilirsiniz)

. 2 su bardağı toz şeker

. 2 yemek kaşığı boza (mayalamak için)

. yeterince su





.
Yapılışı ;

    Bir gece önceden buğdayı ıslatın.Buğdayın kara suyu çıkana kadar bolca yıkayın .Büyük bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ekleyin ve bir miktar kaynatın .Bu suyu dökün.Tekrar buğdayın üzerine yeni su koyup iyice kaynatın.(suyunu çekerse sıcak su ekleyebilirsiniz)Buğdayla su iyice özdeşleşene kadar pişirin ve ocaktan alın.Suyunu başka bir kaba süzün.Süzme işlemini 2 kere gerçekleştirin.İyice incelsin.Sıcaklığı çıkmadan 2 su bardağı şekeri ekleyip eriyene kadar karıştırın.2 yemek kaşığı mayalık bozayı bir kaseye koyun ve buğdayın suyundan bir miktar alıp karıştırın ve bozaya ekleyin.Ağzı kapalı olarak sıcak bir ortamda üzeri sarılı olarak 1 gün kadar mayalandırın.Buzdolabına koyup 1-2 saat kadar soğutun.Üzerine tarçın serperek soğuk olarak servis edin.

Afiyet olsun.