22 Kasım 2014 Cumartesi

Rulo Kofte











Musmutlu Bir cumartesi akşamından merhabaa :) Kış hafta sonuna doğru iyice hissettirdi.Hafta sonu programlarını ailecek evde yapmak için mükemmel zamanlar.Aslında en sevdiğim zamanlar.Bitki çayları demlenir,kahveler yapılır yanına mis kokulu kekler ve kurabiyeler eşlik eder.Filmleri seçip sıcacık battaniye eşiliğinde tüm aile seyrederiz.Tabii kızlarla puzzle yapmak ,monopoly oynamaksa çok daha eğlenceli :)

Bu hafta UzmanTv çekimleri için yaptığım ve genellikle kalabalık davet sofralarında da tercih ettiğim bir tarif vermek istiyorum,rulo köfte. Deneyin derim ;)















Rulo Köfte





Malzemeler ;



. 1 kilo orta yağlı kıyma
. 1 adet soğan
. 3-4 dilim bayat ekmek içi
. 2 adet yumurta
. tuz,karabiber ,kimyon


içine ;

. 1 adet haşlanmış havuç
. 1 adet haşlanmış patates
. 1 kase haşlanmış bezelye

üzeri için salçalı sos ;

. 1 yemek kaşığı tereyağ
. 1 yemek kaşığı un
. 1 yemek kaşığı salça
. yeterince su
. tuz ,
. 1 adet küp şeker
. defne yaprağı




Yapılışı ;

. Öncelikle havuç ve patatesleri tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp haşlayın.Bezelyeleri de haşlayıp süzün ve soğumaya bırakın.
. Yoğurma kabına köfte için gerekli olan kıyma ,ıslatıp suyunu sıktığınız bayat ekmek içlerini ,yumurtaları ,rendelenmiş soğanı ve baharatları ekleyip iyice yoğurun.Buzdolabında dinlenmesi için 10 dakika kadar bekletin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve tezgahada bir yağlı kağıt serin ve köfte hamurunu yağlı kağıdın üzerine alın ve kare şeklinde elinizle açın.Köftenin üzerine haşlanan garnitürleri(patates ,havuç ve bezelye) serin ve yağlı kağıdın da yardımıyla köfteyi rulo şeklinde sarın.Üzerini yağlı kağıtla kapatın ve fırın tepsisine koyun.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında arada kontrol ederek pişirin.İçinin piştiğinden emin olduğunuzda köftenin üzerindeki yağlı kağıdı kesip çıkarın ve üzerinin kızarması için 10-15 dakika kadar daha fırında tutun.

. Bu arada köftenin üzeri için salçalı sosu hazırlayın.Sos tenceresine tereyağını koyup eritin ve unu koyup bir iki dakika kadar kavurun.Salçayı ekleyip biraz daha kavurun ve yavaş yavaş su ilave edin .(köfte pişerken tepsiye suyu akacaktır dilerseniz lezzet ve vitamin bakımından zengin olacağından bu suyu da tercih edebilirsiniz.) Sos kıvamında olunca su eklemeyi durdurun ve tuz ile şekeri ilave edin.1 tanede defne yaprağı ilave edip kaynamaya bırakın.Kaynayınca ocaktan alın.

.Pişen rulo köfteyi servis için dilimleyerek tabağa alın ve üzerine salçalı sosu gezdirip sıcak sıcak servis edin .


Afiyet olsun :)

10 Kasım 2014 Pazartesi

Aşure










Hep diyorum kendime sadece Muharrem ayında değil canım çektikçe pişireceğim seni aşure.Ama olmuyor...Her sene aynı cümle ama hep sözde kalıyor.Neden bilemedim zira annemde bu ay dışında hiçbir zaman pişirmemiştir.O yüzden de çok kurcalamıyorum artık :) Koca bir tencere kaynattım bu senede, konu-komşu herkese yetti şükürler olsun .Pişirirkende bol bol dualar okuyarak ve bereketli bir yıl olmasını dileyerek yaptım. Evlerimizde bereketimiz çok ,herkese hayırlı olsun :)











Aşure


Malzemeler ;


. 1 kase aşurelik buğday
. 1 kase nohut
. 1 kase kuru fasülye
. kuru üzüm (iki çeşit kullandım siyah ve sultan üzümü) ,kuru kayısı ,kuru incir ,
. 1 adet portakal kabuğu rendesi
. 2 paket vanilya
. bir kaç damla limon suyu
. Yeteri kadar toz şeker ve su
. üzerine nar ,tarçın hindistan cevizi ,dolmalık fıstık,üzüm ,fındık



Yapılışı ;


. Bir gece önceden aşurelik buğday ,nohut ve kuru fasülyeyi suda ıslatın. Ertesi sabah nohut ve fasülyenin sularını süzerek ayrı ayrı tencerelere koyup yeni su ekleyerek haşlayın.Haşlanan nohut ve kuru fasülyeyi süzün.Islattığınız aşurelik buğdayı akan suyun altında iyice yıkayın ta ki süzdüğünüz su berraklaşana dek. Aşure yapacağınız tencereye iyice yıkanmış olan buğdayı koyup ağzına kadar temiz su ile doldurun.Buğdayı yumuşayıncaya kadar kaynatın .İyice yumuşayan buğdayın içine önceden haşladığınız fasülye ve nohutu katarak birlikte pişirin.

. Bu arada kuru üzümleri ,kuru kayısı ve kuru inciri iyice yıkayın.İncir ve kayısıları küçük parçalara kesin.İyice özdeşleşen buğday ,nohut ve fasülyenin içine üzümleri küçük doğranan kayısıları atıp beraberce pişmeye bırakın.Bu arada aşurenin suyunu kontrol edin eğer azalma yapıyorsa sıcak su ekleyebilirsiniz.

.İyice pişen malzemelerin içine güzel bir aroma vermesi için eğer sizde seviyorsanız (zorunlu değil) bir adet portakal kabuğunu rendeleyebilirsiniz.Bir kaç damla da limon suyu sıkabilirsiniz.İnmeye yakın toz şekerini de ekleyip biraz daha pişirin.Şeker ölçüsü vermedim burada tat size kalmış ...Kuru meyvelerinde tatlı olduğunu gözden kaçırmayın şeker ilavenizi ona göre ayarlayın derim :) Bu aşamada en son minik doğranmış incirleri ekleyin.İncirleri ilk başta koymayın ki aşureyi karartmasın.:)

. En son ocağı kapatınca iki paket vanilyayı da ekleyip iyice karıştırın.Bu aşamada gül suyu da ilave edebilirsiniz ,tabi bu da yine sizin damak tadınıza kalmış,kesinlikle mecburi değil :)

.Ocaktan aldığımız aşureyi alttan üsten karıştırarak kaselere paylaştırın.Üzeri için arzu ettiğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.Ben nar ,dolmalık fıstık,fındık,kırık fındık,tarçın ,hindistan cevizi ve ceviz koydum.Siz nasıl isterseniz o şekilde süsleyebilirsiniz.Oda sıcaklığına gelince buzdolabında soğuttuktan sonra afiyetle sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.



Afiyet olsun :)

1 Kasım 2014 Cumartesi

Mini Elmalı Tart












Elmayla tarçını birlikte pişirmek benim en mutlu anlarımdan biri.Bir reklamın sloganı gibi bu ikili pişerken ''kokusunda davet var'' :) İnsanı mutlu eden içini ısıtan bir koku .Kış aylarımın vazgeçilmezi elma...Benim için elma hızlı bir ara öğün, kurabiye ve keklerimin baş tacı ,baharatlarla beraber harika bir çay (bir ara buradan elma çayınında tarifini vereceğim ) akşam yemeği sonrası nefis bir tatlı..Zaten öyle de değilmidir ,sağlık tacı olarak görülür elma.Belki değişiklik isterseniz diye klasik elmalı tartın dışında bu şekilde de yapabilirsiniz,geçelim tarifimize :)













Mini Elmalı Tart



Hamuru için ;

. 1 adet yumurta
. 150 gr.tereyağ
. 1/2 su bardağı yoğurt
. 1 su bardağı pudra şekeri
. 1 su bardağı nişasta
. 1/2 su bardağı sıvıyağ
. 1 paket vanilya
. 1/2 paket kabartma tozu
. aldığı kadar un


iç malzemesi için ;

. 3-4 adet elma
. 3 çorba toz şeker
. 1 çay kaşığı toz tarçın
. 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi (isteğe bağlı )
. 1 adet kakule




Yapılışı ;


. Önce tereyağını eritip ılınmaya bırakın.Geniş ve çukur bir kaba erimiş ılımış tereyağ , yoğurt,yumurta ,sıvıyağ ve pudra şekerini koyup tel çırpıcı ile karıştırın.Vanilya ,nişasta ,kabartma tozu ve aldığı kadar un konarak ele yapışmayan merdane ile açılabilecek bir hamur elde edin.Hamuru örterek biraz dinlendirin.

Bu arada elmaların kabuklarını soyup rendeleyin.Şeker, kakule ve rendelenmiş elmaları bir tavaya alıp iyice pişirin.En son tarçın ve cevizi ekleyip iyice karıştırın ve tane olan kakuleyi çıkarın.Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Dinlenen hamuru merdane yardımıyla 1,5 cm olacak şekilde açın ve klasik su bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin.Yağlanmış ve unlanmış mini muffin kalıplarına hamurları yerleştirin ve soğuyan elmalı harçtan içini doldurun.Üzerine kalan hamurdan ister kurabiye kalıplarıyla şekiller kesin yada kalan hamurları buzdolabı poşetine koyup yarım saat kadar derin dondurucuda bekletin.Çıkarıp üzerlerine hamuru rende yapabilirsiniz.Yada ince şeritler kesip süsleyebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.İlk sıcaklıkları geçtikten sonra bolca pudra şekeri serpin.Çayınızın kahvenizin yanında mini elmalı turtalarınız afiyet olsun. :)



Sayfalar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails